kontrolován policií při nošení zbraně
- Gimpel
- dan
Příspěvek#92 » stř 18. zář 2024, 16:13
Erix píše:Tvysypat celej mag v afektu
Tomu afektu se rika "rizena agrese" a je to neco, co neumim, nevim jak se to naucit, ale mam to moc uzitecnou schopnost. Cimz nerikam, ze nekoho ta agrese nemuze byt i nerizena.
A ty tohle umis ? Ve stresu, za pohybu sveho i jeho, rychle a presne ? Delal jsem pred nedavnem figuranta pro partu co tohle umela. Vlitnout do mistnosti, bleskove se zorientovat a trefit me i kdyz mi zpoza rukojmiho koukalo jen par centimetru. Uzasnej zazitek. A vyjimecnej. Pamatujes, jak jsem napsal, ze me v ty sprse ze dvou metru trikrat netrefil ? Tak to je u bezneho strelce (i policisty) pravdepodobnejsi vysledek. OK, tak teda lehce podprumerny. Ale jen lehce.Erix píše:rychlá a přesná střelba, třeba na ruku se zbraní
Bylo by uzasny mit policisty na takovy urovni, ze hajzlovi vystreli zbran z ruky, ale toho s 200 vystrelenymi naboji rocne urcite nedostanem. A nektery (me by se to tykalo taky) bez ohledu na pocet vystrelenych naboju.
- Erix
Příspěvek#93 » stř 18. zář 2024, 16:45
No tak já jsem průměr, ale věřím, že něco naučit se dá a něco je holt dar přírody. O nějakou přesnost se ale pokouším.
Jak padlo, výcvik a hlavně střelby PČR jsou slabé a něco by se s tím mělo dělat, ono otočit ve službě za rok pár krabiček je prd, ideálně jednou za čtvrt roku nebo max půl, cvičné střelby jednou ročně(nevím, jak to mají) je bída. Určitě by neměl být "kurz" typu za 2-3h vypráskat dané množství, hmm, příště to bude lepší a domů. Chce to třeba 2-3 dny nejmíň a vhodně proložit teorii praxi a pak i řadový příslušník bude zbraň umět ovládat nejen bezpečně, ale i přesně a rychle. Nebude se zbytečně bát a bude menší pravděpodobnost chyb. Ano, stojí to čas a peníze. Na všechno by bylo(i na lepší platy, volnočasové vzdělávání,...), kdyby horní elita pořád nehrabala a nezadlužovala stát. Jsme OT až hanba, ale ono vše nějak spolu souvisí, takže pokud dostanu BAN, tak jsem vše myslel dobře a lidi tady jsou fajn.
Jak padlo, výcvik a hlavně střelby PČR jsou slabé a něco by se s tím mělo dělat, ono otočit ve službě za rok pár krabiček je prd, ideálně jednou za čtvrt roku nebo max půl, cvičné střelby jednou ročně(nevím, jak to mají) je bída. Určitě by neměl být "kurz" typu za 2-3h vypráskat dané množství, hmm, příště to bude lepší a domů. Chce to třeba 2-3 dny nejmíň a vhodně proložit teorii praxi a pak i řadový příslušník bude zbraň umět ovládat nejen bezpečně, ale i přesně a rychle. Nebude se zbytečně bát a bude menší pravděpodobnost chyb. Ano, stojí to čas a peníze. Na všechno by bylo(i na lepší platy, volnočasové vzdělávání,...), kdyby horní elita pořád nehrabala a nezadlužovala stát. Jsme OT až hanba, ale ono vše nějak spolu souvisí, takže pokud dostanu BAN, tak jsem vše myslel dobře a lidi tady jsou fajn.
- juraj1
Příspěvek#94 » stř 18. zář 2024, 17:25
Erix: ohledne rychle a presne strelby doporucuju Dynamic Pistol 4 od Hard Tasku. Reknuti, po celem dni uceni, drillovani, v teplotach lehce nad nulou, vetru a desti, a hlavne po intenzivni fyzicke zatezi navic, to bylo docela narocne. Clovek je rad, ze na 2 metry trefi postavu pudovou strelbou, neni cas mirit a ptat se kdo je kdo.
- Murphy
Příspěvek#97 » stř 18. zář 2024, 20:06
dan píše:
. Pamatujes, jak jsem napsal, ze me v ty sprse ze dvou metru trikrat netrefil ? Tak to je u bezneho strelce (i policisty) pravdepodobnejsi vysledek. OK, tak teda lehce podprumerny. Ale jen lehce.
Nedavno ksem videl film o Jesse Jamesovi s Bradem v hlavni roli.
Doslo tam k souboji, z jedne strany 6 a ze druhe asi 4 rany na vzdalenost pres maly pokoj, tedy cca 3 m. A vysledek byla lehce skrabnuta ruka.
Rekl bych, ze to asi bylo dost realisticke.
A to oba protagoniste toho sporu byli gangsteri, tedy nejspis umeli ovladat revolver nadstandardne.
- dan
Příspěvek#98 » stř 18. zář 2024, 20:28
To byl film. Lze ale najit i realna videa (aspon k necemu jsou ty vsudypritomne kamery dobre), kde se zucastneni po souste vystrelu rozejdou po svych. Strelec, ktery tohle nema opravdu dobre natrenovano, ve stresu obvykle ukrutne strhava.
Jeden problem je (ted se na chvili trochu vratim ke strelbe do koncetin), ze obrance nezasahne a poskytne mu cas dokoncit utok.
Druhy problem je, ze ta strela leti nekam dal. Strelec, ktery neni dost trenovany aby bud' zasahnul nebo vedel, ze se o to nema pokouset patrne nebude trenovany ani na to, aby pred vystrelem vyhodnotit mozne ohrozeni nezucastnenych osob za cilem. Takze za me - koncetiny nebrat a trefit se do vitalky. Radsi pomaleji ale trefit, nez rychle a bez zasahu.
Jeden problem je (ted se na chvili trochu vratim ke strelbe do koncetin), ze obrance nezasahne a poskytne mu cas dokoncit utok.
Druhy problem je, ze ta strela leti nekam dal. Strelec, ktery neni dost trenovany aby bud' zasahnul nebo vedel, ze se o to nema pokouset patrne nebude trenovany ani na to, aby pred vystrelem vyhodnotit mozne ohrozeni nezucastnenych osob za cilem. Takze za me - koncetiny nebrat a trefit se do vitalky. Radsi pomaleji ale trefit, nez rychle a bez zasahu.
- expres
Příspěvek#99 » stř 18. zář 2024, 20:35
No není to tolik k tématu, ale viděl jsem hodně videii právě s USA, kde pachatel ruzne postřelen i víckrat dělá buď mrtvého či jinak "ne boje schopného". Jakmile však dostane příležitost tak opět útočí.Vetsinou čeká/sám nemůže na přiblížení policisty. Vůbec se nedivím že tam amici sypou co to de. Samostatnou kapitolou sou překvapivá tasení zbraní proti policii. Kde by to člověk ani do těch lidí neřekl dle oblečení, chování. Zavahani od policie, ztráta pozornosti i byť kratoucka a je po nich..
Aneb sem rád že u nás tohle není a s policií max popovídáme bez stresu mého i jejich.
Aneb sem rád že u nás tohle není a s policií max popovídáme bez stresu mého i jejich.
- Blacky
Příspěvek#100 » čtv 19. zář 2024, 05:46
Já mám super dejavu. S železnou pravidelností se obevujou lidi, jako je Erix. A ted to nemyslím zle, byl jsem taky jeden znich. Lide, co zatím nemají realnou zkusenost, ale proste jim prijde, ze je mozný (nekterym i snadny) trefit prece hajzla jen do ruky. Asik je to filmama, pro dřív narozené knihama, kde se tohle proste dělo.
Takze jim prijde divne, ze by to nemelo jit a ze jim to nekdo rozmlouvá.
Inu vazne to tak není. To zjisti az na nejakym kurzu, treningu, kde to nebude jen v klidu ve stoji na papír (ono i tam staci vyhlasit soutrez kdo z 5/10 ran na mezinarodni pistolák da nejmene. Tj. trefit jednicku. Nula je za 10). A ejhle najednou zjisi, ze se dá minout z metru postava.
Inu vazne to tak není. To zjisti az na nejakym kurzu, treningu, kde to nebude jen v klidu ve stoji na papír (ono i tam staci vyhlasit soutrez kdo z 5/10 ran na mezinarodni pistolák da nejmene. Tj. trefit jednicku. Nula je za 10). A ejhle najednou zjisi, ze se dá minout z metru postava.
- Blacky
Příspěvek#101 » čtv 19. zář 2024, 05:48
dan píše:...........
Což mi pripomíná hlasku z filmu Odstřelovač. "pomalu je přesně a přesne je rychle". To se mi moc líbí a mám to furt v hlavě.
- Erix
Příspěvek#102 » čtv 19. zář 2024, 10:09
Blacky píše:Já mám super dejavu. S železnou pravidelností se obevujou lidi, jako je Erix.Lide, co zatím nemají realnou zkusenost, ale proste jim prijde, ze je mozný (nekterym i snadny) trefit prece hajzla jen do ruky.
No jestli to taky není tím, že až bude člověk před soudem, nedej bože, tak se soudce zeptá, opravdu bylo nutné se bránit stylem "Rambo", kdy poškozený prokazatelně po prvním výstřelu ještě žil, ale už neškodil (účel obrany splněn) a fatálních bylo dalších 5 ran pro "pojištění", z čehož dvě jsou i např. v hlavě. Opravdu nešlo řešit jinak nebo střílet tak, aby byla možnost přežití? Klep, klep a odsuzuje se pro nepřiměřenost a de facto popravu.
Ono dneska na soudním lékařství umí divy, člověk se až diví, ale řeknou vám i přibližné pořadí střel a která byla či nebyla smrtelná. Ano na rozhodnutí jsou zlomky vteřiny, ale jsme pořád stát, kde jaksi nelze vše a bez trestu řešit vždy úplnou likvidací útočníka. Jen na to jsem chtěl upozornit. To že jsou tady lepší či profi uživatelé nevyvracím. Zase OT jak zvon, ale zajímavé toto probrat.
Nelze si myslet, že střelba " na vitální zónu " útočníka je jediná a správná možnost, jak jej zastavit a odzbrojit. To, že to učí všude jako univerzální možnost pro všechny je tím, že je to nejméně náročné a většinou to funguje 100℅, právní důsledek většina řeší až post ex(chyba, to člověk musí vědět ještě dřív, než začne takto jednat). Například podezřelý bude odkládat zbraň dvěma prsty, některý příslušník bude nadměrně vystresován, zmáčkne to, na což celá jednotka udělá z "odkládajícího" řešeto - taky častý spouštěč kolektivní palby.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí