Kontrola zbraně na policii.

Bushman1

Příspěvek#1 » sob 10. říj 2020, 15:56

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jdu si udělat první průkaz zbraně. Jak mam předat policistovi zbraň? Stačí mu ji podat a on si ji zkontroluje, nebo ji musím vybít v tom zařízení a dát ránu jistoty, i když samozřejmě nabita nebude?

marinakus

Příspěvek#2 » sob 10. říj 2020, 16:04

Hlavně mu ji nepodávej ústím hlavně k němu. :D Jinak všude kde to znám prostě berou, že zbraň je vybitá.

blacknocturno

Příspěvek#3 » sob 10. říj 2020, 16:04

Nikdy jsem žádné vybíjení a ránu jistoty neprováděl a že už jsem "pár" zbraní registroval.Zbraň vyndám z přepravního pouzdra vyndám zásobník a zbarň položím na stůl toť vše.Takhle je to v Liberci,ale jak tak čtu co všechno chtějí nebo nechtějí na jiných inspektorátech tak bych se vůbec nedivil kdyby na to měli jinde nějaký specifický rituál.

Piggy

Příspěvek#4 » sob 10. říj 2020, 16:06

Já jsem zatím všechny zbraně "s odnímatelným/vyjímatelným zásobovacím ústrojím" přinesl k registraci bez zásobníku.

kk

Příspěvek#5 » sob 10. říj 2020, 16:10

Promin, ale prvne pozdech: proboha co vas tam ucili...
A pak z pravidel:
- ke zbrani se vzdy chovam jako by byla nabita
- beru zbran do ruky, nebo ji davam nekomu ci odkladam, zbran zkontroluji

Tedy:
- prijdu na policajty, reknu, ze jdu s registraci zbrane,
- zbran v klidu (zadne zbrkle pohyby a mavani zbrani) overim, ze je vybita s mirenim do vybijeciho zarizeni,
- rana jistoty do vybijeciho zarizeni
- predam zbran policistovy

Predani se lisi podle velikosti zbrane. Zbran davam bez zasobniku (ten si vyndam uz doma). Treba u opakovaci kulovnice vyndam zaver a zaver polozim na stul a zbran dam do ruky.
Pistoli pokladam na stul tak aby na nikoho nemirila! (prestoze jsem ji tesne pred tim zkontroloval, je to pro lepsi pocit vsech zucastnenych).
Celkove se snazim aby zbran na nikoho nemirila po celou dobu manipulace.

A proc to kontrolovat? Nikdy nevis, ze jsi na to nezapomel nebo cokoliv, vzdy kdyz zacinas manipulovat se zbrani over ze neni nabita!!!

gogan

Příspěvek#6 » sob 10. říj 2020, 16:13

Tak už jsem o pár výstřelech do vybíječe slyšel :)

marinakus

Příspěvek#7 » sob 10. říj 2020, 16:13

kk : Tak to jsi asi tak v jednom procentu, které to možná dělá takto.

Bushman1

Příspěvek#8 » sob 10. říj 2020, 16:16

Půjdu tam s brokovnicí tak snad bude stačit když mu ji dam zlomenou...

kk

Příspěvek#9 » sob 10. říj 2020, 16:16

Piggy: ano, je dobre mit zasobnik mimo pokud je vyjimatelny

blacknocturno: nevim, spolehat s ena to ze to mam v kufru a urcite je to vybite, proste pravidlo vzdy zkontrolovat (radsi 3x zkontroluju nez udelat chybu), ritualy ani ne, ale proste bezne se po prichodu vybije zbran a overi ve vybijecim zarizeni, uz nejaky vystrel byl, takze ja bych to nerisknul.

marinakus: - jo jo, ja to taky pokladam vzdy tak aby to na nikoho nemirilo.

marinakus: jo, asi jsem prilis paranoidni, ale me na kurzu ucili: vzdy to zkontroluj a tim se ridim, teda pokdu tam nenesu treba naposled mosina kde byl uz z domu vyndany zaver, nebo brokovnice ktere jim tam nosim rozlozene

gogan: ja taky, prave proto

Bushman1: jo, brokovnice jim tam nosim na 2 kusy :D (edit: abych se vyhnul tomu, ze ji pak zlomenou narovnas a mas ji natazenou a musis ji vybijet do trubky, ve dvou dilech ji zas odnesu a usetrim si tak hromadu manipulace)

koudak

Příspěvek#10 » sob 10. říj 2020, 16:20

Ja to delam stejne jako kk. Nevidim naprosto zadny jiny duvod proc to delat jinak krome naproste nezodpovednosti.
Jakmile polozim zbran, v te chvili se stava nabitou (proto napr odkladam pistoli se stazenym zaverem dozadu, takze je videt do komory vyhazovacim okynkem). Uplne prvni vec naprosto vzdycky musi byt kontrola jestli je to bezpecny nebo ne.

U nas na policii je tusim i zamalovana dira vedle vybijeciho zarizeni, takze asi tak. Kontrola a rana jistoty je primo vyzadovana na nasem oddeleni. To ze to nema nikdy na nikoho mirit i kdyz je to 100x zkontrolovany to tady snad nemusime zminovat.
Ja se radsi vzdycky ptam jak to mam udelat. I kdyz postup vim, lepsi se ptat, je to bezpecnejsi.
Naposledy upravil(a) koudak dne sob 10. říj 2020, 16:23, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#11 » sob 10. říj 2020, 16:20

KK : Já netvrdím, že to děláš špatně. Jen, že to není vyžadováno a nedělá to skoro nikdo. A jinak, skoro vždycky to na někoho míří. Jen je blbost aby to mířilo na policajta za přepážkou. A ten by si také měl umět zbraň bezpečně převzít s patřičnou kontrolou.

Peca

Příspěvek#12 » sob 10. říj 2020, 16:21

V Praze na Sdružení je vybijeci zarizeni a vzdy tam clovek musi jit a pred dozorujicim policistou tam vsechny zbrane zkontrolovat a vybit. Jestli se nepletu, co jsem snad zahledl zde na foru, tak tam jednou nebo dvakrat meli pruser, ze si nekdo vystrelil v cekarne, a od te doby se musi vse kontrolovat, nez vas pusti dal.

Odesláno z mého YAL-L41 pomocí Tapatalk

marinakus

Příspěvek#13 » sob 10. říj 2020, 16:25

Peca. Je to tak. Po nějakém průseru to bude asi všude stejně. U nás asi nemají člověka navíc aby dohledoval vybíjecí zařízení.

kk

Příspěvek#14 » sob 10. říj 2020, 16:26

marinaku: jo v pohode, rikam, muzu byt paranoidni jak chci, ale ja si proste pruser na triko nevezmu :)

Bushman1: Hele, rid se zdravim rozumem a bezpecnostnima pravidlama, ja byl taky vyjukanej s prvni zbrani, casem se do toho dostanes...a radsi se zeptej, ja proste poprve rek policajtovi, ze jdu poprve registrovat a jaky tam maj zvyklosti kolem toho a on mi uplne v klidu rekl co a jak.

Peca: V lounech ani Svitavavch kde jsme mel tu cest nikdo nehlidal jak vybijis, ale ve svitavach mi to tak naucili poprve tak to tak delam.

Bushman1

Příspěvek#15 » sob 10. říj 2020, 16:28

Ok, dobře já se radši zeptam tam a je to xD

Zpět na