Neůspěch v praktické části zkoušek OZ
- Int1m1thy
- Mobster
Příspěvek#17 » pát 13. pro 2013, 08:04
aleš_ píše:Njn, to máš drahou střelnici. My to měli za 300 komisař a 700 střelnice. Právě proto, když nemáš svůj den, tak můžeš opakovat jindy. Špatný je, že vám to neřekl dopředu. Nám vysvětlil úplně všechno, pravidla u písemky, manipulace, pokyny při praktické atd. Ale jako uchazeč bys to měl znát, je na to pár otázek
Buď rád, že v ČR máme vůbec nějaký zkoušky a zbrojní průkazy. Koukni se na chudáky angličany nebo protinožce: http://www.youtube.com/watch?v=q2CECZ60cYQ.
No tak to by měl vědět, že nemusí opakovat tentýž den, ale jindy. Jinak jestli dělal zkoušku třeba v Praze, tak se nedivím, že to stálo tolik.
Jinak ohledně té Austrálie, to video musí být něco staršího. Je to tam sice trochu omezené, ale ne zakázané. Zbrojní průkazy tam mají taky - http://www.police.vic.gov.au/content.as ... t_ID=34098. Sorry za OT.
- henry123
Příspěvek#18 » pát 13. pro 2013, 14:44
Jasně v žádnym případě se nesnažim tvrdit že je chyba jinde než ve mě prostě sem zazmatkoval ale pořád moc nerozumim tomu že když člověk napíše testy předvede bezpečnou manipulaci se zbraní (to je podle mě to nejdůležitější), rozborku sborku a prostě se potom netrefim do terče a sem na tom stejně jako bych se na to uplně vys....a třeba se neučil na testy nebo podobně. Trefovat terč se sakra můžu učit se svojí zbraní, tím že netrefuju terč přece nikoho neohrožuju nebo ?
- jack-3d
Příspěvek#19 » pát 13. pro 2013, 16:19
henry123 píše:Test sem mel na plný počet takže to zamrzí. Během čtyř až pěti měsíců většinu zapomenu takže můžu začít od znova.
Sorry, ale pokud to myslíš vážně, tak je lépe, že jsi ZP nedostal.
Jinak prostě trénuj. Já s malorajdou trénoval snad ze všeho nejvíc a až když jsem to dával s přehledem a bez opory, pak mi teprve kámoš řekl, že tam, kde budu dělat zkoušky se z malorajdu skoro netestuje.
- Int1m1thy
Příspěvek#20 » pát 13. pro 2013, 17:21
Z meho pohledu je to stejny ne li vetsi neuspech nez jiny veci pri zkouskach na zbrojak, nepredvedl si ze umis strilet pri zvysene hladine stresu. Ty zkouskove strelby jsou pro opice, zadny tezky veci na presnost ci rychlost. Takze chod strilet a snaz se naucit nepropadavat stresu
A ANO je velice dulezite se trefit, vem si to tak ze misto zloducha trefis nekoho koho mas rad 

- fejfarz
Příspěvek#21 » pát 13. pro 2013, 17:41
Nevím kolikrát jsi byl na střelnici před zkouškami ale já například jsem si zaplatil kurz u instruktora a byl jsem u něho doma 5 krát na praktické teorii kde mě naučil vše co mě mohlo potkat u praktické části včetně řešení závad a pod. a k tomu jsme byli 5 krát na střelnici kde jsme trénovali brokovnici, malorážku a krátkou (měl jich víc druhů na výběr) a můžu říct že mě to sice stálo nějaké peníze ale zkoušky jsem dal na poprvé a absolutně v pohodě. Nikdy jsem těch peněz nelitoval rozhodně lepší než se pak trápit další tři měsíce. Ty návštěvy limitované nebyly prostě dokud nebyly zkoušky hotové mohl jsem s ním chodit trénovat.
- ZdenekK
Příspěvek#22 » pát 13. pro 2013, 18:24
Int1m1thy píše:Z meho pohledu je to stejny ne li vetsi neuspech nez jiny veci pri zkouskach na zbrojak, nepredvedl si ze umis strilet pri zvysene hladine stresu. Ty zkouskove strelby jsou pro opice, zadny tezky veci na presnost ci rychlost. Takze chod strilet a snaz se naucit nepropadavat stresuA ANO je velice dulezite se trefit, vem si to tak ze misto zloducha trefis nekoho koho mas rad
Proč bych měl umět střílet před vydáním ZP? ZP si dělám proto, abych si mohl zbraň koupit a potom si mohl zvykat, učit se a trénovat s tou svou, kterou bych právě v kritickou chvíli použil.
- jack-3d
Příspěvek#25 » pát 13. pro 2013, 19:14
To jsou mi nápady "ZP na cvičení"
Při zkoušce na ZP předvedeš, že umíš střílet a znáš zákon, při zkoušce na ŘP ukážeš, že umíš řídit auto a znáš pravidla silničního provozu. Proč by ti měl někdo vydávat ZP, když se netrefíš do terče?
Už před zkouškou na ŘP musíš umět řídit auto, proto také před tím absolvuješ kurz v autoškole (cena většinou obsahuje kurz + zkoušku) a také před zkouškama na ZP již musíš umět střílet a záleží na tobě jakým způsobem toho docílíš. Jestli si někde na komerční střelnici zaplatíš kurz, nebo tady na stránkých vybereš "mentora", nebo znáš kámoše se ZP, který tě to naučí.

Při zkoušce na ZP předvedeš, že umíš střílet a znáš zákon, při zkoušce na ŘP ukážeš, že umíš řídit auto a znáš pravidla silničního provozu. Proč by ti měl někdo vydávat ZP, když se netrefíš do terče?
Už před zkouškou na ŘP musíš umět řídit auto, proto také před tím absolvuješ kurz v autoškole (cena většinou obsahuje kurz + zkoušku) a také před zkouškama na ZP již musíš umět střílet a záleží na tobě jakým způsobem toho docílíš. Jestli si někde na komerční střelnici zaplatíš kurz, nebo tady na stránkých vybereš "mentora", nebo znáš kámoše se ZP, který tě to naučí.
- ssg.Jimmy Wild
- ssg.Jimmy Wild
Příspěvek#26 » pát 13. pro 2013, 19:25
Myslím, že je důležité umět alespoň trochu střílet než máš zbroják, takže něco, jako výmluvy, že se to naučíš až po jsou hloupost. Nikdo po tobě nechce zázraky. Jen trefit terč na pár metrů. Nic světoborného. Znám dokonce kluka, který střílel poprvé až na zkoušce. A to si nedal ani testovací rány (všichni ostatní tam prý řekli, že je nechtějí a tak nechtěl být za troubu
) a šel prostě rovnou na věc. Dal tenkrát 4 z 5 a to bylo jeho prvních 5 výstřelů v životě (kromě vzduchovky). Takže nevidím problém v nastavených podmínkách pro získání ZP. Opravdu ne...

- jenispet
Příspěvek#27 » pát 13. pro 2013, 19:56
Souhlasím tady s mnoha názory a zlob se nebo ne,pravidla pro vydání ZP
jsou pro všechny stejná.Trefit na těch směšných pár metrů terč,je jedna podstatná část ze tří,pro úspěšné složení zkoušek.
Měl jsem také skvělého lektora a tahle část zkoušky byla aspoň pro mě,ta lehčí,takže podceňovat tuto část se,jak jsi sám zjistil,opravdu nevyplácí.
Přeji mnoho štěstí při reparátu
jsou pro všechny stejná.Trefit na těch směšných pár metrů terč,je jedna podstatná část ze tří,pro úspěšné složení zkoušek.
Měl jsem také skvělého lektora a tahle část zkoušky byla aspoň pro mě,ta lehčí,takže podceňovat tuto část se,jak jsi sám zjistil,opravdu nevyplácí.
Přeji mnoho štěstí při reparátu

- vladimeer
Příspěvek#29 » sob 14. pro 2013, 02:04
To mě opravdu mrzí, považoval jsem dosud praktickou část (střelbu) za to nejsnažší (pár ran někam do papíru není problém). Dokonce jsem měl za to, že rozumné střelnici s rozumnýma lidma to dáte, i když to v nervozitě nedáte... Škoda no. Tak hodně štěstí příště, co se testů týče tak hlavně si asi zapamatovat těch pár "nelogických" otázek - sám už přesně nevím, který to byly, ale vím, že jsem na to měl nějakou pomůcku. A párkrát si projet test tady na webu.
Taky nevím, proč by měl člověk, kterej chce vlastnit zbraň, umět střílet? Třeba chce sbírat vojenskou techniku a ne sportovně střílet na 100m pětikoruny. Třeba vůbec střílet nechce. A i kdyby chtěl Ečko pro osobní ochranu, tak k čemu mu je umění střílet na 25 m? To vám jako sebeobranu stejně nikdo nesežere, už střelit do někoho 5 metrů daleko bude docela problém svést na NO/KN, i když teda čistě teoreticky, umím si představit, že zachraňujete střelbou cizího ohroženého člověka hodně vzdáleného...
Napadá mě ještě, že se teď v r. 2014 bude měnit zákon a pokud bys měl zájem i o loveckou skupinu, nebudeš na ni už potřebovat lovecký lístek. Tak nad tím taky pouvažuj. Co se nového zákona týče ještě - platnost ZP se prodlužuje na 10 let. Bohužel, Déčkaři musí i nadále v půlce období platnosti na zdravotní prohlídku...
Aleš:
co jsem to právě viděl? Takovej masakr... :(
Přidávám teda též jedno videjko z Austrálie na spravení nálady:
http://www.youtube.com/watch?v=-TC2xTCb_GU
Taky nevím, proč by měl člověk, kterej chce vlastnit zbraň, umět střílet? Třeba chce sbírat vojenskou techniku a ne sportovně střílet na 100m pětikoruny. Třeba vůbec střílet nechce. A i kdyby chtěl Ečko pro osobní ochranu, tak k čemu mu je umění střílet na 25 m? To vám jako sebeobranu stejně nikdo nesežere, už střelit do někoho 5 metrů daleko bude docela problém svést na NO/KN, i když teda čistě teoreticky, umím si představit, že zachraňujete střelbou cizího ohroženého člověka hodně vzdáleného...
Napadá mě ještě, že se teď v r. 2014 bude měnit zákon a pokud bys měl zájem i o loveckou skupinu, nebudeš na ni už potřebovat lovecký lístek. Tak nad tím taky pouvažuj. Co se nového zákona týče ještě - platnost ZP se prodlužuje na 10 let. Bohužel, Déčkaři musí i nadále v půlce období platnosti na zdravotní prohlídku...
Aleš:
co jsem to právě viděl? Takovej masakr... :(
Přidávám teda též jedno videjko z Austrálie na spravení nálady:
http://www.youtube.com/watch?v=-TC2xTCb_GU
- Ikewoo
Příspěvek#30 » sob 14. pro 2013, 03:23
Prosím, u které skupiny se na zkouškách střílí do pětikoruny na 100 metrů a u které pistole na 25 metrů... za mého mládí (vloni) se střílelo na 10 a 15 metrů pistole do toho obrovského papíru, což není žádné umění, pokud člověk nemá extra blbý den. Malorážka je komplikovanější, ale spousta z nás tadyje důkazem toho, že se to naučit dá (a osobně mámdojem, že ne tak těžce, zvlášť při ceně .22LR)
A proč je potřeba umět trefit? Inu na šalinu apod máš taky průkaz řidiče kolejových vozidel (nebo jak přesně se to jmenuje) a teoreticky z těch kolejí uhnout nemůžeš...
Kdo chce zbraň, musí se aspoň TROCHU trefit, kdo chce auto musí udělat jízdy, kdo chce na školu musí udělat příjmačky, etc. Všechno stejná logika... nechce žít ve světě, kde ten kdo něco může mít s tím nemusí umět zacházet!
A proč je potřeba umět trefit? Inu na šalinu apod máš taky průkaz řidiče kolejových vozidel (nebo jak přesně se to jmenuje) a teoreticky z těch kolejí uhnout nemůžeš...
Kdo chce zbraň, musí se aspoň TROCHU trefit, kdo chce auto musí udělat jízdy, kdo chce na školu musí udělat příjmačky, etc. Všechno stejná logika... nechce žít ve světě, kde ten kdo něco může mít s tím nemusí umět zacházet!
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí