Střelecká sluchátka
- JirkaCV
Příspěvek#497 » ned 7. srp 2022, 19:03
Žádné zvuky výstřelu na hladinu 82 dB to netlumí. To tlumí pasivní materiál sluchátek.
Teda pokud to nejsou supersluchátka s aktivním tlumením (obrací amplitudu), ale ty jsem za tuhle cenu a hlavně ve střelectví nikde neviděl. Prázdné baterky by znamenaly přímé ohrožení sluchu.
Je to tedy nesmysl.
Teda pokud to nejsou supersluchátka s aktivním tlumením (obrací amplitudu), ale ty jsem za tuhle cenu a hlavně ve střelectví nikde neviděl. Prázdné baterky by znamenaly přímé ohrožení sluchu.
Je to tedy nesmysl.
- Renegade
Příspěvek#498 » ned 7. srp 2022, 19:20
Letec 12 píše:Při porovnání parametrů vyplývá, že následující dvě verze mají stejné parametry útlumu, jak se liší elektronika netuším.
MT13H223A 3M™ PELTOR™ ProTac™ Shooter Headset
MT13H221A 3M™ PELTOR™ ProTac™ III Headset
K zjištění že všechny běžně dostupné údaje o parametrech mají úplně stejné jsem došel také, jenom žádný rozdíl (kromě barvy a ceny) se mi nikde nepodařilo najít. Proto jsem se ptal.
A to ti borci k ProTac III ještě napíší: Oblast použití: Průmysl, Sportovní střelba

Nejspíš se opravdu liší jenom barvou a ta pro střelce naceňují výš, protože jdou na tu část trhu, kde se dá očekávat větší ochota zaplatit...
Ale nechávám si ještě malé procento pravděpodobnosti že je to jinak...
- Renegade
Příspěvek#500 » ned 7. srp 2022, 19:40
Jirko, nevím, jestli zrovna v průmyslu nízké frekvence a střelecká vysoké, ale tohle imho právě řeší pasivně mušle a když se podíváš do technických listů, které tu přiložil Letec 12, tak si můžeš ověřit, že na všech frekvencích mají ProTac III i ProTac Shooter úplně stejný útlum. Jedna a ta samá tabulka.
- Simier
Příspěvek#501 » ned 7. srp 2022, 20:42
Stejně jako Audis jsem pořídil Howardy Impact Pro. Za mě spokojenost s útlumem (odzkoušeno v Čestlicích) sedi těsně, nemám veliká ušiska, takže mi nevadí trochu menší mušle. Stříleno .22, .38 z krátkých a 9Luger z karabiny CSV. Při přilícení to bylo tak akorát, nevšiml jsem si, že by vznikl nějaký problém. Přerušování mluveného slova, při střelbě z okolních stavů, zaznamenal syn (13 let), kterému jsem tam dělal instruktora. Nicméně to pokládám v této cenové hladině za normu. Mě šlo o to, aby tlumily dobře i na celokryté strelnici.
- Letec 12
- Simier
Příspěvek#505 » ned 7. srp 2022, 21:14
Kraťase jsem si "užil" ve Velvarech. Byl sice za stěnou, ale já ležel vedle s libovolkou a chytal jsem to na volno spodem (ty steny nejsou az na zem)
Měl sem jen špunty s podobným útlumem jako má Impact Pro a byl to teda dost hukot! O soustředění při míření se mi mohlo opravdu jen zdát. Úsťovka mi to rvala pěkně zleva do ksichtu.
Měl sem jen špunty s podobným útlumem jako má Impact Pro a byl to teda dost hukot! O soustředění při míření se mi mohlo opravdu jen zdát. Úsťovka mi to rvala pěkně zleva do ksichtu.
- Héfaistos
Příspěvek#506 » pon 8. srp 2022, 14:29
JirkaCV píše:To je spíš otázka, než rýpnutí:
Nemají sluchátka v průmyslu řešit nízké frekvence a střelecká vysoké?
Co sem všichni motáte pořád ty frekvence? Jaké vysoké frekvence? Co je na amplitudě zvukové křivky výstřelu vysokofrekvenčního? Už to tady píši snad podesáté...
- Kodiak66
- Kamilák
Příspěvek#508 » pon 8. srp 2022, 18:00
Ano, frekvenčně je výstřel poměrně hodně roztažený a amplitudově je na vcelku širokém pásmu "nakrmený", viz google a "gunshot spectrogram". Do závratných výšek ale neleze.
Pro návrat k tématu - mám Howardy a nosím je na krátký venkovní stav s pistolí. Pokud se tam objeví někdo s něčím ostřejším (i krátkým, ne nutně .223), tak mi tam už není dobře. Pro moje uši jsou tedy tak na hraně. Na dlouhý stav s puškou si půjčuju od manželky Peltor ProTac III. Kdybych nedostal Howardy k Vánocům, tak bych nosil jen ty Peltory. Kdybych nechtěl aktivní sluchadla, bral bych co největší pasivní a la Peltor X5A.
Pro návrat k tématu - mám Howardy a nosím je na krátký venkovní stav s pistolí. Pokud se tam objeví někdo s něčím ostřejším (i krátkým, ne nutně .223), tak mi tam už není dobře. Pro moje uši jsou tedy tak na hraně. Na dlouhý stav s puškou si půjčuju od manželky Peltor ProTac III. Kdybych nedostal Howardy k Vánocům, tak bych nosil jen ty Peltory. Kdybych nechtěl aktivní sluchadla, bral bych co největší pasivní a la Peltor X5A.
- Letec 12
Příspěvek#509 » pon 8. srp 2022, 19:06
Typický graf závislosti dB / Hz pro ráži 9mm

Kvalitní ochranu při střelbě z větších ráží poskytne až kombinace: sluchátka + špunty, nebo sluchátka + tlumič.
Pro ochranu sluchu při střelbě z pistolí a pušek je nejdůležitější útlum mezi 100-6000Hz (maximum mezi 800-1500 Hz). Takže spíš nižší frekvence. Při výzkumu mezi policisty se zjistilo, že nejvíc měli poškozený sluch na frekvenci 4000-4500 Hz a levé ucho víc než pravé, což souvisí s polohou při střelbě.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7761796/
https://www.scielo.br/j/bjorl/a/qVCBf7N ... z/?lang=en
https://www.physicsforums.com/threads/g ... is.898882/
https://zbrojnice.com/2018/04/30/tlumic ... ou-sluchu/
Kvalitní ochranu při střelbě z větších ráží poskytne až kombinace: sluchátka + špunty, nebo sluchátka + tlumič.
Pro ochranu sluchu při střelbě z pistolí a pušek je nejdůležitější útlum mezi 100-6000Hz (maximum mezi 800-1500 Hz). Takže spíš nižší frekvence. Při výzkumu mezi policisty se zjistilo, že nejvíc měli poškozený sluch na frekvenci 4000-4500 Hz a levé ucho víc než pravé, což souvisí s polohou při střelbě.
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7761796/
https://www.scielo.br/j/bjorl/a/qVCBf7N ... z/?lang=en
https://www.physicsforums.com/threads/g ... is.898882/
https://zbrojnice.com/2018/04/30/tlumic ... ou-sluchu/
- Héfaistos
Příspěvek#510 » úte 9. srp 2022, 02:16
Tak tak. Proto je důležitá správná konstrukce mušle, náušníků a dobré pasivní odhlučnění (vytlumení mušlí - to mají většina aktivních sluchátek prostě nedostatečné). Na pistoli/revolver/PCC si beru ty aktivní MSA Supreme Pro- X, na pušku (223/7.62) jak už jsem psal ty pasivní Peltory , ale maximálně vytlumený (nejsou pod ně potřeba špunty):
Na střílení z pušky používám už více jak patnáct let modnutý Peltory Optime II H520F. Plastovou skořepinu sluchátek mám zevnitř kompletně vylepenou (vyloženou) 4mm gumou (gumovou vrstvou) a na ní je ještě nalepena další 6 mm extra vrstva hutného akustického molitanu - a teprve pak je původní výplň sluchátek. Z venku vypadají úplně normálně, ale když si je člověk nasadí, tak se nestačí divit, jak moc ty dvě úpravy pomohly utišit už tak dobré sluchátka.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí