Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

MK

Příspěvek#1171 » stř 6. kvě 2015, 18:58

Ahoj.

Dnes jsem dal úspěšně na druhý pokus zkoušky (vše kromě C) na Magnumu v Praze. Komisař byl pan Novotný. Vše proběhlo korektně a v pohodě, komisař nás nedusil a bylo vidět, že mu primárně jde o bezpečnou manipulaci a ne o honění si ega na začátečnících. Opakoval jsem po měsíci, kdy jsem něudělal také na Magnumu u komisaře Laupeho. Bohužel jsem tehdy zaváhal a v blbou chvíli dal prst na spoušť, i když jsem jinak připravený byl, myslím si, dobře. Moje blbost a i tento komisař byl korektní a fajn. Jsem ale ve výsledku rád, že jsem měl další měsíc na procvičení a nasbírání dalších zkušeností. V rámci manipulace i ostrých střeleb si na nás komisař připravil pár chytáků - zapomenutý náboj v komoře, ze závad s oblibou dával zaseklý zásobník. Ač to byly nervy, podařilo se. Pár lidí vypadlo např. na odložení nabité zbraně bez zajištění.

Osobně bych ještě rád poděkoval skvělým instruktorům z Magnumu, hlavně Lence a Martinovi. Byl jsem u spousty dalších i z jiných střelnic a většina byla moc fajn, ale oni dva prostě vedou. Jestli se chystáte na ZP v Praze, určitě doporučuji Magnum (nebo Spořilov) a některého z těchto dvou instruktorů.

A samozřejmě děkuji i autorům těchto stránek, bez nichž bych neměl šanci. :-)

Martin

Luky22

Příspěvek#1172 » čtv 7. kvě 2015, 05:16

Promiň, ale zní to skoro jako reklama na střelnici...

MK

Příspěvek#1173 » čtv 7. kvě 2015, 06:41

Se střelnicí nemám nic společného a protože ji mám přes celou Prahu, tak se obávám, že tam ani nebudu moc jezdit. Ale z jejich přístupu jsem byl vážně nadšený. Prošel jsem všechny střelnice v Praze kromě Čestlic a jak říkám, prakticky vždy jsem byl hodně spokojený, ale Magnum je moje srdcovka a s čistým svědomím doporučuji dál.

Martin

Tomáš Břinčil

Příspěvek#1174 » čtv 7. kvě 2015, 14:55

Jsem stejný případ jako MK, tímto zdravím ;)

Atmosféra byla rozhodně uvolněnější než posledně. Já šel na skupiny A,B,C,E. Pan Novotný po mně chtěl snad úplně vše a většina zde už zazněla. Trápil mě tormentačními značkami, než ze mě dostal kdy není potřeba mít značku státní zkušebny - chvíli mi trvalo, než jsem pochopil kam míří, když mám Ačko.

K manipulaci s pistolí jsme měl všechny čtyři závady, střídavě na CZ85 a CZ83. Otázky na náboje, jestli 9mm stačí k určení vhodnosti střeliva, potom jaký je rozdíl mezi Luger a Browning - stačil rozdíl v délce. Jaké další označení může mít 9mm Luger - 9x19

U manipulace s malorážkou jsem měl jen kontrolou, bez rozborky.

S brokovnicí chtěl kontrolu, rozborku a pak otázky ohledně ráže, v jaké to je jednotce (na Magnumu je šestnáctka). To je to, když z anlgické libry olova odlejete X stejných kulí, které protlačíte hlavní. A chvíli mi trvalo, než jsem překonal odpor kličky při skládání, než jsem si uvědomil, že si jejím odklopením můžu značně ulehčit snažení :)

Střelba probíhala naprosto v mé režii. Předpokládám, že by byl zásah od komisaře, až v momentě pochybení. V mém případě stál cca 2m bokem a z povzdálí sledoval a včas hlásil povely tím způsobem, že defacto jen komentoval běžný průběh střelby. Než jsem strčil zásobník do zbraně už padlo: "palte". To, že jsem nemusel po každém úkonu čekat a trnou co jsem mohl pokazit mi dost pomohlo a docela jsem i nastřílel. Celé střelba byla až do konce téměř bež komentáře.

Pan Novotný toho chtěl znát hodně ale byl korektní, překvapily mě obě zbraně u manipulace, ale kdo byl připraven neměl problém. Policisté v civilu, také polepšení od minula - přijemné jednání s respektem k uchazečům, pomáhali vyplňovat lejstra a občas dost vtipkovali - pozdravuji pana Hanuše! ;)

Průběh praktické části se nahrávala na GoPro kameru, která ležela na stole.

Lucas96

Příspěvek#1175 » čtv 7. kvě 2015, 15:12

Zdravím. Dnes jsem úspěšně složil zkoušku (sk. A,B,E) na střelnici Čekanice v Táboře,celkem bylo přihlášeno 11lidí (3 se nedostavily) a jeden na opravu manipulace+střelba, komisař pan JUDr Jan Urban. Testy jsem napsal na plný počet, manipulace byla na výběr z dvou dlouhých brokovnice(dvojka) a malorážka, a dvou krátkých cz-75 a glock 19 já jsem zvolil brokovnici a glocka manipulace byla naprosto v klidu hlavně díky naprosto skvělému přístupu pana komisaře který byl velmi korektní a klidný a chtěl jen bezpečnou manipulaci a popsat hlavní části zbraní,žádné záludnosti. Střilelo se z walthera p22 a malorážky + céčkaří z brokovnice. Všech 9 lidí zkoušky úspěšně zvládlo, v půl 11 bylo hotovo takže jsem stihnul ještě doktorku takže mám vše hotové jen to v pondělí odvézt na pčr. Tímto chci poděkovat tvůrcům těchto paradních stránek nejen za testové otázky, ale pročetl jsem skoro celé fórum a dozvěděl se jako začátečník spoustu věcí, moc děkuji správci střelnice panu Kotkovi za přípravu a ještě velké poděkování uživateli Serz který semnou dvakrát do Čekanic dojel, strávil svůj čas a jako naprostému začátečníkovi vše vysvětlil a měl semnou trpělivost ;)
Tímto všem ještě jednou děkuji.

Kreb

Příspěvek#1176 » pon 11. kvě 2015, 12:39

MK píše:Ahoj.

Dnes jsem dal úspěšně na druhý pokus zkoušky (vše kromě C) na Magnumu v Praze. Komisař byl pan Novotný. Vše proběhlo korektně a v pohodě, komisař nás nedusil a bylo vidět, že mu primárně jde o bezpečnou manipulaci a ne o honění si ega na začátečnících. Opakoval jsem po měsíci, kdy jsem něudělal také na Magnumu u komisaře Laupeho. Bohužel jsem tehdy zaváhal a v blbou chvíli dal prst na spoušť, i když jsem jinak připravený byl, myslím si, dobře. Moje blbost a i tento komisař byl korektní a fajn. Jsem ale ve výsledku rád, že jsem měl další měsíc na procvičení a nasbírání dalších zkušeností. V rámci manipulace i ostrých střeleb si na nás komisař připravil pár chytáků - zapomenutý náboj v komoře, ze závad s oblibou dával zaseklý zásobník. Ač to byly nervy, podařilo se. Pár lidí vypadlo např. na odložení nabité zbraně bez zajištění.

Osobně bych ještě rád poděkoval skvělým instruktorům z Magnumu, hlavně Lence a Martinovi. Byl jsem u spousty dalších i z jiných střelnic a většina byla moc fajn, ale oni dva prostě vedou. Jestli se chystáte na ZP v Praze, určitě doporučuji Magnum (nebo Spořilov) a některého z těchto dvou instruktorů.

A samozřejmě děkuji i autorům těchto stránek, bez nichž bych neměl šanci. :-)

Martin

scorpions.cz

Příspěvek#1177 » pon 11. kvě 2015, 20:40

Tak abych navázal za zamčené duplicitní vlákno. Já jsem zvyklej rozebírat 75ku tak, že opřu předek zbraně(hlaveň) do dlaně a prsty chytím lučík a srovnám rysky. Nevidím jediný důvod (pokud je braň zkontrolovaná) čemu by to mělo vadit. Sám jsem to tak u zkoušek na ZP udělal a v pohodě. Stejně tak pokud udělám zkoušky na ZK tak za toto bych nikoho nevyhodil.

marinakus

Příspěvek#1178 » pon 11. kvě 2015, 20:48

tento postup rozebírání (prsty kolem závěru a palec do lučíku) CZ75 je přesně podle návodu ke zbrani uváděný výrobcem.... co k tomu víc říct

scorpions.cz

Příspěvek#1179 » pon 11. kvě 2015, 20:52

pak by ale za to neměl být u zkoušek nikdo vyhozen ,byť hlaveň nemíří stále do bezpečného prostoru

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1180 » pon 11. kvě 2015, 20:53

U nás na zkoušce za to vyhazoval. I když říkal, že ví, že se to někde takto učí. Upozornil na to před zkouškou. Každopádně si myslím, že by člověk pak se stížností uspěl, s odvoláním se na návod ke zbrani.

marinakus

Příspěvek#1181 » pon 11. kvě 2015, 20:59

už to tady bylo řečeno několikrát, když komisař řekne, co chce, tak to udělej..... když to tak vyjde, tak to neřeš.....je to blbý ale je to tak

scorpions.cz

Příspěvek#1182 » pon 11. kvě 2015, 21:05

jo to asi tak bude..... ale když na danýho komisaře přijde jedna stížnost asi se nic nedějě, pokud jich bude 5 tak asi taky ne ale pokud jich bude 20 tak se na MV asi tím budou taky zabývat.

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1183 » úte 12. kvě 2015, 04:56

scorpions.cz píše:Tak abych navázal za zamčené duplicitní vlákno. Já jsem zvyklej rozebírat 75ku tak, že opřu předek zbraně(hlaveň) do dlaně a prsty chytím lučík a srovnám rysky. Nevidím jediný důvod (pokud je braň zkontrolovaná) čemu by to mělo vadit. Sám jsem to tak u zkoušek na ZP udělal a v pohodě. Stejně tak pokud udělám zkoušky na ZK tak za toto bych nikoho nevyhodil.

Podle mne se vyhazuje za to co jsem vycervenil. Cokoliv pred ustim hlavne je poruseni bezpecnosti.
Levy palec do luciku a prsty pres zaver je v poradku.

Luky22

Příspěvek#1184 » úte 12. kvě 2015, 05:48

Pokud byla zbraň vybita, nábojová komora zkontrolována, měla by být považována za bezpečnou. Jinak by přece člověk nemohl přistoupit k rozborce. Jakým způsobem pak probíhá rozborka se dá z tohoto důvodu považovat za nepodstatné hnidopišství. Rozebírám zbraň stejně jak popisuje scorpion, ale na zkouškách bych to raději dělal tak, jak si pan komisař přeje. :D

Rough boy

Příspěvek#1185 » úte 12. kvě 2015, 06:28

U nás taky vyhazoval za to, co začervenil frantisek. Podle mě je to taky trochu hnidopišství, protože pokud se nepřesvědčím, že je prázdná zásobníková šachta a komora, tak nepřistoupím k rozborce. Holt ale nechtěl vidět prsty před ústím hlavně do té doby, než byla zbraň rozebrána na prvočinitele a tak jsem to respektoval. Upozornil na to před zahájením zkoušky. Taktéž bazíroval na posledním kroku při rozborce - kontrola průchodnosti hlavně pohledem - u krátké, malorážky i brokovnice. Někde jsem tu četl, že některý komisař toto nevyžadoval. Tak jen aby někdo pak nebyl nemile překvapen. Ještě jsem si vzpoměl, že se mě na palpostu po první ráně z brokové dvojky ptal, jestli poznám, ze které hlavně se střílelo. To bylo spíš mimo soutěž. Nicméně si stačilo přehmátnout z předpažbí na svazek a odpověděl jsem správně :)

Zpět na