Novela evropske smernice o zbranich

aToM

Příspěvek#4456 » ned 3. led 2021, 18:52

A nebude jednodušší si zadarmo datovkou požádat o nárokovou výjimku a mít doživotně pokoj?

JakubDotPy

Příspěvek#4457 » ned 3. led 2021, 19:20

Nevím, proč se toho všichni tolik bojíte. Je jasně psáno, že výjimky prostě dostaneme. Bez nějakého právního navážení. Je to prostě jenom chvilka byrokracie navíc. Pro 90% z nás se nic nemění.
Dokonce ten, kdo je vybavenej už dneska a ví, že dlouho nic nového pořizovat nebude, tak tam do té doby ani nemusí a vše co má teď je automaticky v pohodě.

Výjimku na zbraň kat. A-I policie udělí žadateli, který uvede některý z řádných důvodů. Prokázání konkrétní potřeby dané zbraně pro takové účely se nevyžaduje (na rozdíl od kategorie A) a zákon tak nedává prostor pro eventuální správní uvážení.

Jestli tu má někdo pupínky z úřadů a svého OSZBM, tak má obecně docela těžký život.
Já budu ve frontě na výjimku mezi prvními, s úsměvem a díky si nechám dát razítko a budu mít pokoj.

Měli bysme být hlavně rádi, že to tak dopadlo a bude nas to stát jenom papír a pár minut ve frontě.

A jak je řečeno výše, kdo má datovku má to dokonce naprosto bezbolestné.

getsome

Příspěvek#4458 » ned 3. led 2021, 19:43

@JakubDotPy já myslím, že tu nikdo neřeší, jestli výjimku dostane (všichni chápeme, že je nároková), ale mechanizmy toho, jak to bude v praxi fungovat :)

@aToM zdaleka ne každý má datovku a způsob podání žádosti myslím nepatří mezi nejasnosti, ne?

aToM

Příspěvek#4459 » ned 3. led 2021, 19:55

Nejasnosti vyřeší přinejhorším první návštěva OSZBM. Někde sice umí být milí jak žiletkový drát, ale v zákoně je "policie udělí", zbytek je organizační technikálie.

Caroprd111

Příspěvek#4460 » ned 3. led 2021, 21:03

getsome píše:@JakubDotPy já myslím, že tu nikdo neřeší, jestli výjimku dostane (všichni chápeme, že je nároková), ale mechanizmy toho, jak to bude v praxi fungovat :)

@aToM zdaleka ne každý má datovku a způsob podání žádosti myslím nepatří mezi nejasnosti, ne?
Ne každý má datovku, ale poštu má každý v dosahu. Kdo se nebude chtít setkat s neochotou.

cipis

Příspěvek#4461 » ned 3. led 2021, 22:04

Ale přece v okamžiku rozhodování o té výjimce žádný nový průkaz neexistuje. Je furt ten starý, se správným datem.
Nový průkaz se vydá, až proběhne přihlášení po nákupu a ten proběhne, až budeš mít výjimku.

quote="blacknocturno"]No jenže se změnou vlastníka původní PZ zanikne a bude vydán nový s aktuálním datumem...[/quote]

MojeTikka

Příspěvek#4462 » ned 3. led 2021, 23:45

Pokud nekdo nema jako ovcan DS, pak mu ale rozhodne doporucuji si ji zridit! Ja osobne jsem za ni rad, protoze mne jednou ochranila pred pruserem. Byla na mne usita bouda, pricemz jsem se nezdrzoval v miste trvaleho bydliste a soud mi poslal platak. Nemit DS, tak o tom vubec nevim. Takhle jsem podal ihned odpor a nakonec zalobce den pred soudnim projednanim zalobu stahl, protoze z jeho strany slo o podvod.

Nic to nestoji a chranite si vlastni ocas. Uplne staci, aby nejaka statni instutice vam poslala dopis, kterej Posta nekde prodrbe a mate to doruceno fikci. Kdezto pokud mate DS, tak urad MUSI do DS dorucit.

Mozna je to offt, ale pisu to sem umyslne, protoze zrovna zde se to projednava. Kdyz uz si stat DS vymyslel jako bic na podnikatele, tak je fakt dobre ho pouzivat i opacne. Doporucuju.

cipis

Příspěvek#4463 » pon 4. led 2021, 00:00

Ano, přesně tak.
A i ty "nevýhody", nutnost podat daňové přiznání elektronicky, nejsou nevýhody.

stip

Příspěvek#4464 » pon 4. led 2021, 00:48

Přesně tak. Já mám pocit, že v tom zákoně jsou horší věci než papirovani kvůli dlouhému zásobníku. To se dotkne pár lidí a jestli jste mezi nimi, tak mě to mrzí, ale to lejstro navíc vás nezabije. Já v tom zákoně hlavně čtu, že s lukem i když to bude fakticky hračka musím střílet jen na střelnici a obecně s každou zbraní kromě vysloveně vyjmenovaných a to mě znepokojuje v principu daleko víc.

cipis

Příspěvek#4465 » pon 4. led 2021, 01:29

Na to jsi přišel jak?
Mechanické zbraně už nejsou zbraněmi podle tohoto zákona, viz. Druhá část Změna zákona o ověřování střelných zbraní a střeliva, par. 3, odst. b)

cipis

Příspěvek#4466 » pon 4. led 2021, 01:33

Spíš jsem tam narazil na dobrou věc, ohledně střelnic:
4.3 Při stanovování organizačních opatření se vychází z předpokladu jejich dodržování průměrně způsobilým střelcem, který dbá zvýšené opatrnosti při zacházení se zbraní a střelivem; nekázeň a hrubé chyby při zamíření se nepředpokládají.

Tzn. takové to otáčení se zbraní, vůči kterému někteří "experti" vyžadují opatření, tak nejsou potřeba.

Piggy

Příspěvek#4467 » pon 4. led 2021, 08:34

cipis píše:Mechanické zbraně už nejsou zbraněmi podle tohoto zákona, viz. Druhá část Změna zákona o ověřování střelných zbraní a střeliva, par. 3, odst. b)
To jenom znamená, že se nemusí ověřovat.
Ve skutečnosti je tam řetězec definic:
Podle § 2/1 se zbraní pro účely tohoto zákona rozumí střelná zbraň uvedená v kategoriích zbraní.
Podle § 7, písm. i) jsou zbraněmi kategorie D zbraně neuvedené v kategoriích A, A-I, B, C a C-I.
V příloze č. 1 je pod bodem 4 definice mechanické zbraně.
Podtrženo a sečteno: mechanické zbraně jsou uvedeny v kategoriích zbraní, tudíž se na ně zákon vztahuje. No a podle § 15/2 se ze zbraně uvedené v § 7 písm. i) smí střílet jen na střelnici. Akorát pro ně neplatí věta za středníkem (povinnost označení zkušební značkou).
Podle mě je to stejné nedopatření jako u limitu 16 J.

Sud

Příspěvek#4468 » pon 4. led 2021, 08:53

Mechanické zbraně se ani teď neoznačují značkou a to mezi zbraněmi definované jsou. Teda aspoň já na žádném ze svých luků nic nemám.

MojeTikka

Příspěvek#4469 » pon 4. led 2021, 09:07

A jakpak kanony? Kdyz mam doma repliku 50mm napoleonskyho kanonu, kterej ma tormentacni znacku, tak s tim muzu doma pres den strilet jak u Verdunu, ale vsechno v pohode, ze? Zadnej zasobnik, nic co by vadilo. Jo, panecku, ale lufina nad 16J, to je peklo.

cipis

Příspěvek#4470 » pon 4. led 2021, 09:23

Máte pravdu kluci, napsal jsem už Gawronovi komentář. Místo úplného vypuštění je to defacto zpřísnění, protože padl limit 150 N. Ach ta logika, vymažou to z pár paragrafů, ale zapomenou na celou konstrukci toho, že co není uvedeno, tak je D. Ikdyž furt lepší, protože to údajně mělo být opačně, tj. co není povoleno, tak je zakázáno, tedy neuvedené do A.

Zpět na