Pouziti sumek a holsteru pri zavodech s dlouhou zbrani

Moderátor: LOS vedení

Kublajchán

Příspěvek#1 » úte 2. pro 2014, 09:50

Prispevky oddelene od diskuze o zavodu

"Náhradní náboje a zásobníky nošeny skrytě (kapsy, držáky apod.)" - považuje se za skryté nošení mít zásobníky v sumce? Díky.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#2 » úte 2. pro 2014, 13:22

Doporučuji seznámit se s pravidly - zásobníky v kapsách, náboje v kapsách nebo na zbrani. Sumka není součást oděvu.

Chip

Příspěvek#3 » úte 2. pro 2014, 15:54

Kdyz bude sumka pod bundou, nebo jinak mazane ukryta, tak je vsechno ok...

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4 » úte 2. pro 2014, 16:44

Brokovnice:
Doplňky

Není-li v popisu situace řečeno jinak, smí být náboje pouze ve zbrani (či v zásobnících), či v kapsách běžného oděvu. Nejvýše 6 nábojů smí být umístěno na držáku nábojů na zbrani. Zásobníky smí být pouze ve zbrani nebo v kapsách běžného oděvu.

O připuštění zbraní a doplňků do závodu rozhoduje vždy ředitel soutěže, jehož slovo je konečné. Neschválené zbraně a doplňky, pokud nejsou v rozporu s obecnými pravidly bezpečnosti mohou být použity v závodu pouze tehdy, pokud s nimi bude závodník soutěžit mimo oficiální pořadí závodu.

Puska:
Doplňky

Není-li v popisu situace řečeno jinak, smí být náboje pouze ve zbrani (či v zásobnících), či v kapsách běžného oděvu. Nejvýše 6 nábojů smí být umístěno na držáku nábojů na zbrani. Zásobníky smí být pouze ve zbrani nebo v kapsách běžného oděvu.

Pořadatel může omezit ráži z důvodu bezpečnosti, nepoškození vybavení střelnice a provozního řádu střelnice.

O připuštění zbraní a doplňků do závodu rozhoduje vždy ředitel soutěže, jehož slovo je konečné. Neschválené zbraně a doplňky, pokud nejsou v rozporu s obecnými pravidly bezpečnosti mohou být použity v závodu pouze tehdy, pokud s nimi bude závodník soutěžit mimo oficiální pořadí závodu.

Jinými slovy - naopak... Zasobnik nemusi byt skyte pod bundou, ale nesmí byt v sumce, která není beznou soucasti odevu.
Co nas při tvorbe pravidel nenapadlo - co když je odevem takticka vesta,jejiz soucasti jsou sumky :-)

Ale obecne - zásobníky do kapes - není nutne skryte noseni - poradatel ma pravo to nejak zmenit na kazde situaci (třeba muze zakazat i kapsy, nebo sumky i když jsou soucasti odevu, nebo naopak muze sumky a drzaky zasobniku na kazde situaci povolit.)

PaF

Příspěvek#5 » úte 2. pro 2014, 20:28

Je fakt, ze když muzu mit zásobníky v pouzdru na opasku v pistoli, proc nemohu mit stejne zásobníky do PDW v tomtéž pouzdru?

Chip

Příspěvek#6 » úte 2. pro 2014, 20:35

To je ale pytlovina. Ale vzhledem ke kapacite zasobniku beznych pusek a pdw je to stejně akademicka diskuze, protoze prebijeni strelec potrebuje asi tak casto, jako kuň lakyrky... :-) A asi bych měl vratit diplomy a pohary, protoze na vsech losich puskach jsem mel nahradni zasobnik v opaskovem pouzdru.( pro stryčka příhodu) Jsem prostě smolař. :-(

Kublajchán

Příspěvek#7 » úte 2. pro 2014, 23:09

S PDW jedu poprvé a chtěl jsem vzít řemení s vnější sumkou. OK, sumku dám na vnitřní opasek.

Carloss

Příspěvek#8 » úte 2. pro 2014, 23:23

CMK: Ačkoli PDW nemám, tudíž o nestřílím, mohu zkusit konstrukci? "Sumky, které jsou součástí taktické vesty jsou běžnou součástí oděvu - vesty". Jelikož se v pravidlech mluví o sumkách, které nejsou běžnou součástí oděvu, pak je asi nutno si také říci, jakého oděvu. Proto ta moje konsrukce. Sumka na 4xSA58 k saku asi OK docela není, naproti tomu taktická vesta, jejíž nedílnou součástí jsou sumky asi OK je. Co? Dále zase jiné by to asi bylo, pokud by se jednoalo o sériové pistolové zásovníky, které se "mimochodem" dají užít do PDW. Zde bych asi pouzdra pro pistolové zásobníky nepovažoval za "sumky". Jak to popsat... sakra...

Jinak podotýýkám, že bych to osobně neomezoval vůbec.. nějak v tom nevidím smysl. Ale to mi třeba někdo vysvětlí, jaký tohle ustanovení má smysl.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#9 » stř 3. pro 2014, 08:54

Panove, tady jsme na strankach zavodu !!! Neplevelte to tema a zalozte si na to vlastni tema tam, kam to patri.
To, co je v pravidlech pro dlouhou a brokovnici, je tam hned od zacatku - tedy asi 5 let, kdy je, myslim ze Ptak, tvoril.
Za celou dobu si nikdo nestezoval a ted jste najednou vsichni strasne prekvapeny.
Carloss - tvoris konstrukci na něco, co uz jsem psal o par příspěvku vyse. Takze ti jen zopakuji - ano, tehdy na to (takticke vesty) nikdo nemyslel. Nic vic.
Zcela jasne jsem naznacil cestu, jak z pozice organizátora k tomu pristoupit, pokud bude mit dojem, ze pravidla nejsou uplne koser. A na jinem miste lze resit upravu pravidel. Navrhnete si paragrafove zneni, az bude reditel, predlozte a hotovo. Ale nerozvijejte zase nekonecnou zbytecnou diskuzi nekde, kde nemá co delat.

Jiank rozdil mezi pristupem k pistoli a dlouhe zbrani je dan jednoduchou logikou.
Zatímco pistoli nosej lidi bezne u sebe a část z nich ma i nahradni zasobnik v pouzdre většinou na druhé strane od pistole, tak pouziti dlouhe je brano spis jako obrana domova ci ulice, kdy se moc nepredpoklada noseni, tedy ani noseni náhradního zasobniku v nejakem holsteru. Vychazi se z logiky, ze když uz dlouhou, tak pro ni nejak nekam dobehnu, drapnu ji do ruky, v lepsim pripade si do kapsy hodim zasobnik nebo naboje a jdu resit situaci. Ta sumka ci holster na opasku mi do toho moc nejde...

Ale opakuji - tohle je téma ne do vlakna o zavodu, ale nekam do vlakna o nejakych pravidlech.

Tak jsem neodolal a presunul jsem to sam :-)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#10 » stř 3. pro 2014, 10:26

A jeste jeden dodatek, abych v tom udelal trochu maglajs - jelikoz jsou zavody s dlouhou vice mene fakt jen o "radosti ze strileni", tak si nevzpominam, ze by to nekdo na zavode nekdy resil. Ja i na IPSC nosim nahradni zásobníky v kapse ci za paskem kalhot bez holsteru (neb nemam jediny holster na zásobníky na dlouhou).
Ale tim, ze se ta diskuze rozjela, tak:
- pozitivni pro lidi je, ze pokud je snaha o zmenu, muzou si tu lidi vyjasnit, jak to vlastne chteji
- negativni je, ze kdyby dotaz nepadl, patrne ani na tomto zavode by to nikdo neresil :-)

PaF

Příspěvek#11 » stř 3. pro 2014, 12:16

O.K., je to podnět do budoucna. Na konkrétním závodě to vyjasní organizátor. Lépe si sumky a pouzdra vzít, neboť sundat je můžeme vždycky. zejména pro ty, kdo mají do PDW stejné zásobníky jako do krátké, kterou mají u sebe, má smysl použití příslušného pouzdra na zásobníky.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#12 » stř 3. pro 2014, 12:59

cmk: díky za přesunutí diskuze a obšírné popsání, ušetřil jsi mi klávesnici :lol: K tomu není co dodat.

PaF: PDW není totéž co krátká, i když používáš konverzi. Náboje a zásobníky budou v oděvu.

Kapacita zásobníků u dlouhé i PDW zpravidla dostačuje na řešení situace a tak to asi nebylo mnohokrát předmětem sporu na závodech, ale mne osobně nebylo kdysi na brokovnici použít sumku na náboje a musel jsem z kapsy. Takže se to rozhodčími hlídá.

Když jsem koukal na situace, tak pouze na jedné bude mít střelec náboje u sebe při zahájení situace.

Poslední komentář - není zrovna dobré, když někdo jede na první takové závody a protože mu to nevyhovuje, chce rovnou měnit pravidla. :roll:

MichalAdam

Příspěvek#13 » stř 3. pro 2014, 15:43

Já bych nechal lidi vyzkoušet to co mají(pouzdra,tak.vesty a podobně) nakonec je stejně nejlepší kapsa u kalhot :D

Ono se Pavle blbě pod oděv schovává zásobník např. ze saigy,nebo podobného automatu.. myslím,že by jste to ještě měli popsat co a jak v čelákovicích.PDW chápu.brokovnici samonabíjecí (saiga,molot) už ne.

Chip

Příspěvek#14 » stř 3. pro 2014, 16:14

To je Michale stejně jedno, když to nestřílí tak je jedno kam dame zasobníky. :-(

Zpět na