Střelba ze zbraně před vystavením PZ
- ArnieX
Příspěvek#166 » úte 10. kvě 2016, 21:42
Cipis: Četl, už si sypu popel na hlavu
, otázkou je jestli si provozním řádem může dozakázat co zákon nezakazuje. Stejně asi jako nemůže povolit co zákon zakazuje. No ne? Navíc moje zkušenost je, že na některých střelnicích si jen opíší doklady a konec. Daleko od budky kde je správce na palpostech už pak nikdo nekontroluje čím si tam kdo střílí, takže pokud už někdo má zbraň a nechá si zapsat, že jde střílet z ní a nějakou tou náhodou z kapsy vytáhne další na kterou nemá PZ a vypráská pár ran, tak se asi kromě porušení provozního řádu nic nestane. Samozřejmě nechci nikoho nabádat k takovým čuňačinám. Sám bych to neudělal. Narovinu bych řekl mám tu novou zbraň která je v procesu registrace, dle zákona z ní smím střílet i bez PZ budete s tím mít problém? Pokud ne tak jsou všichni happy jak dva grepy no ne?

- cipis
Příspěvek#167 » stř 11. kvě 2016, 00:11
Jako je to soukromý majetek, takže tohle mi udělat (když bych měl střelnici), tak tě vyhodím a příště už nepustím. Něco jiného je, teď jsem si to koupil, mohu pane správče?
Jinak do provozního řádu si mohu klidně dát, že všichni budou střílet v růžovém a když se ti to nebude líbit, tak nemusíš chodit. A ještě, samozřejmě to není "dozakázat". Zákon hovoří jasně: "se souhlasem vlastníka". A když ti řeknu, že můžeš držet jedině s růžovým oblečkem a průkazem zbraně, tak se můžeš naprosto svobodně rozhodnout, že nepřijdeš
Jinak do provozního řádu si mohu klidně dát, že všichni budou střílet v růžovém a když se ti to nebude líbit, tak nemusíš chodit. A ještě, samozřejmě to není "dozakázat". Zákon hovoří jasně: "se souhlasem vlastníka". A když ti řeknu, že můžeš držet jedině s růžovým oblečkem a průkazem zbraně, tak se můžeš naprosto svobodně rozhodnout, že nepřijdeš

- ArnieX
- cipis
Příspěvek#169 » stř 11. kvě 2016, 07:56
Proč to furt komplikuješ?
To s přeškrtlou pistolkou nemá nic společného. Navíc o nošení se tu vůbec nebavíme, to je striktně v zákoně dané. Takže když je ze zákona zakázané nošení, tak máš pak akorát držení (či ještě přechovávání doma v trezoru).
A držení máš dvě možnosti - buď uvnitř zřetelně označených nemovitostí (střelnice) se souhlasem majitele/nájemce anebo vybité, v uzavřeném obalu za účelem přepravy z místa na místo.
Vzhledem k tomu, že nemůžeš nosit (opět opakuji, jasně dané zákonem) a chceš střílet, tak ti nezbude nic jiného, než mít souhlas majitele. A zákon už neřeší ten souhlas, jak si ho majitel/nájemce podmíní.
S přeškrtlou pistolkou to nemá co dělat. Zkrátka souhlas majitele je podmíněn průkazem zbraně, tečka, přes to prostě vlak nejede. Jestli jsi slušný a neuděláš takovou prasárnu, jak jsi naznačoval výše, tak by asi nebyl problém se s majitelem domluvit, že ti ten souhlas udělí za jiných podmínek. Ale všechno je to jen a pouze o tom souhlasu majitele. Ostatní možnosti ti zakazuje přímo zákon nebo nejsou použitelné pro střelbu.
Doufám, že je to už jasné a nebude třeba další diskuze.
To s přeškrtlou pistolkou nemá nic společného. Navíc o nošení se tu vůbec nebavíme, to je striktně v zákoně dané. Takže když je ze zákona zakázané nošení, tak máš pak akorát držení (či ještě přechovávání doma v trezoru).
A držení máš dvě možnosti - buď uvnitř zřetelně označených nemovitostí (střelnice) se souhlasem majitele/nájemce anebo vybité, v uzavřeném obalu za účelem přepravy z místa na místo.
Vzhledem k tomu, že nemůžeš nosit (opět opakuji, jasně dané zákonem) a chceš střílet, tak ti nezbude nic jiného, než mít souhlas majitele. A zákon už neřeší ten souhlas, jak si ho majitel/nájemce podmíní.
S přeškrtlou pistolkou to nemá co dělat. Zkrátka souhlas majitele je podmíněn průkazem zbraně, tečka, přes to prostě vlak nejede. Jestli jsi slušný a neuděláš takovou prasárnu, jak jsi naznačoval výše, tak by asi nebyl problém se s majitelem domluvit, že ti ten souhlas udělí za jiných podmínek. Ale všechno je to jen a pouze o tom souhlasu majitele. Ostatní možnosti ti zakazuje přímo zákon nebo nejsou použitelné pro střelbu.
Doufám, že je to už jasné a nebude třeba další diskuze.
- ArnieX
- kiv61
Příspěvek#171 » stř 11. kvě 2016, 09:58
ArnieX:
Na každé střelnici co jsem kdy byl měli v řádu, že střelba je možná pouze s PZ (samozřejmě zbraní, které jej mají mít ať to zase nerozpitváváš)
Někde důsledně kontrolují PZ a střelivo před vstupem, pak správce chodí po palpostech i na fyzickou kontrolu a dělají dobře.
Jinde třeba pouze při první návštěvě a poté se jen ptají s čím budu dnes střílet. To už je lehce na hraně a hlavně o důvěře.
Protože ono "jde ledacos" ale vždy jen do doby než se stane malér.
A to namátková kontrola provozu střelnice ze strany policie by byla asi tím relativně nejmenším trablem i když bych rozhodně nechtěl být v té chvíli v kůži střelce, o správci ani nemluvě ..
Na každé střelnici co jsem kdy byl měli v řádu, že střelba je možná pouze s PZ (samozřejmě zbraní, které jej mají mít ať to zase nerozpitváváš)
Někde důsledně kontrolují PZ a střelivo před vstupem, pak správce chodí po palpostech i na fyzickou kontrolu a dělají dobře.
Jinde třeba pouze při první návštěvě a poté se jen ptají s čím budu dnes střílet. To už je lehce na hraně a hlavně o důvěře.
Protože ono "jde ledacos" ale vždy jen do doby než se stane malér.
A to namátková kontrola provozu střelnice ze strany policie by byla asi tím relativně nejmenším trablem i když bych rozhodně nechtěl být v té chvíli v kůži střelce, o správci ani nemluvě ..
- ArnieX
Příspěvek#172 » stř 11. kvě 2016, 10:17
Namátková kontrola policie je určitě nepříjemná. Střelba bez PZ není přestupek, protože jí zákon nezakazuje. Nepříjemnost to může být spíše mezi střelcem a správcem protože může dojít k porušení provozního řádu. Určitě by to ale byla nepříjemnost, protože policie si to může vykládat úplně jinak.
Ad. zbraně ke kterým není PZ nutný, tohle téma jsem tady já nerozpitvával.
Ad. zbraně ke kterým není PZ nutný, tohle téma jsem tady já nerozpitvával.
- Piggy
Příspěvek#173 » stř 11. kvě 2016, 11:14
Obecně střelba bez PZ přestupek je, protože ji zákon zakazuje:
Já myslím že ano, jelikož z výslovného zákazu nosit zbraň bez dosud nevydaného PZ lze a contrario dovodit, že na držení se zákaz nevztahuje.
Spor běží o to, zda lze formální podmínku "mít u sebe PZ" v mezidobí do fyzického vydání PZ pominout, resp. nahradit jinak.§ 76a
(8) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E se dopustí přestupku tím, že
c) v rozporu s § 29 odst. 1 písm. i) u sebe nemá zbrojní průkaz nebo průkaz zbraně
Já myslím že ano, jelikož z výslovného zákazu nosit zbraň bez dosud nevydaného PZ lze a contrario dovodit, že na držení se zákaz nevztahuje.
- Rough boy
Příspěvek#174 » stř 11. kvě 2016, 11:24
Piggy: máš pravdu, ostatně se to dá vyčíst i z vyjádření mvčr o pár stran dříve:
viewtopic.php?f=57&t=2830&p=33714&hilit=P%C5%99i+p%C5%99%C3%ADpadn%C3%A9+kontrole+by+dr%C5%BEitel+zbran%C4%9B+p%C5%99edlo%C5%BEil+pouze+zbrojn%C3%AD+pr%C5%AFkaz.#p33714
viewtopic.php?f=57&t=2830&p=33714&hilit=P%C5%99i+p%C5%99%C3%ADpadn%C3%A9+kontrole+by+dr%C5%BEitel+zbran%C4%9B+p%C5%99edlo%C5%BEil+pouze+zbrojn%C3%AD+pr%C5%AFkaz.#p33714
- j.v.
Příspěvek#175 » stř 11. kvě 2016, 11:35
Jenomže existuje ještě tohle vyjádření MV, které se ke střelbě bez PZ staví poměrně jednoznačně (tl;dr: střílet nelze, protože se jedná o nošení. Bez PZ lze pouze držet.) http://www.strelectvi.cz/forum/post111162.html#p111162
- Rough boy
- ArnieX
- cipis
Příspěvek#178 » stř 11. kvě 2016, 12:34
Přesně tak, střílení není nošení, to mají na MV blbě. A Piggy citoval jen část té věty, ta další zní " má-li u sebe zbraň" ... A co znamená podle par. 2 mít zbraň u sebe? No nosit ji, vyjma případů držení.
Takže už asi po třetí nebo čtvrté - ze zákona je nutné při nošení mít průkaz zbraně. Při držení zbraně ten průkaz mít u sebe není potřeba, žádný paragraf tohle neukládá. A držení máme kdy? No když zbraň přepravujeme z místa na místo (v uzavřeném obalu bla bla bla) anebo ji máme se souhlasem majitele uvnitř zřetelně ohraničené nemovitosti. A jsme zpátky u toho, co si domluvíme s majitelem, jaké podmínky platí pro jeho souhlas.
Ono totiž nikdy na střelnici nemůže nastat nošení, protože jsem za a) uvnitř zřetelně označené nemovitosti a za b) mám souhlas majitele (byť klidně něčím podmíněný ). Tedy je to prostě držení, protože nošení je až cokoliv jiného než výše+přeprava.
Takže už asi po třetí nebo čtvrté - ze zákona je nutné při nošení mít průkaz zbraně. Při držení zbraně ten průkaz mít u sebe není potřeba, žádný paragraf tohle neukládá. A držení máme kdy? No když zbraň přepravujeme z místa na místo (v uzavřeném obalu bla bla bla) anebo ji máme se souhlasem majitele uvnitř zřetelně ohraničené nemovitosti. A jsme zpátky u toho, co si domluvíme s majitelem, jaké podmínky platí pro jeho souhlas.
Ono totiž nikdy na střelnici nemůže nastat nošení, protože jsem za a) uvnitř zřetelně označené nemovitosti a za b) mám souhlas majitele (byť klidně něčím podmíněný ). Tedy je to prostě držení, protože nošení je až cokoliv jiného než výše+přeprava.
Naposledy upravil(a) cipis dne stř 11. kvě 2016, 12:40, celkem upraveno 1 x.
- Rex
Příspěvek#179 » stř 11. kvě 2016, 12:36
§ 29 písmeno i)
Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E je povinen.....
...mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně, má-li u sebe zbraň kategorie A, B anebo C
....
Jestli tomu správně rozumím, tak se nikdo nestará o "držení, nošení nebo visení"......, určující je "mít u sebe".
Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E je povinen.....
...mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně, má-li u sebe zbraň kategorie A, B anebo C
....
Jestli tomu správně rozumím, tak se nikdo nestará o "držení, nošení nebo visení"......, určující je "mít u sebe".
- cipis
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX