Přebíjení 9mm luger

Frank

Příspěvek#346 » pát 25. črc 2014, 07:33

No vidíte jak se krásně rozproudila diskuse. A ted si může začátečník vybrat
a udělat si svůj názor. Já jsem nikdy a nikde neřekl, že váhy jsou zbytečné,
jen jsem napsal, že lze začít, opakuji začít, bez nich. Možná jsem měl dodat,
že pokud použiji LEE převodní tabulky musím použit startovací navážky a nikdy
nepoužiít max. z důvodu již výše uvedených, ale vždy je jistější toto převážit.
A nebo u kamaráda převážit dávku a to pak opakovat při dalším nákupu prachu.
To, co jsem chtěl říct je, že než koupit sadu LEE tak je lepší si koupit lis,
matrice, poř. prachovač ( ale ne ten kafemlejnek který je v sadě a z kterého se sype prach všemi směry ) a váhy a vyjde to levněji.

4mike

Příspěvek#347 » pát 25. črc 2014, 07:40

komplet výbava pro přebíjení čítá:
váhy
delaborační kladívko
posuvku
lis

pokud to myslí vážněji, pak i:
chrona + mikrometr

není nutný to vše vlastnit ale je zapotřebí to mít k dispozici

a ted trochu jinak, např
zajímá ho jen 9x19, tudíž nemusí na lisu dlouhodobě nic přestavovat
zkusí si kolegovy, laborovaný DO32 se 124grs FMJ, dlouhý 29,5mm
dávkovaný např dírou 40 a 43 a zjistí, že 40 mu nepřebíjí a 43 funguje a trefuje
nevidím důvod proč by na nás nevystrčil prostředník a prostě to i bez vah neokopíroval
bude +- na středu navážky a ani 10% výkyvy v měrný hmotnosti různých várek prachu nezpůsobí nebezpečný navážky
že mu to holt s jinou šarží prachu bude třeba závadit, nebo střílet jinam, je už jen jeho boj a nebude mít jak zjistit proč tomu tak je. :P

Francis

Příspěvek#348 » pon 28. črc 2014, 20:48

Dobrý večer.

Přebíjím náboje 9mm luger.

Posbíral jsem na střelnici se svými nábojnicemi i nějaké, na dně označené "9x19 SR MEN 11 K 0591"

Co je to zač? Nemají sraženou hranu pro zápalku, tak do nich rvu zápalky silou a někdy nejdou vůbec . . .

Google nic nenachází..... nevíte, co je to za náboje? Výrobce, etc...?

Děkuji.

sided
moderátor

Příspěvek#349 » pon 28. črc 2014, 22:08

Existuje výstružník který zkalibruje zápalkové lůžko a zároveň srazí hranu. Ale v případě 9Luger bych je prostě vyházel.

Francis

Příspěvek#350 » pon 28. črc 2014, 22:23

Bych tu hranu klidně srazil vrtákem...jen desetinku mm, ale jak říkáte... u 9mm lug to nemá cenu....

A nevíte, co je to za značku/výrobce tohle "SR MEN ...."

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#351 » úte 29. črc 2014, 00:41

MEN = Metallwerke Elisenhütte G.m.b.H., Nassau, Německo

Mike88

Příspěvek#352 » úte 29. črc 2014, 13:17

Tak jsem konečně včera vyzkoušel své náboje. První byly s navážkou 3,9gr a druhé s 4,3gr DO32.
Menší navážka lítala ačkoliv jsem se dost soustředil různě po terči :| vyšší navážka byla skoro na jednom místě 8-)
Může navážka prachu takle ovlivnist přesnost? Když se jedná o pár desetin grainu? :?: Dost mě to překvapilo.
Každopádně jsem vyzkoušel a vybral to co je pro mě lepší a ted se do toho mužu pořádně opřít :) Děkuji všem za poskytnuté rady ;)

sided
moderátor

Příspěvek#353 » úte 29. črc 2014, 14:21

1) samozřejmě že navážka prachu ovlivnuje přesnost
2) 0,4 gn není malý rozdíl, je to 10% a na rychlostech to bude nejspíš dělat ještě víc.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#354 » úte 29. črc 2014, 16:03

No tak gratulace k úspěšným vzorkům :) Asi nevíš jak rychle ti lítaj?

Serz

Příspěvek#355 » úte 29. črc 2014, 19:29

Dalo by se předpokládat, že pokud horenim každého zrnka vzniká cca stejný objem plynu, pak 10pct prachu navíc udělá o 10pct větší objem, tedy i větší tlak. Trochu boyle-mariotta s ohledem na teplotu hoření, a výsledný nárůst tlaku by měl být i víc, než 10pct. Při konstantní hmotnosti střely by to kromě většího zatížení součástí mělo o 10+ pct zvýšit i její rychlost, tedy z nějakých 340 na 380. Můžu se mýlit. Jsem víc potápěč, než fyzik

Mike88

Příspěvek#356 » stř 30. črc 2014, 19:51

Jsem rád, že je to funkční, a že se tím dá trefit. 8-) Opravdu vůbec netuším kolik to lítá :? Hradla nemám ;)

sided
moderátor

Příspěvek#357 » stř 30. črc 2014, 20:09

Serz: při hoření ve volném prostoru to nejspíš funguje. Jenže v nábojnici je prostor omezený = nárůst tlaku = rychlejší hoření. Hodně zjednodušeně tedy, při vyšších navážkách se to projevuje víc a záleží i na typu prachu. Ale rozhodně neplatí 10% navážky nahoru dá o 10% vyšší tlaky. Na to pozor!

Jo a hoření je chemický proces, ne fyzikální.

jjoozziinn

Příspěvek#358 » stř 30. črc 2014, 20:57

Hoření je fyzikálně chemická oxidační reakce, při které hořlavá látka reaguje vysokou rychlostí s oxidačním prostředkem za vzniku tepla a světla. Je to reakce exotermická.

Serz

Příspěvek#359 » čtv 31. črc 2014, 06:08

a neni to tam uz deflagrace?

Dancek

Příspěvek#360 » pát 1. srp 2014, 09:31

Serz: Hlavní důvod ke zvýšení tlaku je samotné větší množství prachu, které hořením vyvine více plynu, tím vznikne větší tlak, při vyšším tlaku bude prach hořet rychleji, čímž vznikne kratší, ale vyšší tlaková špička.
Shořením většího množství prachu vznikne i více tepla, což způsobí další zvýšení tlaku.
Když do náboje přisypeš nějaké množství prachu, zmenší se objem spalovacího prostoru a i kdybys na původní navážku místo prachu přisypal stejný objem (jaký má přidaný prach) nějakého nehořlavého materiálu, zvedl by se tlak. Je to v podstatě obdobné, jako bys nad původní navážku usadil hlouběji střelu.
Kromě toho na obrázku Explosie vypadá D032 takto, takže se dá jen stěží předpokládat, že jednotlivá zrnka prachu vyvinou stejné množství plynů a že shoří za stejný čas.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na