Kde nelze nosit zbraň
- dave1354
- Gorgon
- Carloss
Příspěvek#394 » čtv 8. říj 2015, 18:35
Gorgon píše:Ta cedule je krásná ukázka toho kdy bych nekušnil a řekl ano, majitel nechce vstup se zbraní a pak už je to na každym jestli to bude respektovat. Škrtlá beretta je úplně k ničemu.
Ale kdo je tady majitel? Já bych řekl, že stát. A stát má zákony. Podle mě, jelikož kam se se zbraní nesmí je zákonem jasně dáno, v jiných státních institucích toto nelze aplikovat jinak, než třeba dalším předpisem, tedy vyhláškou. A to zase ne ledajakou...
- coffee
Příspěvek#395 » čtv 8. říj 2015, 18:51
Rough boy píše:esorimer píše:Zakázat vstup do hospody se zbraní není diskriminace...
Bezpochyby je. Neboť je to v rozporu s tím, co nám říká ZoZ. Tam o hospodách není napsáno ani ťuk.esorimer píše:Zakaz vstupu s cigaretama taky není diskriminace...
Opět bezpochyby je. Resp. byla by. Bohužel jsem zatím v životě nenarazil na situaci, při které by se někdo pokusil zamezit člověku kamkoliv vstupovat s cigaretami. Ovšem netvrdím, že jsem v životě zažil vše, tudíž se klidně nechám poučit.
Velice pěkně, dle mého soudu, v tomto vlákně popisuje situaci mikky.
Záleží na tom, kam chodíš. Přinést si na šachtu (myslím dolů, ne jen za bránu) zapalovač nebo sirky, což většinou je nošeno s cigaretami, znamenalo reálné riziko přesdržku (důvěryhodné zdroje). Je to diskriminace?

A jsou i jiné civilní prostory, tam nikoho se zbraní nepustí a odvolávání se na ZoZ Ti nepomůže.
- coffee
Příspěvek#396 » čtv 8. říj 2015, 18:52
Carloss píše:Gorgon píše:Ta cedule je krásná ukázka toho kdy bych nekušnil a řekl ano, majitel nechce vstup se zbraní a pak už je to na každym jestli to bude respektovat. Škrtlá beretta je úplně k ničemu.
Ale kdo je tady majitel? Já bych řekl, že stát. A stát má zákony. Podle mě, jelikož kam se se zbraní nesmí je zákonem jasně dáno, v jiných státních institucích toto nelze aplikovat jinak, než třeba dalším předpisem, tedy vyhláškou. A to zase ne ledajakou...
Jen technická, vyhláškou ne, pouze zákon může zakazovat.
- Rough boy
Příspěvek#397 » čtv 8. říj 2015, 19:12
Coffee: Ano, je. Resp. Nevím, jakým právem za to někdo někomu dá přes držku. Já když jedu někam autem a po cestě zajdu do krámu koupit flašku, tak mi manželka nedá přes držku. Protože je inteligentní a ví, že za volantem nebudu chlastat.
Jestli je hornîk takový dement, že tam dole projeví ůmysl si zapálit tak přes držku asi zasloužî. Když si zapomene vyndat cigára nebo nevidí důvod si je vyndavat a druhej mu za to dá jen tak na budku, tak to už není ani diskriminace, jako bezdůvodné fyzické napadení. Takže to nebyl úplně nejlepší příklad, bohužel.
Jestli je hornîk takový dement, že tam dole projeví ůmysl si zapálit tak přes držku asi zasloužî. Když si zapomene vyndat cigára nebo nevidí důvod si je vyndavat a druhej mu za to dá jen tak na budku, tak to už není ani diskriminace, jako bezdůvodné fyzické napadení. Takže to nebyl úplně nejlepší příklad, bohužel.
- coffee
Příspěvek#398 » čtv 8. říj 2015, 19:25
Rough Boy: no, pak jsi to nepochopil. Tvoje svoboda končí u svobody někoho jiného a nic Ti nedává právo se pokoušel jeho svobodu narušovat. Horníci jsou přímí a protože jim jde v takovém případě o životy, řeší to na místě. Už přítomnost předmětu, který může způsobil ohrožení, je nebezpečná. A ani jej nemusíš použít. U zbraní je to podobné. Přesto, že Ti nějaký zákon dává právo ji nosit a držet. Vždy jde o to, zda onen předmět sám nezvyšuje riziko. Ve finále je to jen a jen o rozumu osob, které nosí, drží a používají. Cokoliv...
- Rough boy
Příspěvek#399 » čtv 8. říj 2015, 19:33
No, to jsem bohužel nepochopil. Takže až Tě na ulici zkopou za to, že máš v kapse nůž, tak to bude dle Tvého pohledu nejspíš ok? Co naplat, že si s ním v práci krájíš chleba a salám a jsi vcelku mírumilovný člověk. Můžeš s ním ale zaútočit na toho frajera, co Tě radši zkopal dřív, než jsi to udělal. Je to tak po hornicku správně?
- Gorgon
Příspěvek#401 » pát 9. říj 2015, 07:05
Carloss píše:Gorgon píše:Ta cedule je krásná ukázka toho kdy bych nekušnil a řekl ano, majitel nechce vstup se zbraní a pak už je to na každym jestli to bude respektovat. Škrtlá beretta je úplně k ničemu.
Ano ovšem, co se týče práva, tak je to všehovšudy k ničemu, ovšem někteří lidé (Graver nebo Bohuliby) vůbec neřeší zákon ale řeší "přání majitele" a "jak to má být morálně správně" a nějakou dobu tu existovala debata co je teda vlastně škrtlá pistole, a já říkal že ta neznamená vůbec nic protože z toho vůbec není jasné co tím básník chtěl říci.
Tedy jsem nereagoval na umístění cedule ale pouze na její vzhled;)
PS: Každý z nás má jasno v tom jestli bude nebo nebude respektovat tyhle značky, proto je poznámka Bohulibeho zcela nadbytečná

- Marcurba
Příspěvek#402 » pát 9. říj 2015, 07:52
coffee a co když moje svoboda začíná tam, kde končí tvoje svoboda? A moje svoboda je svobodně nosit zbraň tak jak mi to zákon umožňuje a podle všech předpisů spjatých s nošením zbraně...o tohle mě ty připravit nemůžeš. A pokud jsi majitel obchodního centra, tak se stejně válíš na Bahamách s Koženým, takže jestli ti tam vlezu se zbraní (samozřejmě podle zákona skrytou) je tobě úplně u prdele, stejně jako kdyby ti ten obchoďák někdo poslal do luftu, protože ho máš pojištěný...Výčet míst, kde je zbraň zakázána je jasně stanoven zákonem. Pokud přijdu k tobě domů, to je očividně něco jiného a tam bych tvou svobodu v tomto smyslu ohrozil, to je pravda...ale do obchoďáku se zbraní? Kdo to pozná, kdo to prokáže a kdo mě vyhodí? Cedulka na dveřích? Jenom dodávám, že nenosím... 

- esorimer
Příspěvek#403 » pát 9. říj 2015, 09:11
Rough boy píše:esorimer píše:Zakázat vstup do hospody se zbraní není diskriminace...
Bezpochyby je. Neboť je to v rozporu s tím, co nám říká ZoZ. Tam o hospodách není napsáno ani ťuk.esorimer píše:Zakaz vstupu s cigaretama taky není diskriminace...
Bezpochyby není. ZoZ nemá se zákonem o diskriminaci vůbec nic společného.
Rough boy píše:Opět bezpochyby je. Resp. byla by. Bohužel jsem zatím v životě nenarazil na situaci, při které by se někdo pokusil zamezit člověku kamkoliv vstupovat s cigaretami. Ovšem netvrdím, že jsem v životě zažil vše, tudíž se klidně nechám poučit.
Velice pěkně, dle mého soudu, v tomto vlákně popisuje situaci mikky.
Opět bezpochyby není. Zákon o diskriminaci hovoří vcelku jasně co je diskriminace. Jestli se pletu, tak pod který paragraf podle vás spadá zákaz nošení cigaret?
- mikky
Příspěvek#404 » pát 9. říj 2015, 10:30
Marcurba píše:... svobodně nosit zbraň tak jak mi to zákon umožňuje a podle všech předpisů spjatých s nošením zbraně ... Výčet míst, kde je zbraň zakázána je jasně stanoven zákonem.
Mícháš "zákaz zbraní" a zákazy nošení nebo držení zbraně. ZoZ jiné varianty než držení a nošení zbraní momentálně nezná:
ZoZ píše:(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,
b) nošením zbraně nebo střeliva mít zbraň nebo střelivo u sebe, s výjimkou případů uvedených v písmenu a),
Neřeším teď zákonné výjimky jako budovy soudů, apod.
Pokud tedy máme někde zbraň bez (zřejmého) souhlasu vlastníka, má se za to, že se jedná o nošení. Pak už je to mimo režim ZoZ a v občanskoprávní rovině je na majiteli/nájemci daného prostoru, zda v tom prostoru nějak omezuje nošení zbraní. To je jeho právo. Nicméně toto právo může vymáhat opět pouze v občanskoprávní rovině. Tzn. nejhorší, co se může stát je, že tě z toho baráku vyhodí. Aby z tebe vytřískal něco víc, musel by to dát k soudu a tam by to podle mě každej aspoň trochu schopnej advokát rozbil, pokud by to zrovna nesoudil nějakej Ferenc nebo Lněnička.
Diskuse na téma diskriminace mi v tomhle případě přijde naprosto absurdní. Pokud mám zbraň v prostoru bez souhlasu majitele / nájemce, mám jí tam naprosto v souladu s platnou legislativou v režimu nošení. Pokud by majitel / nájemce trval na tom, že se do prostoru nesmí zbraně vnášet, tzn. omezoval by i (legální) nošení, dostáváme se do situace popsané v předchozím odstavci. Majitej / nájemce má pak dvě možnosti, jak takový zákaz aplikovat: buď bude mít u vchodu rám, rentgen a ochranku, která bude lidi šacovat, nebo bude dělat náhodné kontroly uvnitř prostor. Každý člověk má pak právo obě tyto kontroly odmítnout. Majitel / nájemce má pak ovšem zcela ekvivalentní právo takového člověka do prostor nepustit, nebo jej z nich vykázat. Vše zcela v souladu jak se zákonem, tak s morálními zásadami slušné a zdvořilé společnosti.
Do většiny takových prostor však vstupujeme za účelem obchodu a není nic jednoduššího, než, opět zcela v intencích zásad slušné a zdvořilé společnosti, aplikovat pravidlo No guns, no money.
- Rough boy
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX