Rozšíření ZP o skupinu C

kasrman

Příspěvek#1 » pon 30. led 2017, 16:12

Dobrý den.jsem držitel ZP skupiny abed.chtel bych si rozšířit o skupinu c.Při psaní textů musí mít počet bodů na skupinu té nejvyšší co mám,nebo jen na SK.c? A pokud nenapíšu test na SK.e a ď,tak o ne přijdu.diky

mbem

Příspěvek#2 » pon 30. led 2017, 16:46

Dobrý den. Při rozšíření musíte donést doklad o odborné způsobilosti pro skupinu o u kterou chcete rozšířit – to znamená, že kritéria zkoušky budou jen podle skupiny C. Výsledek zkoušky nemá žádný vliv na skupiny, které již na zbrojáku máte.

kasrman

Příspěvek#3 » pon 30. led 2017, 16:49

Diky

Sysop

Příspěvek#4 » stř 15. úno 2017, 22:28

Ano, toto mne ceka taky. Zcela zbytecne absolutorium, protoze mam B. Jedine, co tim ziskam je, ze budu moci zbran nosit (krome MHD) bez obalu. A to se vyplati... :-/ Naprosto zbytecna zkouska, ale mohl by se najit rozumbrada, ktery by baziroval na tom, ze lovim, ackoli mam jen B. Ze zkouska na C je ZCELA SHODNA a tedy vubec nic mi neda, ani nedokaze, to nikoho nezajima. Hlavne, kdyz se toci penize. Pritom k vykonu loveckeho prava je nutne mit jeste LL a zbrane na C jsou shodne, jako na B. Drive se pri registraci psalo, na jake "pismeno" jdou, ted uz se to nedela.

Skoda mluvit.

Piggy

Příspěvek#5 » čtv 16. úno 2017, 08:42

Upřesním: pořád se píše (u Bčkových zbraní), ale je jen jedno společné písmeno pro sport a lov. :shock:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#6 » čtv 16. úno 2017, 13:03

Sysop - ale jsou tam rozdily. Kvuli jednomu z nich to delas - noseni v neuzavrenem obalu... Naopak na C nekoupis pistoli (nebo bys nemel).

marinakus

Příspěvek#7 » čtv 16. úno 2017, 13:22

CMK : Máš smozřejmě pravdu. Na C ti nikdo povolení na krátkou, která není loveckou zbraní, nedá. Že tam jsou v podstatě stejné podmínky ale každá skupina se musí dělat samostatně je asi skutečně hloupost.

Pokud si někdo myslí, že si udělá C a může lítat s kvérem volně viditelným všude mimo MHD, je prostě blázen. Tato zbraň může být přepravována viditelně jen do místa, kde je oprávněn ji majitel nosit. To znamená do honitby člověk s loveckým lístkem atd. Ne, že si udělám C-éčko a nemusím nosit nikam futrál.

pedro!

Příspěvek#8 » čtv 16. úno 2017, 19:47

Rozdíl mezi ZP B a C jsme probírali na jiném fóru. Výsledkem bylo asi toto:

- rozdíl ve zkoušce je, pro skupinu C je nutné u zkoušky nastřílet z brokovnice
- držitel C může přepravovat do honitby bez obalu, nikoli však už z honitby
- myslivecký zákon požaduje ZP skupiny C jen u mysliveckého hospodáře

Nepodařilo se nám jednoznačně vyřešit problém, jak je to se skupinami ZP, neboť ty se vydávají k různým účelům. Striktně vzato jsme nenašli nic, co by opravňovalo držitele jiné skupiny než B ke střelbě na střelnici, neboť na střelnici se neloví (ZP C) ani nestřílí po darebákovi (ZP E). Jelikož se běžně toleruje střílení na střelnici držiteli skupin C a E, vypadá to, že účel použití zbraně není striktně omezen skupinou ZP. Proto jsme došli k názoru, že držitel ZP B a loveckého lístku a povolenky k lovu může lovit, flintu však musí nésti do lesa v uzavřeném obalu. Pouze myslivecký hospodář musí mít ze zákona ZP C.

marinakus

Příspěvek#9 » čtv 16. úno 2017, 20:04

Kristovanoho, který "doktor" to tam rozebíral a jak dospěl k těmto "pozoruhodným" závěrům?
Naposledy upravil(a) marinakus dne čtv 16. úno 2017, 20:29, celkem upraveno 1 x.

tomas fuk

Příspěvek#10 » čtv 16. úno 2017, 20:20

Takze do honitby pujdu bez obalu, protoze obal mit nemusim a jak pujdu z honitby, tak budu muset zavolat manzelce, at mi prinese obal na pusku, protoze uz s puskou bez obalu nemuzu jit z honitby.
No to musela byt vyzivna debata.

pedro!

Příspěvek#11 » čtv 16. úno 2017, 20:40

Přesně tak, zákon umožňuje přepravovat bez obalu pouze na místo, kde lze nosit dle zvláštního právního předpisu. O přepravě z tohoto místa domů zákon nic neříká. Jestli problém bude řešen manželkou či skládacím futrálem v kapse je už jedno ;).

Seznam "doktorů". kteří to takto schválili, naleznete na http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=192

marinakus

Příspěvek#12 » čtv 16. úno 2017, 20:50

pedro : Podle této logiky by Béčkař buď nesl ze střelnice, jak by uznal za vhodné nebo by ji nemohl odnést vůbec. Jediné s čím tam souhlasím, že Céčko se střílí s dlouhými, zatímco B klidně jen s krátkou. Ten zbytek je fakt dobrá slátanina.

Piggy

Příspěvek#13 » čtv 16. úno 2017, 23:08

pedro! píše:Striktně vzato jsme nenašli nic, co by opravňovalo držitele jiné skupiny než B ke střelbě na střelnici
Hledali jste blbě:
§ 28 Oprávnění držitelů zbrojních průkazů
(5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud se nejedná o použití zbraně k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Sysop

Příspěvek#14 » čtv 16. úno 2017, 23:35

cmk píše:Sysop - ale jsou tam rozdily. Kvuli jednomu z nich to delas - noseni v neuzavrenem obalu... Naopak na C nekoupis pistoli (nebo bys nemel).

Pri kombinaci ABE, kterou mam, uz je zbytecne mluvit o C ve spojitosti s kratkou palnou.

A obal mam fakt ale v pazi. Pri noseni v honitbe se na to stejne vztahuje Zakon o myslivosti, na ktery se ostatne ZoZ odvolava. Takze jedina situace, kdy musim mit futral na dlouhou je, pokud ji prepravuji mimo honitbu. No, a to mi problem fakt nedela ji v tom futralu mit, pokud usetrim penize a cas za dodelavani C.

Je to proste historicka pakarna. Ten zakon se tolikrat menil, ze v nem je fura kravin. B-cko jsem si kdysi delal prave kvuli prebijeni, protoze ZP jsem uz sice davno mel, ale tehdy zadna pismenka nebyla a pro kratkou na obranu se prebijet nesmelo. Takze hura - a ja delal B. Dneska smi prebijet i E-ckar.

Kdyz jsem to B delal, tak jsem C mit nemohl, protoze jsem nemel LL a to byla tehdy nutna podminka. Dneska uz LL byt nemusi. Fakt pakarna.

Sysop

Příspěvek#15 » čtv 16. úno 2017, 23:51

pedro! píše:Rozdíl mezi ZP B a C jsme probírali na jiném fóru. Výsledkem bylo asi toto:

- rozdíl ve zkoušce je, pro skupinu C je nutné u zkoušky nastřílet z brokovnice
- držitel C může přepravovat do honitby bez obalu, nikoli však už z honitby
- myslivecký zákon požaduje ZP skupiny C jen u mysliveckého hospodáře

Nepodařilo se nám jednoznačně vyřešit problém, jak je to se skupinami ZP, neboť ty se vydávají k různým účelům. Striktně vzato jsme nenašli nic, co by opravňovalo držitele jiné skupiny než B ke střelbě na střelnici, neboť na střelnici se neloví (ZP C) ani nestřílí po darebákovi (ZP E). Jelikož se běžně toleruje střílení na střelnici držiteli skupin C a E, vypadá to, že účel použití zbraně není striktně omezen skupinou ZP. Proto jsme došli k názoru, že držitel ZP B a loveckého lístku a povolenky k lovu může lovit, flintu však musí nésti do lesa v uzavřeném obalu. Pouze myslivecký hospodář musí mít ze zákona ZP C.

Ja jsem z brokarny strilel uz pri zadosti o muj prvni ZP v roce '92, protoze tehdy se strilelo z .22LR, 7.65, 9x19 a 12x70. ZP byl soucasne nakupkou na zbran a ta se musela do mesice koupit. Koupit se mohlo cokoli, co bylo v krame, proto se strilelo z kratkych i dlouhych.

Pri dodelavce B po zavedeni pismenek jsem opet nafasoval brokarnu, protoze tehdy platilo, ze i brokarna je sportovni zbrani a tudiz musi byt soucasti prakticke casti.

PCR mi rekla, ze nejaka pismenka ma v pazi, oni kontroluji jen platnost ZP (pri kontrole myslivcu) a ne pismenka. Bezny myslivec - nehospodar - nema nikde prikazano mit C, takze jde jen o logiku "uziti zbrane k lovu", coz by mohl nejaky stoura nekde rozebirat. Ze ale zkouska jako takova je zcela nelogicka, pokud jiz B drahne let mam, to je jina vec.

Cili naklapu na zkousku a celkem klidne bych si s sebou mohl vzit svoji letitou kulovnici a letitou brokovnici a pripadne pozadat komisare, jestli muze uprednostnit moje zbrane k praticke casti, coz mu sice zakon neprikazuje, ale pripousti. Tim by cela taskarice nabyla naprosto absurdniho rozmeru a to zejmena, pokud bych zkousku neslozil treba z duvodu nebezpecne manipulace, protoze bych se svymi zbranemi zase klidne odkracel domu a nebo si sel rovnou zastrilet a to zcela legalne, protoze o stavajici ZP bych neprisel.

No je to k placi.

Zpět na