Zadržení zloděje

Tom.aash

Příspěvek#1 » sob 9. čer 2012, 20:35

kolegové, mám takový jeden konkrétní.
už se mi to stalo dle stejného scénáře dvakrát a tak se teď chci spíš pro klid zeptat, zdali je možné hrát si na hrdinu.

typická situace v centru prahy (občas bývám přes noc na václaváku) - sličná (rádoby) romka se lísá k opilému cizinci, vede si ho za roh a tam ho okrádá. z ulice ji kryje komplic. poté oba rychle odcházejí (já již vím, že s něčím ukradeným - poznám z chování). chvíli nato vyjde zmatený cizinec a hledá kde je ta dívka co se k němu tak měla a kde má telefon (chvíli to trvá než mu dojde co se stalo)

a teď moje otázka. mohu já ty dva zloděje zadržet tím, že počkám až půjdou kolem mně, vytáhnu zbraň a budu jim jí hrozit až do chvíle než dorazí policie? (přemýšlel jsem o více variantách a tato je jediná kdy už je jasné, že kradli a zároveň se jim ještě nepodařilo lup předat třetímu co stojí opodál)

Carloss

Příspěvek#2 » sob 9. čer 2012, 20:56

Zadržet ano. Ovšem s tou zbraní bych byl více, než opatrný. Dokud by nešlo o NO, tak by ses vytažením zbraně dostal do situace, kdy by zřejmě mohlo jít o NO ze strany zadržované osoby.

Myslím, že při zadržování jí můžeš vyzvat, ba i fyzicky bránit opustit místo a to až do příjezdu orgánů. Ovšem obecně vzato stále v "míře přiměřené". Dokud Tě nebude při zadržování ohrožovat na životě nebo zdraví, tak bych s použitím zbraně vůbec nepočítal.

Alcatraz

Příspěvek#3 » sob 9. čer 2012, 21:29

kdyz vytahnes zbran prvni, budes utocnik. Kdyz ti ublizi, bude to z jejich strany KO. Kdyz te budou ignorovat (zacnou zdrhat), stejne nesmis vystrelit. Zbran se bojim nicemu nepomuze.

Kdyby sis chtel hrat na hrdinu, tak si muzes vzit pouta a privazat holku "nasilim" k zabradli. Nebo bych premyslel o necem neskodnejsim, jako prostreleni gum na aute nebo neceho jineho "neziveho" kvuli posouzeni o KN. Akorat nesmis zpusobit vetsi skodu, coz dve pneumatiky vs. penezenka byt muze lehce. Jinak bych volal policajty a sel za nima, abych vedel kam zdrhaj a navigoval policajty. Nas zakon primo nesnasi, aby lidi branili trestnym cinum sami.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 9. čer 2012, 22:08

Osobně bych se taky přiklonil k variantě zavolat příslušníky a maximálně nenápadně podezřelé sledovat, pokud to pro tebe samotného neznamená riziko (někam do temné uličky či průchodu bez živáčka široko daleko to není moc rozumné).
Na Václaváku bych přecejen naivně věřil, že jsou poblíž nějací policisté, kteří by mohli být na místě rychle.

Nápad hrát si sám na policajta - byť s dobrými úmysly - bych v tomto případě zavrhl, riskovat zdraví či život kvůli cizí pěněžence nebudu.

Joe

Příspěvek#5 » ned 10. čer 2012, 13:08

Hlavně nezapomeň, že ty cikorky jsou ve svým oboru profíci, a s takovejma hrdinama jako seš ty, si vytírají prdel nejméně pětkrát denně. Takže opatrně...

kedlub

Příspěvek#6 » ned 10. čer 2012, 13:48

Praxe bude samozřejmě zcela odlišná, ale pokud odnášejí něčí lohnutou šrajtofli, tak přeci útok na zákonem chráněný zájem stále trvá (nebyl dokonán). Paradoxně by tak (TEORETICKY) mělo být v tomto případě možné zbraň použít narozdíl od např. vraždy, kdy už je dokonáno a zbraň použít nelze.
Nebo jsem vedle (teprve se na zp velmi pozvolna připravuji)?

Carloss

Příspěvek#7 » ned 10. čer 2012, 14:00

Myslím, že vedle jsi, z důvodu nepřiměřenosti. Pokud totiž jde o krádež, jde o útok na majetek. Pokud použiješ zbraň, šlo by o "akci" směřující na zdraví a život. Ty jsou postaveny ze zákona hodnotově poněkud nad hodnotu majetku, tudíž by šlo o zcela nepřiměřené užití zbraně.

U Tebou zmíněné vraždy je jedna fáze činu, kdy zbraň jednoznačně použít lze. Fáze jsou tři: 1. příprava, 2. průběh, 3. dokonání. K první fázi dojít nutně nemusí (např. v afektu...). V té druhé by jednoznačně šlo o "bezprostředně hrozící, nebo trvající" útok na "zájem chráněný zákonem", tedy o NO. U třetí fáze již opět použít zbraň nelze. Lze se ovšem (čistě teoreticky) pokusit o zadržení, samozřejmě bez použití zbraně. Ovšem jestliže při by takovém pokusu o zadržení došlo opět k útoku na "zájem chráněný zákonem" (tedy zdraví nebo život) zadržujícího, pak by zřejmě o NO opět mohlo jít, v případě bezprostředně hrozícího, nebo trvajícího útoku. Je ovšem jinou věcí, jak by to pak případně posuzoval soud, pokud by tento útok zadržovaného na zadržujícího soudce hodlal posoudit tak, že si zadržující útok zadržovaného vyvolal sám svým jednáním, rozuměj pokusem podezřelého zadržet. To už opravdu nevím.

Joe

Příspěvek#8 » ned 10. čer 2012, 14:07

Nikoliv. Zákon nikde nestanoví, že život má větší hodnotu než majetek. To je pouze obvyklý (a podle mne chybný) předpoklad.

Já jsem toho názoru, že život zloděje nebo lupiče nemá vůbec žádnou hodnotu a to nejméně do okamžiku, kdy vrátí vše neoprávněně nabyté, a všechny své oběti odškodní. Bohužel, vím, že soud by se s tímto mým názorem neztotožnil, takže zloděje zatím nestřílím :evil:

mobil-man

Příspěvek#9 » ned 10. čer 2012, 14:09

Presne tak, mohlo by se to skarede proti cloveku obratit, viz pripad z metra kdy se clovek zastal okradeneho a hlidajici cikan pobliz ho potom zmlatil a ackoli to bylo vse na kamerach, tak tvrdil, ze ON branil tu zlodejku.
Zbran bych tahal az pri ohrozeni vlastnim nebo blizkych lidi.

Kolega patrne myslel misto vrazdy kradez, ale ve vyvojovem stadiu to je jedno, kazdopadne ten druhy bod je pokus a nikoliv prubeh. Spravne je konstatovani, ze pri pokusu vrazdy jiz dochazi k bezprostredne hrozicimu ohrozeni chraneneho zajmu. U kradeze k dokonani dojde zmocnenim se cizi veci a moznosti s ni nakladat osobou pachatele. Fakticky se tak jedna o situaci, kdy vam neco ukradne, zacne utikat a utece... nebo si to schova nekde po ceste, tim uz on disponuje s veci a dokonal kradez.
Pri pomoci takoveho bezne kapesni kradeze bych urcite zbran nepouzil, ale v pripade loupeze, kdy je utok na vice zajmu (majetek, dustojnost, lidska svoboda) jiz ano.

edit: 2 Joe - zakon to tak nejak upravuje ve sve systematice, az hlava V. jsou ciny proti majetku... A mimo jine je treba vzit na vedomi Ustavu, ktera to radi za sebou zivot>zdravi>majetek.

Carloss

Příspěvek#10 » ned 10. čer 2012, 14:30

Jojo... Jsem si nemohl vzpomenout na ten správný výraz "pokus"... Dík...

Jinak samozřejmě, že pro mě je hodnota života lumpa taky nulová. Leč soud to tak rozhodně vidět nebude, protože rozhodovat o vině (a trestu) náleží pouze soudu a bohu.

To řazení hodnot život-zdraví-majetek ze zákona jsem pochopitelně měl na mysli celý právní systém, tedy jak píše kolega, máme to v ústavě. A přes to vlak, jak se říká, nejede.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » ned 10. čer 2012, 18:12

Můžeš je zadržet podle §76 odst. 2 Trestního řádu, protože tohle není prostá krádež (limit pro tr.čin je u prosté krádeže 5000,-Kč), ale je to kapesní krádež nebo loupež a to je trestný čin vždy bez ohledu na výši škody (obsah peněženky, hodnotu mobilu, atd.):
§ 76 Zadržení osoby podezřelé

(2) Osobní svobodu osoby, která byla přistižena při trestném činu nebo bezprostředně poté, smí omezit kdokoli, pokud je to nutné ke zjištění její totožnosti, k zamezení útěku nebo k zajištění důkazů. Je však povinen tuto osobu předat ihned policejnímu orgánu; příslušníka ozbrojených sil může též předat nejbližšímu útvaru ozbrojených sil nebo správci posádky. Nelze-li takovou osobu ihned předat, je třeba některému z uvedených orgánů omezení osobní svobody bez odkladu oznámit.
A můžeš k tomu klidně použít i pohrůžku použití zbraně a pokud bys pak byl v nebezpečí přímo hrozícího útoku ze strany zadržených, můžeš proti nim zbraň použít v rámci Nutné obrany.

Jenže ... takový postup nedoporučuju. Zbytečně budeš kvůli cizím lidem a jejich pár korunám riskovat újmu na zdraví a možná na životě, nebo ztrátu zbrojáku a zbraní (když to nezvládneš) a pak může v životě nastat situace kdy budeš ty sám nebo tvoji blízcí zbraň potřebovat a budeš mít holé ruce... Navíc ze spisu budou pak obvinění znát nejen tvoje jméno, ale i adresu, atd. Hrát si na spasitele světa se ti nemusí vyplatit. Pokud chceš pomáhat a chránit, dej se k policii.

Takže rada pro civilistu co v takové situaci dělat: vezmi mobil, zavolej na 158, z bezpečné vzdálenosti je sleduj a naváděj hlídku.

nico

Příspěvek#12 » ned 10. čer 2012, 18:55

Alcatraz píše:Nebo bych premyslel o necem neskodnejsim, jako prostreleni gum na aute nebo neceho jineho "neziveho" kvuli posouzeni o KN.

Důrazně bych nedoporučoval střílení do pneumatik, či střílení vůbec, kvůli předpokládaně ukradenému mobilu. Tím spíše na václaváku. Za podobnou kovbojku by to samozřejmě odnesl i policista. Co myslíte, že se stane obyčejnému držiteli ZP?

Osobně bych se snažil do toho moc nemontovat. Naše zákony nejsou zrovna nakloněny těm, kteří (se) brání. S jejich výkladem u soudu je to pak ještě horší. Nech si poradit a použij mobil, ne pistoli.

lester555

Příspěvek#13 » ned 10. čer 2012, 19:35

Já sám jsem podobné scénáře už probíral a řešil s několika lidmi, a shodli jsme se na tom, co tu už zaznělo: Kvůli cizím lidem nebudu nic riskovat, alespoň ne nic vážnějšího, a už vůbec ne tahat pistoli, NATOŽ varovně střílet. Naše zákony jsou na hlavu postavené, hrdina by dostal obecné ohrožení, nebo dokonce pokus o vraždu podezřelého, přihlížející lidé se můžou rozprchnout a jste beze svědků a rázem jste vy ten, kdo se z neznámého důvodu pokusil zabít toho hodného pána.

Navíc případná policejní hlídka co se přižene na místo vidí vyděšené lidi a blázna s pistolí...

A v neposlední řadě nevíte, co vypoví okradená oběť.

jhora

Příspěvek#14 » čtv 14. čer 2012, 16:10

Posledních pár dní přemýšlím o tomhle tématu z trochu jiného pohledu - použití střelné zbraně by se téměř jistě obrátilo proti mě, ale existuje něco, co by s sebou mohl člověk bezpečně nosit a dalo by se to použít k zastavení a znehybnění zloděje? Síťovou pušku pod sako nedám, ale třeba existuje něco jiného, co mi umožní grázla zastavit, neohrozit svou bezpečnost a nejít za to do lochu?

Carloss

Příspěvek#15 » čtv 14. čer 2012, 16:18

Nejspíš taser. Nenápadné přiblížení, přiložení a CVAK.... To asi znehybní dostatečně...

Zpět na