Obranné pojetí Losu???

Moderátor: LOS vedení

lekar.t

Příspěvek#31 » stř 7. srp 2013, 17:39

Amén CMK to opět vystihl
opakuji kdo nevyzkoušel neuvěří.

kuba

Příspěvek#32 » stř 7. srp 2013, 20:24

cmk píše: To na sportovnim pojeti nedokazes.

jestli to bylo na mě, já se o nějakém sportovním pojetí vůbec nebavil. chtěl jsem jenom aby mi ti "obrannáři řekli jak že si to představujou obrannou disciplínu.

zjistili jsme že v něčem se shodneme a něco já zas nepovažuji za obrannou situaci. A prosím, to že někdo střílí líp neznamená že o "obranné střelbě nic neví" bohužel poslední dobou každý kdo střílí o trochu lépe dostane tuhle nálepku. Což mě přijde dost nešťastné. Bo když to srovnám práve s IPSC tak tam těch "profesionálu" jezdí daleko více, teď jen čím to je :)

ps: tím nechci nikoho urazit, jen me tohle škatulkování trochu .. mrzí..

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#33 » stř 7. srp 2013, 21:18

Vidis to, a ja se naopak snazil naznacit, ze to nejsou 2 skatulky, ale jedna skatulka jen ruzne vystinovana.
Stejne tak snad nikdo nerekl, ze kdyz nekdo v podstate v zasade vyhrava sportovni pojeti, ze neumi vyhrat obranne...
Jen v tech obrannych uz nejde jen o strelbu, ale o rozhodovaci a rozpoznavaci schopnosti, pripadne o nejakou strelbu z blby polohy (simulujici zraneni ci blbej kryt), takze krome strileni musi umet i tohle.A k tomu umet dobre rychle presne strilet a dobre se pohybovat je samozrejme velka vyhoda.

To, co ted napisu NENI FAKT. Je to jen domnenka a budu rad, pokud ji nekdo upravi, upresni nebo klidne nejakym faktem i vyvrati...
Kdyz pominu nejaky vnitrni zavody dle nejakych mirenkarskych pravidel... Urcite probiha nejaky Mistrovstvi republiky v Policejnich strelbach.
Urcite se na tom sveho casu podilel i Pavel Cerny.
Ten se mimochodem podilel (mozna jeste podili) na zavode, ktery porada MP Praha (jeden den jako Pohar JuDr. Fromma pro jednotliva OR MP Praha, druhy den pak pro hosty (ruzne slozky PCR, CS, ACR, MP z dalsich mest apod...).
Ted vyrknu tu domnenku a spis ji polozim jako otazku - jsou tyto zavody spis podobne LOSu nebo IPSC? (pokud nekdo odpovi, prosim take o zdurazneni toho, zda jde o domnenku nebo fakt).

Kazdopadne profici (ted myslim skutecne strelecke profiky typu rychlomys apod...) hold logicky nemaji potrebu zjistit, ze po pipnuti timeru je svet o necem jinem (a ze by ten rozdil nemel byt oproti beznemu vnimani tak zasadni). Ale lecktery "profik" (a ted mluvim o proficich v uvozovkach) by si to mozna zkusit mel :-)

kuba

Příspěvek#34 » stř 7. srp 2013, 21:29

ano tak to pak ano, je pravdou ze spousta lidi by se mela naucit to ze kazdy si pod tim predstavuje neco jineho, me osobne se libi ze se ty zavody a řekněme střelnice časem vyprofilovali, tudiž neni to nikde stejne každy si najde to svoje. Když se mi prostě závody někde nelíbí prostě na ně nejedu. Stejně tak zjevně pokud někdo např. do čekanic jezdí tak asi proto, že se mu tam líbí, já už sem taky přestal komentovat závody v otrokovicích a tak. když to někomu za to stojí super ať tam jede, ale nemusí se ten styl nutit všude, ba byla by to i škoda.

s těmi profesionaly, myslel jsem lidi z ruznejch spec. utvaru napriklad ktery jezdej apod. a pokud vim to mistrostvi v PCR bylo pocitany jako IPSC :) minimalně hodnocení. můžu se ti jednodužše zeptat :)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#35 » čtv 8. srp 2013, 09:09

když to někomu za to stojí, super, ať tam jede, ale nemusí se ten styl nutit všude

Vystrihuji a podepisuji :-)
Plati to uplne vsestranne.

jamira

Příspěvek#36 » čtv 8. srp 2013, 15:37

Jen k zamyšlení:
- LOS - Lidová Obranná Střelba
- Nejlepší obrana je útok
- Kdž mi jde o kejhák, řeším, abych byl super "korektní" vůči agresorovi?

CityShark

Příspěvek#37 » pát 9. srp 2013, 14:02

Trololo, let the flame begin?

Sent from my MK16i using Tapatalk 2

Chip

Příspěvek#38 » pon 6. led 2014, 01:07

Mistrovství republiky PČR probíhá podle upravených pravidel IPSC. Je to prostě proto, že hlavní rozhodčí je Zdeněk Němeček, který střílí IPSC. Nic víc, nic míň. :-) Jinak nemá cenu se hádat, protože jakákoliv soutěžní střelecká disciplína naučí člověka základům bezpečnosti, manipulaci se zbraní a především rychlé a přesné střelbě. Nic víc od toho nemůžeme chtít.Jakékoliv zapojení hodnocení taktiky vnáší do objektivního hodnocení prvky subjektivity. Taktika je stejná jako fotbal, kecá do ní každý kdo má do prdele díru a dva lidé se nedokáží dohodnout na správném taktickém postupu jednotlivce nebo týmu. Kdysi jsem byl na kurzu taktiky, od bývalého člena Delta force a ten nadřazoval rychlost a přesnost střelby nad kvalitním krytím. Jeho idea byla, že pokud budu mít dobrý výhled na útočníka, jsem schopen ho zasáhnout během jedné vteřiny, takže na mě nestihne vystřelit, popřípadě na mě vystřelí jen jednou, zatímco kdybych se pečlivě kryl, stihne na mě vystřelit klidně 5 x. Odvodit se z toho dá jen to, že neexistuje taktická situace jen s jedným správným řešením. Tak jak hodnotit správnou taktiku v závodech?
A ještě poznámka pro rigorózní obrankáře, který se neustále naváží do IPSC a karají LOS za jeho příliš sportovní podobu. Znovu opakuji, že závody mají naučit rychlé, přesné střelbě a bezpečnému ovládání zbraně pod tlakem. Všechno ostatní je výcvik, popřípadě střelecké kurzy a ne závod a sport. Je to částečně jako s boxem. Taky se jedná o čistý sport omezený pravidly a ne o simulaci souboje na život a smrt. Boxer se prostě učí provádět rychle a za pohybu kombinace úderů a krytů a používat je v zápase. Zároveň boxu spousta absolventů různých "kurzů sebeobrany" vyčítá nedostatek reality. Ale zkuste se ve rvačce postavit šikovnému boxerovi... :-)

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#39 » pon 6. led 2014, 19:57

Chip
nechci být vztahovačný, ale mám pocit, že to trochu směřovalo na mne, ano, několikrát jsem se navezl do IPSC a za to si sypu popel na hlavu a uznávám byla to chyba IPSC je vrchol rychlosti a přesnosti a těmto střelcům nesahám ani po kotníky, ale mě se styl pojetí střelby v IPSC nelíbí a neoslovilo mne to tak možná proto jsem vykálel ze své huby něco čehož docela lituji - stalo se sorry.
Ohledně taktiky - u nás na drilech sice máme timer a vyhodnocujeme kdo jak dopadl, ale to vyhodnocení je jen formalita a ve skutečnosti nic neříkající, protože někdo si dá zátěž jiný ne a stejně se jejich výsledek vyhodnocuje stejně, někdo musí přebít vynuceně jiný takticky a vyhodnocuje se to stejně, u nás to prostě není možné dobře porovnat, aby to bylo všem nastaveno stejně, protože střelec si sám nastavuje co a jak chce potrénovat. My neděláme kurzy, ale něco mezi a na taktické pojetí se snažíme klást důraz.
S tím boxem máš pravdu pokud boxerovi sebereš ring, boxerky a rozhodčího už na ulici nebude tak nebezpečnej jako v ringu, postavit se šikovnému boxerovi na ulici pokud víš co máš dělat je daleko lepší než pouličnímu rváči...boxer má v sobě fair play a pokud tě hákem pošle na zem je to pro něj káočko a když nejsi debil a zůstaneš ležet nechá tě být, pokud tě na zem dostane pouliční rváč tak ti potom klidně ještě zadupe hlavu do betonu!

Chip

Příspěvek#40 » úte 7. led 2014, 01:34

Myslim ze s tim boxem nemas tak uplne pravdu. Ve vetsine boxeren jeste porad zni stare rceni, ze boxer ktery nesedel za ublizeni na zdravi neni boxer :-)

PaF

Příspěvek#41 » úte 7. led 2014, 09:49

Většině boxeru (pár jich znám) zřejmě trochu hrká v hlavě. Bodejť ne, po tisících ran do kebule. :lol: Předpokládám, že většina "nositelů" má hlavu v pořádku, jinak by neměli ZP.
Sorry za OT, musel jsem :lol:

Zpět na