Zamyšlení nad LOS
Moderátor: LOS vedení
- ianraider
Příspěvek#16 » pát 3. kvě 2013, 11:00
Michale,s nikým se nedohaduji a ani to nemám v úmyslu
Ale formulace typu ,,učíme zabíjet větší počet lidí,, no toto forum vůbec nepatří !!! a nebo snad ano ?!? Připadá mě přinejmenším zarážející číst zde takové věty,to nemluvím o případných zájemcích o účast v LOS závodech.Jestli máš ale pocit,že dělám bouřku nad rolitým mlékem,dělej joko by nic
Pro mě je LOS sport a tohle sem v žádném případě nepatří. Je to můj osobní názor a nikomu jej také N E V N U C U J I !
-
MichalAdam - Příspěvky: 191
- MichalAdam
Příspěvek#17 » pát 3. kvě 2013, 12:31
Asi cteme kazdy jine forum.Na tomto i od reditele LOSu padlo,ze LOSka je sport,ktery ma pravidla.Nijak jsem nevycitil z clanku,ze je to organizace pripravujici se na konec sveta.
Jeslize jsou taci co chteji zazit opravdu vzruseni,tak doporucim CL nebo myslivost
oboje je adrenalin
Jeslize jsou taci co chteji zazit opravdu vzruseni,tak doporucim CL nebo myslivost
- snoopy36
Příspěvek#18 » pát 3. kvě 2013, 12:46
to MichalAdam: cmk psal ze uz sest tercu se nekomu muze zdat politicky nekorektni, respektive pokud jich bude vic muzou si ti co hledaji hul na psa vymyslet, ze LOS pripravuje lidi na zabijeni. nevim proc by si nemohli lide byt v jednom vyboru nebo co to je vyrikavat protichudne nazory, ostatne doufam ze doby kdy se vsichni museli ridit nazorem jednoho jsou davno pryc. Proc by se sportovni disciplina nemohla vyvijet dal? pokud jsou naznaky, ze lidi kteri jezdi by uvitali vice ran(mysleno tercu) tak to nebudeme menit protoze proto? ostatne nejsem v rade, nekricim zmente to nebo nebudu jezdit. verejne davam najevo svuj nazor a jelikoz nemam rad debatu stylem je to spatne zmente to, aniz bych dal navrh jak, tak pisu ze navisenim tercu bude treba zavod atraktivnejsi, muzu se mylit, jen rikam svuj nazor, ktery si zatim dokazu argumentacne obhajit (snad
)
To ptak: co neni v pravidelch ale je jen doporuceni, dopada v tehle zemi tak, ze v podstate neexistuje. proto sam za sebe rikam navrh dejme to tam. pripadne klauzule ze polovina situaci bude s prazdnou komorou a jine treba s prebitim, mozno kombinovat.
MK
To ptak: co neni v pravidelch ale je jen doporuceni, dopada v tehle zemi tak, ze v podstate neexistuje. proto sam za sebe rikam navrh dejme to tam. pripadne klauzule ze polovina situaci bude s prazdnou komorou a jine treba s prebitim, mozno kombinovat.
MK
- lekar.t
- Kurgan
Příspěvek#20 » pát 3. kvě 2013, 13:11
Snoopy36: Jsem na LOSech zatím dost nováčkem (mám za sebou jen jeden z brokovnicí a jeden s pistolí), ale co se týče startovaní v komoře a přebíjení, tak se to u každé situace dost liší, nebo alespoň lišilo tam, kde jsem byl. Nosím náboj v komoře a na těch závodech jsem byl nucen začínat i bez zásobníku ve zbrani, natož s nábojem v komoře - co si vzpomínám, tak na dvou situacích se střílelo jen jednou rukou (takže z bezpečnostních důvodů nabito a náboj v komoře), jednou se brala zbraň z auta (bez náboje v komoře), jednou se tahala z trezoru (bez náboje v komoře a bez zásobníku ve zbrani) a jen jednou jsem startoval bez omezení (tedy náboj v komoře). Střílel jsem celkem dobře, takže jsem nikdy nepotřeboval přebít, ale lidi někde dost přebíjeli a prošli i přes několik zásobníků. U brokovnice to bylo velmi podobné a na polovině stanovišť bylo potřeba na začátku zbraň nabít, startovalo se s omezeným počtem nábojů atd.
Pro mě tedy LOS nejsou závody, ale další trénink - hlavně trénink, který nemohu na střelnici běžně praktikovat - více cílů, překážky, pohyb, přebíhání atd. Ano, snažím se mít co nejlepší čas, ale ne za cenu správného řešení situace (ať už je či není v rozporu s realitou).
Pro mě tedy LOS nejsou závody, ale další trénink - hlavně trénink, který nemohu na střelnici běžně praktikovat - více cílů, překážky, pohyb, přebíhání atd. Ano, snažím se mít co nejlepší čas, ale ne za cenu správného řešení situace (ať už je či není v rozporu s realitou).
- cmk
Příspěvek#21 » pát 3. kvě 2013, 13:14
ianraider píše:cmk - píšeš,že léta křičíš LOS je sport...sport...sport...
Pokazde, když někdo napise něco podobného, podekuji mu, ze potvrdil moji teorii o tom, ze na forech je spousta lidi, kteří radi udelaji to, ze:
a) vytrhnou z textu jen kratkou věc
b) prevrati jeji vyznam
c) vyzenou to do extremu
d) pak se na te vyhnane zvracenosti toci a snazi se na opozici k te zvracenosti postavit soji argumentaci.
Takze opet dekuji za potvrzeni me terie.
Jelikoz nemas v umyslu se dohadovat, necitim potrebu Ti cokoliv vysvetlovat.
Minuly tyden jsem si na nektere konkretni veci v ramci rady uzavrene postezoval.
Resili jsme to i soukromne.
Ted uz zacinam mit dojem, ze jsem uplne nemel pravdu v tezi o umyslu.
- ianraider
Příspěvek#22 » pát 3. kvě 2013, 13:17
Michale, nevím co,kde a jak jsi četl
Ale osobně já konkrétně a jistě mnoho dalších stojím za ředitelem LOSu v otázce,že závody LOS jsou sportovní střelecká discilína. A přesně to vystihl lekar.t - Jakékoliv spojení střeleckých sportů nebo zábavy s nějakou činností alá "Viktor čistič" je krajně nevhodná nepravdivá a zavádějící proto ji prosím nepoužívejme!
- cmk
Příspěvek#23 » pát 3. kvě 2013, 13:32
Snoopy36: jak jsem psal (a ted to vytrhnu z kontextu trochu lepe, aby to davalo pravy vyznam):
K poctu tercu - neznam pripad, ze by se jeden ozbrojeny clovek v CR branil zbrani vice jak proti 6 lidem. LOS není vycvikova metoda, ale z nejakych realnych podkladu vychazi. Toto je jeden z nich. A pokud alespoň trochu vychazime z nejakych alespon trochu realnych zkusenosti a cisel a my vychazime alespoň trochu vychazime z nejakych alespon trochu realnych zkusenosti, pak se jich nejakym, zpusobem musíme drzet. Pak by se to skutecne zvrhlo v lidovou utocnou strelbu. A to nechceme. Nekteri clenove rady s tim mohou mozna nesouhlasit, ale je to tak.
Rozumim tomu, ze jine discipliny z tohoto nevychazi, jsou definovane ciste a jen jako sport a proto si i z politické korektnosti udelaly z tercu kosodelniky, tak ze tyto discipliny jsou v tomto omezene podstatne méně. A to je fajn. Aspon si clovek muze vybrat. Ja, i jako reditel jedne discipliny, když si chci fakt vic zastřílet, jedu strilet kosodelniky. A bavi me to. Jednak si vic zastrilim, jednak si taky zastrilim jako bezny zavodnik, coz se mi malokdy jinde povede.
Ohledne natahovani - vychazis z mylneho predpokladu, ze vytahnout pistoli s nabojem v komore je jednoznacne nebezpecnejsi nez vytahnout pistoli s nabojem mimo komoru. Velka spousta lidi (slabsi lidi s napr. compactem CZ75) ma při natahovani problém. Poradne to neutahnou - při natahovani pak miri anubohu do oken nebo sobe na loket. Nutit je natahovat na cas v ramci reseni situace na nejakem pevne danem poctu situaci, sorry, to neudelam. To je radsi ohlidam při natahovanim před pipnutim timeru. Uz ted je dost situaci, které zacinaji ruzne z pistoli na stole, vybihanim z auta apod, kde se nucene natahuje - není třeba to resit pravidlem.
Ohledne prebijeni - nerozumim te argumentaci. Mam pocit, ze jsi psal, ze většina lidi nenosi nahradni zásobníky, ale zaroven je chces nutit povinne prebijet. Zopakuji se - další věc s 6 terci je ta, 90% lidi to odstrili na 1 zasobnik, který sebou většinou mají ve zbrani. Umet bezbecne rychle prebit je jednoznacne spravne. Ale opet - davat jakoukoli povinnost, kolik procent situaci by to mělo obsahovat - to mi prijde zbytecny.
LOS je sport, který se snazi z neceho realneho vychazet a alespon v rozumne mire to aplikovat
K poctu tercu - neznam pripad, ze by se jeden ozbrojeny clovek v CR branil zbrani vice jak proti 6 lidem. LOS není vycvikova metoda, ale z nejakych realnych podkladu vychazi. Toto je jeden z nich. A pokud alespoň trochu vychazime z nejakych alespon trochu realnych zkusenosti a cisel a my vychazime alespoň trochu vychazime z nejakych alespon trochu realnych zkusenosti, pak se jich nejakym, zpusobem musíme drzet. Pak by se to skutecne zvrhlo v lidovou utocnou strelbu. A to nechceme. Nekteri clenove rady s tim mohou mozna nesouhlasit, ale je to tak.
Rozumim tomu, ze jine discipliny z tohoto nevychazi, jsou definovane ciste a jen jako sport a proto si i z politické korektnosti udelaly z tercu kosodelniky, tak ze tyto discipliny jsou v tomto omezene podstatne méně. A to je fajn. Aspon si clovek muze vybrat. Ja, i jako reditel jedne discipliny, když si chci fakt vic zastřílet, jedu strilet kosodelniky. A bavi me to. Jednak si vic zastrilim, jednak si taky zastrilim jako bezny zavodnik, coz se mi malokdy jinde povede.
Ohledne natahovani - vychazis z mylneho predpokladu, ze vytahnout pistoli s nabojem v komore je jednoznacne nebezpecnejsi nez vytahnout pistoli s nabojem mimo komoru. Velka spousta lidi (slabsi lidi s napr. compactem CZ75) ma při natahovani problém. Poradne to neutahnou - při natahovani pak miri anubohu do oken nebo sobe na loket. Nutit je natahovat na cas v ramci reseni situace na nejakem pevne danem poctu situaci, sorry, to neudelam. To je radsi ohlidam při natahovanim před pipnutim timeru. Uz ted je dost situaci, které zacinaji ruzne z pistoli na stole, vybihanim z auta apod, kde se nucene natahuje - není třeba to resit pravidlem.
Ohledne prebijeni - nerozumim te argumentaci. Mam pocit, ze jsi psal, ze většina lidi nenosi nahradni zásobníky, ale zaroven je chces nutit povinne prebijet. Zopakuji se - další věc s 6 terci je ta, 90% lidi to odstrili na 1 zasobnik, který sebou většinou mají ve zbrani. Umet bezbecne rychle prebit je jednoznacne spravne. Ale opet - davat jakoukoli povinnost, kolik procent situaci by to mělo obsahovat - to mi prijde zbytecny.
- ianraider
Příspěvek#24 » pát 3. kvě 2013, 13:37
cmk - rád si poslechnu od Tebe,jak jsi to tedy ve skutečnosti myslel... Nemyslím si,že bych něco vytrhoval z textu....Stojím za tím,co napsal lekar.t a jsem hluboce přesvědčený, že takto publikovaná slova na střelecké forum nepatří !! Právě to je ta zmiňovaná zvrácenost
Jinak, já se nevyhýbám diskusi a podpořím vše,co posune LOS a střelecké disciplíny i o malý kousek k lepšímu a vpřed.Ivo
- cmk
Příspěvek#25 » pát 3. kvě 2013, 13:37
Jen si dovolim jeste prvnich par vet z pravidel LOS:
Toliko ke spojovani s Viktorem Cisticem (chudak Kuba H. z IPSC - ani nevi, ze se tu o nem pise
).
Především mi prijde nestastne vysvetlovat slova: "nejakym zpusobem vychazi z realne obrany" jako "trénujeme se tu na Viktora Cistice". Kdo chce, ten tu citaci pravidel pochopi. Kdo chce, ten si na ni najde casti ke kritice.
Mozna by to chtelo kehce zpolemizovat, jak to Lekar.T myslel
LEX si prostřednictvím LOS klade za cíl vzdělávat a zlepšovat schopnosti a návyky zacházení se
zbraní, a to zejména v krizových situacích.
Závody LOS jsou sportovní podobou reálné obranné střelby. Proto musí být závod reálnou
simulací obranných situací. Zbraně i výstroj musí být vhodné na skryté nošení, které je pro občana
dáno zákonem. Závody jsou určeny pro nejširší střeleckou veřejnost. Jejich úkolem je procvičovat
návyky obranné střelby v rámci sportovního soutěžení.
Toliko ke spojovani s Viktorem Cisticem (chudak Kuba H. z IPSC - ani nevi, ze se tu o nem pise
Především mi prijde nestastne vysvetlovat slova: "nejakym zpusobem vychazi z realne obrany" jako "trénujeme se tu na Viktora Cistice". Kdo chce, ten tu citaci pravidel pochopi. Kdo chce, ten si na ni najde casti ke kritice.
Mozna by to chtelo kehce zpolemizovat, jak to Lekar.T myslel
- lekar.t
Příspěvek#26 » pát 3. kvě 2013, 14:39
Lekar. t to myslel tak, že spojování filmových postav a filmových činností s LOSem je hovadina.
Naschvál se vyhýbám slovnímu spojení jako jsou EKO likvidace , SEZNAM lidí, zabitý ČAS, vražedné TICHO.Pro natvrdlé
.....připravuje lidi na zabíjení BODAVÉHO HMYZU a KLÍŠŤAT atd. je hovadina.
Znova píšu podobné spojení je krajně nevhodné nepravdivé a zavádějící proto prosím tuto podobu nepoužívejme!
Pokud má někdo problém porozumět činosti a cílu LOSu doporučuji vyhledat odbornou pomoc.
A Vitora jsem myslel kamaráda věnuje se opravdu sportovní disciplíňe na kosočtverce.
Když se potkáme smějem se co lidi vymejší-píšou na fóra.
Naschvál se vyhýbám slovnímu spojení jako jsou EKO likvidace , SEZNAM lidí, zabitý ČAS, vražedné TICHO.Pro natvrdlé
.....připravuje lidi na zabíjení BODAVÉHO HMYZU a KLÍŠŤAT atd. je hovadina.
Znova píšu podobné spojení je krajně nevhodné nepravdivé a zavádějící proto prosím tuto podobu nepoužívejme!
Pokud má někdo problém porozumět činosti a cílu LOSu doporučuji vyhledat odbornou pomoc.
A Vitora jsem myslel kamaráda věnuje se opravdu sportovní disciplíňe na kosočtverce.
Když se potkáme smějem se co lidi vymejší-píšou na fóra.
- snoopy36
Příspěvek#27 » pát 3. kvě 2013, 16:36
oki tak jinak, nucena nabiti a vymena zasobniku myslim, tak, aby dle preambule pravidel donutili obcana se svoji zbrani toto trenovat, tudiz zdokonalovat manipulaci vse v duchu sportovni cinnosti od treninku k aplikaci v zavodu. schvalne pisu v zavodu, ne v obranne situaci! pokud nekdo nezvlada natahnout zbran, je nekde chyba, to jako reditele by te melo cmk varovat a prave nutit lidi cvicit, aby opet dle preambule prostrednictvim LOS zdokonalili svou techniku a dovednosti. neres kolik utocniku utoci na cloveka, znova, je to sport a ma za cil procvicovat danne schopnosti. na strelnici taky nestrilim do jednoho terce tri rany a nedavam novy. porad se motame v kruhu. jednou rikame je to simulace obrany a zakliname se poctem tercu a ze nemusime menit zasobnik. zde opet zduraznuji nucene prebiti jako forma procvicovani dovednosti. pak se zakliname ze je to sport a nejsme zabijaci. fakt uz nevim. skoda ze se nikdy do rady nedostanu, stejne by jste me za 5 minut vyhodili
no ale asi je to stejne jedno. nic se nezmeni. mam na vyber drzet hubu a obcas jezdit a mit moznost vybirat si na ktere zavody pojedu a nebo nejezdit a resit si to po svym. ze zacatku jsem si rikal, ze nema cenu tuhle uvahu psat, ale jsem rad ze jsem napsal, spousta veci se mi osvetlila. vsem zucastnenim preji dobrou muzku, aby se nikdy nemuseli zbrani branit a hlavne aby na zavodech nepotkali magora, ktery miri do davu.
cest vsem zabijakum papiru.
MK
cest vsem zabijakum papiru.
MK
- cmk
Příspěvek#28 » pát 3. kvě 2013, 16:42
K tomu natahovani - proto primarne ty lidi radsi hlidam pri nabijeni nez při strileni. Tam mam vic casu zabrant nestesti ci vysvětlit, co se deje blbe. A radsi to nekomu v klidu vysvetlim nez abych mu dal DQ za to, ze to ve zbrklosti udelal blbe. Když mu to vysvetlim v klidu a nauci se to, bude to zvládat i "na cas".
A pro tuto moznost ma dost prilezitosti i bez toho, aby to bylo uvedeno v pravidlech jako povinnost.
Jinak jsem taky rad i za kriticky, ale rozumne zduvodneny a podany názor... Fakt se pak věci resi lepe.
A pro tuto moznost ma dost prilezitosti i bez toho, aby to bylo uvedeno v pravidlech jako povinnost.
Jinak jsem taky rad i za kriticky, ale rozumne zduvodneny a podany názor... Fakt se pak věci resi lepe.
-
MichalAdam - Příspěvky: 191
- MichalAdam
Příspěvek#29 » pát 3. kvě 2013, 17:12
Je to vse o postavene situaci,zda se nabijeni-prebijeni,ci jina manipulace da napasovat pro konkretni stage.doporucim,zda mas takovou situaci,nebo i vice situaci,tak to nakresli,popis a posli to me,nebo cmk.jestli to bude pouzitelny,tak to pouzijem.proc ne..
Nejlepsi na cviceni prebiti,nabiti je stejne suseni,nebo trening.zavod je jen o tom predvest,ze jsi se tomu venoval.
Nejlepsi na cviceni prebiti,nabiti je stejne suseni,nebo trening.zavod je jen o tom predvest,ze jsi se tomu venoval.
- snoopy36
Příspěvek#30 » pát 3. kvě 2013, 17:14
A nebylo by lepsi lidem vysvetlit, poradit, dat si tam slabsi vratnou pruzinu, nebo doporucit vyzkouset jinou zbran, nez se bat, kdy nekoho zastreli? proc se tomu branite, donutit lidi naucit se zachazet se svou zbrani? proc to na vas pusobi jak cerveny hadr na byka? nevim mozna se pletu, ale myslim ze vsechny argumenty ktere jsem zde uvedl a bohuzel jsou to ty same, jsou k veci. nebo se vazne pletu? nikdo neni neomylny a proto vitam moznost treninku a procvicovani. a proc bych to rad videl na LOSu? je to verejny prostredek osvety lidi, kteri maji a nosi zbran. nekteri s ni zachazet neumi, nekteri ano. LOS je jedna z moznosti jak toto povedomi zadarmo sirit. v tomto vidim obrovskou vyhodu a silu LOS oproti mnou na zacatku zminenych pseudokurzu, kde se siri bludy odkoukane z US a jinych statu, primarne urcenych pro proaktivni silove slozkyy statu, nez pro jeho obyvatele.
MK
MK
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva