Nutná obrana resp.KN proti psovi
-
jjoozziinn - Příspěvky: 174
- jjoozziinn
Příspěvek#16 » ned 10. lis 2013, 13:22
Dělal jsem v jedné nejmenované bezpečnostní agentuře a ráno po 7 hodině jsme jeli na poplach objektu. Brali jsme to za rutinu. V podstatě v tento čas to bylo vždy špatné kódování. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Šli jsme s kolegou dovnitř, když řekl " nemám vysílačku ,skočím do auta" a šel ven. Vtom jsem jsem uslyšel několik výstřelů. Vytáhl zbraň v kleku došel co nejrychleji ke dveřím a v rámci možností krytí je otevřel. Venku jsem uviděl ležet zastřeleného německého ovčáka. A partáka jak zandává bouchačku.´Majitel si uvědomil, že neodkódoval. Přijel zpátky ,pes mu vyskočil z okénka od spolujezdce a vrhl se na kolegu.Roztrhl mu kombinézu na stehnu ,ale podařilo se mu ho odkopnout a druhou šanci už nedostal. Pes bez košíku ,na volně přístupném místě ( v podstatě chodník ) zjevně bez zvládnutí majitele, i když byl v dosahu. Dle PČR jasná krajní nouze. Mám takový pocit, že mu nezadrželi ani zbraň. Majitel se samozřejmě vztekal co mohl a proběhlo i nějaké vyhrožování. Pro PČR to bylo jasné. Ne tak pro majitele agentury.Kolega nakonec odešel a já o pár měsíců na to taky. Mám psi rád a od mala jsem s nimi v kontaktu, ja bych to asi řešil jinak ,ale rozhodně bych se sežrat nenechal a kolegovi jsem to za zlé nikdy neměl. Podle mne byl v právu. Proti jednomu psu máte ještě šanci, proti dvěma ani náhodu. Pokud víte ,že se někde vyskytují tací psi,snažil bych se těmto místům vyhýbat. Je to sice smutné, že v tomto státě omezují svobodu bezohlendí aroganti ,ale za ty problémy a možnost vystavení rizika svých dětí to nestojí.
- ZdenekK
Příspěvek#17 » ned 10. lis 2013, 13:23
KITTbx píše:Pánové hovořte a vyjadřujte se jako normální držitelé ZP a zbraní, ne jako militantní a agresivně uvažující jedinci.
Já sám jsem pejskař i držitel ZP a zbraně a kvituji, že konečně není zvíře obecně = nejen pes pouhou věcí.
Vaše narážky se dají lehce otočit na vás/nás a obávám se, že vítěz je předem znám.
Včera jsem v centru Prahy (Myslíkova) z tramvaje koukal na jakási dvě dredovaná individua. Stála na zastávce, dva psi bez košíku na volno, a obě koukala na to, jak pes udělal hromádku. Ani jeden z majitelů nic neudělal. Chápu, že tohle je extremní příklad pejskařů, ale s vyššími právy musí jít zákonitě ruku v ruce i vyšší odpovědnost. Jestliže to už nebude nemyslící věc, měl by být odpovědný zástupce za toto potrestán úplně stejně, jako kdyby si stáhnul kalhoty a tu hromádku udělal sám. A případný útok psa by měl být posuzován jako úmyslný útok majitele.
KITTbx píše:Takže zkusme se držet meritu věci.
Omlouvám se, ale prostě mi to nedalo, i když to byl příspěvek o... exkrementu.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#19 » ned 10. lis 2013, 13:52
Chtěl jsem tady odpovědět na názor, že nechám napadnout raději dítě, ale je to blbost, nebo dát příspěvek na téma fekálie a zodpovědnost, ale to dávno řeší zákon a vyhlášky a také napsat co si myslím o souhře náhod, které vedly k zastřelení psa ochrankou, ale asi to nešlo jinak, jenže to se dostaneme tam, kde toto téma nemá co dělat, takže …
Ještě jednou >Nutná obrana resp.KN proti psovi<
Ještě jednou >Nutná obrana resp.KN proti psovi<
- Milanos
Příspěvek#20 » ned 10. lis 2013, 13:52
Určitě také nemám v plánu vytáhnout pistoly na psa který okolo mě bude běhat a štěkat. Také mám rád psy a od mala se okolo nich pohybuju.
Ale jelikož už mám zkušenost s utokem na mě kdy pes neměl absolutně žádný duvod k utoku. Tak by jsem se přište rád vyhnul zranění a několika týdení léčbě.
Je rozdíl když k vám běží pes který zcela evidentně vás chce očuchat popřípadě se seznámit než pes který na vás chce zautočit.
Ale jelikož už mám zkušenost s utokem na mě kdy pes neměl absolutně žádný duvod k utoku. Tak by jsem se přište rád vyhnul zranění a několika týdení léčbě.
Je rozdíl když k vám běží pes který zcela evidentně vás chce očuchat popřípadě se seznámit než pes který na vás chce zautočit.
- Kalič
- mobil-man
Příspěvek#23 » ned 30. bře 2014, 12:46
Abych nemusel otevírat nové téma a zároveň, jak doufám, obohatil tuto diskuzi, vkládám sem velmi dobře zpracovaný článek, který obsahuje i odkazy na konkrétní judikát NSS.
Rozsudek se týká neuznané střelby v KN na cizího psa, který útočí na psa střelce.
http://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-s ... -i9te.html
Rozsudek se týká neuznané střelby v KN na cizího psa, který útočí na psa střelce.
http://prachaticky.denik.cz/zlociny-a-s ... -i9te.html
- Milanos
Příspěvek#25 » pon 31. bře 2014, 07:47
V tomto případě ano.
http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON ... vedeno.pdf
Pán mohl situaci řešit trochu jinak.Podle mě by stačilo kdyby se zastavil a vyčkal co se bude dít a ne že se dal přibližoval i když ho majitelka žádala aby počkal než zajistí psa.Pokud by majitelka psa pak nestihla zajistit a on by zaútočil po tom co by dotyčný pán stál a čekal tak si myslím že by rozsudek skončil v jeho prospěch.
http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON ... vedeno.pdf
Pán mohl situaci řešit trochu jinak.Podle mě by stačilo kdyby se zastavil a vyčkal co se bude dít a ne že se dal přibližoval i když ho majitelka žádala aby počkal než zajistí psa.Pokud by majitelka psa pak nestihla zajistit a on by zaútočil po tom co by dotyčný pán stál a čekal tak si myslím že by rozsudek skončil v jeho prospěch.
- Grasel
- mobil-man
Příspěvek#28 » pon 31. bře 2014, 12:50
Horní hranice pokuty je 50 tis. Kč v případě tohoto přestupku.
Jenže je nutné vzít v úvahu správní uvážení a zde úřad přihlíží např. k:
Musí se hodnotit závažnost, okolnosti. Je zřejmé, že tento případ byl velmi nejistý, pachatel se domníval, že jedná v KN. Jiné by to bylo, kdyby si svévolně střílel na louce.
Vezmeme-li střed 25 tisíc, tak ono při součtu 15 tis. pokuta + propadnutí věci v hodnotě cca 9 tisíc, dostaneme se na reálnou částku.
Navíc já bych tam viděl i snahu úřadu se krýt, jak ostatně vysvětlili, protože pokuta 15 tis. je také nejvyšší možná za přestupek poškození cizí věci.
Jenže je nutné vzít v úvahu správní uvážení a zde úřad přihlíží např. k:
§ 12
(1) Při určení druhu sankce a její výměry se přihlédne k závažnosti přestupku, zejména ke způsobu jeho spáchání a jeho následkům, k okolnostem, za nichž byl spáchán, k míře zavinění, k pohnutkám a k osobě pachatele, zda a jakým způsobem byl pro týž skutek postižen v disciplinárním řízení.
Musí se hodnotit závažnost, okolnosti. Je zřejmé, že tento případ byl velmi nejistý, pachatel se domníval, že jedná v KN. Jiné by to bylo, kdyby si svévolně střílel na louce.
Vezmeme-li střed 25 tisíc, tak ono při součtu 15 tis. pokuta + propadnutí věci v hodnotě cca 9 tisíc, dostaneme se na reálnou částku.
Navíc já bych tam viděl i snahu úřadu se krýt, jak ostatně vysvětlili, protože pokuta 15 tis. je také nejvyšší možná za přestupek poškození cizí věci.
- Mobster
Příspěvek#29 » pon 31. bře 2014, 13:41
Pak jsou ale špatné zákony. Bezdůvodné zabití nebo týrání zvířete by mělo být rozhodně trestáno přísněji než pokutou.
Jestli na sebe psi jen vrčeli, jak líčila majitelka zastřeleného psa, a on to do něj jen tak nasypal, tak by měl mimo jiné samozřejmě přijít i o zbroják.
Jestli na sebe psi jen vrčeli, jak líčila majitelka zastřeleného psa, a on to do něj jen tak nasypal, tak by měl mimo jiné samozřejmě přijít i o zbroják.
- robokop
Příspěvek#30 » pon 31. bře 2014, 14:55
Je to složité rozhodování (soud). Co to je, vrčení? Náš kocour taky občas mile zavrčí
Anebo jde o výhružné vržení s ceněním zubů kdy sliny tečou z mordy?
Šel jsem včera na procházku zahrádkářskou kolonií s jezevčíkem a přes ploty na nás vyráželi vlčáci, no byl jsem rád, že tam ten plot byl. Proto reaguji.
Představte si obdobnou situaci s člověkem. Máte u sebe zbraň a najednou před vás skočí týpek s kudlou v ruce (obdoba psích zubů) a mává s ní, napřahuje na vás. Střelíte nebo budete čekat, až vás bodne, aby jste měli jó jistotu před soudem? A tak to může být i se psem. Počkáte až vám skočí po krku nebo to vyřešíte hned?
Proto tento případ těžko posuzovat pro toho, kdo není očitý svědek.

Šel jsem včera na procházku zahrádkářskou kolonií s jezevčíkem a přes ploty na nás vyráželi vlčáci, no byl jsem rád, že tam ten plot byl. Proto reaguji.
Představte si obdobnou situaci s člověkem. Máte u sebe zbraň a najednou před vás skočí týpek s kudlou v ruce (obdoba psích zubů) a mává s ní, napřahuje na vás. Střelíte nebo budete čekat, až vás bodne, aby jste měli jó jistotu před soudem? A tak to může být i se psem. Počkáte až vám skočí po krku nebo to vyřešíte hned?
Proto tento případ těžko posuzovat pro toho, kdo není očitý svědek.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí