Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- mph1
Příspěvek#2989 » úte 23. úno 2016, 12:31
Na moji zkousce to bylo s ranou jistoty takhle: Spravce strelnice nam na kurzu rekl, ze si nenecha nicit zbrane, a ze s komisarem domluvi, aby rany jistoty nechtel. No a pri briefingu pred zkouskou komisar rekl, ze on normlane ranu jistoty pozaduje, ale zdejsi spravce nechce, takze ranu jistoty davat nebudeme a budeme vypoustet pres palec.

- tuton
Příspěvek#2990 » úte 23. úno 2016, 12:52
Jsem tu novy, tak prijmete me pozdraveni.
K tematu:
Jako bejvalej policajt jsem uz neco nastrilel (CZ82, CZ75, SA58, SKORPION). Jako civil jsem uz taky neco nastrilel a do zkouzky, na kterou jdu v dubnu, jeste urcite neco nastrilim. Absolvoval jsem uz i pripravny kurz, opakovani je preci jen matka moudrosti. Pripravu se proste snazim nepodcenit. Jak to tady ale ctu, zacinam mit docela vitr...
Na strelbach to bejvalo jednoduchy. Zaver zustal vzadu -> vyjmuti zasobniku a jeho kontrola -> prazdnej - dobry, plnej - hlasim zavadu, mirim bezpecne, cekam na pokyny -> kdyz dobry, kontrola komory, sachty a prihlaseni se ke kontrole ->po kontrole ridicim streleb (zasobniky i zbran) nasledoval obvykle pokyn ve smyslu zaver dopredu, rana jistoty, zbran do pouzdra, odchod. Clovek vedel, co ma delat a byl klid
K tematu:
Jako bejvalej policajt jsem uz neco nastrilel (CZ82, CZ75, SA58, SKORPION). Jako civil jsem uz taky neco nastrilel a do zkouzky, na kterou jdu v dubnu, jeste urcite neco nastrilim. Absolvoval jsem uz i pripravny kurz, opakovani je preci jen matka moudrosti. Pripravu se proste snazim nepodcenit. Jak to tady ale ctu, zacinam mit docela vitr...
Na strelbach to bejvalo jednoduchy. Zaver zustal vzadu -> vyjmuti zasobniku a jeho kontrola -> prazdnej - dobry, plnej - hlasim zavadu, mirim bezpecne, cekam na pokyny -> kdyz dobry, kontrola komory, sachty a prihlaseni se ke kontrole ->po kontrole ridicim streleb (zasobniky i zbran) nasledoval obvykle pokyn ve smyslu zaver dopredu, rana jistoty, zbran do pouzdra, odchod. Clovek vedel, co ma delat a byl klid

- Sedmej
Příspěvek#2991 » úte 23. úno 2016, 13:14
tulon: ono i u zkoušky zase tolik pochyb není, jak se tady někdy píše. u manipulace se v podstatě točí povely Zkontrolujte zbran, Uveďte zbraň do bezpečného stavu, Připravte zbaň ke střelbě. U všeho je postup stejný, vyhodíš zásobník - koukneš jak na tom je, koukneš do komory, do šachty a cvakneš ránu jistoty. U přípravy ke střelbě navíc nabiješ zbraň. Pokud upozorní, že o zbrani nic nevíš, je vhodné po kontrole ještě udělat rozborku a zkontrolovat hlaveň. Pokud neupozorní, možná bych se na to pro jistotu i tak zeptal. Komisař na mé zkoušce to vyžadoval.
Na střelnici se tohle už pak nijak nehrotilo. přišel jsi, dostal jsi pokyn nabíjet. napáskuješ požadovaný počet nábojů, zkontrolujš zbraň (komora, šachta rána jistoty), zasuneš zásobník, natáhneš a zakřičíš "ke střelbě připraven". Odstřílíš "Střelba ukončena". On řekne "ke kontrole zbraň", ty necháš závěr vzadu, vyhodíš zásobník a dáš mu k nahlédnutí pistoli a zásobník. On řekne "v pořádku", ty raději znovu okoukneš komoru a šachtu, pustíš záávěr, cvakneš ránu jistoty, odložíš a jdete na kontrolu terčů.
Snad jsem to popsal správně. určitě tam jsou nějaké odlišnosti co si který komisař poručí, ale to většinou upozorní před zkouškou.
Na střelnici se tohle už pak nijak nehrotilo. přišel jsi, dostal jsi pokyn nabíjet. napáskuješ požadovaný počet nábojů, zkontrolujš zbraň (komora, šachta rána jistoty), zasuneš zásobník, natáhneš a zakřičíš "ke střelbě připraven". Odstřílíš "Střelba ukončena". On řekne "ke kontrole zbraň", ty necháš závěr vzadu, vyhodíš zásobník a dáš mu k nahlédnutí pistoli a zásobník. On řekne "v pořádku", ty raději znovu okoukneš komoru a šachtu, pustíš záávěr, cvakneš ránu jistoty, odložíš a jdete na kontrolu terčů.
Snad jsem to popsal správně. určitě tam jsou nějaké odlišnosti co si který komisař poručí, ale to většinou upozorní před zkouškou.
- marinakus
- tifik
Příspěvek#2994 » úte 23. úno 2016, 14:15
mph1 píše:.....ale zdejsi spravce nechce, takze ranu jistoty davat nebudeme a budeme vypoustet pres palec.
To říkal správce střelnice u nás taky, ale komisař na to ohled nebral, podle mě zcela správně, a normálně jsme ránu jistoty dávali.
Je fakt zajímavý, že taková samozřejmost není jasná, škodí nebo neškodí?

- marinakus
Příspěvek#2995 » úte 23. úno 2016, 14:24
tuton : Nezapomeň na pár detailů, které nemáš zažité, jako je třeba 30 vteřin čekání při selhači, zbytečně nespěchej a poslouchej, co komisař říká před samotnou zkouškou. Jako bývalý polda, pokud jsi byl v přímém výkonu, bys zbraň ovládat měl a problémy by být neměly.
- tuton
Příspěvek#2996 » úte 23. úno 2016, 14:40
marinakus: Jojo, diky. 30 vterin je vec, kterou jsem hned zaznamenal
My jsme pri selhaci proste dal bezpecne mirili a hlasili zavadu, pokud me teda pamet nesali. Hlavni je mit neustale napameti, ze kazdy cvaknuti naprazdno, i kdybych byl 100x presvedcenej, ze nemam nabito, znamena cekat 30 vterin, idealne hlasit zpozdenou iniciaci a 30vterinove cekani.

- tuton
Příspěvek#2998 » úte 23. úno 2016, 15:10
JardaB: Nechci rozdavat rozumy, mam jich malo. A jak vidno, vyjadruju se nepresne. Ale v souvislosti s RJ nas na kurzu prave upozornovali. "Dukladne prohlednete sachtu a komoru, aby komisar videl. Kdyz to neudelate a date RJ, bude to v poradku jedine tehdy, kdyz nahlasite 30vterinove cekani, ale pak budete muset zbran stejne kontrolovat znovu."
- Ray
Příspěvek#2999 » úte 23. úno 2016, 15:33
Ahoj,
Mám čistě praktický dotaz.
Nedostavil jsem se ke zk. Odborné způsobilosti z důvodu nemoci.Dočetl jsem se že by mě měl někdo kontaktovat a nabídnout další termín.Můj dotaz zní kdy můžu nějáký tetelefonát očekávat aby to nebylo třeba za měsíc.To už by mě vyšlo líp se znovu přihlásit.Dá se taky volit u tohoto druhého pokusu střelnice?Nebo to prostě někdo určí.Díky a omlouvám se za stupidní dotaz.
Mám čistě praktický dotaz.
Nedostavil jsem se ke zk. Odborné způsobilosti z důvodu nemoci.Dočetl jsem se že by mě měl někdo kontaktovat a nabídnout další termín.Můj dotaz zní kdy můžu nějáký tetelefonát očekávat aby to nebylo třeba za měsíc.To už by mě vyšlo líp se znovu přihlásit.Dá se taky volit u tohoto druhého pokusu střelnice?Nebo to prostě někdo určí.Díky a omlouvám se za stupidní dotaz.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí