Zaučení praktická odborná zkouška
- marinakus
- Rough boy
Příspěvek#94 » úte 24. lis 2015, 08:16
Nejspíš se na plynovce dá pár věcí natrénovat, ale aby pak nebyl někdo překvapen, že třeba cz75 (ten plynovkový klon) má dynamický závěr, tudíž narozdíl od ostré verze pevnou hlaveň. Alespoň podle videí na tytrubko, kde jsem na tu rozborku plynovky koukal. A ve většině případů jako "zbraň obvyklého typu" bude stále nejspíš cz75.
Určitě bych ale doporučil zajít si před tím na střelnici, kam jsem dostal termín a požádat o zapůjčení ne typů, ale konkrétních kusů zbraní, se kterými budu dělat manipulaci v den zkoušek. Už jsem to tu psal, když jsem dělal zkoušky na Kapslovně, tak jsem si tam předem zašel a natrénoval rozborku na cz75, která trpěla přesně opačným problémem - všechno na ní bylo tak oběhané a vymačkané, že už sloužila jen jako rozborková a sborková zbraň a stačilo si u ní kejchnout a rozebrala se skoro sama.
Určitě bych ale doporučil zajít si před tím na střelnici, kam jsem dostal termín a požádat o zapůjčení ne typů, ale konkrétních kusů zbraní, se kterými budu dělat manipulaci v den zkoušek. Už jsem to tu psal, když jsem dělal zkoušky na Kapslovně, tak jsem si tam předem zašel a natrénoval rozborku na cz75, která trpěla přesně opačným problémem - všechno na ní bylo tak oběhané a vymačkané, že už sloužila jen jako rozborková a sborková zbraň a stačilo si u ní kejchnout a rozebrala se skoro sama.
- Marcurba
Příspěvek#95 » úte 24. lis 2015, 08:42
Rough boy - stejně na Avimu, dokonce mi správce hned na startu mého kurzu řekl, že se nemusíme bát, protože rozborný čep na jejich cz75 při naklonění skoro sám vypadává...pak jsme ovšem zkoušeli rozdělat czp07 a to bylo díko...ta pružina byla snad z tatrovky, tohle udržel v pazouře bylo fakt za trest 

-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#96 » úte 24. lis 2015, 09:59
Zrovna jsem rozebíral fungl novou CZ P-07, co si pořídil kolega.Mým oblíbeným stylem, kterým jsem všechny CZ rozebíral na zkouškách a na všech příprávách předtím (pravou za hledí a bobří ocas a levou záchyt ven) to vůbec nešlo.
Jinak na přípravu je podle mě jakákoliv plynovka vhodná, bo komisař obvykle nevyhazuje za nejistotu ve způsobu rozborky, ale za nevyndání zásobníku a kontrolu komory, případně kontrolu funkčnosti po sborce a ránu jistoty. A to všechno se dá s jakoukoli takovou mrchou nadrilovat. I to kouknutí do hlavně - že zůstane na těle zbraně je přece jedno. Já měl k tomu účelu plynovou Berettu 92.
Jinak na přípravu je podle mě jakákoliv plynovka vhodná, bo komisař obvykle nevyhazuje za nejistotu ve způsobu rozborky, ale za nevyndání zásobníku a kontrolu komory, případně kontrolu funkčnosti po sborce a ránu jistoty. A to všechno se dá s jakoukoli takovou mrchou nadrilovat. I to kouknutí do hlavně - že zůstane na těle zbraně je přece jedno. Já měl k tomu účelu plynovou Berettu 92.
- Rough boy
Příspěvek#97 » úte 24. lis 2015, 10:26
Marcurba: Ta cz75 na kapslovně byla tak vykvrdlaná, že po shození závěru záchytem závěru vylítnul třeba zásobník
komisař říkal, když se mi po několikáté podařilo šprajcnout při natahování školáka, že takovej vyběhanej klumpr ještě neviděl.
Tomu sekání jsme se spíš zasmáli, on ocenil, že jsem pokaždé dokázal správně odstranit závadu (a že mě začalo polejvat horko, při opakovaným záseku už i komisař říkal "na mě nekoukejte, já tohle nenastražil"
) a daleko víc, jak píše SansLogique, si všímal bezpečné manipulace.
Ale to jsme trochu OT, takže k věci - myslím, že zkoušet to na plynovce je lepší, než to nezkoušet vůbec, nebo jen koukat na videa.

komisař říkal, když se mi po několikáté podařilo šprajcnout při natahování školáka, že takovej vyběhanej klumpr ještě neviděl.
Tomu sekání jsme se spíš zasmáli, on ocenil, že jsem pokaždé dokázal správně odstranit závadu (a že mě začalo polejvat horko, při opakovaným záseku už i komisař říkal "na mě nekoukejte, já tohle nenastražil"

Ale to jsme trochu OT, takže k věci - myslím, že zkoušet to na plynovce je lepší, než to nezkoušet vůbec, nebo jen koukat na videa.
- marinakus
- pelanj
Příspěvek#101 » úte 24. lis 2015, 23:18
Měl jsem plynovku doma už pár let před zkouškou, samozřejmě ležela celou dobu ve skříni a jednou ročně jsem z ní střílel rachejtle...každopádně před zkouškou jsem ji vytáhnul a driloval bezpečnou manipulaci, abych si to zautomatizoval. Při přípravném kurzu jsem při "zkouškách na nečisto" několikrát zapomněl vyndat zásobník...takže jsem kontroloval a dával rány jistoty do aleluja. Pokud to člověk má doma, tak určitě stojí za to si manipulaci vyzkoušet - obzvláště pokud nezná nikoho se zbraněmi, jako jsem neznal já. Ale jenom tak kvůli tomu bych to asi nekupoval, maximálně za pár stovek z druhé ruky.
- jarynn
Příspěvek#104 » stř 25. lis 2015, 20:33
sided píše:Pánové tohle téma je o zaučení adeptů na ZP! Plynovky, rozborku, zkoušky atd řešte v příslušných vláknech.
siled jenom aby jsi pochopil - je to někdy těžké.... nejde o plynovky jako takové ale o možnost na plynovkách nacvičovat např. bezpečnou manipulaci....
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí