Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5836 » sob 23. pro 2017, 20:44

Vindex - tak tak, pravidlo prvni pravdepodobne pravdive informace...
Vse ostatni si musi svoji cestu nalezt mnohem tezsi cestou realneho poznani.
Ja porad tvrdim - manipulace ma bejt jasna, pro co nejvic zbrani co nejvic stejna, jednoducha... Tzn. zadny pohyb navic, idealne jen to nejnutnejsi k dostatecne jasnemu vysledku... Kazdy pohyb navic = sance, ze v ramci nervozity/unavy pouziju jinej prst, nez jsem chtel...

Ren - je to proste zkraceny popularni vytah z noveho narizeni 315/2011 s trochou komentare...

scorpions.cz

Příspěvek#5837 » ned 24. pro 2017, 12:13

Asi by chtělo napsat ,že to není nové nařízení 315/ 2011 ale je to nařízení vlády 220/2017

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5838 » stř 27. pro 2017, 19:02

Pozor, narizenim 220/2017 se meni narizeni 315/2011.
Takze platny text je nyni novelizovane narizeni 315/2011 :-)

Jinymi slovy - zatimco vyhlaska 115/2014 novou vyhlaskou 221/2017 zanikla, protoze zacala platit nova, tak narizeni 315/2011 zustalo, jen doznalo zmen uvedenych ve 220/2017.

Jeste jinymi slovy:
Zatimco vyhlaska MVCR 221/2017 je "kompletnim novym textem" (i kdyz to samozrejme vzniklo editaci 151ky), tak narizeni vlady 220/2017 je jen souhrnem zmen a stale plati 315/2011, jen v tom novem zneni :-)

Ale to je jen slovickareni... Asi myslime ve finale totez... Asi jsem mel spis napsat z "novelizovaneho" nez z "noveho".

Necroman

Příspěvek#5839 » pon 8. led 2018, 16:23

Ahoj, chystám se na zkoušku pro skupinu ABE a řeším, zda je možné dostat na manipulaci a střelbu i malorážku, nebo je od srpnového nařízení 220/2017 jistota, že dostanu na manipulaci a střelbu jen krátkou zbraň? Řešil jsem to jinde a sešlo se na toto téma dost odlišných názorů.

marinakus

Příspěvek#5840 » pon 8. led 2018, 16:56

Necroman : Tak zrovna v tomto se vůbec nic nezměnilo. Na manipulaci klidně můžeš, na střelbu bys neměl.

old_Mr_Grim

Příspěvek#5841 » pon 8. led 2018, 18:17

Manipulaci potvrzuji. Dělal jsem zkoušky vloni v květnu a na manipulaci jsme měli krátkou, malorážku i brokovnici. Na střelby jen krátkou.

Dragunov

Příspěvek#5842 » pon 8. led 2018, 22:32

Je to ve vyjádření/upřesnění ministerstva. K manipulaci může člověk dostat kteroukoliv zbraň nebo i všechny. Ke střelbě v tomto případě jen krátkou. (a není to zase až taková novinka)

4R

Příspěvek#5843 » stř 21. úno 2018, 07:35

Zdravím. Zkoušel jsem hledat jak je to nyní, po novelizaci, s manipulací u zkoušek. Bohužel neúspěšně. V nařízení vlády 315/2011 se o tom nehovoří a příspěvky zde jsou staršího data.

Při rozšíření pouze o skupinu E - provádí se manipulace jen s krátkou nebo by komisař mohl požadovat i dlouhé? Případně prosím odkaz na normu, kde to je. Děkuji.

sTeblo

Příspěvek#5844 » stř 21. úno 2018, 08:03

Zdravim ve spolek. Jelikoz se zrovna pripravuju na zkousku, byl bych vdecny za radu.
Modelova situace:
Jsem na ulici s legalne drzenou zbrani, nastane utok a musim strilet v nutne obrane. Dostrilim, utocnik je zpacifikovan. Co nasleduje pote. Prvni a zakladni vec je zklopit zbran do bezpecneho prostoru, coz venku bude napriklad travnata zem.
Nasledne kroky?
1) Abych to uvedl na pravou miru, delal jsem pripravny kurz, kde nam komisar rekl, ze posleze je nutne zbran uvest do bezpecneho stavu, tzn. pojistka (pokud ji zbran ma), pokud ne, tak vypustit kohout (pokud zbran ma), pokud ne tak vybit zbran, tzn. zasobnik ven, zaver doazdu, zkontrolovat komoru/sachtu, rana jistoty, zasobnik zpet a zbran do pouzdra.
2) Z duvodu dalsi pripravy jsem byl na strelnici, kde se bude zkouska vykonavat, kde spravce strelnice prezentoval jiny postup a predesly zpochybnoval (coz v logickem dusledku dava smysl, ale je spousta situaci v zakone, ktere logiku proste nedavaji, coz ale neznamena se jimi neridit). Podle spravce (a pry konzultovana s komisari) je spravny postup proste a jednoduse odlozit zbran do pouzdra, jelikoz spravne pouzdro samo o sobe uvede zbran do bezpecneho stavu a ja jsem opravnen (zbrojni prukaz, prukaz zbrane) mit svou zbran u sebe nabitou a pripravenou k okamzitemu pouziti.

A ted babo rad, co je spravne. Rozhodne bych nechtel vyletet zrovna na tom, ze znam oba nazory, ale muj komisar u zkousky bude chtit zrovna tu druhou situaci. Co je podle vas spravne?

JardaB

Příspěvek#5845 » stř 21. úno 2018, 08:07

V první rade by komisar takove otázky nemel pokládat, protože teorie je soucasti testu...
A v druhé, nezapomenout na snahu poskytnout první pomoc zastřelenému, jinak by to mohly byt minusove body. O zbran IMHO pujde az v poslední rade, ale vychazel bych z toho, ze obranu muze byt potřeba ještě opakovat, asi bych nedoplnoval zásobníky ale nabitou bych zbran urcite nechal ;-)

pelanj

Příspěvek#5846 » stř 21. úno 2018, 08:10

První věc je volat záchranku a PČR, zbraň, pokud už nehrozí nebezpečí, klidně do pouzdra. Při příjezdu PČR jim dát hlavně jasně a srozumitelně najevo, kdo je útočník a kdo obránce, např. s občankou v ruce a s rukama viditelně prázdnýma.

sTeblo

Příspěvek#5847 » stř 21. úno 2018, 08:19

No, tak podle zkusebniho komisare (z kurzu) je prvni vec uvedeni zbrane do bezpecneho stavu a az posleze zachranka/policie :D To aby se v tom cert vyznal

Wolfi

Příspěvek#5848 » stř 21. úno 2018, 08:24

No tak nebudeš tam pak běhat se zbraní v ruce, že jo :D, dáš ji do pouzdra v režimu nošení, není důvod nějak vybíjet atd. Prostě v režimu jako nosíš ji dáš do pouzdra, ale u zkoušky takové otázky určitě výsledek neovlivní.

4R: U E dostaneš na střelbu pouze pistoli, ale na manipulaci můžeš dostat všechny zbraně.

kolombo

Příspěvek#5849 » stř 21. úno 2018, 08:46

Pokud budeš řešit nutnou obranu, tak Ti to bude "pískat" Policie a soud, ne zkušební komisař :-)

Určitě to sem napíše i někdo z přítomných komisařů, ale tohle asi není otázka ke zkoušce z manipulace. Nicméně, zbraň bych vrátil do pouzdra v režimu nošení, tak jak je to doporučené pro danou zbraň. Tj. u mojí ČZ P-07 s nábojem v komoře a vypuštěným kohoutem. Na to tam je páčka a je to bezpečná manipulace. U zkoušky asi pouzdro u pasu mít nabudeš a tasit taky nebudeš, takže ústní odpověď bude že zbraň uložíš do pouzdra ve stavu umožňujícím nošení a půjdeš řešit první pomoc, protože nechceš do basy.

Pokud bude chtít komisař vidět vypuštění kohoutu, tak to musíš umět i bez páčky vypouštěče !!

Hujer Viktor

Příspěvek#5850 » stř 21. úno 2018, 08:49

nezajištěnou pistoli s nataženým kohoutem bych do pouzdra nedával.
pokud ti někdo tohle radí, tak tě chce zabít, nebo minimálně postřelit

Zpět na