Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby
- chrobák
Příspěvek#332 » ned 18. pro 2016, 19:37
kolombo píše:Dotaz na znalce: Je to dost čisté ?
Jak psal buki, čisté to není, ale na funkci to vliv nemá.
Jde o to, zda se hodláš po večerech mazlit s naleštěnými nábojnicemi, nebo je jen použít na standardní přebíjení.
Já mám podobný výsledek mokrého praní a fakt se s tím nepářu. Peru to v 5 litrovém kanystru po 1000 kusech (9L). Sušení pak v sušičce na ovoce, kam se toto množství akorát vejde (5 plat).
Výsledek jedné várky:
hotovo.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- kolombo
- chrobák
Příspěvek#334 » ned 18. pro 2016, 20:36
S tou pračkou se mi to moc nezdá.
Velké množství nábojnic se dát nemůže, protože to bude dělat neplechu při odstřeďování. Pračce se nepodaří vyvážit buben a nemusí vůbec odstřeďovat, nebo zvolí mnohem nižší otáčky. V tom případě budou vaše squaw rudé vzteky. Že jsou více namáhaná ložiska a pračka odejde dřív do kytek je také možné.
Také bych to nedával do praní bílého prádla. Kousky karbonu a jiného bordelu, který se nevymáchá, také dovede "potěšit".
Já ještě vyzkouším dříve zmiňované praní v kanystru v kufru auta na celodenním výletě/služebce.
Velké množství nábojnic se dát nemůže, protože to bude dělat neplechu při odstřeďování. Pračce se nepodaří vyvážit buben a nemusí vůbec odstřeďovat, nebo zvolí mnohem nižší otáčky. V tom případě budou vaše squaw rudé vzteky. Že jsou více namáhaná ložiska a pračka odejde dřív do kytek je také možné.
Také bych to nedával do praní bílého prádla. Kousky karbonu a jiného bordelu, který se nevymáchá, také dovede "potěšit".
Já ještě vyzkouším dříve zmiňované praní v kanystru v kufru auta na celodenním výletě/služebce.
- kolombo
- tomas fuk
Příspěvek#336 » ned 18. pro 2016, 21:20
Ja zkousel cca 100 nabojnic .308 Win. vyprat v pracce s monterkama a musel jsem po 15 minutach nouzove ukoncit prani. Ta pracka by to ty 2 hodiny nedala a to neodstredovala. Odstredovani si nedovedu predstavit. Ted peru tak, ze necham tech 100 nabojnic 5x projit varem v rychlovarne konvici v roztoku vody a kyseliny citronove.
- Sam Jr.
- kolombo
Příspěvek#338 » sob 24. pro 2016, 19:45
Tak, druhá verze vypraných nábojnic. Zřetelně čistší.
Jednu změnu technologie už jsem udělal, před praním se nábojnice máčely cca 1 hodinu v roztoku kyseliny citronové.
Druhý technologický problém se vynořil následně, prostě ten bordel, co se navíc vypral, se taky někam musí ztratit. Takže ani ty ponožky k tomu nejsou úplně ideální doprovod.
Jednu změnu technologie už jsem udělal, před praním se nábojnice máčely cca 1 hodinu v roztoku kyseliny citronové.
Druhý technologický problém se vynořil následně, prostě ten bordel, co se navíc vypral, se taky někam musí ztratit. Takže ani ty ponožky k tomu nejsou úplně ideální doprovod.
nabojnice.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Sysop
Příspěvek#342 » úte 28. úno 2017, 01:51
Ja jsem si pred 16 lety koupil v Nachode v prodejne Iosso Case Cleaner, tehdy tri gallony (kazdej stal tusim litr). Vcera dosel posledni. Vycistily nekolik desitek tisic naboju. Nalilo se to do kanystriku s hylznama, trosku pokvedlalo rukou a nechalo byt. Za par minut (cca 5) se cistidlo zpatky slilo do puvodniho kanystru a nabojnice se proplachly vodou. Pak ususit.
Zadny jiny mokry proces (ultrazvuk, pracka, vibracka, nerezove kolicky, keramcka teliska...) nevycistil tak dokonale.
Kamarad chemik mi tvrdil, ze je to smes nejakych tri kyselin v jakemsi pomeru a saponat.Jenze bez receptury neresitelne.
Domnivam se, ze v Cesku uz to nikdo neprodava, bohuzel. V USA ano, ale tam vice frci suche prani s lestenim a nebo rovnou prani s telisky.
Pokud nekdo mate moznost si tento cistic privezt, nevahejte. Date mi za pravdu. Hylzny nejen, ze jsou ciste od bordelu (ten se usadi na spodku cistici nadoby), ale jsou i vylestene jako psi kulky.
Zadny jiny mokry proces (ultrazvuk, pracka, vibracka, nerezove kolicky, keramcka teliska...) nevycistil tak dokonale.
Kamarad chemik mi tvrdil, ze je to smes nejakych tri kyselin v jakemsi pomeru a saponat.Jenze bez receptury neresitelne.
Domnivam se, ze v Cesku uz to nikdo neprodava, bohuzel. V USA ano, ale tam vice frci suche prani s lestenim a nebo rovnou prani s telisky.
Pokud nekdo mate moznost si tento cistic privezt, nevahejte. Date mi za pravdu. Hylzny nejen, ze jsou ciste od bordelu (ten se usadi na spodku cistici nadoby), ale jsou i vylestene jako psi kulky.
- pelanj
- Sysop
Příspěvek#345 » úte 28. úno 2017, 15:13
pelanj píše:Nemyslím si, že by to bylo až tak závislé na receptuře - musel jsi s tím pracovat v rukavicích a se štítem?
Ne, to ne. Vyrobce uvadi, ze je to zdravi nebezpecne a zirave. Ten chemik mi tvrdil (chvili se v tom nejak hrabal), ze je to nejak vybalancovana smes kyseliny dusicne, fosforecne a octove plus saponat. Ale na rozdil od ruznych roztoku kyselin, ktere jsem kdy ja, nebo kamaradi zkouseli, Iosso nevyleptaval, neobarvoval, nedelal fleky a kouzelne bylo, ze spina vytvarela sediment na dne nadoby. Iosso zustal vzdy cisty.
Je to sice uplne cira, ale pomerne husta kapalina, neco mezi medem a olejem.
Zkouseli jsme tehdy nejake pomery vyse uvedenych kyselin, ale nikdy to nebylo ono. Bud to cistilo hure, nebo to poskozovalo nabojnice. Holt amateri.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí