Zaučení praktická odborná zkouška
- HV
Příspěvek#214 » stř 25. kvě 2016, 08:34
3 hodiny na základní nalejvárnu je myslím akorát. To, že to stačit nebude a po zažití základů si uchazeč musí doma zkoušet postupy je více než jasné. Posouzení zda to stačí či nikoli bych ponechal na školiteli, který by simulací ZOZ mohl odhalit uchazečovy slabiny. Zcela jistě je to kus od kusu. Pokud uchazeč vyvine dostatek aktivity s nějakou D-čkovou zbraní a bude doma trénovat, bude dostatečně absorbovat rady a dá si nějakou tu ránu na střelnici pod dozorem, má jistou šanci, že to udělá napoprvé. Bylo by ovšem více než pošetilé myslet si, že to bude stačit každému. Moje zkušenost je, že člověk nepolíbený manipulací dělá chyby stále. Většinou úhel a prst na spoušti. Natlouct to do něj je o tom domácím sušení a následném ověření zkušeným střelcem (rozuměj člověkem se zkušenostmi ze ZOZ). Uchazeč musí mít zájem, chtít nestačí. Po mém čerstvém absolvování ZOZ bych ještě dodal, že střelec, který dělal ZOZ před 10 lety, může mít zkreslené představy o průběhu ZOZ a měl by si o aktuálních požadavcích na uchazeče něco přečíst.
- marinakus
- Jirka-t
Příspěvek#217 » stř 25. kvě 2016, 20:23
Hromadné instruktáže jsem se bál a proto jsem raději zvolil individuální, byť nebyla na konkrétní střelnici, kde jsem dělal zkoušku, což je zase mínus pro individuálku. Tohle je jedna z věcí, které se nedají kategorizovat a každý člověk to má jinak. Někdo tvrdí, že 3 hodiny je málo. Já dělal praktický kurz hodinu - rozborka/sborka několikrát s CZ75 a 83, malorajdou a broknou, pojmenování jednotlivých částí a teorie střelby (úchop, míření, postoj, spoušť, abych nestrhával..) Pak jsem si 5x slovy pětkrát střelil z 75, 2x z malorajdy, 2x z brokny a tím to pro mě skončilo - za 14 dní jsem šel na zkoušku a vše jsem měl zažité. Ale zase vím, že já to takhle mám, základy čehokoliv mám zmáklé hned, ale mám problém se v něčem konkrétním dál rozvinout
Umím všechno a nic 

- marinakus
- Vici
Příspěvek#219 » stř 25. kvě 2016, 20:53
Hromadné kurzy vůbec nejsou od věci. Když má člověk manipulovat se zbraní a kouká na něj dalších deset lidí, tak znervózní a zjistí že díky nervozitě dělá až absurdní chyby. Takže je to i taková "mentální" příprava na vystoupení před komisařem. I z tohoto pohledu mi připadá vhodné individuální přípravu doplnit i hromadným kurzem na střelnici, kde se skládá zkouška.
- cmk
Příspěvek#221 » stř 25. kvě 2016, 22:29
3 hodiny normalne nejsou uplne pro kazdeho...
Ale kazdy, kdo jde ke me na kurz, dostane predem ucebni material s doporucenim nastudovat, I kdyz to treba jeste nedava uplne smysl... Na kurzu dostane nalejvarnu, takze to smysl zacne davat (nejen co, ale i proc a jak) + si vsechno poradne opakovane osaha s hodne prisnym odnocenim.
A nasledne si opakuje zase ze studijniho material, kterej uz mu dava smysl...
Zaroven lidem pak zdarma nabizim jeste "rychly opacko par dni pred zkouskou" - to uz nechodime na strelnici, ale do sklepa a tam uz to vsichni slusne davaj - ladime jen detajly a pripadne nejasnosti.
Ale kazdy, kdo jde ke me na kurz, dostane predem ucebni material s doporucenim nastudovat, I kdyz to treba jeste nedava uplne smysl... Na kurzu dostane nalejvarnu, takze to smysl zacne davat (nejen co, ale i proc a jak) + si vsechno poradne opakovane osaha s hodne prisnym odnocenim.
A nasledne si opakuje zase ze studijniho material, kterej uz mu dava smysl...
Zaroven lidem pak zdarma nabizim jeste "rychly opacko par dni pred zkouskou" - to uz nechodime na strelnici, ale do sklepa a tam uz to vsichni slusne davaj - ladime jen detajly a pripadne nejasnosti.
- HV
Příspěvek#222 » čtv 26. kvě 2016, 06:14
3 hodiny jsou na úvod hodně, ne každý dokáže udržet pozornost tak dlouho. Jak píše cmk, základ jsou teoretické podklady, to je pro někoho na měsíc i délé. Následné hodnocení někoho, kdo dokáže určit jak na tom uchazeč je, může ty úvodní 3 hodiny zvednout třeba na 20 i více. marinakus: neber ty 3 hodiny jako dogma. Jedná se o úvodní instruktáž. Nikoli o celkový čas strávený nad přípravou k praktické části.
- marinakus
Příspěvek#223 » čtv 26. kvě 2016, 07:24
Já to nebral jako dogma, ono to tak prostě vyznělo od CMK. Naprosto souhlasím s ním s opakováním těsně před zkouškou a z mých zkušeností - někdo to má tak v hlavě fixnuté, že to jenom projedeme a upravíme detaily, s někým tam strávím víc času než při původním kurzu ale u ZOZ to funguje. Pokud někomu víc vyhovuje mumraj hromadného kurzu, je to zcela jeho věc. Blbost se dá z nervozity nebo spěchu udělat po jakékoliv přípravě.
- Octopuss
- HV
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva