Novela evropske smernice o zbranich 2019
- jezekif
Příspěvek#1848 » ned 25. črc 2021, 10:16
Se divím, že někoho rozvášní ubožák, který ani neví, že zbraň je "vše co činí útok důraznějším", hned mluví o palných a zcela ignoruje loňskou (nebo už předloňskou) sérii vloupaček ve středočeském kraji, díky které jistý senátor v touze se zviditelnit tuhle ústavní záležitost rozdmýchal.
By mě zajímalo, co by říkal, když by se dověděl že je celkem dost palných volně dostupných od 18 let!
By mě zajímalo, co by říkal, když by se dověděl že je celkem dost palných volně dostupných od 18 let!
- sonor
Příspěvek#1849 » pon 26. črc 2021, 11:30
[quote="kolemjdoucí"]Já mám ale obavu, že má pravdu. To je pouze deklaratorní text, který imho nic nepřináší. Nedokážu si představit situaci, kdy nám tento text v ústavě může pomoci. Dokáže mě někdo vyvést z omylu a takovou situaci popsat? Díky.
https://www.ceska-justice.cz/blog/ustava-je-nad-bruselskymi-smernicemi-i-v-oblasti-zbrani/?fbclid=IwAR1YfASx7b5cP8IFlbxpjju15dFKh2G4foC-e8mhpxYkeQOEX8yMIOVk-N8
https://www.ceska-justice.cz/blog/ustava-je-nad-bruselskymi-smernicemi-i-v-oblasti-zbrani/?fbclid=IwAR1YfASx7b5cP8IFlbxpjju15dFKh2G4foC-e8mhpxYkeQOEX8yMIOVk-N8
-
kolemjdoucí - Příspěvky: 894
- kolemjdoucí
Příspěvek#1850 » pon 26. črc 2021, 11:46
sonor> tahle diskuse se rozhořívá v Polsku,v Maďarsku ale - a to bude asi hodně zajímavé - i v Německu: https://echoprime.cz/a/SkVxA/zacaly-evr ... 1590389791
- Piggy
Příspěvek#1852 » pon 26. črc 2021, 12:18
Díky za info. Ta první verze byla skutečně o dost lepší.getsome píše:Už jen formulace první verze se zásadně liší https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/23 ... vrh-zamitl
Novela specificky mířila na vnitřní bezpečnost (mimo pravomoc Brusele) a bylo v ní nabývání, držení a nošení...
Nicméně i u ní se hodně debatovalo o závaznosti a přednosti evropského či domácího (ústavního) práva a závěr byl úplně shodný: buď to pomůže, nebo je to k ničemu. Přesněji řečeno: buď se podvolíme, nebo se vzepřeme. Což by koneckonců šlo i bez ústavní novely.
-
- kolemjdoucí
Příspěvek#1853 » pon 26. črc 2021, 12:20
Patton píše:Těch 30 blbců včetně té naší blbky si troufá čím dál víc. No myslím, že Němci si je srovnají do latě.
To si právě nemyslím, imho to německé vládě nejde úplně pod fousy. Tak jako tak, omezením například v podobě zbraňové směrnice, kterou jsme museli naplnit, tyto nové změny nezabrání.
-
- kolemjdoucí
-
- kolemjdoucí
Příspěvek#1857 » pon 26. črc 2021, 13:29
kolemjdoucí píše:Kousek textu je tady: https://echo24.cz/a/SkVxA/zacaly-evropske-soudni-valky-je-evropske-pravo-i-nad-narodnimi-ustavami
Výsledek je, že EK zahájila s Německem kárné řízení za porušení základních principů práva EU.
- izerS18
Příspěvek#1858 » pon 26. črc 2021, 15:46
Dekuji za odkazy. Je docela zarazejici, ze si EU mysli, ze ji soud je vice nez narodni ustavni.
Samozrejme nejsem clovek znaly tohoto prava, ale jako obcan bych se nevzdal toho, ze me, rodine, zemi rozhoduje cizi soud. Prece vstupem do EU jsme neprisli o statni suverenitu... kdo vi, jak je to v tech vsech smlouvach ale napsane...
Samozrejme nejsem clovek znaly tohoto prava, ale jako obcan bych se nevzdal toho, ze me, rodine, zemi rozhoduje cizi soud. Prece vstupem do EU jsme neprisli o statni suverenitu... kdo vi, jak je to v tech vsech smlouvach ale napsane...
- Piggy
Příspěvek#1859 » pon 26. črc 2021, 16:07
Suverenita neboli svrchovanost znamená, že jsem na vrcholu mocenské pyramidy a nade mnou už není nic.
Už z povahy věci (jsem jeden stát z mnoha a k lecčemu jsem se smluvně zavázal) to nikdy nemůže fungovat na 100 %.
Jak moc a v kterém směru to platí či neplatí v rámci EU, je celkem nejasná právní otázka (spíš mnoho otázek).
V hrubých rysech EU může vydat "nařízení" (platí přímo a přebíjí národní zákony, zatím není úplně jasné, jestli i ústavu) nebo "směrnici" (je povinnost upravit zákony tak, aby byly v souladu), případně ještě "doporučení" (předstupeň výše uvedeného).
Pokud se členský stát nepodřídí, zahájí se s ním řízení a zavedou se sankce.
Už z povahy věci (jsem jeden stát z mnoha a k lecčemu jsem se smluvně zavázal) to nikdy nemůže fungovat na 100 %.
Jak moc a v kterém směru to platí či neplatí v rámci EU, je celkem nejasná právní otázka (spíš mnoho otázek).
V hrubých rysech EU může vydat "nařízení" (platí přímo a přebíjí národní zákony, zatím není úplně jasné, jestli i ústavu) nebo "směrnici" (je povinnost upravit zákony tak, aby byly v souladu), případně ještě "doporučení" (předstupeň výše uvedeného).
Pokud se členský stát nepodřídí, zahájí se s ním řízení a zavedou se sankce.
- risa2000
Příspěvek#1860 » pon 26. črc 2021, 16:34
To, že nějaký výnos EU je závazný pro všechny státy by mělo smysl, kdyby všechny státy s ním napřed souhlasily, resp. v předchozí společné diskusi našly pro všechny přijatelné znění, ke kterému se zaváží.
Co považuji za nepřijatelné je, aby skupina států měla možnost vnutit/omezit zákon jinému státu (skupině států) jako rozhodnutí EU.
Co považuji za nepřijatelné je, aby skupina států měla možnost vnutit/omezit zákon jinému státu (skupině států) jako rozhodnutí EU.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí