Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

mikymoto

Příspěvek#1066 » čtv 19. bře 2015, 22:03

marinakus píše: ... pokud by ti třeba praskl vytahovač, můžeš si závěrem onanovat jak chceš a nic ti z okénka létat nebude. Já jsem byl vždycky učený, že oko vidí páč oko není p..a. :D

Jojo, jasny - uznávám, že závada na vytahovači mění situaci. Ale mít takovou závadu zrovna při zkoušce před komisařem je šance asi vyšší než že dám jackpot v sazce. Každopádně, kouknout na komoru, zda tam něco přes všechno nezůstalo beru jako základ (jen jsem to opomněl napsat - moje chyba).

Já sám papírek v hlavni neměl, ale vystresován předem jsem průchodnost hlavně při rozborce kontroloval snad 2x. Školní náboj jsem v komoře nachystaný ale měl.

robokop

Příspěvek#1067 » čtv 19. bře 2015, 22:59

Já neřešil, jestli musím či nemusím dělat to, co chce komisař (to je jasná věc, že nepůjdu hlavou proti zdi), ale pobavilo mě zdůvodnění, že budu vypouštět kohout proto, abych si omylem zanechaným nábojem v komoře ranou jistoty neprostřelil skříňku. To postrádá logiku, protože ránu jistoty dávám na konci celé té procedury právě proto, abych vyloučil i to 0,0000000001% pravděpodobnosti toho, že tam náboj zůstane. A mířím přitom do bezpečného prostoru.
Pokud si nevěřím, že tam nemám náboj a kvůli tomu raději vypustím, tak potom co? Odejdu s nábojem v komoře domů? :-)

Int1m1thy

Příspěvek#1068 » pát 20. bře 2015, 00:37

robokop: nekdo se totiz znazi moc myslet ;)

OndraTKD

Příspěvek#1069 » pát 20. bře 2015, 16:35

Ahoj,díky Vám všem za rady ke zkouškám. Vesměs v tom mám jasno. Jak píšete,hlavně se ptát a vše v klidu a pomalu. I když ten klid...no nevin,nevim... Spíš mám obavu s toho že např.omylem položím zbraň na stolík výhozním okýnkem dolů,nebo zásobník neotočím vyůstěním k sobě, atd.

Jinak, když jsme u toho,jaký je rozdíl v postupu činnosti při povelu"střelbu zastavit" a "střelbu ukončit"? Asi bych v obou případech vyndal zásobník,vyhodil z komory náboj, vypustil kohout-nebo rána jistoty-jak chce komisař popř. uvedl do střelecké pohotovosti a zbraň bych odložil. Je to tak???

Rough boy

Příspěvek#1070 » pát 20. bře 2015, 17:07

Šel bych na to selským rozumem. Pokud Ti řídící střelby zavelí zastavit střelbu, značí to, že se např. vr střelišti náhle objevil člověk. V tu chvíli bych nedělal nic jiného, než prst mimo spoušť, ruce mírně poklesnou (dáš najevo, že to akceptuješ) a čekal bych další pokyn. Pokud by následovalo uveďte zbraň do bezpečného stavu, tak bych teprve vypustil zásobník, náboj ven z komory, prohlídka komory a šachty, rána jistoty. Ale jen můj názor. Prostě si myslím, že v tuto chvíli méně znamená více. Nedokážu odhadnout, jak se komisař zachová, když z nějakého urgentního důvodu okamžitě přeruší střelbu a ty v tu chvíli dáš ránu jistoty, která se tak jmenuje už ze své podstaty, jestli mi rozumíš.

Serz

Příspěvek#1071 » pát 20. bře 2015, 17:21

Az na ranu jistoty do cilove plochy kde se nahle objevil clovek souhlasim

marinakus

Příspěvek#1072 » pát 20. bře 2015, 19:07

Presne, pokud by byla situace : clovek nebo i zvire ve strelisti, prst ze spouste a zajistit zbran. Urcite ne rana jistoty ani jina manipulace smerem k terci. Po zmizeni osoby by podle mne mela jit zbran do bezpecneho stavu a probehnout kontrola okoli terce, jestliv se situace nemuze opakovat.

kwok

Příspěvek#1073 » pát 20. bře 2015, 19:49

OndraTKD píše:omylem položím zbraň na stolík výhozním okýnkem dolů,nebo zásobník neotočím vyůstěním k sobě, atd.

Tohle uz jsou podle me detaily, za ktere te zadny normalni clovek (a tech si myslim, ze je vetsina) nevyhodi. Ja jsem treba levak, zbran pokladam levou rukou a stejne tak jsem to delal u zkousky. A pokladam ji tak, ze vyhozni okynko je smerem dolu, jak pises. Duvodem je to, ze to je pohodlny. Nikdo me za to nevyhodil ani nepeskoval. Kdybych to delal jinak, budu u toho vypadat jak hadi zena z cirkusu :)

marinakus

Příspěvek#1074 » pát 20. bře 2015, 21:18

Ale nebudes. A nekdo opravdu vyzaduje pokladat zbran se zaverem v zadni poloze, vyndanym zasobnikem a vyhoznym okenkem nahoru. To lze celkem.jednoduse i pro.levaka a ma to svoji logiku. Jestli te za nesplneni nekdo vyhodi.je otazka.jina.

robokop

Příspěvek#1075 » sob 21. bře 2015, 23:01

Taky jsem levák, taky jsem pokládal okénkem dolů a nikdo mě nevyhodil. Pokud je po vyndání zásobníku a prohlídce včetně rány jistoty zbran bezpečná, nikdo nebude bazírovat na tom, jak je položena. Tedy samozřejmost je hlavní od sebe.

Michalll

Příspěvek#1076 » úte 24. bře 2015, 06:14

Tak přesně tohle mi marinakus vzal z úst, teda z klávesnice :-) .. chtěl jsem napsat to samé, a sice, obětujte ten litr (ono ta praktická příprava k zkoušce tak nějak stojí), přihlašte se na přípravný kurz a na střelnici vás nejen neaučí manipulaci se zbraní, která je na zkoušce, ale i ochotně řeknou, co konkrétní komisař vyžaduje a na čem bazíruje. Ale jako už tady zaznělo, zase tak bych to nedemónizoval.

Blacky

Příspěvek#1077 » úte 24. bře 2015, 07:44

A hlavně (ale to je asi jen moje naivní představa), trochu nechápu, že chce jít dělat někdo zbroják, aniž by si to předtím osahal, párkrát střílel a zajímal se o to.

Jako autoškola. Přijde tam člověk, který NIKDY, NIKDY neseděl za volantem, neudělal ani to minimum, že by se zajímal, jak se ovládají blinkry, řazení a který pedál je na co. :(

PS: tím nemyslím nikoho tady, ale obecně.

Rough boy

Příspěvek#1078 » úte 24. bře 2015, 08:02

Pokud má někdo zájem udělat ZP, tak mu nebude činit problém, pročíst za jedno odpoledne tady těch 70 stránek vlákna o tom, co může očekávat. Já to tak udělal a pár dobrých tipů a rad jsem si z tohoto vlákna odnesl a zkoušky úspěšně složil. Je až s podivem, kolikrát se tu věci omílají dokola jen z důvodu, že někdo je líný prolistovat deset nebo i jen dvě strany zpět a najít si to, příp. použít funkci hledat.

jakolev3

Příspěvek#1079 » úte 24. bře 2015, 09:31

Rough boy píše:Pokud má někdo zájem udělat ZP, tak mu nebude činit problém, pročíst za jedno odpoledne tady těch 70 stránek vlákna o tom, co může očekávat. Já to tak udělal a pár dobrých tipů a rad jsem si z tohoto vlákna odnesl a zkoušky úspěšně složil. Je až s podivem, kolikrát se tu věci omílají dokola jen z důvodu, že někdo je líný prolistovat deset nebo i jen dvě strany zpět a najít si to, příp. použít funkci hledat.

stopercentne suhlasim! ja som toto vlakno pred skuskami precital cele, a niektore veci sa tu skutocne opakovali aj 20x z dovodu lenivosti/neschopnosti niektorych zucastnenych :evil:

OndraTKD

Příspěvek#1080 » stř 25. bře 2015, 23:10

Tak jasně...jak píšete. Diskusí jsem si nejen tady pročetl dost. A dost informací mě to i dalo. Pro sichr si ještě zajedu o víkendu do Hovoran na střelnici a vše si ještě v klidu projdu... Jinak Vám moc děkuju za cenné informace.Doufám že se mi podaří to zvládnout a těším se na případné další diskuse o výběru zbraně.

Zpět na