Střelba ze zbraně před vystavením PZ

Piggy

Příspěvek#196 » čtv 12. kvě 2016, 05:43

cipis píše:Piggy: Ad držení/nošení/přechovávání. Nemyslím si, že se pletu.
Přechovávání a střílení (použití zbraně) je jen podmnožinou držení. A k tomu je pak ještě to nošení.
"mít u sebe" je použito pouze v definici nošení, která je všechno, vyjma případu držení.
Řekl bych, že se pleteš zcela jistě: jak správně píšeš, "mít u sebe" je v definici nošení. Takže "nošení" je definováno pomocí "mít u sebe" - podle tvého výkladu by to bylo naopak. "Nošení" je podmnožinou "mít u sebe" a je definováno tak, že je to takové "mít u sebe", které není "držení" - přitom přechovávání je držení bez "mít u sebe" a přeprava nebo střílení je držení s "mít u sebe". Nakresli si čtyřpolní tabulku - tři pole budou obsazená a jedno prázdné.

Rough boy

Příspěvek#197 » čtv 12. kvě 2016, 06:42

Tady jeden příklad "mít u sebe":
§ 29
Povinnosti držitele zbrojního průkazu
i) mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně, má-li u sebe zbraň kategorie A, B anebo C nebo střelivo do této zbraně; povinnost mít u sebe průkaz zbraně se nevztahuje na držitele zbrojního průkazu, který má u sebe pouze střelivo a který je oprávněn nabývat do vlastnictví, držet, popřípadě nosit také střelivo do zbraně, na kterou mu nebyl vydán průkaz zbraně,

Tudíž např. čistokrevný Béčkař, který nesmí "nosit" a odnáší si z krámu krabičku nábojů, ji má u sebe, ale v režimu držení.

JardaB

Příspěvek#198 » čtv 12. kvě 2016, 07:05

Ja bych to chapal tak, ze nosit znamena mit u sebe nabitej kver, drzet pak znamena bez naboju v uzavrenem obalu (krome myslivcu asi, ti to maji asi jinak a muzou chodit se zlomenejma flintama pres rameno krome MHD)

cipis

Příspěvek#199 » čtv 12. kvě 2016, 07:26

Přeprava není mít u sebe, vždyť se podívejte na ten paragraf, když zvýrazním to podstatné, tak je tam:
"(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

Nikde tam není ani slovo o tom, že tu zbraň mám u sebe nebo se tam válí opřená o strom nebo leží na podlaze v druhém patře.
Je tam jen zbraň je v prostorách nebo zbraň je v obalu, nic víc. (případné další podmínky jsou dány u přechovávání atd.)

"zbraň u sebe" zavádí až definice nošení, a aby nepokryla náhodou případy držení, tak je tam ta výjimka. Tedy přesně, jak se debatovalo jinde, tak se "nošení" uvnitř blablabla stává držením.
A vzhledem k tomu, že střelnice musí být zřetelně ohraničená a mám souhlas majitele (pustil mne tam za předpokladu dodržování řádů atd.), tak tam držím, byť mám zbraň přes rameno atd.

Jinak samozřejmě, stejně jak všechny ostatní zákony, i tenhle není konzistentní, tak to tam občas plave.
On totiž ten 2/a/2 mluví pouze o zbrani, místo o zbrani a střelivu, jak 2/a/1. Takže ta krabička nábojů, když si ji nesu z obchodu domů, tak defacto není držení ani podle jednoho bodu, tudíž je nošení. Což samozřejmě nebylo úmyslem ...

Edit: Jinak samozřejmě Béčkař může nosit, ale pouze náboje (28/2/c). Tudíž platí to, co jsem psal - koupě nábojů a jejich přeprava domů je "nošením".
A ještě je několikrát zmíněna možnost "nosit na střelnici". Předpokládám ale, že se jedná o pokrytí případů, kdy není např. broková střelnice oplocená, tudíž se nemůže jednat o držení ve smyslu "uvnitř zřetelně ohraničených ...".
Naposledy upravil(a) cipis dne čtv 12. kvě 2016, 07:45, celkem upraveno 1 x.

Piggy

Příspěvek#200 » čtv 12. kvě 2016, 07:43

Přeprava nutně je "mít u sebe" - jak jinak bys dodržel povinnost mít "pod neustálou kontrolou"?
Podle tvého výkladu bych mohl zbraň zabalit a šoupnout do vlaku/autobusu s tím, že si ji na konečné vyzvednu?
cipis píše:"zbraň u sebe" zavádí až definice nošení, a aby nepokryla náhodou případy držení, tak je tam ta výjimka.
Píšeš správně - "zbraň u sebe" je nošení, pokud nejde o případ držení.
Podle tebe zbraň přes rameno není "mít u sebe"? :shock:

cipis

Příspěvek#201 » čtv 12. kvě 2016, 07:56

Kamera, GPS, ... Navíc "mít u sebe" je dle komentářů k zákonu myšleno "mít na dosah".
Tedy čistě teoreticky, naložím do dvou aut a jedu ve druhém, tak to v prvním rozhodně nemám na dosah, ale mám to pod neustálou kontrolou, protože jedu za ním ...
Prča je, že se tam vůbec nemluví o případu, kdy mám zbraně v režimu držení, ale nepřepravuji je a ani nepřechovávám. Přitom i tenhle případ by měl být pod neustálou kontrolou. Např. nechám ležet zbraň na stavu a jdu do kadiboudy, vše samozřejmě v oploceném areálu.
Přijde mi, že v některých částech zákona zapomněli na držení se souhlasem, které sice vypadá jako nošení, ale vzhledem k tomu souhlasu je to držení.

Rough boy

Příspěvek#202 » čtv 12. kvě 2016, 08:01

cipis: všimni si, že pro nošené a přepravované držené zbraně jsou stanoveny jiné podmínky, než pro zbraně pouze držené:
§ 58
Zabezpečení zbraní a střeliva
(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz...
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení...

tudíž pokud pro nošené platí "u sebe", musí to logicky platit i pro držené přepravované. Proto platí i b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),(což je pouhé držení).

Ono je tam víc věcí, např. proč Béčkař může nosit střelivo, když nemůže nosit kvér :)
Když si koupí krabičku nábojů, tak ji může v klidu domů dovézt jako přepravovanou drženou....a nebo jako nošenou, jak se mu zrovna chce. Co na tom, že jí má furt ve stejný kapse...

cipis

Příspěvek#203 » čtv 12. kvě 2016, 08:36

Jenže v tom (2) není pouze držené, ale:
Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně")
Tedy se nemluví o těch zbraních, které držím se souhlasem, ale neuschovávám je, neukládám a neuskladňuji.

"U sebe" pro držené přepravované nemusí platit, proč? Když se to vezme obecně, tak "u sebe" znamená "mít v dosahu". A je to zamčený kufr v autě, kam se nedostaneš v ten který okamžik? Nebo i to, že zastavím, vylezu ven a otevřu kufr?

Když si koupím krabičku nábojů, tak je jedno, jakou mám skupinu, vždycky nesu. Protože "přepravované držené" se týká pouze zbraní, nikoliv jak je v bodě 1) uvedeno "zbraně a střelivo" se souhlasem. Tudíž v obchodě držím (mám souhlas majitele), vylezu ven, už nosím (jiná varianta nejde), dojdu domů a už zase držím. Přitom ty náboje mám stále v té stejné krabičce v té stejné kapse.

Rough boy

Příspěvek#204 » čtv 12. kvě 2016, 08:48

Ano, já chtěl ale poukázat na rozdíl mezi drženou uschovanou, uloženou nebo uskladněnou (to jsou dohromady přechovávané) a drženou přepravovanou. Drženou přepravovanou musíš mít pod neustálou kontrolou stejně tak, jako zbraň nošenou.

Jinak s tím střelivem nemáš pravdu, vztahuje se to i na střelivo:
(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz...
Naposledy upravil(a) Rough boy dne čtv 12. kvě 2016, 08:58, celkem upraveno 1 x.

kolombo

Příspěvek#205 » čtv 12. kvě 2016, 08:57

Trochu to přerůstá do dlouhého dohadování, které už nejde rozumným způsobem sledovat.

Přijde mi, že je logické se případnému problému, obzvláště se zbraněmi, preventivně vyhnout. Takže pokud není na 100% jasné, že ze zbraně, kde čekám na vystavení PZ, střílet můžu, tak je lepší nestřílet.

Chápu, že v 99% případů se nic nestane, ale to 1%, kde se něco stane, tu je ....

Pokud to někde trvá fakt dlouho, tak nějaký tréning na sucho, doma, ještě nikomu neuškodil ...

cipis

Příspěvek#206 » čtv 12. kvě 2016, 08:59

Rough boy: No to ano, to já nerozporoval, já rozporoval to, že jsi ty přechovávané postavil na úroveň držené bez dalšího. Buď držím, nebo držím za účelem přepravy a pak ještě můžu ty držené přechovávat. Ale stav, kdy si to mašíruji po své oplocené zahradě s puškou/pistolí, tak je držení, není to držení za účelem přepravy z místa na místo a ani to nejsou přechovávané zbraně. Těmi se stanou, až z té zahrady odejdu a zbraně tam zůstanou.

S tím střelivem si asi nerozumíme, já mluvím o tom, že střelivo nelze držet za účelem přepravy z místa na místo. Ne o tom, jestli má být pod kontrolou atd. Je to přece jasné, jedno držení mluví o "zbraních a střelivu", ale to druhé (zrovna to za účelem přepravy) už jen o "zbraních". Tudíž na střelivo se nevztahuje ta výjimka a tudíž střelivo vždy nesu (když přepravuji :) ). Doma (a jinde se souhlasem) samozřejmě držím.
Naposledy upravil(a) cipis dne čtv 12. kvě 2016, 09:05, celkem upraveno 2 x.

cipis

Příspěvek#207 » čtv 12. kvě 2016, 09:04

Kolombo, máš asi pravdu, samozřejmě, že se to týká těch málo případů. Myslím, že jediné reálné použití, resp. reálný případ je ten, že si člověk koupí zbraň, jde ji zaregistrovat a nedají mu to na počkání a má už absťák a chce ji hned jít vyzkoušet. Asi jsme se snažili zjistit, jestli by šlo podobnou argumentací, jak použilo MV k přepravě, "omluvit" nepřítomnost PZ při této střelbě. Osobně si myslím, že je to ten stejný případ, protože vše je v běhu, ale může se asi narazit i na nějakého akčního a pak to dopadne všelijak ...

Rough boy

Příspěvek#208 » čtv 12. kvě 2016, 09:19

cipis píše:Rough boy: ...S tím střelivem si asi nerozumíme, já mluvím o tom, že střelivo nelze držet za účelem přepravy z místa na místo....

Právě, že lze:
(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich musí být...

Jinak by pro střelivo platil jiný bod. Tady je slovíčko zbraně NEBO střelivo
Jinak by to zcela jistě vypadalo takto:

(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo nošené střelivo do nich musí být...

V tom přechovávání jsem udělal chybu, kdybych to blbec zkopíroval, nechyběla mi tam čárka za drženou. Už se v tom začínám ztrácet, pouze mi šlo o rozdím mezi držená-přechovávaná-držená přepravovaná.
Beztak jsme hrubě OT a asi nám to tady smáznou. Tohle by stálo za samostatné vlákno a v klidu to dorozebrat.

cipis

Příspěvek#209 » čtv 12. kvě 2016, 09:48

Ale tím, že tam není nic doplněné, tak se nerozlišuje, jestli držené nebo přepravované střelivo. Prostě střelivo musí být pod neustálým dohledem za každé situace, vyjma přechovávání. A je jedno, jestli držené nebo nošené. Jediný případ držení střeliva je se souhlasem majitele, jiný případ dle par.2/a/1 nelze, takže je to pak nošení.

Nemyslím si, že je to až tak OT, přece jenom to má dost souvislost, co se týče těch významů nošená, držená zbraň :)

Piggy

Příspěvek#210 » čtv 12. kvě 2016, 11:02

cipis píše:Kamera, GPS, ... Navíc "mít u sebe" je dle komentářů k zákonu myšleno "mít na dosah".
Tedy čistě teoreticky, naložím do dvou aut a jedu ve druhém, tak to v prvním rozhodně nemám na dosah, ale mám to pod neustálou kontrolou, protože jedu za ním ...
Nic z toho bych nenazval "mít pod kontrolou" - tím se nepochybně rozumí možnost zasáhnout, kdyby se něco nepatřičného dělo.
cipis píše:Prča je, že se tam vůbec nemluví o případu, kdy mám zbraně v režimu držení, ale nepřepravuji je a ani nepřechovávám. Přitom i tenhle případ by měl být pod neustálou kontrolou. Např. nechám ležet zbraň na stavu a jdu do kadiboudy, vše samozřejmě v oploceném areálu.
Jak nepřechovávám? Odložení na stavu je podmnožinou uložení, a to je podmnožinou přechovávání - takže "vhodně zabezpečit". ;)
Jestli je to OT, omluvám se všem.

Zpět na