Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby
- Georg
Příspěvek#377 » pát 28. dub 2017, 08:52
Já byl kdysi obdarován starou hliníkovou ruční pračkou, ve které jsem schopen za cca 30 minut vyprat cca + 3.000 nábojnic - na dvakrát. Peru zatím jen pistolové - 9 Luger a 9 Makarov.
Jako čistící médium je cca jedna polévková lžička JARu a cca 2-3 vršky lahvičky odrezovače. Zaliju horkou vodou (úplně postačí ta nejteplejší, co teče z vodovodního kohoutku) a cca 10 minut otáčení klikou pračky a je vypráno
Nejdelší část je schnuti, protože to mám zadarmo - volně na vzduchu. V létě pomůže sluníčko, v zimě pokojová teplota
Po oschnutí zamastím nějakou hadru olejem (momentálně mám motorový, co mi zbyl po motorce) a nábojnice v něm promnu tak, aby na nich ulpěl jemný olejový film. Avšak nepremašťuji, aby olej neměl šanci stéct dovnitř nábojnice ! Ten olej tam mám pro udržení lesku a hlavně při odzápalkování nemusím mazat matrici - jde do ní čistá nábojnice, která pěkně klouže. Není třeba žádného drahého "mastidla", ten "motorák" mi zastane stejnou funkci, akorát levněji
P.S. používám jednooperační lis.
Jako čistící médium je cca jedna polévková lžička JARu a cca 2-3 vršky lahvičky odrezovače. Zaliju horkou vodou (úplně postačí ta nejteplejší, co teče z vodovodního kohoutku) a cca 10 minut otáčení klikou pračky a je vypráno

Nejdelší část je schnuti, protože to mám zadarmo - volně na vzduchu. V létě pomůže sluníčko, v zimě pokojová teplota

Po oschnutí zamastím nějakou hadru olejem (momentálně mám motorový, co mi zbyl po motorce) a nábojnice v něm promnu tak, aby na nich ulpěl jemný olejový film. Avšak nepremašťuji, aby olej neměl šanci stéct dovnitř nábojnice ! Ten olej tam mám pro udržení lesku a hlavně při odzápalkování nemusím mazat matrici - jde do ní čistá nábojnice, která pěkně klouže. Není třeba žádného drahého "mastidla", ten "motorák" mi zastane stejnou funkci, akorát levněji

P.S. používám jednooperační lis.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- tomas fuk
Příspěvek#378 » pát 28. dub 2017, 15:23
Tahle kempinkova pracka je super. Presne takovou jsem hledal, bohuzel nenasel. Chtel jsem ji zmotorizovat motorkem steracu a jako medium nerezove teliska. Misto toho jsem musel v praci ufusovat neco z me tvorivosti. Za jednu smenu po chvilckach, kdy byl "cisty vzduch" se to povedlo. Doma jsem jen dodelal lak. Jako cistici medium mam nerezove teliska 1,5x10 mm a roztok je slozen ze dvou lzic lestici soli Somat, dvou lzic kyseliny citronove, jedne lzice Jaru. Voda studena, nejlepe destovka a mnozstvi cca 1,5 - 2 litry. Peru jen puskove nabojnice. .308 Win davam cca 160 kusu a .223 Rem. davam cca 230 kusu. Peru 30 - 45 minut, pak separace telisek ve starem krytu pokojoveho ventilatoru a oplach v kyblu s vodou. Pak pasivace roztokem vody a Pragolube 1300. Nabojnice jsou hladoucke a leskle. Jak z venku, tak ze vnitr. Zapalkove luzka jsou ciste. Susim bud na slunicku, nebo na radiatoru v platickach od naboju 9 mm L a .45 ACP. nejlepsi jsou platicka od naboju Magtech. Ty pouzivam i na odkladani nabojnic a naboju pri prachovani a usazovani strel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- sided
- Sysop
Příspěvek#380 » ned 30. dub 2017, 18:15
Fabriky udajne cisti mosazne nabojnice v horke 4% kyseline sirove s pridavkem maleho mnozstvi dichromanu draselneho. No, kdo citi potrebu pekelnych procedur, ma inspiraci 
Tato slaba kyselina se ohreje tak, ze uz tvori bublinky, ale jeste nevre. Na 5 minut se tam supnou hylzny v plastovem obalu, pak vyndat, vyprat v horkem roztoku saponatu, pak proplachnout a susit.
Dale pak jina receptura uvadi, ze pro vycisteni bordelu z vnitrku nabojnic, ktery uz je po vice vystrelech zapeceny a drzi, se da pouzit redidlo "VM&P Naphtha", coz je nejake redidlo na bazi nafty, ale detaily netusim. Tady asi muze byt spojitost s tim odrezovacem, protoze ten obvykle obsahuje naftu take. Odzapalkovat, namocit na 10 minut, proplachnout, ususit a dale cistit obvyklym zpusobem.

Tato slaba kyselina se ohreje tak, ze uz tvori bublinky, ale jeste nevre. Na 5 minut se tam supnou hylzny v plastovem obalu, pak vyndat, vyprat v horkem roztoku saponatu, pak proplachnout a susit.
Dale pak jina receptura uvadi, ze pro vycisteni bordelu z vnitrku nabojnic, ktery uz je po vice vystrelech zapeceny a drzi, se da pouzit redidlo "VM&P Naphtha", coz je nejake redidlo na bazi nafty, ale detaily netusim. Tady asi muze byt spojitost s tim odrezovacem, protoze ten obvykle obsahuje naftu take. Odzapalkovat, namocit na 10 minut, proplachnout, ususit a dale cistit obvyklym zpusobem.
- tomas fuk
Příspěvek#381 » ned 30. dub 2017, 18:32
S tou teplotou nevim. Na jinem foru, kde je toto tema daleko vic rozsirene jsem cetl, ze nabojnice by se nemely pri cisteni vystavovat teplotam nad 70 stupnu. Proto jsem zanechal cisteni nabojnic varenim v rychlovarne konvici, byt to cistilo dobre. Co je na tom pravdy nevim, kazdopadne ted uz peru v rotacni bubnove samodomo pracce.
Mozna bych poridil jako roztok ten sajrajt Iosso. V kombinaci s nerezovymi telisky a rotaci bubnu by to nebylo spatne. Otazka, jak dlouho by ten sajrajt vydrzel. Roztok, co pouzivam ted mi jedna davka vydrzi na 1000 nabojnic, pak ho menim za cisty. Preventivne.
Mozna bych poridil jako roztok ten sajrajt Iosso. V kombinaci s nerezovymi telisky a rotaci bubnu by to nebylo spatne. Otazka, jak dlouho by ten sajrajt vydrzel. Roztok, co pouzivam ted mi jedna davka vydrzi na 1000 nabojnic, pak ho menim za cisty. Preventivne.
- Sysop
Příspěvek#382 » ned 30. dub 2017, 21:07
Ja jsem Iosso vylil po 14 letech. Vycistil jsem s tim mnoho tisic nabojnic (byl to gallon). De facto mi v tom kandaku zbyly asi tri deci a ty pak chytly lehce modrej zavoj. Cili drive, nez by se Iosso vycerpal, proste ubyval tim, ze se nikdy nevratil do kandaku vsechen. Pokud das Iosso, neni duvod davat zadna teliska. Ja na to mam doma plastovy kandak od vody (velke hrdlo). Nasypu hylzny se vsim bordelem ze strelnice, zaleju, obracim, stercham, vyleju, vyklepu, proplachnu, susim. Cista prace. Jediny, co je blby je to, ze je to mokrej proces. V kandaku Iosso na spodku se dela sediment z toho bordelu, ale tekutina nad tim je jak kristal.
Ohrev mosaznych nabojnic nevidim jako problem. V komore dostavaji i mnohem vetsi "prdu" a pokud jde o mechanicke namahani pripadnych mikrotrhlin, tak bych videl jako problem rychle chlazeni. Ale pokud to chladis pozvolna, tak co? Vem si, ze krcky se bezne zihaji a to jsme nekde jinde, nez je sto stupnu.
Ohrev mosaznych nabojnic nevidim jako problem. V komore dostavaji i mnohem vetsi "prdu" a pokud jde o mechanicke namahani pripadnych mikrotrhlin, tak bych videl jako problem rychle chlazeni. Ale pokud to chladis pozvolna, tak co? Vem si, ze krcky se bezne zihaji a to jsme nekde jinde, nez je sto stupnu.
- tomas fuk
Příspěvek#383 » ned 30. dub 2017, 21:49
Jo, ale to ohrivani pri vystrelu je v radu jedne vteriny, spis mene a pri zihani krcku se ohriva jen krcek a ohriva se cca 5 vterin. Kdezto ja jsem ty nabojnice varil dlouho. Ale to je jedno. Ted peru v teliskach a nema to chybu. Kdyz vedle sebe dam tovarni delaborovanou nabojnici a vystrelenou vypranou v teliskach, tak je od sebe rozeznas jen podle drazek po strele na vnitrni stene krcku, ktere jsou u vystrelene nabojnice. Jinak jsou leskle a ciste ze vsech stran uplne stejne. Ani zdibicek nejake spiny, spaliny. S Iossem bych urcite pouzil i teliska. Jestli bez telisek je vyprano za treba 15 minut, tak s teliskami se musi doba zkratit na polovinu.
- Sysop
Příspěvek#384 » ned 30. dub 2017, 22:18
Iosso je hodne rychly, vetsinou stacilo parkrat zasterchat. Nestopoval jsem to nikdy, proste jsem hylzny sledoval pres pruhledny kandak a kdyz byly ciste, chemii jsem slil. Tipuju, ze se bavime tak o trech az peti minutach max.
Iosso urcite neni zazrak, ale kdo nema mokrou pracku na teliska, muze usetrit penize. Pro mne je to uspora casu, dela se s tim rychle. Samozrejme jsem, cesky setrilek, zkousel ten roztok nahradit. A skoncil jsem zase u toho, ze jsem to radeji koupil. Jina vec by mozna byla, kdybych strilel nekolik desitek tisic naboju rocne, jako kdysi. Pak pracka s telisky asi vyjde levneji.
A taky je Iosso tichy. Kdo bydli v panelaku, asi sousedy nenadchne prackou s telisky pustenou v jedenact vecer.
Iosso urcite neni zazrak, ale kdo nema mokrou pracku na teliska, muze usetrit penize. Pro mne je to uspora casu, dela se s tim rychle. Samozrejme jsem, cesky setrilek, zkousel ten roztok nahradit. A skoncil jsem zase u toho, ze jsem to radeji koupil. Jina vec by mozna byla, kdybych strilel nekolik desitek tisic naboju rocne, jako kdysi. Pak pracka s telisky asi vyjde levneji.
A taky je Iosso tichy. Kdo bydli v panelaku, asi sousedy nenadchne prackou s telisky pustenou v jedenact vecer.
- Georg
Příspěvek#385 » úte 2. kvě 2017, 06:53
sided píše:Docela by mě zajímalo kolik tím ušetříš
No vzhledem k tomu, že to bylo původně koupeno pro motorku a zbylo mi toho cca 1 litr, nemusím už kupovat žádné speciální značkové "mastítka", lubrikanty, vazelínky a pod. a dávat si tu práci s jejich sháněním

Pokud to chceš vyjádřit v korunách - nepočítal jsem to. Ani materiál, ani čas

Ale to už patří do jiného vlákna.
- Machead
Příspěvek#386 » čtv 4. kvě 2017, 11:14
Co sposobuje scervenanie nabojnic? Dal som ich na noc do kybla s vodou a kyselinou citronovou a kopa z nich je screvenala, ako keby s niecim zoxidovali. Moze to byt pritomnostou ocelovych nabojnic, ktorych som medzi ostatnymi zopar nasiel? Ako sa toho povrchu zbavit, mechanickym pranim?
- Sysop
Příspěvek#387 » čtv 4. kvě 2017, 11:48
Zcervenani je dvojiho zpusobu:
1) redukci medi z roztoku, v nemz byla rozpustena
2) erozi zinku z mosazi a tedy "odhalenim" medi
V pripade te citronky se jedna o vyleptani zinku z mosazi, takze zustala med. Kdyby byla med v roztoku, pak by naopak na ocelovych mabojnicich udelala medeny zavoj.
Myslim, ze toho medeneho povlaku se zbavis jedine prelestenim, o jinem zpusobu nevim.
1) redukci medi z roztoku, v nemz byla rozpustena
2) erozi zinku z mosazi a tedy "odhalenim" medi
V pripade te citronky se jedna o vyleptani zinku z mosazi, takze zustala med. Kdyby byla med v roztoku, pak by naopak na ocelovych mabojnicich udelala medeny zavoj.
Myslim, ze toho medeneho povlaku se zbavis jedine prelestenim, o jinem zpusobu nevim.
- peggy
Příspěvek#389 » čtv 4. kvě 2017, 12:31
Citronovka na rozdíl od octa nezpůsobuje dle mé zkušenosti zásadní poškození ani při vyšší koncentraci a delší době. Fleky mi vznikaly hlavně při horkém sušení a na funkci neměly vliv. Dnes už ani moc neoplachuju, ale nechávám schnout volně na sítě a fleky se mi neobjevují. Většina fleků stejně mizela při další manipulaci - byly jen povrchové. Otočil jsem takto tisíce nábojnic, mnohokrát a bez následků.
(pro úplnost - peru v ultrazvuku, "jarní voda" a lžička citronovky)
(pro úplnost - peru v ultrazvuku, "jarní voda" a lžička citronovky)
- Machead
Příspěvek#390 » pát 5. kvě 2017, 05:35
Tak to zislo ked som tie nabojnice hodil do pracky (klasickej). Je toho 20 kg tak mam co robit 
Stejne budem musiet urobit pracku na telieska, ani z normalnej pracky vzajomnym trenim nie su tak pekne leskle ako maju tu poniektori na fotkach.
Ten Pragolube sa neda kupit v malom a fakt pomaha? Ide mi o esteticky efekt „ako nova nabojnica“.

Stejne budem musiet urobit pracku na telieska, ani z normalnej pracky vzajomnym trenim nie su tak pekne leskle ako maju tu poniektori na fotkach.
Ten Pragolube sa neda kupit v malom a fakt pomaha? Ide mi o esteticky efekt „ako nova nabojnica“.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí