Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby

buki

Příspěvek#331 » ned 18. pro 2016, 15:02

Ne.

chrobák

Příspěvek#332 » ned 18. pro 2016, 19:37

kolombo píše:Dotaz na znalce: Je to dost čisté ?

Jak psal buki, čisté to není, ale na funkci to vliv nemá.
Jde o to, zda se hodláš po večerech mazlit s naleštěnými nábojnicemi, nebo je jen použít na standardní přebíjení.
Já mám podobný výsledek mokrého praní a fakt se s tím nepářu. Peru to v 5 litrovém kanystru po 1000 kusech (9L). Sušení pak v sušičce na ovoce, kam se toto množství akorát vejde (5 plat).
Výsledek jedné várky:
hotovo.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

kolombo

Příspěvek#333 » ned 18. pro 2016, 19:46

Proto jsem se ptal, jestli je to takhle dost čisté.

Takže je i není. Stačilo by to, ale kdyby to bylo lepší, nevadilo by to. Takže asi zkusím ještě jednu fázi, napřed to namočím do roztoku kyseliny citronové, až pak to půjde s prádlem do pračky.

chrobák

Příspěvek#334 » ned 18. pro 2016, 20:36

S tou pračkou se mi to moc nezdá.
Velké množství nábojnic se dát nemůže, protože to bude dělat neplechu při odstřeďování. Pračce se nepodaří vyvážit buben a nemusí vůbec odstřeďovat, nebo zvolí mnohem nižší otáčky. V tom případě budou vaše squaw rudé vzteky. Že jsou více namáhaná ložiska a pračka odejde dřív do kytek je také možné.
Také bych to nedával do praní bílého prádla. Kousky karbonu a jiného bordelu, který se nevymáchá, také dovede "potěšit".

Já ještě vyzkouším dříve zmiňované praní v kanystru v kufru auta na celodenním výletě/služebce.

kolombo

Příspěvek#335 » ned 18. pro 2016, 20:56

To taky nemůžeš dát plný buben nábojnic :-)

Garantuji Ti, že mokrá osuška váží výrazně víc, než 200 nábojnic. A při odstřeďování to fakt nic nedělá, jen při praní to trochu chrastí. A pral jsem to s riflema a ponožkama.

tomas fuk

Příspěvek#336 » ned 18. pro 2016, 21:20

Ja zkousel cca 100 nabojnic .308 Win. vyprat v pracce s monterkama a musel jsem po 15 minutach nouzove ukoncit prani. Ta pracka by to ty 2 hodiny nedala a to neodstredovala. Odstredovani si nedovedu predstavit. Ted peru tak, ze necham tech 100 nabojnic 5x projit varem v rychlovarne konvici v roztoku vody a kyseliny citronove.

Sam Jr.

Příspěvek#337 » ned 18. pro 2016, 21:35

Já jsem taky začínal s praním v automatce, lugery ve fusekli :) a ze strachu o pračku jsem s tím rychle skončil, ty zvuky co to vydávalo nebyly zdravý :)

kolombo

Příspěvek#338 » sob 24. pro 2016, 19:45

Tak, druhá verze vypraných nábojnic. Zřetelně čistší.

Jednu změnu technologie už jsem udělal, před praním se nábojnice máčely cca 1 hodinu v roztoku kyseliny citronové.

Druhý technologický problém se vynořil následně, prostě ten bordel, co se navíc vypral, se taky někam musí ztratit. Takže ani ty ponožky k tomu nejsou úplně ideální doprovod.

nabojnice.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bohuliby

Příspěvek#339 » úte 7. úno 2017, 22:51

Znám lidi, kteří nábojnice nikdy nečistí, čemu to vadí ?
Já tedy čistím.

Poli

Příspěvek#340 » stř 8. úno 2017, 07:31

U krátké bych řekl, akorát střelcovu egu. Sám také do krátké nečistím, pouze když je sběr z bordelu, tak je propláchnu vodou a nechám uschnout na topení.

Bohuliby

Příspěvek#341 » úte 28. úno 2017, 00:35

Já čistím v Pet flašce a suším na plechu, může to něčemu vadit, nevím ? Jaký na to máte názor ?

Sysop

Příspěvek#342 » úte 28. úno 2017, 01:51

Ja jsem si pred 16 lety koupil v Nachode v prodejne Iosso Case Cleaner, tehdy tri gallony (kazdej stal tusim litr). Vcera dosel posledni. Vycistily nekolik desitek tisic naboju. Nalilo se to do kanystriku s hylznama, trosku pokvedlalo rukou a nechalo byt. Za par minut (cca 5) se cistidlo zpatky slilo do puvodniho kanystru a nabojnice se proplachly vodou. Pak ususit.

Zadny jiny mokry proces (ultrazvuk, pracka, vibracka, nerezove kolicky, keramcka teliska...) nevycistil tak dokonale.

Kamarad chemik mi tvrdil, ze je to smes nejakych tri kyselin v jakemsi pomeru a saponat.Jenze bez receptury neresitelne.

Domnivam se, ze v Cesku uz to nikdo neprodava, bohuzel. V USA ano, ale tam vice frci suche prani s lestenim a nebo rovnou prani s telisky.

Pokud nekdo mate moznost si tento cistic privezt, nevahejte. Date mi za pravdu. Hylzny nejen, ze jsou ciste od bordelu (ten se usadi na spodku cistici nadoby), ale jsou i vylestene jako psi kulky.

pelanj

Příspěvek#343 » úte 28. úno 2017, 13:57

Bohuliby: Mě na tomhle postupu vadí nejvíc skládání nábojnic na plech. S přebíjením začínám, takže maximálně mám třikrát protočené nábojnice...

Sysop: Nemyslím si, že by to bylo až tak závislé na receptuře - musel jsi s tím pracovat v rukavicích a se štítem?

kolombo

Příspěvek#344 » úte 28. úno 2017, 14:06

Nerozumím tomu, proč by se nábojnice měly na plech skládat. Já je tam prostě vysypu a zkontroluju, že všechny leží. A pak suším.

Sysop

Příspěvek#345 » úte 28. úno 2017, 15:13

pelanj píše:Nemyslím si, že by to bylo až tak závislé na receptuře - musel jsi s tím pracovat v rukavicích a se štítem?

Ne, to ne. Vyrobce uvadi, ze je to zdravi nebezpecne a zirave. Ten chemik mi tvrdil (chvili se v tom nejak hrabal), ze je to nejak vybalancovana smes kyseliny dusicne, fosforecne a octove plus saponat. Ale na rozdil od ruznych roztoku kyselin, ktere jsem kdy ja, nebo kamaradi zkouseli, Iosso nevyleptaval, neobarvoval, nedelal fleky a kouzelne bylo, ze spina vytvarela sediment na dne nadoby. Iosso zustal vzdy cisty.

Je to sice uplne cira, ale pomerne husta kapalina, neco mezi medem a olejem.

Zkouseli jsme tehdy nejake pomery vyse uvedenych kyselin, ale nikdy to nebylo ono. Bud to cistilo hure, nebo to poskozovalo nabojnice. Holt amateri.

Zpět na