Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti

Tomi_901

Příspěvek#76 » stř 8. bře 2017, 14:46

Datum 8.3.2017
Střelnice Trigger Service Brno.
Účast: 19 na písemné 3 na opravu
Komisař JUDr. Záruba
Skupina: A,B,E

5 z 19 neudělalo testy, celkově zkouškou prošlo 11 lidí (včetně prošel 1 z opakujících). Možná jsem neuvedl úplně přesně počty, ale to asi není až tak důležité.
Test začal asi 9.30, manipulace kolem 11.00 a ve 13.00 bylo hotovo.

Po testech a před manipulací bylo jasné proškolení co bude vyžadovat u manipulace a u střelby. Komisař nás bral po jednom, nejdříve manipulace, pak střelba, měl klidný přístup bez snahy vystresovat. Příkazy byli jasné, pokud jsem udělal něco, co mi neřekl, tak upozornil. Na taktické na pultech ležela ČZ75, malorážka a brokovnice. U všech provést kontrolu zbraně, u krátké simulace závady a odstranění, příp. rozborka. Pokud to proběhlo OK, tak se přešlo vedle na střelnici a střílet. Já střílel jen z krátké, ale myslivci pálili i z malorážky a brokovnice. Odpad byl značný, ale nikdo si nestěžoval, že by komisař byl nespravedlivý. Lidi ve stresu zazmatkovali a např. začali místo kontroly rozborku a pod.
Policista dohlížel a nezasahoval, pouze s vyhozenými řešil nějakou administrativu. Správce střelnice dohlížel na střelbu, jinak do průběhu celých zkoušek nezasahovali.

Ze zkoušky jsem neměl pocit, že by byla nespravedlivá anebo že by komisař měl laťku velmi vysoko anebo naopak nízko. Přístup pana komisaře byl profesionální, komunikace jednoduchá a zřejmá. Když vyletělo pár lidí, tak ostatním řekl ať provádějí kontroly zbraně a ať dodržují bezpečnost a nedělají nic co jim nekáže. Je to o přípravě a o zachování klidu. Nejhorší je to nekonečné čekání, až se vyhodnotí teoretická, až příjde na mne řada, ale jinak to ani nejde :-).

Díky za tyto stránky a za informace, které tu jsou. Dost mi to pomohlo.

Ex!tus

Příspěvek#77 » ned 12. bře 2017, 13:19

datum: 10.3.2017
místo: střelnice Jimy, Odrava u Chebu
Komisař: Mgr. Michal Pitro + dva příslušníci
účast: 20 + 4 opravkáři

komisař naprosto v pohodě, před započetím zkoušky byl podrobný a srozumitelný brífing.
dělal jsem jen skupinu E, takže jsem manipuloval je s krátkou
v průběhu zkoušky chtěl kontrolu, rozborku/zborku, popsat hlavní části zbraně + chtěl slyšet že na nich jsou zkušební značky a výrobní čísla, pak se ptal na typ zbraně, ráži a jak jí poznám.
následovala simulace střelby, kdy chtěl vidět postup při přerušení a ukončení střelby, v průběhu pak jednu závadu a její odstranění.
nevymýšlel žádné záludnosti a naopak když viděl že je někdo nervní tak se ho snažil uklidnit (aspoň v naší trojci)
při ostré střelbě už nechtěl nic víc než nabít, nastřílet a ukončit sřelbu.

teoretickou část udělali všichni, při praktické cca 6 lidí vypadlo, na opravkáře jsem už nečekal.

rád bych poděkoval tomuto webu za přípravu na teoretickou část a speciálně panu Stanislavu Makovičkovi za přípravu na praktickou část.

petras125

Příspěvek#78 » úte 21. bře 2017, 12:24

Datum: 21.3.2017
Místo: Brno, střelnice Rosnička
Komisař: Pavel Lukeš + jedna příslušnice PČR
Účast: 22 + 0 opravkařů
Skupina: rozšíření o A+B+C

Začátek v 9:00 s lehkým zpožděním. Kontrola OP, poučení a srozumitelný brífing. Z 22 účastníků 8 nenapsalo test (někteří zjevně opakovaně). Já jsem odevzdával jako první s plným počtem bodů a (možná díky tomu) jsem šel jako první na manipulaci a střelbu. Opět kontrola OP a brífing. Manipulaci jsem ukazoval na brokovnici, takže toho na pokažení mnoho nebylo. U vedlejšího stolečku kolega manipuloval s dlouhou malorážkou. Komisař byl naprosto v pohodě. Klidně mohl být i výrazně ostřejší a stále by to bylo zcela v normě. Pak střelba z malorážky + brokovnice. Povely u střeleb zcela standardní. Závada byl selhač, chtěl slyšet čas před otevřením závěru. U malorážky se ptal, zda chci nástřelné (chtěl jsem). V průběhu střeleb byl přítomen (kromě komisaře a policistky) i zbrojíř nebo správce střelnice. Jak dopadli ostatní nevím - odcházel jsem jako první.

Zbroják (dříve G, nyní E) mám přes 25 let, ale i tak jsem byl lehce nervózní a docela chápu úplné začátečníky, že pro ně zkouška může znamenat docela stres, zvláště pokud je komisař nějaký záludný nervák.

Komisařovi patří z mé strany určitě poděkování za korektní a zcela profesionální přístup, správcům tohoto webu za možnosti procvičování a zejména apku do mobilu, kterou jsem k tréningu testových otázek hojně využil.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#79 » stř 22. bře 2017, 15:12

PŘIPOMÍNÁM:
Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti - ŽÁDNÉ REAKCE

Vinohradian

Příspěvek#80 » čtv 23. bře 2017, 15:39

Datum 23.3.2017, 9;00
Střelnice: Komplex tunelových střelni Rajská Zahrada. Praha.
Účast: 16 + 0 opravkářů
Komisař: Bc. Fiedler + 2 příslušníci P ČR
Skupina: A,B,C,E

Komisař velmi korektní a klidný, pokud by to šlo dodatečně bych mu klidně i poděkoval. 1 paní nedala teorii a dalších cca 7 lidí odpadlo při manipulaci (zásobník, prst na spoušti a bezpečný prostor... klasika), poslední fázi střelbu na terč zvládli všichni. Já osobně jsem manipuloval pouze s pistolí, kdo ale nebyl s pistolí úplně na 100%, dostal na rozborku i malorážku.
Cena 2400.- Střelnice a 600.- za komisaře. Občerstvení v ceně. Slevový poukaz na nákup zbraně v hodnotě 500.- Kč.
Praktická část vybití, rozborka + závady (já osobně zádržka a slabá rána) + postup při přerušení a ukončení střelby.
DÍKY moc za tyhle stránky, kde jsem se mohl namemorovat otázky k teoretické části.

trubka

Příspěvek#81 » čtv 23. bře 2017, 19:27

Datum: 23.3.2017
Místo: Střelnice Kelč (okres Vsetín)
CCa 29 přihlášených, 24 skutečně dorazilo, 7 neudělalo testy, všichni udělali manipulaci a 1 nenastřílel
Zkušební komisař: Mgr. Ing. Dostálek
Skupina: A,B,C,E

Organizace při zkouškách byla taková, že:
- začátek byl v 8 hodin, prezenčka + platba celkových 1500 Kč, začátek testu v cca 8:50
- všichni napsali test (ti, co napsali dříve, mohli odejít z místnosti), test se opravil a vyhlásily se veřejně výsledky (cca 10:30?)
- potom postupně všichni zbylí (po jednom) šli na manipulaci,
- potom všichni, kterých se to týká (po dvou) šli na střelbu na 10m,
- potom všichni, kterých se to týká (po dvou) šli na střelbu 15m,
- potom všichni, kterých se to týká (po dvou) na střelbu dlouhými zbraněmi.
Tímto způsobem zůstali všichni úspěšní účastníci až do konce zkoušky, kdy nám komisař vydal Doklad o osvědčení (cca 13:30 hodin).

Test a střelbu asi netřeba hodnotit, ta je čistě na každém z nás. Výjma našich schopností a vědomostí jsem nezaznamenal nic, co by mohlo mít vliv na tyto části zkoušky.

Manipulaci mohu porovnávat pouze s tím, co se píše zde na foru a tak se asi jen omezím na to, že komisař nedělal žádné záludnosti a nedusil nás. Já jsem u manipulace dělal kontrolu, rozborku a sborku krátké kulové zbraně a pouze kontrolu brokovnice - dvojky. Neměl na mě žádné otázky ohledně částí zbraně a podobně. Domnívám se,že manipulaci udělali všichni. Komisař na mě působil formálně, profesionálně a ve skrze příjemně.

Teoretické znalosti jsem čerpal především z tohoto webu a tak tímto velice děkuji.

WMartin

Příspěvek#82 » pát 24. bře 2017, 06:25

Ahoj. Tak já jsem byl včera ve čtvrtek 23.3. Na zkoušce. Všechno v pohodě a klidu. Brno AWIW.
Asi 15 lidí. Zbytek nedošel.
Od 9.00 do 13.00
2 neuspěli u testů jeden u manipulace.
Zrovna byl semnou. Nevyndal zásobník u malorážky a chytl hnes za závěr.
Já měl A.B.C.E
Takže Czta, malorážka a kozlice.
Komisař fajn chlap. Férové jednání. Nabídl třeba to, že pokud první sadu 5ti nesplníš, bude to brát jako zkoušku jak je zbraň zastřílená, na což má každý ze zákona nárok. Jen teda 3 ranama. Když trefíš, bude to brát jako platný pokus zkoušky. Žádné naschvály, ani nechtěl třeba selhaný výstřel s 30 sec. čekáním. Prostě zkontroluj, rozeber, řekni co je hlaveň.... slož. Napáskuj a nabij. Vybij a zkontroluj. Pak na střelnici, nasypeme do terčů a ahoj. Takže všem z AWIW mooooc děkuji. Samozřejmě týden před zkouškou jsem dělal přípravný kurz a den před zkouškou ještě vystřelil 20 ran pro kontrolu že už něco trefim.

lebi

Příspěvek#83 » úte 28. bře 2017, 20:16

Datum: 28.3.2017
Strelnice: Lukova u Lanskrouna
Ucast: 10 + 4 na opravny pokus
Komisar: S. Simon + 2 policiste
Skupiny: A, B, E.

Teorie:
Nenapsali 2 uchazeci. Ani jsem si nejak nevzpomnel se podivat na kolik jsem to napsal - v tomto okamziku uz je to myslim nepodstatne.

Manipulace:
Nez jsem se nadal byl jsem zavolan jako druhy v poradi. Komisar pusobil prisnym dojmem. Mel jsem provest rozborku kratke kulove zbrane - takze kontrola stavu, zda-li neni nabita a nasledne rozebrani. Dalsim povelem bylo "slozte zbran". Po slozeni "muzete jit, zavolejte pana "XYZ".
Opravkari udelali manipulaci vsichni, z nas osmi zbylych po testu neudelali 4. Vsem se stala osudnou "slaba rana".

Strelba:
Ja pouze pistole. Krom jednoho opravkare nastrileli vsichni.

Pokud je mi znamo, zkousky po celou dobu probihaly bez zasahu PCR.

Ma priprava:
- cca 14 dni po vecerech uceni se na testy - timto dekuji tvurcum a spravcum techto stranek :-)
- dve sobotni dopoledne stravena na strelnici s kamaradem, ktery jiz ma zbrojni prukaz.
- pripravny kurz zamereny na bezpecnou manipulaci v sobotu pred zkouskou.

tbe

Příspěvek#84 » pon 3. dub 2017, 16:00

Datum: 3.4.2017
Místo: Střelnice Třebotov
Zkušební komisař: Milan Sklenář
Popis: Přihlášeno údajně 23 lidí, dorazilo 19 (včetně 3 opravářů), po testech odešli 4, manipulaci přežilo 9 lidí, jeden následně nenastřílel.

Pan komisař na úvod chvilku dělal zlého muže stran případných podvodů při testu, po zbytek času byl ale v pohodě, věcný, klidný, normální. K testu samotnému není co dodat, je třeba se to naučit, k čemuž je ideální zdejší aplikace. Já měl na přípravu cca měsíc systémem, jedu v tramvaji, zkouším si otázky, jedu ve vlaku, zkouším si otázky, čekám někde na úřadě, zkouším si otázky... Před zkouškou jsem již dokázal projít kompletní seznam otázek bez chyby. Je to jak v autoškole, časem zjistíte, že u velké většiny otázek poznáte správnou odpověď aniž byste ji celou četli, mnohdy ani není třeba číst otázku. 40 minut na test je fůůra času, není problém test vyplnit pod 10 minut. Doporučuji zkusit si test nanečisto, je dobré po mnoha odpovědích kliknutím na možnost si zkusit, že odpověď píšete na jiný papír.

Před manipulací pan komisař na krátké zbrani předvedl pokyny, které bude vydávat a očekávanou reakci na ně. Zásadní je opravdu poslouchat, co se po vás chce a dělat jen to, k čemu jste dostali příkaz. Na přímý dotaz, v jakém stavu si přeje odkládat dlouhou zbraň bůhvíproč neodpověděl, bral jsem to tak, že nejsme na školení. Vlastní manipulace byla zcela přímočará, dělal jsem ABCE, na začátku zkoušky mi určil bezpečný směr, zbraně ležely na stole již ve správném směru. Dostal jsem pokyn zkontrolovat pistoli, koukám kladivo natažené, takže hlásím co vidím, zvedám pistoli, zásobník ven (prázdný), stáhnu závěř a ejhle náboj v komoře (zpětně si vybavuji, že jsem přehlédl ne úplně zavřený závěr), vyhazuji, pohled do komory, pohled do šachty, mířená rána jistoty, odkládám zbraň s tím, že je bezpečná. Dále pokyn napáskovat tři náboje do zásobníku, hlásím hotovo. Další pokyn zásobník do zbraně. Ptám se, zda si přeje abych provedl kontrolu zbraně, odpověď proč prosím vás, teď jste ji kontroloval. Takže šuplik do podniku, další pokyn zbraň nabít a pálit. Natáhnu zmáčknu a pan komisař půjčte mi to na chvíli. Vystrašen všemi možnými zvěstmi na internetu se ptám, jestli mu ji mohu předat bez kontroly. Vyrobil mi zádržku vrátil mi ji do ruky a povídá odstraňte závadu. Dal si s tím práci, zásobník nešel ven, tedy závěr na záchyt, vyjmout zásobník, vyklepu z toho hilznu, kontrola komory a šachty, rána jistoty, hlásím závada odstraněna. Povídá mi, teď jste z ní střílel, máte ji zkontrolovanou, tak ji rozeberte k běžnému čištění. Tady není co řešit, kladivo na ozub, s palcem pod bobřím ocasem (učili mne i druhý způsob s palcem v lučíku, tohle je po mém soudu lepší, doporučuji osvojit si tento způsob) rozebírám. Po vyjmutí hlavně kontroluji průchodnost hlavně s komentářem, že to je asi zbytečné, komisař mi odpovídá, že to vůbec není zbytečné. Ukázal na hlavní části a chtěl vědět, jak se jmenují, nic víc, složte zbraň. Opět pohled do hlavně, skládám pistoli, pár zatahání za závěr pro kontrolu vratné pružiny, mířená rána v režimu SA, mířená rána v režimu DA, ptám se, jestli si přeje kontrolu pojistky. Odložte. Pro jistotu odkládám se slovy je bezpečná - nejspíš už si o mne myslí, že jsem paranoidní. Ukáže na malorážku, co prý to je. Odpověď dlouhá kulová opakovací zbraň. Zkontrolujte zbraň, tedy opět zásobník ven, vyhazuji náboj z komory, pohled do komory, pohled do šachty, odkládám zbraň s otevřeným závěrem. Vložte jeden náboj do zásobníku ... zásobník do zbraně a nabít, hlásím připraven. Palte. Zalícím a přichází pokyn "Objevil se před vámi člověk, co uděláte?" Tu otázku dostali všichni, kdo se jí na zkoušce dožili, prst ze spouště, sklápím zbraň, zajišťuji. V pořádku, zkontrolujte zbraň a odložte. U brokovnice jsem dostal již jen pokyn zkontrolovat zbraň zda není nabitá, kontroluji prostor za sebou, lámu loktem pažbu dolů, vyjímám náboje z obou hlavní, pohled do hlavní. Hlásím bezpečná, v pořádku, odložte. No a mám zmanipulováno.

Na manipulaci jsem byl volán jako poslední. Všichni vyhození hlásili, že byli vyhozeni na nějakou základní chybu, prst na spoušti, prst na lučíku (komisař upozorňoval předem, že prst musí být transparentně mimo spoušť), nepočkal 30 vteřin, slečně útlé konstituce došly síly při tahání za závěr a nepořešila zádržku. Za sebe mohu říci, že komisař nezkoušel žádné triky, nepokoušel se mne znervóznit, byl naprosto korektní. Nejspíš není na škodu komentovat, co zrovna děláte.

Při střelbách jsem byl dotázán, zda si přeji nástřelné, odmítl jsem, neboť jsme si ze všech zbraní vystřelili při přípravné schůzce na střelnici před třemi dny a pan Huml je má opravdu dobře nastřelené, pokud to mohu posoudit. Pistole jsme přebírali a předávali ve střelecké pohotovosti, malorážku s otevřeným závěrem obě samozřejmě bez zásobníku, dvojku zlomenou. Na pokyn vkládám náboje do zásobníku, na další zásobník do zbraně. Poslední pokyn nabít a pálit. Po dostřílení zkontroluji že je prázdná komora a zásobník a po kontrole komisařem odládám zbraň jak jsem ji převzal. Podobně s malorážkou. U dvojky doporučuji podívat se do obou hlavní před i po střelbě. A je to. Ke střelbě jsem dostal radu, která je opravdu dobrá: tři minuty na pět ran je nekonečný čas. Nespěchejte, nechtějte vystřelit za každou cenu. Když to nejde, prst ze spouště, stáhněte zbraň a dejte si dva nádechy na uklidnění. Střílel jsem pomalu, rána, stáhnout zbraň, dva nádechy, zamířit rána ...

Připravoval jsem se měsíc. Teorie viz výše. Protože jsem až do podání přihlášky na policii nedržel krom vzduchovky zbraň v ruce, natož abych z něčeho střílel, šel jsem se rovnou objednat na školení na střelnici. Absolvoval jsem čtyři lekce v Praze na AVIMu, pak jsem si řekl, že by bylo dobré poslechnout si to jednou někde jinde a tak jsem zajel do Příbrami do LERO, i proto, že tam bylo možné zkusit si střelbu z dlouhých zbraní. Oba instruktoři v AVIMu i LERu byli skvělí, příprava byla hodně nad rámec toho, co jsem na zkoušce nakonec musel předvést. Doporučuji nechodit na školení jen na jednu střelnici, doporučuji zajít se podívat na místo činu před zkouškou a vyzkoušet si tamní zbraně. Na Třebotově se pokud vím pořádá jen seznamovací kurz pár dnů před zkouškou, což je simultálka pro všechnu zůčastněné plus minimální střelba, proto jsem chodil jinam. Myslím, že jsem manuálně poměrně zručný i mám pochopení pro stroje, ale bez přípravy na střelnici by byla zkouška z manipulace velmi, velmi obtížná. Taky se mi myslím osvědčilo představovat si v hlavě, jak provádím manipulaci se zbraní - jdu na vlak, provádím pomyslnou rozborku. Krom času stráveného na střelnicích (dohromady cca 12 hodin) se vše ostatní dá zvládnout v době, kdy byste stejně nic rozumného dělat nemohli.

Písmenek jsem napsal spoustu, tak doufám, že někomu pomohou.
TBe

Indos

Příspěvek#85 » úte 4. dub 2017, 18:31

Zdravím,
jen krátce stručně

darum: 3.4.2017
Střelnice: Magnum Praha 6
komisař: pan Julius Babinský

Střelnici a přípravné kurzy doporučuji, byl jsem na hromadném a pak ještě pro jistotu pár dní před zk. individuál na 2h na bezpečnou manipulaci.
Docela jsem se bál že to nedám, tak jsem se tomu docela věnoval.
Testy: dorazilo tuším 12 lidí snad z 20 ti přihlášených, dva to nenapsali o bodík
Manipulace: pan komisař vše předem vysvětlil. žádné záludnosti nebo tak nedělal, ale jinak myslim že je přísný ale jak píši férový. Pokud člověk dělal co měl a vyčkával na pokyny a uměl bylo to v pohodě. Manipulaci nedali myslim 2 Jednen nečekal 30s po selhači

střelby: nedal myslím jeden,nejsem si jist

Poznatek : střelnice fajn, komisař přísný ale fér jednání.
Málem jsem to nenastřílel z vlastní blbosti, doporučuji vzít si zkušební rány, já je nechtěl a stres,upocené ruce a dal jsem to teda o fous.

Nagligivaget

Příspěvek#86 » úte 4. dub 2017, 22:38

Jen upřesnění Indose :-)
Na testy myslím ze zminovaných cca 20 dorazilo jen 11 lidí, 2 nenapsali o bod. Ke zbylým 9 se přidal jeden opravkář.
Šel první a bohužel vylítl / zminovaných 30s/.
9 udělalo a šlo střílet.
Šel jsem druhej, chvíli pak ještě byl v klubovně. Po 4. jsem šel domů, do té doby všichni nastříleli, pak nevím.

Pan Babinský souhlasím, že absolutně fér. Jasně řekl co bude chtít a co ne, žádné záludnosti, žádné stresování. Jen prosté ukázaná platí.
Rád bych poděkoval za super přípravu Marinakusovi zde z fora /rozhodně všem doporučuju/ a rovněž Janu R. ze střelnice Magnum za totéž :)

jjirka

Příspěvek#87 » čtv 6. dub 2017, 18:01

Datum 6.4.2017
Střelnice Trigger Service Brno.
Účast: 35 na písemné (z toho dvě dívky :), 3-4 na opravu
Komisař JUDr. Záruba

3 z 35 neudělali testy (jinak skoro všichni na plný počet), 4 z 32 neudělali manipulaci a 1-2 nenastříleli.

Příchod 8:30, začátek testu po deváté, kolem 11 hodiny se už manipulovalo a zároveň střílelo. V půl druhé bylo hotovo včetně gratulace od komisaře a předání potvrzení o odborné způsobilosti.

Komisař jasně vysvětlil co bude vyžadovat. U manipulace a střelby jasné instrukce. Zbraň odkládat až na povel.

Na mě vyšla kontrola všech třech zbraní (CZ75, brokovnice a malorážka). Nic jiného nevyžadoval (rozborka, slabá rána, selhač, zaseklá nábojnice). Pak hned střelba z pistole a bylo hotovo.

Vše stačilo provádět jasně a pomalu. Vyhazovalo se za prst na spoušti, nevyndaný zásobník.

Přítomná policistka pouze dohlížela.

Musím pochválit profi přistup komisaře, přípravný kurz na Triggeru a tenhle web, appku i forum, hodně mi pomohly.

gogan

Příspěvek#88 » čtv 13. dub 2017, 14:27

Datum: 13. 4. 2017
Střelnice: Brno, B&H MAGNUM CLUB
Účast: 25+ 2 oprava
Komisař: p. Jiří Mareček
Správce: Ing. Jan Hynšt
Skupina: A, B, C, E

3 neudělali test, poté rozdělení do skupin, jen na krátkou kulovou a zbytek.
Z první skupiny vyletěli, co jsem stihl sledovat 3 - 4.
Z druhé (větší) tuším neprošlo 5 z toho 1 nenastřílel.

Komisař před zkouškou vysvětlil co bude požadovat a co nebude tolerovat, dal prostor pro dotazy.

Vyhazovalo se za:
Zásobník
Prst na spoušti, nebo lučíku
Nepředložení zásobíku ke kontrole (malorážka)
Nezkontrolování průchodosti hlavně kozlice při převzetí zbraně a nabíjení (to byl pán na rozšíření skupin o C)

Komisař naprosto korektní, nesnažil se (už beztak nervózního) člověka rozhodit, zkoušel v rozsahu zákona v míře jak se mu adept jevil. Slabou ránu neměl v závadách nikdo.
Správce maximálně vstřícný, při střelbě pomáhal jak mohl, osobně mě přidal na klidu. No spíše, ubral na nervozitě :mrgreen:
Přítomný policista jen přihlížel a do zkoušky (alespoň u mne) nezasahoval.

Připravoval jsem se na střelnici v Lysicích, střelba z krátké s kamarádem a příprava ke zkoušce s povely p. Henzl. Prvotní seznámení a manipulace s dlouhými zbraněmi, kolega z práce. Teorie na tomto webu.

Za pomoc s přípravou a přístup při zkoušce všem děkuji.

Greywolf

Příspěvek#89 » sob 15. dub 2017, 10:28

Datum: 7.4.2017
Střelnice: Čestice u Častolovic
Účast: cca 9 na písemné, další dva na opravu na manipulaci
Konečný výsledek: 2 úspěšně vykonali zkoušku, většina ostatních vyhozena na manipulaci
Komisař: JUDr. Vít Šulc
Správce: p. Pospíšil

Předem se omlouvám za románový rozsah...

6. 4. se na střelnici uskutečnil pro žadatele kurz, kde jsme se mohli důkladně seznámit se zbraněmi, které budou na zkoušce: pistole CZ 50, malorážka, broková dvojka... Správce nám ukázal bezpečnou manipulaci, sborku a rozborku všech zbraní, každý mohl následně zkoušet podle libosti, následovaly řízené střelby: s nějakým klonem CZ 75, s malorážkou a ruskou a tureckou brokovou kozlicí. Všichni byli schopní nastřílet jak pistoli, tak malorážku i brokovnici (C nikdo nedělal, ale proč si to nezkusit).

V den zkoušky jsme se začali scházet po 7:30, v 7:50 dorazil komisař, 3 policisté (!) z RK, včetně vedoucího odboru zbraní, dále policista Krajského ředitelství z HK. Pravděpodobně poprvé v dějinách čestické střelnice se průběh zkoušky /manipulace/ nahrával. Komisař zmínil, že na této střelnici byl naposled asi před 12 lety...
Testy neudělali 2 žadatelé, z toho jeden opakovaně. Cca půlka zbylých testů bezchybných, půlka s chybou.

Po testech - cca v 9:20 komisař pohovořil o svých požadavcích a představách na bezpečnou manipulaci a všechny tím vyděsil, významně se lišily od ukázek předchozího dne. Základy těch požadavků komisař vysvětlil i ukázal a samozřejmě jsme se ho důkladně vyptávali a zpřesňovali, jak chce všechno vědět. Důsledně chtěl míření hlavní do bezpečného prostoru - i při lámání a rozborce brokovnice, prostě a zásadně vždy. Bezpečný prostor byl vymezen malorážkovým terčem na zdi za stolem, kde ležely zbraně. Vybití zbraně včetně vypáskování zásobníku, odložení pistole se závěrem v zadní poloze (CZ 50 nemá záchyt závěru, takže po kontrole zbraně ještě zasunutí prázdného zásobníku, natažení, vypuštění zásobníku - to nikdo z uchazečů neznal), zásobník odkládat tak, aby bylo vidět, že je prázdný... Samozřejmě prst mimo spoušť i lučík po celou dobu manipulace. Důsledné dbaní na oznamování "Závada" (ale až po 30 vteřinách čekání, předtím oznámit 30 vteřin čekám), "Ke střelbě připraven", důsledné dbaní na správné terminologii ad.

Nikdo nechtěl jít jako první, všichni se málem srazili při úprku ve dveřích. Prvního pozvaného žadatele komisař vyhodil cca po 20 minutách, spíš víc - za to, že při závadě nezvedl ruku a nenahlásil závadu (předtím oznámil "čekám 30 sekund" a pak začal závadu odstraňovat, komisaři chyběl ten pokyn mezi tím...). V terminologii komisaře rozčilovalo např. to, když se použil termín rám, chtěl tělo, tlačítko pro rozborku pistole není tlačítko, ale zásadně nárazník). Atmosféra za dveřmi mezi uchazeči zase trochu zhoustla. Druhý jsem šel já, nemělo smysl otálet. Komisař se mě nejprv zeptal, zda nejsem pod vlivem, pak jsme přistoupili ke zkoušce. Vymezil bezpečný prostor, plus minus pár stupňů kolem terče na stěně bude tolerovat pohyb hlavně, víc ne. Opět zopakoval, že projdeme všechno u všech zbraní a hlavně klid. První zbraň dal na výběr, začal jsem brokovnicí. Chtěl pojmenovat zbraň s důrazem na pořadí - dlouhá střelná palná... Pak popsat hlavní části zbraně. Řekl jsem svazek hlavní a lůžko závěru - čekal a tvářil se, že chce slyšet něco dalšího - chyták :-). Začal jsem mumlat něco o spouštovém mechanismu, dostal jsem sprdung a za úkol vyjmenovat všechny hlavní části podle příslušného paragrafu - vyjmenovali jsme je spolu... Dost jsem znejistěl. Následovala kontrola zbraně a její rozborka - zalomit pažbou dolů, hlavně do terče... Důsledná kontrola hlavní. Kontroloval jsem jak divý - teď i kdykoli později, raději více než méně :-). V průběhu mnoho otážek, např. k čemu všemu je předbažbí, pak jakým směrem se čistí hlaveň, jakým směrem se čistí, když jí myslivec zacpe hlínou z meze... Co najdu na dvojce za údaje, co je zahrdlení, jak se značí ráže, jaké je označení zkušební značky specifické pro brokovnici. Řekl jsem písmeno N, to nestačilo, mělo se to více rozvést... Ale k dobré odpovědi jsme nakonec za komisařovy asistence vždy došli. Problém byl ten, že otázek bylo opravdu mnoho, takže za chvíli jsem nevěděl, kde mi hlava stojí. Po sborce následovalo nabití zbraně, "střelba", závada (pšouk), odstranění závady... Po brokovnici šla malorážka, tentokrát jsem se nenechal nachytat na hlavní části zbraně, pak vyjmenování dalších součástí, kontrola zbraně (jak divý koukám do komory, do šachty), rozborka, sborka, nabití zbraně, závady, zkoumání náboje, otázky k druhu náboje, k ráži, co vše dělat s vadným nábojem (komisařem zmíněná další možnost donést vadný náboj na příslušný odbor PČR pět minut před koncem úřední doby měla sloužit k rozesmátí policistů, nesmáli se... ). Chyták, jestli vadný náboj můžu přebít, nemůžu. Následovalo vybití zbraně a příprava zbraně pro zabalení a odnesení ze střelnice - tehdy poprvé chtěl mířenou ránu jistoty - málem jsem tam před ní nacpal zásobník - to bych letěl, jak následně komisař zdůraznil, oddechl jsem si. Do této doby uběhlo už cca 30 minut, takže jsem měl vyschlo v ústech a mé napětí rostlo. Následovala pistole ČZ 50, opět kontrola, nabití, vybití, rozborka, sborka, závady, kontrola střeliva, odkládání zbraně se závěrem vzadu s pomocí prázdného zásobníků (nemá záchyt závěru)... Jednou jsem téměř nezkontroloval hlaveň, to bych prý zase šel s nepořízenou - zachránil mě významný pohled komisaře nebo něco na ten způsob. Nakonec mi oznámil, že to mám, ale dostal jsem napomenutí za to, že nechávám lítat náboje po místnosti a že bych je měl sám automaticky zachytit. Namítl jsem, že to chápu, ale že to se naučím asi až později, komisař se zhrozil a že tohle přeci uchazeč by měl umět na zkoušku... Venku za dveřmi ještě napjatější atmosféra, prý jsem byl u zkoušky 45 minut... Snažil jsem se všem rychle popsat, jak to komisař chce. Hlavní bylo se s ním nepřít a nenechat se nachytat na chytácích při různých otázkách... Tj. neznejistět palbou otázek v průběhu manipulace se zbraní, což není snadný úkol. Další šel letitý držitel ZP, zjevně aktivní myslivec a sportovní střelec, na rozšíření skupiny o D. Po půl hodině vyšel ven brunátný i s komisařem a komisař nám pravil: Tak pánové, právě jsem vyhodil nejlepšího kamaráda. Načež nám dal krátké opáčko co a jak chce. Napjatá atmosféra byla i uvnitř mezi policisty... Pokud vím, myslivce vyhodil za nedodržení míření do bezp. prostoru při rozborce pistole. No, abych to zkrátil - dalšího vyhodil zase po půl hodině za nevyndaný zásobník z malorážky (každý byl po 30 minutách zkoušky už zcela zmatený), dalšího za neúspěch při simulaci této situace - měl nabito, připraven ke střelbě - komisař mu oznámil, že se na něj řítí útočník (simulace nutné obrany) - jak se měl žadatel přesně u zkoušky zachovat, to nevím, každopádně myslím, že zmáčkl spoušť a pak oznámil závadu na zbrani :-). Další vyhozený byl opět dlouholetý držitel ZP (na rozšíření skupiny o D), navíc učitel, který na (tuším) střední zemědělské vyučuje mimo jiné bezpečnou manipulaci se zbraní a se studenty jezdí i na střelnici. Ve stavu zmatení v palbě otázek během manipulace po 30 minutách zase nevyndal zásobník z malorážky. Takže shrnuto - komisař vyhodil všechny - nikoho hned, ale nejdříve po cca 20 minutách - jediný další úspěšný žadatel byl opravkář, který byl zkoušený jako poslední. Dobře to, nechtěl jsem být na střelbách úplně sám. Následovala střelba - já pistole na 10 metrů, druhý žadatel pistole na 15 metrů (na D). Střelnice nemá pohyblivá terčová zařízení, takže se musí terče umístit a donést, pak zase přinést, proto se střelba řídí zde zásadně povely. Byla zima jak v morně, ten den se hodně ochladilo. Komisař nás zase seznámil se situací, vysvětlil, že chce po nás po nabití nahlas oznámit "Ke střelbě připraven" a pak "Střelba ukončena", že chce ke kontrole zbraň se staženým závěrem a zásobníkem nad výhozním okénkem, aby bylo vidět, že je prázdný. Protože jsem si byl vědom, že mě komisař v případě nenastřílení jisto jistě vyhodí a byl jsem dost nervózní, tak jsem se zeptal, zda je možno při "únavě" během střelby stáhnout zbraň k břichu - ne ne, to zásadně ne, povoluje se s nataženýma rukama zbraň zamířit o 45 stupňů dolů a k čemu že odpočívat, když se střílí jen pár ran... Policisté vše bedlivě sledovali v plném počtu. Správce připravil dvě CZ 75 a střelivo, sluchátka a šli jsme na nástřelnou. Dopadla dobře, šli jsme pak přelepit terče. Při ostrých jsem hned první nebo druhou střelu poslal těsně mimo kruhy. Ostatní šly do kruhů, i když s ohromným rozptylem. "Déčkař" vedle mě nastřílel perfektně, vše v pár cm2. Zkontrolovali jsme terče, komisař mi terč podepsal a napsal datum. A opravdu, nechám si ho na památku... Pak už formality s papíry atp. Podle reakcí policistů, správce i uchazečů během zkoušky jsem nabyl dojmu, že průběh zkoušky nebyl úplně standardní. Věřím tomu, že i kdyby uchazečů bylo 20, málokdo by na zkoušce byl méně než dvacet třicet minut a odcházel ve stavu, že neví, jak se jmenuje :-).

Ostatní žadatele na střelnici v Česticích nechci děsit, komisaři se střídají po celé republice a nepravidelne rotují, problém je, že každý komisař má jiné požadavky...

mkv

Příspěvek#90 » čtv 20. dub 2017, 09:21

Datum: 19.4.2017
Místo: Jihlava
Zkušební komisař: Mgr. Ivo Tesař

Přihlášeno: 31
Účast: 23 (zbytek se omluvil) z toho 3 ženy

Teorie: Pan komisař začal popisovat co bude po nás chtít (testy, manipulace, střelba). Vybral peníze, rozdal testy, za 15 min všichni odevzdali. 45 min čekání, poté 4 pánové odešli.
Manipulace: Přišla jsem do místnosti ke stolku kde leželi zbraně, komisař ukázal na ČZ (dělala jsem jen E), určil bezpečný prostor a začal dávat pokyny, zjistit zda je nabitá, pak rozebrat a složit a nakonec chování na střelnici (nabíjet, pálit, kontrola), prohlásil že je vidět že umím, pak se zeptal zda jsem střílela z této zbraně, řekla jsem že ne, jen z Glocka, řekl jen že ten víc kope tak že střeleb se bát nemám, tak jako teď. Žádná doplňující otázka (sam to říkal před testama že už se ptát na nic nebude). Šla jsem první tak jsem hnedka vypadla.

Střelnice: Měli jsme sraz v Třešti na kryté střelnici (zima teda hrozná :D) jedna paní nedorazila tak asi vyletela na manipulaci, šli jsme střílet 4 najednou, rozdělovat pozice a na mě že když jsem střílela jen z Glocka, tak si mám stoupnout ke stolku kde byl připravenej jedinej Glock (byla jsem celkem mile prekvapena), Začal dávat pokyny: nabíjet 3 nástřelny - palit - kontrola, přivolání terčů - zalepení - terče zpátky, nabíjet 5 - pálit - kontrola, terče - vyhodnocení - zalepení. Rozdal osvědčení a šlo se domu. Komisař úplně v pohodě, vše vysvětloval i vícekrát.

Zpět na