Přebíjení 9mm luger
- Vashan
Příspěvek#406 » pon 13. říj 2014, 07:16
Hmm, já nyní sypu pod střelu Alsa Pro 124 gn FMJ 4,8 gn Ba9; OAL 29,6 mm a na naprosto bez problémů v Cz 75 comp. i v G17. Škrtím co to dá na žehličce od LEE.
Začínal jsem lehce přes 5 gn, ale postupně jsem šel dolu, kolem důlku po zápalníku se mi dělali "návalky", což je prý známka vyššího tlaku.
V ruce pořádně ani nepoznám rozdíl, jestli střílím se 4,8 nebo 5,3 gn.
Začínal jsem lehce přes 5 gn, ale postupně jsem šel dolu, kolem důlku po zápalníku se mi dělali "návalky", což je prý známka vyššího tlaku.
V ruce pořádně ani nepoznám rozdíl, jestli střílím se 4,8 nebo 5,3 gn.
- Chip
Příspěvek#407 » pon 13. říj 2014, 10:41
Proč jsi takhle tlačil na pilu, prosím tě? Já se vždycky snažím o minimalní laborace, tak aby zbraň spolehlivě fungovala a měl jsem minorový faktor na IPSC. Nižší faktor = uspora prachu, menší namáhání konstrukce zbraně, lepší zvládání zbraně při sériích ran a menší namáhání rukou při střelbě. ( spousta strelců
trpí tenisovými lokty.)
trpí tenisovými lokty.)
- Vashan
Příspěvek#408 » úte 14. říj 2014, 14:06
Moje (částečně začátečnická) blbost, dal jsem na "zaručenou" radu zkušeného přebíječe.
Do tabulek jsem se podíval až po tom co jsem laufem prohnal zkušebních 100 nábojů. Pak jsem se teprve podíval do tabulek .... a šel s navážkou dolů.
Já i bambitka jsme to přežili ve zdraví

Já i bambitka jsme to přežili ve zdraví

-
donovanstangiano - Příspěvky: 165
- donovanstangiano
- Vashan
Příspěvek#410 » stř 15. říj 2014, 02:05
To o tom návalku okolo důlku po zápalníku jsem vyčetl v Leitnerovi, taky nemám školy tech. směru. Jistě to bude orientační ukazatel - každá zápalka je z jiného materiálu a bude se tedy chovat trochu jinak. Na druhou stranu používám zápalky SB a u továrních nábojů SB jsem podobné návalky prakticky neviděl.
Ano, laborace s 5,3 gn se stále vejde do tabulkových hodnot, ale jak píše Chip, proč tlačit na pilu když stejnou muziku dostanu i s nižší navážkou.
Rána se 4,8 gn srovnatelná (subjektivně), přesnost taky, spolehlivost přetažení 100%, tedy na trénink v pohodě za méně peněz a s menším opotřebením zbraně....
Ano, laborace s 5,3 gn se stále vejde do tabulkových hodnot, ale jak píše Chip, proč tlačit na pilu když stejnou muziku dostanu i s nižší navážkou.
Rána se 4,8 gn srovnatelná (subjektivně), přesnost taky, spolehlivost přetažení 100%, tedy na trénink v pohodě za méně peněz a s menším opotřebením zbraně....
- AsiJura
Příspěvek#411 » pát 7. lis 2014, 09:33
Zdravím pánové,
pročítám to tady ohledně přebíjení, a rád bych se zeptal, jaká je ekonomika přebíjení?
Kdy se vám vrátí počáteční investice, kolik vás pak stojí jeden náboj? Od jakého vystříleného množství měsíčně se vyplatí o tomhle uvažovat?
Jde mi o to, že když koupím za 4Kč přebíjené Alsy, tak jestli se dostanu u vlastního přebíjení na cenu 3, ideálně 2Kč? (po splacení počátečních investic do zařízení), když nebudeme počítat čas, ale jen materiál na jeden vlastnoručně přebitý náboj.
Děkuji za odpovědi, čím více zkušeností, tím lépe.
pročítám to tady ohledně přebíjení, a rád bych se zeptal, jaká je ekonomika přebíjení?
Kdy se vám vrátí počáteční investice, kolik vás pak stojí jeden náboj? Od jakého vystříleného množství měsíčně se vyplatí o tomhle uvažovat?
Jde mi o to, že když koupím za 4Kč přebíjené Alsy, tak jestli se dostanu u vlastního přebíjení na cenu 3, ideálně 2Kč? (po splacení počátečních investic do zařízení), když nebudeme počítat čas, ale jen materiál na jeden vlastnoručně přebitý náboj.
Děkuji za odpovědi, čím více zkušeností, tím lépe.
- ladaj
-
donovanstangiano - Příspěvky: 165
- donovanstangiano
Příspěvek#413 » pát 7. lis 2014, 10:00
Ahoj,
nejprve je třeba si odpovědět na pár základních kritérií:
- budeš si lejt kule (střely) sám nebo budeš střílet tovární?
- v případě lití máš zdroj na olovo nebo ho budeš kupovat v Příbrami za plnou cenu?
- můžeš si dovolit držet peníze v komponentech? (je jiná cena když kupuješ ve velkém než když kupuješ nejmenší možná balení...)
- máš zdroj na nábojnice?
- máš volný čas? (někdo ho počítá do ceny náboje - dle profese...)
- atd.
Když to vezmu do extrému a budeš mít v kolně dvě tuny olova po dědovi, které budeš moct přetavit, tak Tě náboj může vyjít na 90 halířů
nejprve je třeba si odpovědět na pár základních kritérií:
- budeš si lejt kule (střely) sám nebo budeš střílet tovární?
- v případě lití máš zdroj na olovo nebo ho budeš kupovat v Příbrami za plnou cenu?
- můžeš si dovolit držet peníze v komponentech? (je jiná cena když kupuješ ve velkém než když kupuješ nejmenší možná balení...)
- máš zdroj na nábojnice?
- máš volný čas? (někdo ho počítá do ceny náboje - dle profese...)
- atd.
Když to vezmu do extrému a budeš mít v kolně dvě tuny olova po dědovi, které budeš moct přetavit, tak Tě náboj může vyjít na 90 halířů

- ladaj
Příspěvek#414 » pát 7. lis 2014, 10:36
Když bude mít dvě tuny olova, prodá je za 60 000 (možná i víc) a na přibíjení se .... 
Osobně bych kvůli devítce v hobby objemech (pár tisíce ročně) komplet vybavení nepořizoval. Nábojnice prodáš (snad 0,5Kč nebo jak se cena pohybuje), tím si "zlevníš patronu" na 3,50 a tomu se těžko konkuruje. Sám jsem kupoval jen lugerové matrice s hlavou a Alsa ještě nebyla.

Osobně bych kvůli devítce v hobby objemech (pár tisíce ročně) komplet vybavení nepořizoval. Nábojnice prodáš (snad 0,5Kč nebo jak se cena pohybuje), tím si "zlevníš patronu" na 3,50 a tomu se těžko konkuruje. Sám jsem kupoval jen lugerové matrice s hlavou a Alsa ještě nebyla.
- AsiJura
- fejfarz
Příspěvek#416 » pát 7. lis 2014, 14:16

- 4mike
Příspěvek#417 » pát 7. lis 2014, 14:36
AsiJura
no a nedostaneš se náhodou na lepší cenu nákupem roční zásoby u Alsy ?
s tím, že prodáš olítaný hilzny za 0,50 ks bych moc nepočítal
já jsem ten předposlední , jež by někomu přebíjení rozmlouval ale těch cca 5k lugrů ročně
je tak na hraně smysluplnosti a ohánět se úsporou je trošku utopie, páč každý, kdo začal přebíjet začal i víc střílet
no a nedostaneš se náhodou na lepší cenu nákupem roční zásoby u Alsy ?
s tím, že prodáš olítaný hilzny za 0,50 ks bych moc nepočítal
já jsem ten předposlední , jež by někomu přebíjení rozmlouval ale těch cca 5k lugrů ročně
je tak na hraně smysluplnosti a ohánět se úsporou je trošku utopie, páč každý, kdo začal přebíjet začal i víc střílet

- AsiJura
Příspěvek#418 » pát 7. lis 2014, 15:00
Ano, i taková varianta je v plánu, dostat se na nižší cenu hromadným nákupem, třeba s pár přáteli, akorát co vím u Alsy je problém, že nestíhají pokrýt poptávku, takže ani není moc potřeba hýbat s cenou.
Po tom co jsem tu pročetl to vidím tak, že zatím budu jen sbírat svoje nábojnice(ty se nezkazí), pro strýčka příhodu, kdybych nakonec začal přebíjet, ale budu se raději věnovat své práci abych nemusel tu cenu tolik řešit.
Děkuji vám za rady.
Po tom co jsem tu pročetl to vidím tak, že zatím budu jen sbírat svoje nábojnice(ty se nezkazí), pro strýčka příhodu, kdybych nakonec začal přebíjet, ale budu se raději věnovat své práci abych nemusel tu cenu tolik řešit.
Děkuji vám za rady.
- Bohuliby
Příspěvek#419 » ned 9. lis 2014, 23:44
Tak tohle téma se tady probíralo již mnohokrát !
Já osobně také nestřílím tisíce nábojů měsíčně, ale soupravu jsem si koupil, že mě to začalo bavit, až nebude, tak jí prodám !
Opravdu mě docela nezajímá, kdy se mě investice vrátí, možná někdy, možná nikdy.
Alespoň mě o tohle vůbec nejde.
Omlouvám se, pouze můj názor.
Já osobně také nestřílím tisíce nábojů měsíčně, ale soupravu jsem si koupil, že mě to začalo bavit, až nebude, tak jí prodám !
Opravdu mě docela nezajímá, kdy se mě investice vrátí, možná někdy, možná nikdy.
Alespoň mě o tohle vůbec nejde.
Omlouvám se, pouze můj názor.
- netopyr
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony