Suché praní nábojnic

ryucz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » pon 16. čer 2014, 15:34

Zdravím, prosím o radu přebíječe, kteří perou nábojnice nasucho ve vibrační pračce. Jaké médium se Vám nejvíce osvědčilo a jak dlouho perete?

Vashan

Příspěvek#2 » čtv 7. srp 2014, 11:30

Já peru v mediu od Lymana - pokud jsou nábojnice hodně zašlé používám nejdříve drť z kokosového ořechu (hnědá) a na doleštění kukuřičnou drť (zelená), "důležité" je přidat leštěnku, jinak nebude lesk ;) .
Peru min 30 minut, ale většinou déle, protože na pračku zapomenu :mrgreen:

Pro doplnění, vzhledem k tomu že téměř všechny hylzny posbírám na venkovní střelnici, naberou písek a jiný bordel, proto, "předepírám" ve vodě - pak je nutné nechat několik dní dokonale vyschnout.

donovanstangiano

Příspěvek#3 » čtv 7. srp 2014, 11:41

už jsem to tu někde psal. Peru v rýži a sekaných kroupách, přidávám půl lžičky Sidolu. Vrtím tak 2 hodiny. Jelikož si přebírám nábojnice, tak je dokážu zbavit hrubé nečistoty už při tom (hlína, tráva atd.).
Měl jsem ořechovou drť a ta mi hrubě nevyhovovala.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 7. srp 2014, 13:57

Asi byla moc na hrubo :lol:

sided
moderátor

Příspěvek#5 » čtv 7. srp 2014, 14:12

Taky drt od Lymana, a jednou za čas přidám leštidlo.

Vashan: proč pereš znova v drti když je máš vypraný na mokro :?:

4mike

Příspěvek#6 » pát 8. srp 2014, 11:57

leštidlo (či cídidlo) který se dříve jmenovalao sidol, je dnes SITOL
Sidol, který zahraniční kolegové používají na totéž, funguje na oxidu křemičitém

Mnemonic45

Příspěvek#7 » pát 8. srp 2014, 17:01

Mně se nejvíc osvědčila normální dlouhozrná rýže. Pračku nechávám vždycky tak hodinu a stačí to bohatě.

Dancek

Příspěvek#8 » pon 18. srp 2014, 07:35

Když pominu úplně první pokusy o praní nábojnic ve staré pračce na prádlo, další jsem pral v home made pračce vyrobené z vibrační brusky, pral jsem ve skořápkách z vlašských ořechů se sitolem. Výsledky byly o hodně lepší než v předešlém případě, nábojnice se zvenčí leskly, zevnitř už nebyly tak hezké jako zvenčí, ale hrubší nečistoty byly odstraněny i zevnitř a pro přebíjení by to tak úplně stačilo. Jenže skořápky se časem hodně ušpinily a částečně i rozpadly a v té době už jsem neměl možnost nechat si nadrtit další.
Pak jsem opět v home made pračce zkoušel místo drcených skořápek kroupy se sitolem, fungovalo to snad ještě lépe než skořápky, ale kroupy se poměrně brzy rozpadaly.
Jednou jsem zkusil prát v kyselině citrónové, jenže jsem přepískl množství prášku v roztoku a tak jsem měl nábojnice zvenčí i zevnitř hezky čisté, bez lesku, ale s velkými a výraznými oranžovými fleky.
Nyní peru na mokro v keramických tělískách a je to to nejlepší, co jsem zatím vyzkoušel. Všechny nábojnice jsou zvenčí krásně lesklé, zevnitř, obzvlášť u dna, už lesklé nebývají, ale téměř všechny jsou i zevnitř zcela čisté, pouze někdy se objeví malé tmavé šmouhy.
Řádné praní je velmi důležité, všichni přece víme, že náboje s krásnými, čistými a lesklými nábojnicemi lépe trefují! :lol:

Alangorax

Příspěvek#9 » stř 20. srp 2014, 13:22

Jak se pere s keramickými tělísky? Na tělíska jsem odkaz našel, ale nevím kam s nimi dál :) Do klasické vibrační pračky?

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » stř 20. srp 2014, 13:44

Já sice keramická tělíska nepoužívám ale asi bych je dal do vibrační pračky která je dělaná i na mokré praní.

Dancek

Příspěvek#11 » stř 20. srp 2014, 19:18

Keramická tělíska je možné používat ve vibračních pračkách u kterých je dovoleno i mokré praní, jenom je vhodné nejdřív vyzkoušet max. množství tělísek a čisticího roztoku s nábojnicemi, tělíska s roztokem jsou totiž podstatně těžší než drť z ořechových skořápek nebo z kukuřice a méně výkonná vibračka by s tím mohla mít problém.
Na praní v tělískách používám domácky vyrobenou rotační pračku, dosti podobnou té na obrázku. Na rozdíl od obrázku nepoužívám klínový řemen, motorek mám upevněný tak, že jeho váha zajišťuje přítlačnou sílu třecího převodu. Další rozdíl proti obrázku je v tom, že moje pračka má poháněnou pouze jednu trubku s navlečenými gumovými kroužky, místo druhé trubky slouží malá kolečka, původně určená např. pod nějaký lehčí kousek pojízdného nábytku. Jako prací nádobu používám 4litrovou sklenici asi od zavařených okurek, i bez vnitřních přepážek se tělíska i nábojnice převalují velmi ochotně.
Tak nevím co se děje, nejde mi vložit obrázek.

Dancek

Příspěvek#12 » sob 23. srp 2014, 11:58

Další pokus o vložení obrázku
IMG_3369.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

ryucz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » ned 7. zář 2014, 20:25

Dancek, k tomuto řešení teď taky mířím, sice ne s keramickými tělísky, ale s klasickou drtí. Říkám si, že když vnitřní stěny vyložím nějakou gumou nemuselo by to dělat tolik rámusu jako klasická vibračka...

Dancek

Příspěvek#14 » pon 8. zář 2014, 07:12

Ani s keramickými tělísky v neupravované zavařovací sklenici to není nijak hlučné. S ořechovou nebo kukuřičnou drtí by to mělo být ještě tišší, obzvlášť když místo sklenice použiješ nějakou plastovou nádobu. Domnívám se, že vyložení gumou už by bylo zbytečné.

ryucz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » pon 22. zář 2014, 09:23

Nezkoušel jste někdo nějaké leštidlo? Zajímalo by mě jak veliký rozdíl to udělá, ale dávat tři kila za lahvičku leštidla se mi nechce, tak mne zajímá, jestli není nějaká běžně dostupná náhrada.

Zpět na