Střelba ze zbraně před vystavením PZ
- Espezetka
- Enerccio
Příspěvek#154 » úte 26. dub 2016, 13:14
inak teda kdyz se ma cekat 30 dni na blbej formalni prukaz, pak se muzou divid ze lidi na strelnici na to kaslou kdyz musej cekat dlouho... jinak tedy bych chtel videl aby cekal clovek 60 dni (bo 30+30 dalsich pokud maji "duvod").
Espezetka: nemam rad urednickou buzeraci, a delat PZ mesic to uz je
Espezetka: nemam rad urednickou buzeraci, a delat PZ mesic to uz je
- sided
- ArnieX
Příspěvek#156 » úte 10. kvě 2016, 17:47
Já bych dal příměr s technickým průkazem u auta. Také bez něj člověk jezdit nesmí ale ještě jsem nezažil jedinkrát ani v Praze aby nebyl TP vydaný během minut včetně laminace. Teď jsem si žádal o NP a vyhověli že mi ho udělají do týdne ale vyřizovala to se mnou tak dlouho jako mi v Teplicích to NP i vydali. Není to jen o zatížením ale tím že to asi ani dělat rychleji nechtějí. Neboť vždy 14dní a jen sympatickým žadatelům méně nepovažuji za splnění "bez zbytečného odkladu". Dle mého paušální lhůta 14dní je se zbytečným odkladem navíc když jen ten úkon přijetí žádosti trval stejně dlouho jako na jiném oddělení i vydání NP. To samé registrace ta též v Teplicích trvala 5minut včetně kontroly zbraně. Holt tak to je, jsem jen rád, že se s nima dá alespoň rozumě domluvit i když na počkání u nich neexistuje.
- marinakus
- ArnieX
Příspěvek#158 » úte 10. kvě 2016, 20:08
Však já to nechci řešit, mě vyšli vstříc. Jen jsem se chtěl vyjádřit k tomu co tu všichni řeší. Dle mého stejně jako se nejezdí bez OTP, tak by se nemělo nosit bez PZ. Zároveň si myslím, že vydání PZ by mělo být opravdu bezodkladné, stejně jako i vydávání OTP zvládají úředníci na mnohem vytíženějším úřadě než je odbor pro zbraně a bezpečnostní materiál.
- ArnieX
Příspěvek#160 » úte 10. kvě 2016, 20:29
No mám určité srovnání, když za stejnou dobu dokáží na jedněch policajtech žádost přijmout a vyřešit a na druhých policajtech pouze přijmout, tak je to přinejmenším zvláštní když vezmu v potaz že podmínky mají stejné, CRZ, stejné procesy apod. takže asi tak. I v rámci Prahy je jedno oddělení, kde vše řeší na počkání i přesto, že tam mají spoustu práce a mnoho žadatelů o různé úkony. Dle mého fungují úřady naprosto chybně, pokud nedokáží konat bezodkladně, měli by se kouknout do systému, ten by jim měl říct před aktuálním žadatelem čeká na vyřízení toliko žádostí a bude to trvat takhle dlouho a ne, že paušálně je vše za 14dní. NP za 14dní, PZ za 14 dní, atd. atd. to už zavání tím, že úmyslně jednají se zbytečným odkladem. Blbé je, že důvody pro odklad nemusí dokazovat v rámci prvních 30 dnů pokud správně chápu správní řád. Dalších 30dní nad prvních 30dní už musí ale být schopní dokázat.
- marinakus
Příspěvek#161 » úte 10. kvě 2016, 20:41
Bylo to tu několikrát vysvětlováno. Jinak správní řád asi platí pro všechny. Dalších 30 dnů je, pokud žádají o vyjádření jiný správní orgán. Např. při prodloužení ZP. A opravdu, pokud si někdo myslí, že je neoprávněně buzerován a zkrácen na svých právech správním orgánem, má si stěžovat a ne to řešit tady.
- ArnieX
Příspěvek#162 » úte 10. kvě 2016, 20:55
Marinakus: Však já se nehádám. Nemám bohužel tolik zkušeností se správními řízeními a správním řádem. Není mi bohužel ani jako neprávníkovi jasné, co přesně znamená bez zbytečného odkladu. Jakožto občan mám akorát srovnání mezi jednotlivými OSZBM a není mi moc jasné, jak je možné že některé vytížené OSZBM zvládají vydávat vše na počkání bez výjimky a jiné i přesto, že to vypadá že nemají co dělat to nezvládají a uměle tu lhůtu prodlužují. Kdybych se měl o co opřít jako, ano tím, že to uměle prodlužují porušují zákon, jenže to z toho zákona není úplně jasné a stěžovat si bez nějaké opory nechci už jen proto, že tam nechodím tak často a vyšli mi vstříct, tak si nebudu stěžovat.
- Piggy
- ArnieX
Příspěvek#164 » úte 10. kvě 2016, 21:28
Piggy: Pokud jde o střelbu, mělo by to bez PZ jít viz ZoZ § 28
"(5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Soudní znalec, který je držitelem zbrojního průkazu, je oprávněn držet zbraň a střelivo a střílet ze zbraně za účelem vypracování znaleckého posudku."
To znamená, protože mám vydané povolení k nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně, tak protože na základě povolení jí smím držet, pak z ní také smím střílet.
"(5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku. Soudní znalec, který je držitelem zbrojního průkazu, je oprávněn držet zbraň a střelivo a střílet ze zbraně za účelem vypracování znaleckého posudku."
To znamená, protože mám vydané povolení k nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně, tak protože na základě povolení jí smím držet, pak z ní také smím střílet.
- cipis
Příspěvek#165 » úte 10. kvě 2016, 21:32
Cyklujeme se chlapci. Myslím, že jsem to pár stránek psal jasně. ArnieX, ty jsi to nečetl?
Ale pro jistotu to zopakuji. Zákonem je zapovězeno nošení bez průkazu zbraně. O držení tam není ani slovo. A na střelnici můžeš držet (a tím pádem i střílet) se souhlasem majitele (bez souhlasu leda tak nenabité), takže když si majitel dá do provozního řádu, že se může střílet pouze se zbraní s průkazem, tak máš smůlu. Ovšem, jak jsem také nadhodil, zajímavá situace potom podle provozního řádu nastane, když si tam někdo přijde s Déčkovou perkuskou třeba. K té jaksi průkaz zbraně mít nemůže, když se nedává, takže to by musel mít v tom provozním řádu ošetřené jinak.
Ale pro jistotu to zopakuji. Zákonem je zapovězeno nošení bez průkazu zbraně. O držení tam není ani slovo. A na střelnici můžeš držet (a tím pádem i střílet) se souhlasem majitele (bez souhlasu leda tak nenabité), takže když si majitel dá do provozního řádu, že se může střílet pouze se zbraní s průkazem, tak máš smůlu. Ovšem, jak jsem také nadhodil, zajímavá situace potom podle provozního řádu nastane, když si tam někdo přijde s Déčkovou perkuskou třeba. K té jaksi průkaz zbraně mít nemůže, když se nedává, takže to by musel mít v tom provozním řádu ošetřené jinak.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí