Prodej zbraně

marinakus

Příspěvek#46 » pon 22. kvě 2023, 20:46

Pentlochnap : Nechápu proč sis tohle kupoval jako flobertku, když už ses takto rozhodl. Ale to je Tvoje věc. Každopádně jsi ji neregistroval ale pouze oznámil nabytí. Ono je to dost blbě napsané i v zákoně.

JYbour

Příspěvek#47 » sob 31. srp 2024, 16:03

Pořád se odhodlávám k prvnímu prodeji zbraně. Podminkou bude, aby byl kupec ze stejného kraje a na PČR půjdeme současně, chci mít 100% jistotu, že vše bude OK. Ale zajímá mě, jestli se v tomhle případě můžeme nahrnout k přepážce současně a předložit jen jeden šedivák, nebo musíme každej zvlášť a předložit vlastně 2x za sebou každej svůj šedivák?

Petr z Braníka

Příspěvek#48 » sob 31. srp 2024, 16:21

Pro tenhle případ stačí určitě jeden. Policista, který to bude zpracovávat, nebude potřebovat číst ty stejné údaje dvakrát. A formulář je jen od toho, aby předal srozumitelně informace příjemci. Jeho další kopie má smysl jen tehdy, když to má dostat další příjemce.

Střelec

Příspěvek#49 » sob 31. srp 2024, 16:22

Tak to hodně štěstí, najít kupce ze stejného kraje je náhoda, ale aby měl ještě čas jít v úředních hodinách na OSZBM, je pomalu zázrak. Stačí zkontrolovat doklady a pro klid duše kupní smlouva.

Jiri_t

Příspěvek#50 » sob 31. srp 2024, 16:24

Zda si to tím zbytečně nekomplikuješ, pokud chceš mít klid tak to dej někomu do komise.

JYbour

Příspěvek#51 » sob 31. srp 2024, 16:36

Tak to je dobrá zpráva. Najít kupce nebude problém, bydlím v "dobrém" kraji a za cenu jakou dám to bude spíše charita :)

cipis

Příspěvek#52 » sob 31. srp 2024, 17:44

Nejsem si jisty, jestli je potreba jen jeden. Dle zakona prodavajici musi "odhlasit" a kupujici "prihlasit". Neni nikde uvedena moznost, ze to jde udelat jednim oznamenim. A s obcasnou lidovou tvorivosti na oddelenich bych to radsi ani nezkousel.
K okenku mozno zaraz, pro prodavajiciho je to jen o odevzdani prukazu zbrane, nicmene nekde jsou moc snazivi a lustruji i prodejce.

JYbour

Příspěvek#53 » sob 31. srp 2024, 17:55

Z toho mám právě obavy, proto jsem chtěl osobní zkušenost. Ale stejně budeme mít šediváky oba, tak je to jedno. Když už tu padl i komisní prodej, tak to probíhá jak? Nechám zbraň někde na prodejně, dostanu nějaký papír. A až se prodá, tak šedivák výplní ten komisník a já už ho jen odnesu s PZ ?

risa2000

Příspěvek#54 » sob 31. srp 2024, 19:35

Hned na začátku šediváku je důvod oznámení a jsou tam dvě možnosti: převod a nabytí. Tzn. prodávající musí zatrhnout převod, vyplnit číslo PZ a jako způsob převodu uvést "prodej". Kupující naopak musí zatrhnout "nabytí", jako způsob převodu uvede "koupě" a žádný PZ neuvádí. Takže každý podává svůj formulář.

kk

Příspěvek#55 » sob 31. srp 2024, 19:53

cipis: davaji se 2 sedivaky, ten co prodava da prodej a ten co kupuje oznami nabyti ...

JYbour

Příspěvek#56 » sob 31. srp 2024, 20:00

Už to vidím, měl jsem starší formulář, kde tohle nebylo, takže byl stejnej pro obě strany, teď už je mně to jasný, díky.

cipis

Příspěvek#57 » sob 31. srp 2024, 23:29

kk, no dyť jo, už jsem x zbraní kupoval/prodával.

Ad průkaz zbraně - není třeba nic řešit, vše dáš dotyčnému, včetně průkazu a plné moci.

Tuhle jsem jeden průkaz zbraně poslal po kolegyni, když si tam šla přihlásit pistoli. Napsal jí plnou moc, prej na ni za přepážkou policajt čučel, střídavě na papír, na kolegyni, na papír, na kolegyni, no, pak to beze slova sbalil a hotovo.

Piggy

Příspěvek#58 » ned 1. zář 2024, 07:25

Civilizace je oběh papírů ;)
Jeden šedivák (oznámení o převodu zbraně) přijde do spisu převodce, druhý (oznámení o nabytí zbraně) do spisu nabyvatele. Tak je to jednoduché.

Béďa

Příspěvek#59 » pon 2. zář 2024, 18:42

Není potřeba se bát, ale.byt obezřetný, je dobré si s kupujícím povídat co a jak. Většinou člověk pozná že někdo něco zkouší. Osobně se mi to stalo jednou, že někdo něco zkoušel.

Převod na PČR je ideál, jinak je dobré se sejít třeba na některé komerční střelnici, kupující může vyzkoušet,.prodávající má jistotu, že jsou oba na záznamu z kamer:)

getsome

Příspěvek#60 » úte 3. zář 2024, 13:37

Nebo v podzemním parkovišti obchoďáku. Kamery jsou tam taky a navíc si člověk připadá jak ve Francouzské spojce.

Zpět na