Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#5686 » pon 14. srp 2017, 12:33

No tak on zásobník jde vyndat i u zajištěné zbraně a na to, že je zajištěná by pak přijít měl. Jinak ji prostě nezkontroluje. Ovšem nemůže být jasnovidec a kontrola funkčnosti pojistky určitě nepatří k uvedení zbraně do bezpečného stavu neboli její základní kontrole. Tolik můj názor. Jinak, i kdyby byla závada takto zdvojena, neměl by být přece problém ji odstranit. Postup je naprosto stejný a společný, jen o něco doplněný. Zvlášť dnes po úpravě zkušebního řádu a prováděcí vyhlášky. Osobně toto zbytečné blbnutí chazečů o ZP nechápu. Ovšem teď by měla zvládnout manipulaci i běžně inteligentní nacvičená opička.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5687 » pon 14. srp 2017, 12:41

guttata píše:Měl bych dotaz na zdejší zkušené instruktory a komisaře. Vlastně dva dotazy:
Pokyn "Převezměte si zbraň" chápu jako kontrolu zbraně pro zjištění, zda není nabitá. Je v pořádku vytknout uchazeči, že přitom nezkontroloval pojistku?
Používáte při přípravě a při zkoušce kumulované závady tj. např. viditelná zádržka a k tomu ústní pokyn "slabá rána"?
Díky.

K te pojiste - priznam se, ze taky nerozumim uplne zadani a otazce...
Manualni pojistka nema nic spolecneho s vyndanim zasobniku.
Ale uz CZ75 treba nejde pak stahnout zaver, takze je potreba odjistit.

Ke kumulovane zavade - ona je to docela realita, po slabem vystrelu je pomerne pravdepodobne, ze zaroven vznikne zadrzka...
Kdyz clovek aplikuje jednak ty obecne teze postupu (kam mirit, kam prst a co delat) s temi konkretnimi (v pripade slabe rany i zadrzky vybit zbran - v pripade slabe rany pak jeste rozebrat), tak nelze udelat chybu.

jhora

Příspěvek#5688 » pon 14. srp 2017, 12:49

Pardon, pánové máte pravdu, zmotal jsem to - nešlo o zásobník, ale o závěr. Byla to CZ75 a jemu nešel stáhnout závěr a nenapadlo ho kouknout na pojistku. Takže vlastně nedokázal provést kontrolu zbraně.

guttata

Příspěvek#5689 » pon 14. srp 2017, 13:04

CMK Honzo já v otázce o zásobníku nepsal.
Jinak dnes první žákyně dělala ZOZ po 1.8.
Po převzetí zbraně výtka ohledně pojistky, = nervozita. Při závadách zbraň se zádržkou, vyřešila zádržku. "Mohla byste pokračovat ve střelbě?" "Ano po zádržce mohla." "Ale já jsem říkal slabá rána." "To jsem neslyšela, řešila jsem zádržku." "Ale já to říkal a Vy jste ani nečekala na opožděný výstřel a po slabé ráně byste chtěla střílet dál. Tak příště..." A zrovna tohle byla snad úplně nejšikovnější žákyně co jsem viděl... Zdá se mi to tvrdé, proto se ptám na názor zkušenějších... A současně mám trochu výčitky, protože kontrolovat pojistku při převzetí zbraně jsem ji opravdu neučil...

jhora

Příspěvek#5690 » pon 14. srp 2017, 13:07

Už jsem se opravil - ta kontrola pojistky sama o sobě asi nevadila, ale díky ní nemohl pokračovat v kontrole zbraně, protože nešel stáhnout závěr (mylně jsem psal že nešel už vyhodit zásobník). Dostal čas na to, aby přišel na důvod, proč mu to nejde. Nepřišel na to a letěl.

marinakus

Příspěvek#5691 » pon 14. srp 2017, 13:08

guttata : Toto se mi zdá tak zmotané, jak to píšeš, že to snad ani nejde. Nechci lobovat za příslušnéhoo komisaře ale uchazeč (a to kolikrát i úspěšný) má většinou takový guláš z toho, jak vlastně zkouška proběhla, že informace pouze od něj bývají dost zavádějící. Tato informace je navíc zprostředkovaně z doslechu od tebe.

marinakus

Příspěvek#5692 » pon 14. srp 2017, 13:11

Jo, takto od vás obou už to smysl dává ale pak to zadání trochu nechápu. Ale možné to takto prostě je a pak skutečně bezpečnost porušila.

guttata

Příspěvek#5693 » pon 14. srp 2017, 13:18

Marinakus já vim, že porušila a to že neslyšela ten pokyn o slabé ráně ji neomlouvá. Spíš byla smutná, že se nechala znervóznit tou výstrahou kvůli pojistce. Sama přiznala, že pak už se jí klepaly ruce. A o to mi šlo, jestli to mám normálně učit, nebo jestli se dostáváme zpět k tomu, že budu žákům říkat "Převzetí zbraně se dělá tak a tak, ale někteří komisaři k tomu ještě navíc chtějí kontrolu pojistky..." Na to jsem se těšil, že už to tak nebude...
P.S. zbraň neměla zajištěnou, takže převzetí provedla bez problémů. Ale následně dostala napomenutí že nezkontrolovala pojistku.

marinakus

Příspěvek#5694 » pon 14. srp 2017, 13:28

guttata : Řeknu to teď úplně hnusně ale pokud se cítíš na to připravovat lidi ke zkouškám, měl by sis umět i sám vyhodmotit, co je budeš učit. Po 1. 8. t.r už to snad jednodušší ani být nemůže. Komisař může chtít věci neuvedené ve vyhlášce 221 a dokonce jsou některé popsané v příloze novely NV č. 315 ale to by přece nemělo rozhodit až tak, aby další manipulace byla nebezpečná. Vyhodit přímo za chybné provedení takto zadané části od zkoušky nemůže. Zajímavé bude, až se bude řešit stížnost, kdy komisař zadal úkol nevyžadovaný příslušnou vyhláškou a uchazeč při tom ohrozí život někoho jiného (nebo by v reálu ohrozil). Jak to naše úřednictvo z MVČR posoudí. Pokud učíš delší dobu, určitě víš, že každý je naprosto jiný a jednotný přístup možný v podstatě není. Ani při indiviuálce nepřipravíš nikdy každého stejně aby měl stejnou šanci. To prostě nejde. Osobnost a nervozita každého jednotlivce je už pak neovlivnitelná naprosto.

guttata

Příspěvek#5695 » pon 14. srp 2017, 13:34

Máš pravdu a ani to není nijak hnusné. Ale zas na druhou stranu, jestliže to chci dělat co nejlíp, přijde mi správné se při pochybnostech zeptat a konzultovat. Předpokládal jsem, že tu nejsme v pozici konkurentů, ale kolegů...
A ano, je každý jiný a paní si prostě dojde na opravu. Nestěžuju si a ona taky ne. Jen se chci poučit...

marinakus

Příspěvek#5696 » pon 14. srp 2017, 13:38

guttata : Určitě. Máš k dispozici novelizované normy? Že to chceš dělat co nejlíp tě šlechtí.

guttata

Příspěvek#5697 » pon 14. srp 2017, 13:41

Jo mám. Díky.

marinakus

Příspěvek#5698 » pon 14. srp 2017, 13:59

guttata : Takže sám víš, že v popisu kontroly zbraně žádná kontrola pojistky prostě není. Pokud ji komisař chce, má si o ni říct. Pokud to ovšem udělá v rozpravě před manipulací, dostává se věc trochu jinam ale v tom se třeba já pohybovat určitě nebudu. Vrchnost něco rozhodla ..... já jsem jen článek v řetězu a nehodlám vybočovat. Určitě je to tak dobře i když si to osobně úplně myslet nemusím.

guttata

Příspěvek#5699 » pon 14. srp 2017, 14:45

Jo jo, já s tím nějak naložím... ;)
A třeba ta informace o souvislosti slabé rány a zádržky mě nikdy nenapadla, i když je to naprosto logické.
Díky kluci.

Dragunov

Příspěvek#5700 » pon 14. srp 2017, 15:22

cmk píše:K te pojiste - priznam se, ze taky nerozumim uplne zadani a otazce...
Manualni pojistka nema nic spolecneho s vyndanim zasobniku.
Ale uz CZ75 treba nejde pak stahnout zaver, takze je potreba odjistit.
Ke kumulovane zavade - ona je to docela realita, po slabem vystrelu je pomerne pravdepodobne, ze zaroven vznikne zadrzka...
Kdyz clovek aplikuje jednak ty obecne teze postupu (kam mirit, kam prst a co delat) s temi konkretnimi (v pripade slabe rany i zadrzky vybit zbran - v pripade slabe rany pak jeste rozebrat), tak nelze udelat chybu.

Zdravím, teda čím víc to tady čtu, tak mé obavy ze ZOZ vzrůstají. :lol: :) Ohledně té slabé rány v kombinaci se zádržkou to se mi zdá dost kruté (ne že by to bylo složité vyřešit, ale pokud to vážně jen přeslechla a věděla...) stalo se vám to někdy někomu v praxi? Jakože vyloženě se zaseknutím kulky v hlavni? Vím, že je to asi spíš záležitost přebijeného střeliva, ale doteď jsem žil v domnění (a hledal na YT), že to prostě bude menší rána (což se dá přeslechnout) ale hlavně, že to nepohne závěrem a bude to mít prd zpětný ráz.
Taky jsem tu viděl, že je jako popis odstranění závady psáno "zanesu k puškaři" je to nutné, nebo můžu říct, že si to opravím sám? :)
A když jsme u toho, vypouštění kouhoutu. Na střelnici mě učili dle mě velmi praktický způsob, kde dá prostě člověk celý palec levé ruky naplocho mezi závěr a kohout a krátkým stisknutím spouště si to klepne do prstu a na bezpečností ozub.(nebo držením spouště a odkulením až dolů) Je tenhle způsob OK?

Zpět na