Zmena pravidel LOS platná od 1.11.2013
Moderátor: LOS vedení
- ladaj
Příspěvek#31 » pon 4. lis 2013, 00:45
Domnívám se, že správné znění by mělo být "situace musí vyžadovat nejvýše 12 ran
k ideálnímu vyřešení situace." - stejně jako u Pu a Br.
- rána na "škodič" za penalizaci se započítává (ideální řešení je bez penalizací)
- rána na plech zakrávající alfu (případně celý terč v zákrytu) se započítává (musím ji vypálit, abych ideálně vyřešil to, co je zakryto)
Podle mě:
-pokud limit počtu terčů ze strany tvůrce pravidel má naplnit záměr z Úvodu (kompromis mezi simulací reálu a sportovním vyžitím), pak musí být definován tak, aby byl dodržován
- pokud takový limit nemá podporu LEXu, střelců ani pořadatelů, pak se může zrušit
Stav, kdy "si stanovíme pravidla a pak je obcházíme" mi připadá jako nejhorší varianta...
ilicz: 19 ran v šuplíku není výjimkou - stavět situace nad 20 ran? Udělej to častěji a nastoupí s 33... ostatně drill se dělá jindy, na soutěži už jen zjišťuješ, zda byl dostatečný
k ideálnímu vyřešení situace." - stejně jako u Pu a Br.
- rána na "škodič" za penalizaci se započítává (ideální řešení je bez penalizací)
- rána na plech zakrávající alfu (případně celý terč v zákrytu) se započítává (musím ji vypálit, abych ideálně vyřešil to, co je zakryto)
Podle mě:
-pokud limit počtu terčů ze strany tvůrce pravidel má naplnit záměr z Úvodu (kompromis mezi simulací reálu a sportovním vyžitím), pak musí být definován tak, aby byl dodržován
- pokud takový limit nemá podporu LEXu, střelců ani pořadatelů, pak se může zrušit
Stav, kdy "si stanovíme pravidla a pak je obcházíme" mi připadá jako nejhorší varianta...
ilicz: 19 ran v šuplíku není výjimkou - stavět situace nad 20 ran? Udělej to častěji a nastoupí s 33... ostatně drill se dělá jindy, na soutěži už jen zjišťuješ, zda byl dostatečný
- lekar.t
Příspěvek#32 » pon 4. lis 2013, 01:13
Jak bylo napsáno v bodě
9. Krátká zbraň
Max 12 ran na situaci.
Škodiče pokud jsou penalizovány tak jsou hodnoceny jako terče.
Řekl bych tedy že 1 popr a 11 škodičů na situaci = 12 hodnocených.
Pokud omezení terčů nevyplývá z tohoto pravidla , bude se muset doplnit slovo škodič mezi terče popry fototerče.
Současnou formulaci vidím jako dostačující.
9. Krátká zbraň
Max 12 ran na situaci.
Škodiče pokud jsou penalizovány tak jsou hodnoceny jako terče.
Řekl bych tedy že 1 popr a 11 škodičů na situaci = 12 hodnocených.
Pokud omezení terčů nevyplývá z tohoto pravidla , bude se muset doplnit slovo škodič mezi terče popry fototerče.
Současnou formulaci vidím jako dostačující.
- tempest
Příspěvek#33 » pon 4. lis 2013, 06:46
Stainer mi trochu osvětlil historii škodičů a udělal jsem si názor ten, že by škodiče měly opravdu fungovat jen jako škodiče, ne jako "půlterče". Pokud bude zakrývat alfu terče, fajn, nepočítal bych ho do ran. Prostě buď tam můžeš hodit dva Charlie (to by byly dvě hodnocený rány), nebo ztratit z vlastní vůle ránu, aby sis vyčistil cestu k alfám. bylo by to jen na tobě. Stage by byla stavěná na daný počet ran podle pravidel, protože terč trefitelnej je, ne? Můj názor je diametrálně odlišnej proti tomu, co píše Ladaj - "...k ideálnímu vyřešení situace."
Samostatně bych je, možná to řeknu moc tvrdě, zakázal... nebo aspoň zdiskreditoval..
Takže můj názor v kostce: škodiče v původní funkci bych podporoval, "škodiče - poppery" počítal do počtu ran, čímž by se vymýtily, protože by se rovnou stavěly poppery pod názvem poppery, ne poppery pod názvem škodiče..
Samostatně bych je, možná to řeknu moc tvrdě, zakázal... nebo aspoň zdiskreditoval..
Takže můj názor v kostce: škodiče v původní funkci bych podporoval, "škodiče - poppery" počítal do počtu ran, čímž by se vymýtily, protože by se rovnou stavěly poppery pod názvem poppery, ne poppery pod názvem škodiče..
- eab
Příspěvek#34 » pon 4. lis 2013, 06:58
2 Tempest:
Předběhl jsi mě.
Aby byla zachována původní funkce škodičů (se kterou taky nemám problém), stačí doplnit do věty:
" maximální počet ran nutných k vyřešení situace bez penalizací procedurami "
Penalizace za špatné zásahy (charlie / delta) díky škodičům by se zde neobjevily, neb jak jsi psal, terč by trefitelný (byť špatně) byl.
Pavel
Předběhl jsi mě.
Aby byla zachována původní funkce škodičů (se kterou taky nemám problém), stačí doplnit do věty:
" maximální počet ran nutných k vyřešení situace bez penalizací procedurami "
Penalizace za špatné zásahy (charlie / delta) díky škodičům by se zde neobjevily, neb jak jsi psal, terč by trefitelný (byť špatně) byl.
Pavel
- ianraider
Příspěvek#37 » pon 4. lis 2013, 12:24
Vážení kolegové střelci. Jak již několikrát ředitel v minulosti konstatoval,LOS je plnohodnotná sportovně střelecká disciplína s prvky obranné střelby.Není třeba vytahovat nějaký prd,či ducha,či jak to někteří nazívají,kterého potažmo propagují, aby obhajovali svůj ,zkostnatělý pseudonázor, pro který není žádný rozumný důvod .... Myslím si,že ředitel a Rada pokud něco mění,konzultuje nové věci společně a především po ohlasech Vás ,střelců. Omezuje li nějaká úprava jen jednotlivce,asi je běžné,že se přizpůsobí většině,pro které se pravidla zavádějí. Pokud ale s tímto má někdo problém,může si zkusit založit vlastní odnož čehosi podle svého,zaručeně všespásného....A pokud se jedná o tvz. škodiče - podle mého názoru zbytečný rozruch. Např. pokud postavím škodiče tak,že terč je vidět pouze po sestřelení těchto překážek,je vše snad jasné. Škodiče nechte jen jako prostředek k zakrytí terče a není třeba nic měnit,a je zachováno pravidlo max 12 ran.
- ianraider
Příspěvek#39 » pon 4. lis 2013, 14:01
Tempest - Nereagoval jsem na Tvé návrhy,a pro méně zdatné : používání tvz. škodičů nechat volné,nepenalizovat je. Je to jen a jen o stavbě situace. Pokud jsou a budou používány jen jako ,,tecnická pomůcka,, to znamená pokud nejsou sestřeleny,nebude vidět terč,nemusí být škodiče ani hodnoceny a ani penalizovány. Např. pokud je situace postavena jen z LOS terčů, tedy 6 terčů = 12 ran max,a k ,,překrití ,, terčů použiji např. 5 kovů,je situace v pořádku. Škodiče není třeba penalizovat ani bodovat a pravidla se nijak neporušují.To je podle mne možnost ,jak využít škodiče,zachovat daný počet ran a udělat situace atraktivnější a také střelecky zajímavé a pestré.
- Ptak
Příspěvek#40 » pon 4. lis 2013, 16:30
2 CMK
Po pravdě moc nechápu tuto diskusi a celé vlákno. Před 11 dny bylo sezení Rady, kde se schválily nějaké změny. Ale teprve od pátku máme jako Rada k dispozici finální text k posledním spíše formulačním připomínkám. Takže finální znění "paragrafové" ještě neexistuje a nebylo publikováno, ale tady se už diskutuje. Myslím, že bylo nerozumné tuto diskusi spouštět tak brzo. Krom toho mám za to, že diskuse má probíhat před schvalováním pravidel a ne po nich. Po nich už by měla probíhat spíše vysvětlovací aktivita, aby bylo vše správně pochopeno a uvedeno do praxe závodů.
A dále jen dolním, že škodiče jsme na Radě v souvislosti s rozvolněním pravidel ohledně počtu terčů řešili a uzavřeli to s tak, že změna formulace z počtu terčů na počet ran, dává organizátorům větší prostor se realizovat (jak někde psal lekar) a není nutné nějak v pravidlech škodiče řešit. Zkrátka 12 ran resp kovových terčů je dost pro tvorbu zajímavé situace.
Po pravdě moc nechápu tuto diskusi a celé vlákno. Před 11 dny bylo sezení Rady, kde se schválily nějaké změny. Ale teprve od pátku máme jako Rada k dispozici finální text k posledním spíše formulačním připomínkám. Takže finální znění "paragrafové" ještě neexistuje a nebylo publikováno, ale tady se už diskutuje. Myslím, že bylo nerozumné tuto diskusi spouštět tak brzo. Krom toho mám za to, že diskuse má probíhat před schvalováním pravidel a ne po nich. Po nich už by měla probíhat spíše vysvětlovací aktivita, aby bylo vše správně pochopeno a uvedeno do praxe závodů.
A dále jen dolním, že škodiče jsme na Radě v souvislosti s rozvolněním pravidel ohledně počtu terčů řešili a uzavřeli to s tak, že změna formulace z počtu terčů na počet ran, dává organizátorům větší prostor se realizovat (jak někde psal lekar) a není nutné nějak v pravidlech škodiče řešit. Zkrátka 12 ran resp kovových terčů je dost pro tvorbu zajímavé situace.
- cmk
Příspěvek#41 » pon 4. lis 2013, 21:20
2Ptak - dekuji za usnadneni jiz v podstate jisteho rozhodnuti (zduraznuji ze "usnadneni rozhodnuti" rozhodne neznamena "to a to za to muze")... Ptat se verejne kdy bude psana uprava a nasledne verejne napsat to, co prave ctu - to je jedna z veci, ktere jsem opakovane v uzavrenem kruhu rady odsuzoval jako nevhodnou komunikacni strategii... Bezvysledne... Nejsem tedy schopen radu udrzet v mantinelech, jake povazuji za rozumne - beru to jako svou neschopnost a pro svou neschopnost jiz tedy skutecne nebudu pokracovat jako reditel.
Ale k odpovedi.
Kdyz se podivas na prvni prispevek, vidis tam neco jako "PARAGRAFOVE ZNENI"? Ne, jsou tam popsany "SCHVALENE NAVRHY". Rada nyni ma k dispozici navrhovane paragrafove zneni.
Pruser by byl, kdybych sem hodil paragrafove zneni, ktere je zatim ve fazi navrhu. Ale mas tu psane jen to, co se jednoznacne schvalilo, je to tu popsano vecne, nikoliv paragrafove a za vsim tim, co jsem v prvnim prispevku napsal si stojim.
Jestli se Ti nelibi debata na tema skodice, obrat se na toho, kdo navrhoval zmenu z 6 tercu na 12 ran. Ten, predpokladam, doda nalezity vyklad, jak to mel se skodici v umyslu.
Ja osobne se debaty o skodicich zdrzuju prave proto, ze neni dosud schvalene paragrafove zneni.
A osobne si myslim, ze se z te debaty lze naopak poucit a rozmyslet si na zaklade ni presne zneni paragrafu a ne ji hanit jako zbytecnou.
Ale k odpovedi.
Kdyz se podivas na prvni prispevek, vidis tam neco jako "PARAGRAFOVE ZNENI"? Ne, jsou tam popsany "SCHVALENE NAVRHY". Rada nyni ma k dispozici navrhovane paragrafove zneni.
Pruser by byl, kdybych sem hodil paragrafove zneni, ktere je zatim ve fazi navrhu. Ale mas tu psane jen to, co se jednoznacne schvalilo, je to tu popsano vecne, nikoliv paragrafove a za vsim tim, co jsem v prvnim prispevku napsal si stojim.
Jestli se Ti nelibi debata na tema skodice, obrat se na toho, kdo navrhoval zmenu z 6 tercu na 12 ran. Ten, predpokladam, doda nalezity vyklad, jak to mel se skodici v umyslu.
Ja osobne se debaty o skodicich zdrzuju prave proto, ze neni dosud schvalene paragrafove zneni.
A osobne si myslim, ze se z te debaty lze naopak poucit a rozmyslet si na zaklade ni presne zneni paragrafu a ne ji hanit jako zbytecnou.
- Ptak
Příspěvek#42 » úte 5. lis 2013, 19:12
Kdybys místo otevírání tohto vlákna dodal radě rychle paragrafové znění, bylo by asi vše jednodušší. Jestli si vzpomínas, nabízel jsem ti na konci sezení rady pomoc. Říkal jsem, že můžu během těch volných dnů upravit pravidla do paragrafového znění. Ty jsi to odmítl a pak se týden nic nedělo. Tak jsem tě chtěl popichnout tím dotazem na fóru. No a ty jsi poslal needitovatelné pdf a otevřel toto vlákno. Nevím co si o tom myslet. Na jednu stranu brečíš, že nemáš čas, ale na druhou stranu chceš vše dělat sám a mít pod kontrolou. Různou pomoc jsem nabízel opakovaně. Je to tvá volba. A na konec snad poznámka. Já od nikoho nepotřebuji udržovat v mantinelech nebo co jsi to napsal. Na to už jsem dost starý.
-
jk-stengan - Příspěvky: 193
- Kontaktovat uživatele:
- jk-stengan
Příspěvek#44 » úte 5. lis 2013, 20:14
malej tech. dotaz vypouštění kohoutu??
pokud má zbraň nemá vypouštěcí páku jsem v nevýhodě ?? proč !!
když vypostím kohout přes spoušť spustím ho až na doraz a odpor spouště je daný cca 3kg, ale když ho vypustím vybíjecí pákou dám ho pouze na bezpečnostní ozub a mám výhodu cca 0,5 kg mám to tedy chápat, že pokud si nepořídím zbraň s vypouštěcí pákou a nebo nenechám svoji zbraň předělat na SA , tak budu tímto pravidlem diskriminován ?? proč?? to je propagace CZ,HK ,SigSauer, proti Glocku,Kahr a mnoho jiným ??
pokud má zbraň nemá vypouštěcí páku jsem v nevýhodě ?? proč !!
když vypostím kohout přes spoušť spustím ho až na doraz a odpor spouště je daný cca 3kg, ale když ho vypustím vybíjecí pákou dám ho pouze na bezpečnostní ozub a mám výhodu cca 0,5 kg mám to tedy chápat, že pokud si nepořídím zbraň s vypouštěcí pákou a nebo nenechám svoji zbraň předělat na SA , tak budu tímto pravidlem diskriminován ?? proč?? to je propagace CZ,HK ,SigSauer, proti Glocku,Kahr a mnoho jiným ??
- cmk
Příspěvek#45 » úte 5. lis 2013, 21:23
JK - SZ.
IS - to o tech mantinelech vidim
I kdybych dodal pravidla v utery, do patecniho vecera by ofikl verze stejne nebyla. A opakuji - moji prioritou je, ze kdyz vyzadujeme propozice 14 dnu predem, meli bychom stejnych 14 dni predem dat vedet pravidla. Je uplne jedno, jestli pravidla vysla pred tydnem, nebo vyjdou za tyden. Zverejnene veci jsou schvalene a v pravidlech budou. Jaky je tedy duvod je tajit?
Odeslano pomoci Tapatalk z mobilu. Omluvte preklepy
IS - to o tech mantinelech vidim
Odeslano pomoci Tapatalk z mobilu. Omluvte preklepy
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony