Nošení lovecké zbraně bez LL

Bohuliby

Příspěvek#31 » stř 27. kvě 2015, 22:36

Přesně tak, jak píše Bat. Škodnou smí střelit, pouze myslivec s povolenkou na daný revír.
Pytlačícího psa a kočku, což je také škodná, smí střelit pouze myslivecký hospodář, nebo MS, nikdo jiný !

Piggy

Příspěvek#32 » čtv 28. kvě 2015, 08:24

K čemu nosit (v obecném smyslu, nikoliv ve smyslu ZoZ) zbraň, kterou nesmím použít? Ano, napadá mě důvod: abych se to naučil, aby mi nepadala při každém kroku, aby mi nezachytávala o větve, aby... aby... prostě abych se s ní uměl pohybovat, až to oprávnění budu mít.

Boudy

Příspěvek#33 » čtv 28. kvě 2015, 08:49

No, Piggy, to zní skoro logicky ... Ale - až to povolení budeš mít, tak se to začneš učit stejně - jen už budeš mít to povolení. To je stejné jako tvrdit, že zbraň bych měl zkoušet skrytě nosit než mi vydají ZP či PZ, protože se to přece aspoň naučím, než to oprávnění budu mít ...

Takže až splňuji požadavky, mohu trénovat. Případně před tím, ale s instruktorem či dohledem oprávněné osoby ...

Piggy

Příspěvek#34 » čtv 28. kvě 2015, 14:53

Máš pravdu v obojím. ;)
Ano, skryté nošení bych měl nacvičit dlouho předtím, než budu mít ZP, neboť začít naostro je zbytečné riziko - ovšem to můžu trénovat s airsoftkou.
A procházet se se zlomenou brokovnicí v honitbě bez všech potřebných oprávnění a bez dozoru je samozřejmě přestupek - nesplňuje žádnou z alternativních podmínek (ani uzavřený obal, ani přepravu na místo, kde lze oprávněně nosit).

stopper

Příspěvek#35 » čtv 1. čer 2017, 15:03

Bohuliby píše:Vše bylo již řečeno, v lese jen podle zvláštního předpisu.

Myslivecká stráž má oprávnění (§ 14 odst. c/ a d/ zákona o myslivosti) zadržet v honitbě osobu se zbraní a tuto zbraň odejmout a povinnost uložit takové osobě sankci (§ 61 odst. 1 písm. b/).
Jelikož honitbou může být "vše mimo toho, co honitbou není", můžu já v roli oprávněného držitele zbraně (se ZP a PZ) přenášet zbraň v režimu držení i přes honitbu (např. po turistické značce cestou na venkovní střelnici). Mohu být zadržen a bude mi uložena sankce, i když jsem neporušil ZOZ? Zákon o myslivosti nerozlišuje držení a nošení.

Serz

Příspěvek#36 » čtv 1. čer 2017, 15:39

To by se melo logicky tykat otevreneho noseni, kvuli podezreni z pytlactvi. Dle zoz je i les misto verejnosti pristupne, takze prestupek. Zbran v obalu ti nikdo nema co kontrolovat, krom toho, co by melo byt 'odejmout'? A nechat si ji, nebo jak... ty podle zase zoz nesmis predat zbran kat b jen tak nekomu. Tedy straz ma opravneni, ty mas povinnost, resp zakaz

stopper

Příspěvek#37 » čtv 1. čer 2017, 16:12

No právě. Tak budeme proti sobě stát, oba se svými povinnostmi, resp. zákazy. Já nemám právo (podle ZoZ) mu zbraň odevzdat, ale musím (podle ZoM) mu (v požadavku na odebrání) vyhovět.
A budeme čekat na PČR?

Serz

Příspěvek#38 » čtv 1. čer 2017, 16:56

Ale tys psal o drzeni, tj uzavrenem obalu. K tomu by nemelo dojit

Michal1

Příspěvek#39 » čtv 1. čer 2017, 20:00

stopper

Příspěvek#40 » sob 3. čer 2017, 07:54

Cit:
Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zbraních“), lze považovat za zvláštní právní předpis, který opravňuje osobu držet střelnou zbraň i na honebních pozemcích, ve smyslu zákona č. 449/2001 Sb.,

Tak potom je to jasné. Díky.

Ivoo

Příspěvek#41 » ned 4. čer 2017, 19:33

Bohuliby píše:Myslím, že vše je naprosto jasné, osobně nechápu, proč se umožnilo získat sk. C, bez LL a zkoušek z myslivosti ! Možná tak, že udělám nejdříve zkoušky ZP s C a potom budu dělat zkoušky z myslivosti.
Jinak to opravdu nemá opodstatnění
Jediné, co mě napadá, že stát získá další poplatek za další skupinu v ZP, ve skutečnosti to ale vůbec nic nemění, vše je při starém !
Bez myslivosti je skupina C na dvě věci !!!
Nebo nemám pravdu, pouze můj názor ?

Osobně si myslím že zákonodárce umožnil dělat zkoušku ZP skC bez LL z důvodu že je to asi(myslím si to)těžší zkouška než zkouška na LL -tím pádem kdyby byla sk ZP podmíněna vlastnictvím LL bylo by blbý kdyby úspěšný absolvent zkoušky na LL neudělal C sk ZP tak by měl dvojí peníze v pr... ,páč LL bez zbrojáku je dobrý tak k sázení a zalívání stromků

Lynx

Příspěvek#42 » ned 4. čer 2017, 19:38

ZP sk. C bez LL dává smysl pro turistické lovce - mohou si koupit vlastní zbraně a jezdit lovit za hranice.

Ivoo

Příspěvek#43 » ned 4. čer 2017, 20:00

[quote="Lynx"]ZP sk. C bez LL dává smysl pro turistické lovce - mohou si koupit vlastní zbraně a jezdit lovit za hranice.[/quot
Taky pravda vlastně ;a u nás to možné není,kdyby ten kdo vlastní sk.C bez LL si zaplatil třeba odstřel srnce a pod dohledem třeba hajného si ho šel střelit,nebo do bažantnice na bažanty kde to defakto ,,hází před hlavně" z těch velkochovů??

Lynx

Příspěvek#44 » ned 4. čer 2017, 20:33

Viz § 46 odst. 1 zákona o myslivosti - "Kdo loví zvěř, musí mít u sebe lovecký lístek...". Takže u nás striktně ne, tohle nelze. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-449#cast5

machinus

Příspěvek#45 » pon 5. čer 2017, 08:46

Mám dotaz, mluvilo se na začátku o viditelném nošení zbraně v lese. Chápu že pokud jde o lov zvěře jde o něco jiného ale čistě k nošení zbraně viditelně: Pokud je ten les soukromím pozemkem, proč bych tam nemohl neskrytě nosit zbraň, pokud mám souhlas nebo jsem majitel pozemku? Pokud vím zákon zakazuje viditelné nošení na veřejném nebo veřejně přístupném místě... Na soukromém pozemku s se zbraní sice nesmím střílet vyjma NO, KN ale manipulovat s ní mohu ne? Tudíž za předpokladu že les je soukromím pozemkem který není veřejně přístupný, můžu tam klidně chodit s puškou na zádech...

Zpět na