Přebíjení 9mm luger
- JakubCh
Příspěvek#916 » sob 4. úno 2017, 11:55
Průměr tak 327 m/s. Oproti výpočtu QuickLoad je to méně. Někdo tady dával tabulku, kde právě srovnával své naměřené rychlosti s QL a musím říct, že se to přesně shoduje s mými výsledky. QL mi křičí, že jsem už na hraně tlaků, ovšem dle něj mi to má lítat 334 m/s. Mám za to, že by to mělo být cajk. Na zápalkách není nic vidět, ale to je značně nejistý ukazatel. Možná zkusím pár s navážkou 4,0 grs ještě, ale spíš ze zvědavosti. Naprd je, že hradla musím vždycky domlouvat, mají je dva lidé v mém okolí a víš, jak to je. Zase kupovat se mi to nechce...
- Rough boy
Příspěvek#917 » sob 4. úno 2017, 12:33
To je pěkný. Mě to se střelou 124gr od limitu a 4,2 lítá průměrně 325m, s tímhle prachem nejsou ani moc rozdíly v rychlostech, mezi nejpomalejší a nejrychlejší byl rozdíl asi 6m a to i při použití obyč vlašimské zápalky. U tohoto prachu mi třeba ani nepohnuly s rychlostma lepší zápalky, přišlo mi to že je to tomu prachu jedno. Oproti tomu třeba u prachu SP2 ty zápalky dělaly dost, všimni si, že třeba u navážky 6,8 je střela odpálená ccičkem i o 22m rychlejší a naopak u navážky 7,8gr jsou ccička pomalejší, ale zase tvoří menší rozptyly mezi rychlostmi:
FMJ ogivál Limit CuZn30, 124gr, OAL 29,45, škrceno 1/2ot, teplota cca 10°C:
1) 6,3gr SP2, zápal. SB: 299, 305, 311, 321m/s
zápal. CCI: 316, 315, 316, 315m/s
2) 6,8gr SP2, zápal. SB: 323, 328, 336, 322, 330m/s
zápal. CCI: 344, 349, 344m/s
3) 7,4gr SP2, zápal. SB: 359, 348, 348m/s
zápal. CCI: 352, 369, 364, 356, 367m/s
4) 7,8gr SP2, zápal. SB: 357, 367, 376, 384, 380m/s
zápal. CCI: 372, 373, 375, 375m/s
FMJ ogivál Limit CuZn30, 124gr, OAL 29,45, škrceno 1/2ot, teplota cca 10°C:
1) 6,3gr SP2, zápal. SB: 299, 305, 311, 321m/s
zápal. CCI: 316, 315, 316, 315m/s
2) 6,8gr SP2, zápal. SB: 323, 328, 336, 322, 330m/s
zápal. CCI: 344, 349, 344m/s
3) 7,4gr SP2, zápal. SB: 359, 348, 348m/s
zápal. CCI: 352, 369, 364, 356, 367m/s
4) 7,8gr SP2, zápal. SB: 357, 367, 376, 384, 380m/s
zápal. CCI: 372, 373, 375, 375m/s
- JakubCh
- Rough boy
Příspěvek#919 » sob 4. úno 2017, 13:16
No tak to už je minimální rozdíl oproti výpočtu quickloadu. Já mám rozdíl myslím větší, ale zase mám oproti tvé zbrani volnou komoru (glock) a ten polygon už bude taky vylítanej. Taky to bude záviset na okolní teplotě, přesnosti hradel, škrcení a dalších faktorech. Každopadně na zápalkách ten otlak mám od D032 větší normálně, i při nižší navážce. Ta 4,1 gr je podle mě pod tuhle střelu v pohodě, překročení tlaku bych se nebál. V přechodovém kuželu se to nějak viditelně nemaže? Já třeba u 100gr střely los musel (u browningu) snížit navážku až na 3,1gr, jinak se to tam příšerně mazalo. Přitom i navážka 3,4gr byla dle ql v pohodě. Chtěl bych je v lugru vyzkoušet taky a taky s D032, proto se ptám. Tohle jsou věci, co ti ql nenapíše 

- JakubCh
Příspěvek#920 » sob 4. úno 2017, 13:29
Hledal jsem teď 10 minut papír s poznámkami, když jsem to střílel přes hradla a nakonec našel. A provádím korekci: 330 m/s to neletělo, nejméně z 10 ran bylo 322 m/s a nejvíce 328 m/s s tím, že průměr byl ne 327, ale 325 m/s. Ale kdo ví, co by vypadlo, kdybych zkoušel dál
Závady 0, spokojenost.
Mazání, člověče...olovo se tam snad mazat ani nemůže, ne? Hrabal jsem ve valu, našel nějaké střely a nevypadá to, že by vývrt řezal do olova. Ovšem je fakt, že po 150 ranách mám mezi drážkami ve střední části hlavně takovou lehkou šmouhu, co boresnake nesundá (ovšem mám čínu za 50 Kč). Pár protažení kartáčkem to ale odstraní hned. Hádám, že jde o otěr mědi. Moje Kačena má poměrně ostrý vývrt, když jsem zkoušel poplastované olovo ze strely.eu, tak to řezalo skrz plast do olova a čištění byla pochoutka. Tohle mi připadá jiné. A přechodový kužel to není, je to v prostředku hlavně, pokud pozoruju, vždy mezi dvěma drážkami na jednom a tom samém místě. Ale taky se mi to může jen zdát, že to je vždy přesně tam. Soustřel mi to dává parádní, (25m s oporou o batoh, stejně mi dvě uletěly...)

Mazání, člověče...olovo se tam snad mazat ani nemůže, ne? Hrabal jsem ve valu, našel nějaké střely a nevypadá to, že by vývrt řezal do olova. Ovšem je fakt, že po 150 ranách mám mezi drážkami ve střední části hlavně takovou lehkou šmouhu, co boresnake nesundá (ovšem mám čínu za 50 Kč). Pár protažení kartáčkem to ale odstraní hned. Hádám, že jde o otěr mědi. Moje Kačena má poměrně ostrý vývrt, když jsem zkoušel poplastované olovo ze strely.eu, tak to řezalo skrz plast do olova a čištění byla pochoutka. Tohle mi připadá jiné. A přechodový kužel to není, je to v prostředku hlavně, pokud pozoruju, vždy mezi dvěma drážkami na jednom a tom samém místě. Ale taky se mi to může jen zdát, že to je vždy přesně tam. Soustřel mi to dává parádní, (25m s oporou o batoh, stejně mi dvě uletěly...)
14900610_10208942219250143_6866814482019235762_n.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Rough boy
- JakubCh
Příspěvek#922 » sob 4. úno 2017, 14:36
Ha, takže jsi mi to potvrdil, ten otěr mědi
To bude ta šmouha. Nic dramatického, kdybych nepucoval a vývrt a nekontroloval to s nadšením začátečníka, tak si možná ani nevšimnu. V přechodovém kuželi nevidím nikdy nic. Dle mého o nic nejde. Sundám to kartáčkem při čištění hned a navíc jsem si zvykl používat Roblu od Ballistolu, přešel jsem komplet na chemii téhle značky a paráda
Možná zkusím ubrat na 4,0 grs a změřím, jak to bude lítat a zkusím, co to bude dělat. Kdo si hraje, nezlobí.
Taky se chystám na vyzkoušení 145 grs střel. A budu už brát jen ty HP. Sice většina lidí říká, že v přesnosti proti FP rozdíl nepoznala (rozdíl RN a FP ale prý trochu poznat jde), ale proč za stejný prachy nevzít papírově to nej. Akorát dle pana prodejce u FP a HP střel je problém s délkou OAL, když jsem mu psal, že u K100 na jistotu 28,3 mm, jde to i s 28,5mm - ale to už občas lehounce v komoře drhne, tak mi odepsal, že to je hezké, že K100 tohle dá. Že s těmito střelami často musí jít až na 27,5mm. Ale pokud pamatuju, Glock taky schrupne dobrý OAL.

Taky se chystám na vyzkoušení 145 grs střel. A budu už brát jen ty HP. Sice většina lidí říká, že v přesnosti proti FP rozdíl nepoznala (rozdíl RN a FP ale prý trochu poznat jde), ale proč za stejný prachy nevzít papírově to nej. Akorát dle pana prodejce u FP a HP střel je problém s délkou OAL, když jsem mu psal, že u K100 na jistotu 28,3 mm, jde to i s 28,5mm - ale to už občas lehounce v komoře drhne, tak mi odepsal, že to je hezké, že K100 tohle dá. Že s těmito střelami často musí jít až na 27,5mm. Ale pokud pamatuju, Glock taky schrupne dobrý OAL.
- Pablo.gs
Příspěvek#923 » sob 4. úno 2017, 15:10
JakubCh: díky za podnětné rady, sleduju to a zkusím první várku uvařit podle tvého receptu 
Předpokládám správně, že ta přesnost RN / FP jde ve prospěch FP ?
Netušíš jestli tebou používaný OAL někdo bez problémů střílí i v ČZetách? Vím, nejlepší je vyzkoušet, nicméně na pokusy to stlačovat na zmíněných 27,5 jako prodejce, zatím nemám koule.

JakubCh píše:... říká, že v přesnosti proti FP rozdíl nepoznala (rozdíl RN a FP ale prý trochu poznat jde)
Předpokládám správně, že ta přesnost RN / FP jde ve prospěch FP ?
JakubCh píše:Akorát dle pana prodejce u FP a HP střel je problém s délkou OAL, když jsem mu psal, že u K100 na jistotu 28,3 mm, jde to i s 28,5mm - ale to už občas lehounce v komoře drhne, tak mi odepsal, že to je hezké, že K100 tohle dá. Že s těmito střelami často musí jít až na 27,5mm.
Netušíš jestli tebou používaný OAL někdo bez problémů střílí i v ČZetách? Vím, nejlepší je vyzkoušet, nicméně na pokusy to stlačovat na zmíněných 27,5 jako prodejce, zatím nemám koule.
- JakubCh
Příspěvek#925 » sob 4. úno 2017, 15:37
OAL si musíš zkusit, ale to je lehký. Vyndej ze zbraně hlaveň, udělej delší náboj a hoď ho do komory. Musí s cinknutím volně zapadnout a pak zase jít volně ven. Jestli ho tam musíš dotlačit a pak zase vytahovat ven, je to špatně. Postupně po kouscích zkracuj, až se dostaneš na požadovanou délku. Mysli na to, že každý náboj bude o chlup jinak dlouhý, proto udělej o malinko kratší, než je hraniční hodnota. Z hlavy už nepamatuju, kolik psal, že chroupou CZUB kvéry. Mám ale snad dojem, že tam je třeba těch 27,5, ale nechci kecat.
Jinak ano, FP je přesnější,než RN. A ještě přesnější je, ovšem jak všichni říkají, při vychytané laboraci,a dobré zbrani a dobrém střelci
HP To kvůli tomu, že se údajně posune skrz dutinku těžiště více dozadu.
Délky střel nevím, protože RN LOS jsem neměl. Ale pokud si pamatuju letní měření, FP LOS je o víc, jak 1mm kratší, než Alsa Pro 124 grs.
Jinak ano, FP je přesnější,než RN. A ještě přesnější je, ovšem jak všichni říkají, při vychytané laboraci,a dobré zbrani a dobrém střelci

Délky střel nevím, protože RN LOS jsem neměl. Ale pokud si pamatuju letní měření, FP LOS je o víc, jak 1mm kratší, než Alsa Pro 124 grs.
- Pablo.gs
Příspěvek#926 » sob 4. úno 2017, 16:45
Jen pro zajímavost pánové. Mám doma trochu zásobu továrních SB Lugerů 7,5 FMJ. Tak jsem si teď namátkově vzal 3 náboje z různých krabiček (každá z jiné várky) a změřil OAL. Rozptyl je 29,23 - 29,48 a to jsem nijak nevybíral, prostě namátkově pouze 3 ks. Věřím, že kdybych vybíral, bude rozptyl ještě víc. Ale střílí to všechno jak má 

- Rough boy
Příspěvek#927 » sob 4. úno 2017, 16:53
Pablo.gs: na to nemusíš mít koule, stačí šupléra
Nasyp do hilzny 4,1gr D032 a po sklepání do roviny změř kolik ti v hilzně zbyde volného prostoru. Pak si spočítej, kolik mm střely při oal 27,5mm zaleze do hilzny a porovnej to s volným prostorem. A budeš vědět hned.

Nasyp do hilzny 4,1gr D032 a po sklepání do roviny změř kolik ti v hilzně zbyde volného prostoru. Pak si spočítej, kolik mm střely při oal 27,5mm zaleze do hilzny a porovnej to s volným prostorem. A budeš vědět hned.
- JakubCh
Příspěvek#929 » sob 4. úno 2017, 17:18
Dotaz k té šupleře...kluci máte digitální, nebo klasickou? Já mám staré, ale kvalitní, co táta když byl mladší, než já teď, stchořil v práci
Akorát se přiznám, že jestli mám 28,3 nebo 28,2mm spíš odhadnu, než poznám. Špatná práce se šuplerou? Technického vzdělání se mi nedostalo
Nebo mám lepší nějaké ty digitální šuplery?

Naposledy upravil(a) JakubCh dne sob 4. úno 2017, 17:34, celkem upraveno 1 x.
- Pablo.gs
Příspěvek#930 » sob 4. úno 2017, 17:22
Já mám obě, ale digitální (za pětikilo) je nepoměrně rychlejší a komfortnější. Přesnost mě vychází +- stejná.
Jinak pokud si chceš osvěžit paměť jak se odečítá na analogové, tak tady je to hezky popsáno:
http://www.nabla.cz/obsah/fyzika/strank ... plerou.php
omluva za OT
Jinak pokud si chceš osvěžit paměť jak se odečítá na analogové, tak tady je to hezky popsáno:
http://www.nabla.cz/obsah/fyzika/strank ... plerou.php
omluva za OT
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva