Kamarádka si chce zkusit střelbu, nemá průkaz

LadyKate

Příspěvek#1 » sob 8. led 2011, 17:30

Ahoj, prosím o radu. Vlastním zbrojní průkaz (B,E) a nově i pistoli, kterou si samozřejmě chci jít co nejdřív pořádně vyzkoušet ;) Kamarádka, která zbroják nemá a ani po něm (zatím) netouží, by chtěla jít na střelnici se mnou, jen tak si zkusit zastřílet. Otázka zní - můžu jí (po proškolení) půjčit na pár ran svoji zbraň? Podle zákona o zbraních, §59 to lze za účelem sportovní přípravy nebo soutěží. Může se tohle nazvat "sportovní přípravou"? (v tom případě tedy přípravou na co? Sportovní přípravou na sport?) Nebo to takhle nejde a má si zaplatit instruktora?

jakde

Příspěvek#2 » sob 8. led 2011, 17:41

Jasně, takhle to jde.

Proden

Příspěvek#3 » sob 8. led 2011, 18:53

Pokud vlastníš ZP minimálně 3 roky, můžeš dělat dohled "nestřelci", jinak ať si kámoška sežene někoho splňujícího tuto podmínku. Pistoli ve tvé přítomnosti zapůjčit můžeš bez problémů, jinak je potřeba vyřídit náležitosti podle zákona (ovšem k tomu by potřebovala kámoška vlastní ZP).

jakde

Příspěvek#4 » sob 8. led 2011, 18:58

Proden: Pokud je kamarádka plnoletá, tak jí může být svěřena zbraň kýmkoli, kdo drží ZP. Tři roky držení ZP a 21 let věku jsou nutné pro svěření zbraně osobě mladší 18 a starší 10 let.

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » sob 8. led 2011, 19:57

Předpokládam, že je to tvoje první zbraň, takže sama ještě nemáš zažitou bezpečnou manipulaci a brát v tomhle případě dalšího neznalého člověka nepovažuji za skvělý nápad. Vemte sebou někoho kdo dohlédne na Vás obě. Myslím to v dobrém.

jakde

Příspěvek#6 » sob 8. led 2011, 20:33

To co píše Patrik je pravda. Nehledě na to, že někteří správci střelnice jsou neradi, když si nováčci někoho vodí na stav.

Proden

Příspěvek#7 » pon 10. led 2011, 09:35

jakde >
tak pokud se nic nestane, lze si dovolit ledacos ... neraď začátečníkům kraviny, uděláš líp ;)

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » pon 10. led 2011, 11:24

Proden:
nic proti, ale nevšiml jsem si žádné kraviny, kterou by Jakde napsal. Pouze tě opravil ohledně podmínek, kdy můžeš svěřit zbraň osobě nevlastnící ZP.
119/2002 Sb. §59 jasně určuje kdy lze svěřit zbraň kat. B nebo C, tři roky ZP a 21 let je podmínka pro svěření osobě 10-18 let staré
a to že někde nemají rádi nováčky s doprovodem není sice zákonem podloženo, ale je to reálné a majitel střelnice je podle mě oprávněn určit bezpečnostní pravidla která uzná za vhodné

Proden

Příspěvek#9 » pon 10. led 2011, 12:05

Možná by neškodilo udělat si jasno v pojmech a nevytrhovat jednotlivá ustanovení z celkového kontextu ... víc k tomu nemám co říct 8-)

KajaKliment

Příspěvek#10 » pon 10. led 2011, 12:21

Proden: Mohl bys mě prosím poučit jak to myslíš? Také jsem žil v přesvědčení, že pokud je dotyčná osoba starší 18ti let, můžu mu zbraň pod mým dohledem půjčit. Mě už se to tedy netýká, věk i dobu držení ZP mám dostatečnou, ale pro některé je to aktuální.

Syllable

Příspěvek#11 » ned 20. úno 2011, 23:51

Zákon v případě osoby bez ZP mluví jasně. Nebyl jsem ale schopen vyhledat odstavec, kde se řeší svěření zbraně mezi dvěma vlastníky ZP (pouze ZP, ne licence).
Můžete mě někdo odkázat na stať v zákoně, kde by se řešila situace např.: Známý mi nabízí k prodeji pistoli a nemá čas jít se mnou na střelnici, abych si jí vyzkoušel. Může mi jí tedy před prodejem svěřit na vyzkoušení?

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » pon 21. úno 2011, 00:16

Záleží na kategorii zbraně, viz http://www.mvcr.cz/soubor/zbrane-pujcovani-pdf.aspx

Syllable

Příspěvek#13 » pon 21. úno 2011, 00:41

Rozumim, díky za info.
Měl bych ještě všetečný dotaz. Jak jsem pochopil, zřejmě jsi dostal odpověď z právního oddělení ministerstva. Jen jsem nezahlédl žádný podpis, kdo odpověděl...

jomekabi

Příspěvek#14 » pon 21. úno 2011, 00:52

Jak ja to pochopil, tak MarK zadnou odpoved nedostal, neb ten odkaz je primo na stranky Ministerstva vnitra. ;)

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » pon 21. úno 2011, 01:13

Přesně tak.

Zpět na