Dotaz - Zjištění ZP, požadavek posudku

Nagligivaget

Příspěvek#1 » ned 8. led 2017, 23:28

Dobrý den.
Pokoušel jsem se najít na foru, ale neúspěšně, tak vkládám dva dotazy, prosím o radu.
V létě byl můj nezletilý syn bezdůvodně napaden a zraněn při jídle v restauraci na chatě osobou, která byla místními identifikována a bylo/je s ní vedeno řízení / výsledek zatím nevím/.
Tento člověk měl nicméně prý již konfliktů více / nevím, jestli vč. trestních oznámení atd/, na sociálních sítích se fotí se zbraněmi, popisuje tam kdy se zase podnapil atd. Údajně po obci chodí i ozbrojen.
Rád bych zjistil, jestli tato osoba vlastní ZP - kam bych měl vznést dotaz, místní policii? / V obci bydlí v nějaké pastoušce, netuším ale, jestli je to jeho trvalé bydliště/.
Druhou věcí je, že pokud by ZP měl, rád bych, aby byla prozkoumána jeho způsobilost k vlastnictví ZP, máte prosím nějakou zkušenost kam a jak přesně se obrátit? Pokud by měl více přestupků, jako je ten z léta, pak by asi o ZP měl přijít, ale pokud by měl jen tento - lze podat podnět např k tomu, aby byl "přinucen" k psychologickému vyšetření?
Děkuji za odpověď, pokud by již někde bylo řešeno, tak prosím o odkaz a případné smazání mého dotazu. Moc děkuji.

jhora

Příspěvek#2 » pon 9. led 2017, 07:03

No, určitě by bylo dobré upozornit místně příslušné oddělení Policie ( odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál), že se onen člověk chová nebezpečně a "prý má zbrojní průkaz". Pochybuju že vám můžu sdělit jestli ho opravdu má (ochrana osobních údajů), ale po tom průšvihu v Uherském Brodě je slušná šance že se o něj budou velmi důkladně zajímat a seberou mu ho sami.

Jak to vynutit právní cestou vám doufám poradí jiní, jediné co vím jistě, že po dvou přestupcích toho rázu, co popisujete, rozhoduje policie o odnětí ZP (pokud ho má), takhle doslovně je to v zákoně (/bohužel už tam není popsáno, jestli jim to někdo dává vědět, nebo si to hlídají sami, nebo jak to přesně zjistí, že už má dva přestupky).

P.V.

Příspěvek#3 » pon 9. led 2017, 08:07

Policejní orgán, který provádí šetření trestného činu, si lustruje, zda podezřelý má/nemá ZP. Ale oznámení o minimálně nevhodném chování navíc určitě neuškodí. Zjistit to, zda někdo má/nemá ZP, nejspíš nepůjde - přeci jen se to týká soukromí osoby.

kolombo

Příspěvek#4 » pon 9. led 2017, 09:03

Rozhodně Policie a příslušný Obecní úřad.

Ale zbraně se evidují podle místa trvalého bydliště, tak je otázka, kde bydlí a kde má doopravdy trvalý pobyt.

A opravdu má zbraně a opravdu chodí ozbrojen ?? Nebo je to jedna paní povídala, že ta druhá viděla ....

P.V.

Příspěvek#5 » pon 9. led 2017, 09:58

Kolombo: PČR si to postoupí docela rychle...

Ještě k tomu, že by tazatel byl rád, aby se ten agresor podrobil zkoumání ohledně způsobilosti ohledně ZP. Tak tohle věc příslušných orgánů - ZP je vlastně vztah mezi držitelem ZP a státem, kdy stát povolil držiteli ZP mít zbraň. Do toho další občan mluvit nemůže, může maximálně podat oznámení.

cmd_

Příspěvek#6 » pon 9. led 2017, 11:02

Jak píší ostatní, oznámení na policii, na každém odboru zbraní a střeliva nejspíš poradí i telefonicky, jak to udělat formálně správně. Pokud jde o informaci, zda někdo má ZP, myslím, že to zjistit nejde, a i když vnínám Vaši situaci a každé napadení a zranění považuji za odsouzeníhodné, podle mého názoru je to tak správně. Obdobný názor mám k "přinucení" k psychologickému vyšetření, obě zmíněné oblasti jsou snadno zneužitelné. Skutečně jediným oprávněným orgánem je policie, a po legislativních úpravách z poslední doby má dostatek pravomocí jednat neodkladně.

wigum

Příspěvek#7 » pon 9. led 2017, 12:33

To je dost málo infa. Byl napaden a je vedeno řízení? Jaké a kým? Nebo podával jsi na dotyčného TO?
V případě jeho podání si PČR prověří, zda je či není držitelem ZP a zbraně.
To že se fotí se zbraněmi, nic neznamená. Můžou to být fotky ze střelnice,kde může střílet i bez ZP a nebo plynovky. To jestli je vlastník plynovky nijak zjistit nejde, páč se nic takového neeviduje.

Lynx

Příspěvek#8 » pon 9. led 2017, 17:54

Ad zjištění, jestli má ZP. Zbrojní průkaz, průkaz zbraně... jsou veřejné listiny, takže teoreticky by to šlo navléknout na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Přímou odpověď na dotaz, jestli má ZP asi nedostaneš, ale když se např. objeví nová fotka s Tokarevem a popisem "mám nového mazlíčka", pak lze podat žádost o informaci, kolik bylo v určitém časovém období vydáno průkazů zbraně na Tokareva. Případně kolik osob tam a tam ve věku tom a tom má zbrojní průkaz. Takto statisticky by informace poskytnuté být měly a mohly by ti dát odpověď.

Případně, pokud má fotky ze střelnice, zeptej se tam (nenápadně), jestli střílí s instruktorem, sám...

Nagligivaget

Příspěvek#9 » pon 9. led 2017, 22:08

Díky všem moc za odpovědi.
Co se týče dotazu výše, pak Trestní oznámení jsem jakožto zákonný zástupce podal. Bohužel jsem laik a PČR jsem nebyl poučen, že pokud chci být vyrozuměn o výsledku, musím výslovně uvést. Takže když se stále nic nedělo, zeptal jsem se známého a už vím :-).
Napsal jsem tedy žádost, aby mě vyrozuměli a počkám.
Co se týče údajných zbraní - to že nosívá říkali místní, tj jedna paní povídala, fotky byly různě z lesa atd. Ta osoba je mediálně vcelku občasně známá, nechci rozkrývat jeho identitu, omlouvám se. Nicméně mám pochyby o jeho způsobilosti, proto bych to chtěl řešit. Nerad bych, aby zase k něčemu doělo za čas a někomu se stalo třeba i něco horšího.
Každopádně díky za rady, zavolám a poradím se.
A díky i za tento fajn web, už se rozhoupávám delší čas si udělat ZP a chodit si na střelnici zastřílet. Už jsem se rozhoupal a šprtám testy, tak snad za nějaký čas budu plnohodnotně jedním z vás :-)

Zpět na