Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

petero

Příspěvek#5626 » pát 14. črc 2017, 12:07

Při odložení malorážky, resp. při ukončení manipulace, je vypuštění bicího mechanismu přes kliku závěru ok nebo průšvih?

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5627 » pát 14. črc 2017, 12:42

Jak to rict... Sam jsem se jeko strelec obesel dlouha leta bez znalosti nejake featury.
Takze to ani nezkousim, jestli to lidi znaji.
Pro me dulezity, aby odlozit VYBITOU zbran. A kdyz ji odlozi, jak rikas, tak to neberu jako prohresek proti bezpecnosti, ale proti zvykum na strelnicich (pokud zbran nasledne odlozi se zavrenym zaverem).

petero

Příspěvek#5628 » pát 14. črc 2017, 13:04

Asi jsem se nevyjádřil přesně, jedná se mi o situaci u zoz, kdy dá komisař pokyn k ukončení manipulace a řekne :"uveďte zbraň do původního stavu, v jakém jste ji převzal (zavřený závěr, zásobník ve zbrani) a odložte." Jestli vypustit, nebo odložit nataženou a zajištěnou. Záměrně neuvádím možnost rány jistoty, bo okrajový zápal. A nebo snad jo?

kolombo

Příspěvek#5629 » pát 14. črc 2017, 13:23

Já dělal u malorážky u ZOZ ránu jistoty. Komisař ji chtěl.

marinakus

Příspěvek#5630 » pát 14. črc 2017, 13:35

Já bych to pojal stejně jako pistoli. Závěr odsunutý = střelecká pohotovost u pistole, vypuštěný bicí mechanismus = vypuštěný kohout přes palec. rána jistoty u malorážky je podle mě blbost z důvodu konstrukce zbraně, odložit se zavřeným závěrem s napnutou bicí pružinou je stejné jako odložit pistoli s nataženým kohoutem nebo třeba toho Glocka bez rány jistoty, nataženou a zajištěnou zbraň odkládat jen ve stavu krajní nouze, jakoukoliv. Můj názor.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5631 » pát 14. črc 2017, 13:50

Ja myslim, ze petero nemluvi o odlozeni natazene zbrane. On mluvi o odlozeni zbrane, kde se vyspusteni spoustaku provede tim, ze se spoust drzi ve chvili, kdy se pakou manualne uzamyka zaver.
Tzn. odklada se zbran s nenapnutym spoustovym mechanismem, zavrenym zaverem a bez zasobniku (tedy jako by vypustil kohout pres palec na pistoli).

Takovemu tomu "vratte zbran do puvodniho stavu a odlozte" bych se jako zadatel pokusil vyhnout s oduvodnenim, ze odkladat budu pouze prazdnou vybitou zbran.

vevericka

Příspěvek#5632 » pát 14. črc 2017, 14:24

U nás se na nástřelnou sérii ptali každýho zvlášť. Nevím, jak ostatní, ale já jsem si ji ráda vzala, protože u střeleb byla pistole, kterou jsem předtím nikdy v ruce neměla (tu, co obvykle dávají, měli v opravě, tak dali Shadow 1).

vgj

Příspěvek#5633 » pát 14. črc 2017, 14:39

petero:
Zeptat se. A požadavek u mé zkoušky zněl odložte v bezpečném stavu. Pro dalšího si ji připravím sám.
Takže dle mé preference zásobník mimo a otevřený závěr. Zeptal se i na vypuštění úderníku.

marinakus

Příspěvek#5634 » pát 14. črc 2017, 15:58

CMK : To je mi jasné. Je to tak. Proto jsem uvedl porovnání s pistolí a každý ať si přebere sám, v jakém stavu lze pistoli odložit. I když podle nového nařízení vlády téměř v jakémkoliv. Ale odložit malorážku s vypuštěným bicím mechanismem přece nemůže být žádný problém.

petero

Příspěvek#5635 » pát 14. črc 2017, 17:24

A ještě, vyžaduje se, alespoň pohmatem, kontrola zápalníků, jestli nečumí trochu ven ze závěru? Kdo si někdy při zlomeném a blbě vzpříčeném zápalníku vystřelil dávkou z pistole a nebo odpálil náboj při zaklapnutí brokovnice ví, proč se ptám na možná hloupost.

marinakus

Příspěvek#5636 » pát 14. črc 2017, 18:13

Jo, někdo to vyžaduje a měl by si o to říct. Má to sice svoji logiku ale to má kontrola průchodnosti hlavně taky. Kdo to dělá pokaždé v praxi by mě fakt zajímalo. Od 1.8.2017 je to podle mě nesmysl.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5637 » pát 14. črc 2017, 21:42

marinakus píše:CMK : To je mi jasné. Je to tak. Proto jsem uvedl porovnání s pistolí a každý ať si přebere sám, v jakém stavu lze pistoli odložit. I když podle nového nařízení vlády téměř v jakémkoliv. Ale odložit malorážku s vypuštěným bicím mechanismem přece nemůže být žádný problém.

U me ne, u Tebe ne, ... Znas to :-)

O kontrole zapalniku u zkousky slysim prvne, ale verim vsemu :-) Ja to v zivote nekontroloval...

marinakus

Příspěvek#5638 » sob 15. črc 2017, 08:13

CMK : Nejen zápalník ale i třeba vytahovač. Proto ti říkám, že lidská tvořivost je nepodchytitelná. Byl bych nerad, kdyby sis myslel, že nový předpis jen odsuzuji. To v žádném případě. Právě tyto výmysly by měl odstranit. Ale samospasitelný určitě není a tolik bych nad ním zas nejásal. K dokonalosti má opravdu strašně daleko.

Harry HaD

Příspěvek#5639 » úte 18. črc 2017, 11:26

cmk píše:Asi by bylo fajn trochu osvety:

----------------------------
b) Slabá rána
Provede se kontrola zbraně podle bodu 2 této přílohy. Následně se provede kontrola průchodnosti vývrtu hlavně, které bude u zbraní většiny konstrukcí předcházet rozebrání zbraně. V případě, že střela je uvízlá v hlavni, provede se její odstranění. Provedení rány jistoty po kontrole zbraně, u které došlo ke slabé ráně, není porušení zásad bezpečné manipulace se zbraní, a to zejména pokud je takový způsob uvolnění spoušťového a bicího mechanismu nezbytný pro její rozebrání.

------------------------------------

Teda tohle je ale vyloženě špatně... A nebezpečný... I u slabý rány je třeba chvíli počkat, jestli nedojde k nějaké další a opožděné reakci. Když byla slabá, zřejmě neshořelo všechno co mělo a nějaký zbytek by tam ještě mohl zůstat (v nábojnici, hlavni...). A i ten zbytek se může aktivovat se zpožděním :!:

To "vyčkání" v tomto odstavci nějak vypadlo omylem?

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5640 » úte 18. črc 2017, 12:33

Tohle je vylozene dobre, protoze "druha cast vystrelu" u slabe rany je slusne receno mytus, na plna usta receno picovina. Kdyz to nezapali zapalka, k opozdenymu vystrelu nedojde.
Tzn. to vyckani vypadlo zamerne zcela spravne.
Zejmena je dobre, ze je explicitne uvedeno, ze rana jistoty je OK.

Zpět na