Přebíjení 9mm luger

Frank

Příspěvek#331 » čtv 24. črc 2014, 09:19

Sided - proč by se nemohl obejít bez váhy ???? To jsi ještě neviděl
převodní tabulky dle prachu volit vhodnou díru na prachovači Pro Auto Disk
nebo Auto Disk ?? Ten člověk začíná a chce nějak začít a ne ho zasypat
pro začátek spousty drobných nuancí, které ty jsi získal odhadem za 20 let.
Tvrdím a stojím si za tím, že mohu přebíjet i bez váhy a bez prachovače
tím, že sypu pomocí předem odměřené naběračky at LEE nebo samodomo.
Pochop, že se tady bavíme o začátcích ne o přebíječi, který to dělá roky.
Taky ten člověk nemá, aspoň nyní, ambice střílet nástřel 148. Pak, až se do toho dostane a pochopí co vlastně dělá, pak může dál rozvíjet svůj um.
OAL - dělám si takový OAL ( samozřejmě v rámci zdravého rozumu a zachování bezpečných tlaků ) jaký
potřebuji do té konkrétní zbraně.
http://leeprecision.com/double-disk-kit.html

sided
moderátor

Příspěvek#332 » čtv 24. črc 2014, 09:31

Právě že jsem viděl převodní tabulky a vím jak se můžou lišit. Nejen u různých prachů ale i mezi jednotlivými šaržemi. Právě proto že začíná tak nevidím důvod proč by měl rovnou mrskat zásadní chyby.

Mike88

Příspěvek#333 » čtv 24. črc 2014, 09:58

Podle mě není vůbec třeba se na to "jak začít a co koupit" ptát znovu. Vše je zde napsané, popsané a vysvětlené dost. ;) Taky začínám, ale než jsem narazil na nějaký problém, který nikde nikdo nepopisoval tak jsem se na nic neptal, ale pročítal fórum jestlu už to někde není. Přeci jenom je spousta přebíječů, kteří to dělají déle a nepředpokládám, že by se nějaké nové problémy objevili zrovna u mě. 8-)
Než jsem něco pořídil a začal se přebíjení věnovat tak jsem přečetl na tomto fóru několikrát všechny témata týkající se přebíjení a udělal si vlastní obrázek o tom co nejspíš budu potřebovat a co mi nejspíš bude vyhovovat(cena, kvalita, využití). Nakonec je osobní zkušenost stejně nejlepší. :D Zjistil jsem, že ptát se na to co je pro mě nejlepší je blbost, protože to poradit nejde, když člověk nemá vůbec páru o tom co chce(na fóru je spousta trpělivých lidí, kteří pořád dokola dávají rady). :P Z té haldy informací na internetu si člověk může udělat obrázek o tom co a jak , pokud ovšem chce a chvilku tomu obětuje. Chápu, že každý touží vědet vše hned :mrgreen:
Nedalo mi to a musel jsem to sem napsat, protože dle fóra se vždy najde někdo kdo by chtěl jasnou radu co je pro něj nej a co si pořídit ;)

Frank

Příspěvek#334 » čtv 24. črc 2014, 11:06

Sided - ted jsi přestřelil - tabulky jsou jedny a v přebíjecím manuálu jsem
nikde a nikdy nenašel že platí jen pro tu či onu určitou šarži.
To je to co jsem říkal dříve - "blbneš" začátečníka. Až bude pokročilý a chtít
stát se olympijským vítězem tak bude muset znát vše co jsi napsal,
což je samozřejmě pravda a souhlasím s tebou.
Mike88 - částečně máš pravdu, ale kdyby tomu tak bylo tak by nebylo třeba diskutovat a stačilo by uveřejnit na netu nějakou "kuchařku" amíci
tomu říkají FAQ a vše by bylo jasné. Souhlasím, že dotyčny by si měl
najít nějakou literaturu a něco dopředu nastudovat aby o problematice něco věděl a pak cíleně umístit svůj konkretní dotaz.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#335 » čtv 24. črc 2014, 11:30

Lze banánovat za obecné ohrožení ? ;-)

Nemusím přebíjet 20 let... stačí použít váhu, abych zjistil, že se šarže liší a to dost. Ani laborační tabulky nejsou dogma (je tam hromada proměnných), vnášet do toho ještě nepřesnosti vlivem "jakési průměrné hustoty" je pitomost. IMHO to slouží k tomu, jakou díru zkusit na první pokus.

PS. marně hledám olympijsou disciplínu, kde by se uplatnilo přebíjené střelivo :P

sided
moderátor

Příspěvek#336 » čtv 24. črc 2014, 11:47

Frank: odpověděl za mě "ladaj" váha a zdravý rozum jsou první dvě pomůcky bez kterých se přebíječ neobejde. Jestli si myslíš že ano tak je to Tvoje věc ale neblbni s tím hlavu dalším.

Frank

Příspěvek#337 » čtv 24. črc 2014, 13:09

Chcete jinými slovy říct, že vždy a KAŽDOU navážku než nasypu do nábojnice
MUSÍM zvážit váhou ???? To myslíte vážně ?

sided
moderátor

Příspěvek#338 » čtv 24. črc 2014, 13:25

:) rozhod jsi se trollit, to znamená že velmi pravděpodobně brzo skončíš. Přesto ti znovu slušně odpovím. Nikoli, do pistolových nepřevažuji každou dávku ale rozhodně ověřuji nastavení prachovače vždy před zahájením přebíjení, když načnu novou flašku prachu a když se mi něco nezdá.

Chip

Příspěvek#339 » čtv 24. črc 2014, 17:13

Rekl bych, ze bezpecnost je alfa az omega prebijeni. Proto vzdy pred zacatkem a obcas v prubehu prevazim davku a sem tam prozenu par strel pres chrono. Uz kvuli faktoru na IPSC. Pokud jde o zmeny v chovani prachu, celkem se od sebe lisi. Vzpominam jak se lisila stara S020 od nove zelene.

kubajzs

Příspěvek#340 » čtv 24. črc 2014, 18:18

Kurnik hoši!! Je fajn, že každý radí jinak teď mám z toho ještě větší respekt, kde je teda pravda?

sided
moderátor

Příspěvek#341 » čtv 24. črc 2014, 18:24

Všechno na co ses ptal je tu několikrát popsaný takže to chce číst. A co tu nenajdeš bude bezpochyby tady.

Matt007

Příspěvek#342 » čtv 24. črc 2014, 20:06

Podívej se, jak psal chip bezpečnost je alfa a omega přebíjení. Pokud si chce frank přebíjet bez vah a bezmezně věří tabulkám, tak je to jeho boj. Já osobně bych si to prostě bez vah nerisknul. Dá se říct, že s přebíjením taky začínám, pokaždý když k tomu sednu, nasypu prach a tak třikrát si odsypu z nábojnice prach a převážím. Potom cca každý 20tý náboj přeměřím a převážím prach. Vím že bych asi až tak nemusel, ale prostě jistota.

Dancek

Příspěvek#343 » čtv 24. črc 2014, 20:07

To objemové odměřování prachu bez kontroly skutečné hmotnosti vážením může být docela zajímavé, ale v některých případech dosti ohubózní. Srovnejme si uváděné měrné váhy prachů AA No. 2 a "ekvivalentního" D032-03.
V tabulkách dodávaných k prachovači LEE PRO Auto Disk je pro No. 2 uvedena váha 12,2 grs/1,02 ccm, tj. 11,96 grs/1ccm.
V manuálu Accurate z roku 2003 je pro No. 2 uvedena váha 9,8 grs/1,02 ccm, tj. 9,6 grs/1 ccm. Jak sám vidíš, při 1 ccm dělá tabulkový rozdíl hmotností téměř 2,4 grs, což je u tohoto rychlého prachu opravdu hodně velký rozdíl.
V katalogu Explosie z roku 2014 je uvedena u prachu D032-03, což by měl být ekvivalent No. 2, měrná váha 650 g/litr, tj. 10,03 grs/1 ccm.
Tyto značné rozdíly jsou pravděpodobně důvodem, proč se tabulky objemových hmotností v novějších manuálech už neobjevují.
Jinak každý sám je svého štěstí strojvůdcem, doporučuju ale alespoň úplné minimum, vážit
1.vždy při otevření nové flašky prachu,
2.vždy při prvním použití díry, přes kterou jsem ještě tento prach neodměřoval
3.pokud se mi něco nezdá v pořádku – je to snadnější a rychlejší než delaborace zmršených nábojů

frantisekkozisek

Příspěvek#344 » čtv 24. črc 2014, 21:12

A nebo, když už teda z nějakýho důvodu (nejspíš ušetřená tisícovka) si nekoupím váhy, tak si přebít více navážek od těch slabých až po ty silnější. A střílet to postupně a pozorovat co se děje při výstřelu. Zrovna u devítky, kde je kapacita nábojnice značně omezená a pokud nepoužívám nějakej extra rychlej prach, by s největší pravděpodobností nemělo dojít k žádnýmu průseru. Ale pokud si někdo nenechá poradit (že váhy nejsou zas tak špatná investice), tak ať se pak nediví, až se v objemových přepočtech jednou sekne :-)

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#345 » pát 25. črc 2014, 05:39

OMG díkybohu jsou tu i rozumný lidi. Kontrolní váha je otázka několika stovek a rady jak to jde v klídku bez ní jsou pro začínajícího přebíječe krajně řečeno velmi nevhodné a lehkomyslné.
Váha stačí : http://www.dx.com/p/precision-20g-jewel ... 9Hfh7Gpd3Q

Zpět na