Novela evropske smernice o zbranich

Kralycek

Příspěvek#2101 » pon 29. kvě 2017, 07:07

No ja bych taky rada nakoupila ještě. Ale nákup prave proběhne nejdříve 12. No a na počkání u nas bohuzel prukazy nevydavaji. Zkusim to z nich vytahnout přímo na místě.

Knop

Příspěvek#2102 » pon 29. kvě 2017, 07:14

Jsou tady tři data:

požádání o registraci
datum uvedené na průkazu zbraně
datum vyzvednutí PZ

Jako datum zaregistrování zbraně má podle mě smysl první nebo druhé, proč by to mělo být nějak závazné třetí??? Jak by mohl někdo argumentovat, že registrace proběhla třeba 14.6., kdy jsem vyzvedl PZ, když je na samotném průkazu jako veřejné listině uvedené dřívější datum?

Kralycek

Příspěvek#2103 » pon 29. kvě 2017, 07:45

No právě. A u nás bývá datum vydání průkazu tak tyden po podani žádosti. A to už je 19.

zkpet

Příspěvek#2104 » pon 29. kvě 2017, 07:58

Je zde podle mě ještě jedno datum a sice vydání povolení k nákupu. Ve směrnici si může být napsané co chce, ale pořád platí české zákony. A jestliže mám platné nákupní povolení, pak se bude dost těžko zpětně zneplatňovat (byť formou nepovolení grandfatheringu).

Osobně si myslím a doufám, že nový zbrojní zákon toto bude reflektovat pozitivně pro nás a pokud v něm bude figurovat datum, tak s přihlédnutím na platnou legislativu.

Kralycek

Příspěvek#2105 » pon 29. kvě 2017, 09:14

Takze u nás na čtyřce mi řekli, ze sami nic nevědí a ze na implementaci je 15 měsíců. A ze pokud 12. nakracim se zbrani a žádostí o prukaz, mělo by to být ok. Tak jsem jeste zvedava, jestli 12. až si pujdu pro nakupko, to bude stale tak, ale snad ano. Nikdo se do niceho prý nehrne.

Lynx

Příspěvek#2106 » pon 29. kvě 2017, 09:23

Pokud ti registraci odmítnou, trvej na písemném zdůvodnění, protože k tomu není žádný zákonný důvod.

WalrusInAnus

Příspěvek#2107 » pon 29. kvě 2017, 12:20

Napadla mě hypotetická otázka (která se nemusí nutně týkat zrovna zbraní). Co když odmítnou vydat písemný zdůvodnění nebo písemný potvrzení zamítnutí? Co pak?

Antony30011

Příspěvek#2108 » pon 29. kvě 2017, 12:26

Pak už je to tady totální banánistán...

Lynx

Příspěvek#2109 » pon 29. kvě 2017, 12:41

Řešil jsem to jednou, když mi v obchodě odmítli převzít zboží na reklamaci (ne vyřídit, vůbec to převzít) a odmítli mi o tom dát zápis, i když obojí jim nařizuje občanský zákoník. Vzal jsem telefon, pustil kameru a zeptal se, jestli stále trvají na tom, že zboží do reklamace nepřevezmou. Prodavačka začala cosi o tom, že na to nemám právo, ale plete se, podle § 88 občanského zákoníku není souhlas se zachycením osoby k ochraně jiných práv nutný. Takže:

Ty jsi povinna udělat oznámení na předepsaném tiskopisu (šedivák) a současně předložit zbraň. Zapnul bych kameru a řekl, že činím oznámení o nabytí vlastnictví zbraně podle § 42 zákona o zbraních, zde je tiskopis a zde předkládám zbraň, tady jsou mé doklady a kolky. Nechcete to vidět? Nevadí, já jsem svou povinnost splnil. Šedivák bych nechal na pultě a odešel.

Ale tohle na zbraních nebude nutné, kdyby už ani Policie jako organizace nedodržovala zákony, to by bylo už opravdu za hranou.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2110 » pon 29. kvě 2017, 13:05

Tak potreti...

Dokud plati soucasny zakon, tak se vse ridi podle nej... Takze i zbran, se kterou se prijde treba 19.6., tak ji Policie normalne zaregistruje !!!! Podle naseho zakona. Smernice neni primo ucinna.

Problem bude s tim, ze jakmile vstoupi v platnost novy zakon, bude tam nejaka ochranna lhuta - treba rok, kdy vsichni, kdo maji zbran, ktere byla prerazena z B do A moznost zazadat o vyjimku. A ti, kdoz stihnou zaregistrovat do 12.6., ti vyjimku dostanou. Ti, kdo to do 12.6. budou mozna mit problem !!!!

Nutno rict, ze stat si toho je vedom a bude snaha to nejak vyresit. Jen se zatim nevi jak.

Kazdopadne i tomu problemu pozdeji zaregistrovane zbrane se bude dat vyhnout clenstvim ve spravne sportovni organizaci.

Lynx

Příspěvek#2111 » pon 29. kvě 2017, 13:15

cmk píše:Ti, kdo to do 12.6. budou mozna mit problem !!!!

Nutno rict, ze stat si toho je vedom a bude snaha to nejak vyresit. Jen se zatim nevi jak.

A to je přesně to, co říkám (a ne jen já, i větší autority, viz např. komentáře Jiřího Pospíšila, exministra spravedlnosti). Stát nemůže měnit pravidla hry. Co jednou schválil, nemůže vzít snadno zpět. Pokud to udělá, musí počítat se žalobami a náhradou škody. V demokratickém státě (a i když máme spoustu komplikací, za demokratický se tento stát stále pokládá) nemůže říct "včera to bylo v pořádku, dneska, ačkoli se nic nezměnilo, je to špatně".

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2112 » pon 29. kvě 2017, 13:36

Ale to nikdo nerozporuje a je to presne to co rikam - ze i stat bude mit problem...
Bud totiz porusi svoje vlastni pravidla hry, nebo nenaplni smernici.
A ano, i zaloby a tohle vsechno hrozi... Tak trochu vyhoda pro stat je, ze Kosy uz nejsou a ty zbrane, kterych se to bude tykat, bude par tisic...
Hlavne ale spis hrozi to, ze se lidi naserou a zakopou to na zahrade a prejde to do ilegalu.
Proto nemam strach, ze stat nevymysli zpusob, jak o v rukou lidi nechat. Ale uplne bych nespolehal na proste: "kdyz mam, tak mam a nikdo mi to nikdy nesebere".
Byly tu mnohem rozvinutejsi demokracie, kde ty zbrane lidem vzali.

A stale plati - i kdyby byly zbrane koupene po 12.6. problem, je to problem resitelny clenstvim ve spravnem SSK, pripadne, pokud to dopadne tak tim, ze se z cloveka stane "osoba dulezita pro obranu CR".

Lynx

Příspěvek#2113 » pon 29. kvě 2017, 13:50

Původně jsem reagoval jen na dotaz, jestli může dojít ke komplikacím při registraci po 12.6. a opakoval jsem, že se to týká stávající legislativy.

Mimochodem, tohle je jeden z důvodů, proč tato směrnice vznikla: http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/24 ... m-flobert/ Prostě měli bratia fakt průs*rový zákon a je potřeba s tím něco udělat. Tím nechci říct, že je Směrnice nejlepší řešení :D

Pupak

Příspěvek#2114 » pon 29. kvě 2017, 13:58

Lynx píše:V demokratickém státě (a i když máme spoustu komplikací, za demokratický se tento stát stále pokládá) nemůže říct "včera to bylo v pořádku, dneska, ačkoli se nic nezměnilo, je to špatně".

Včera jsi mohl mít kuřáckou hospodu a dneska, ačkoli se nic nezměnilo, je to špatně. Nebuď naivní, posledních 15 let se neustále jen něco zakazuje a přikazuje, současná vláda nedělá prakticky nic jinýho. V "demokratickým" Německu ti můžou legálně zabavit barák, aby měli kam dát migranty.

Čest výjimkám, ale nevěř tomu, že se někomu jedná o naše práva. Primární motivace je strach, že ty kvéry zmizej beze stopy. Minimálně je to potřeba rozfázovat a žábu vařit pomalu.

Osobně mám nakoupeno, počítal jsem s tím, že datum účinnosti bude už někdy v dubnu, tj. datum projednávání (=datum schválení)+1+20 dní. Kdo je připraven, není překvapen.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2115 » pon 29. kvě 2017, 14:18

Jj, dneska vysel u DFENSe clanek...
http://dfens-cz.com/evropska-smernice-o ... ta-a-myty/

Je tam odstavec:
Slováci by na jednu stranu někteří zasloužili zpřerážet pracky. A to především za to, že nejsou schopní komplexně vyřešit problém úprav zbraní. Nejdřív předělávají ostré na znehodnocenky. Někdo vezme pilník, flexu, kladivo a tyčku a za +é min z toho má ostrou. Tak se tohle konkrétně zakáže. Pak se dělají expanzky tak, že při troše štěstí stačí vyrazit kolíček výstřelem. Stát sice vyřeší „expanzky“ stanoví formu předělávání na ně, ale jen na ně. Pak jsou zase dostupné „předovky“. To si takhle představte Glocka, který má v nábojové komoře nalisovaný váleček a vyndaný úderník. Můžete to zpředu naplnit černým prachem a 9mm kulí. Sice to nemáte jak odpálit, ale to nevadí… Máte z toho černoprachýho Glocka. Volně prodejnýho od 18 let. Co na tom, že to nestřílí, že vyndaný úderník dostanete v pytlíku vedle a že nalisovaný váleček zase vylisujete ven. Atd… Prostě Slováci nedokázali udělat rovnou 1 normu, která by tomuhle všemu zabránila. Řeší ty kroky jeden po druhém a vždy se samozřejmě najde nějaká dosud nepopsaná úprava. Přesně proto mají Evrospká sluníčka na nás bič ve smyslu: „podívejte, oni nejsou schopní to na národní úrovni řešit, tak to musíme řešit na úrovni evropské“. Na druhou stanu nutno Slovákům přiznat argument: „A čo ako. My tu ty s tým problém němáme.“ – to maj taky pravdu. Jiným evropským problémům se postavili čelem a proto to vnitřně řešit tolik nemusí. Ale to je na jiné téma.

A tenhle podstavec krasne vysvetluje tuhle zbran:
http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/24 ... m-flobert/

Zpět na