Úspěšnost zásahu terče - minimální - začátečník
- elektrikarCZE
- elektrikarCZE
Příspěvek#1 » pon 15. dub 2019, 13:58
Ahoj,
přítelkyně kamaráda se přihlásila ke zkouškám, a zjistili jsme, že má problém se trefit do terče na 10 metrech. Už vystřílela tak 500 nábojů a není žádné zlepšení. K dispozici měla H&K P30 SD, CZ P10, CZ75 Compakt, CZ vz 70. Je jedno z jaké zbraně střílí - z 99% se netrefí vůbec. I po vysvětlení a upřesnění jak má mířit, jaké dělá chyby je to neúspěšné.
Moje postřehy ze střelnice s ní:
*těsně před výstřelem ji jde zbraň třeba o 2 - 4 cm do různých směrů ( hlavně nahoru, doprava a dolů) - ne vždy
*jednou jsem si všiml toho, že pokrčila ruce a zvedla zbraň - ještě před samotným výstřelem ( pravděpodobně předpokládala výstřel - aniž by vystřelila)
*zbraň drží dobře - když jsme si to zkoušeli bez nábojů tak ji neměla volně v ruce a ani křečovitě sevřenou - před výstřelem těžko říct.
*když použila střelecké rukavice, tak se o trochu zlepší úspěšnost zásahu, ale nikoliv rapidně.
*při míření mírně krouží se zbraní (je to nepatrné ale viditelné)
*tvrdí že mačká spoušť pomalu a správně - dle našich pokynů
Nevíte někdo, co by mohla dělat špatně? potřebuji nějaké rady, jsme už bezradní. Díky
P.S. o správném míření, o správném držení zbraně, o správné pozici prstu na spoušti ví (strhávání), má relativně i správný postoj.
Martin
přítelkyně kamaráda se přihlásila ke zkouškám, a zjistili jsme, že má problém se trefit do terče na 10 metrech. Už vystřílela tak 500 nábojů a není žádné zlepšení. K dispozici měla H&K P30 SD, CZ P10, CZ75 Compakt, CZ vz 70. Je jedno z jaké zbraně střílí - z 99% se netrefí vůbec. I po vysvětlení a upřesnění jak má mířit, jaké dělá chyby je to neúspěšné.
Moje postřehy ze střelnice s ní:
*těsně před výstřelem ji jde zbraň třeba o 2 - 4 cm do různých směrů ( hlavně nahoru, doprava a dolů) - ne vždy
*jednou jsem si všiml toho, že pokrčila ruce a zvedla zbraň - ještě před samotným výstřelem ( pravděpodobně předpokládala výstřel - aniž by vystřelila)
*zbraň drží dobře - když jsme si to zkoušeli bez nábojů tak ji neměla volně v ruce a ani křečovitě sevřenou - před výstřelem těžko říct.
*když použila střelecké rukavice, tak se o trochu zlepší úspěšnost zásahu, ale nikoliv rapidně.
*při míření mírně krouží se zbraní (je to nepatrné ale viditelné)
*tvrdí že mačká spoušť pomalu a správně - dle našich pokynů
Nevíte někdo, co by mohla dělat špatně? potřebuji nějaké rady, jsme už bezradní. Díky
P.S. o správném míření, o správném držení zbraně, o správné pozici prstu na spoušti ví (strhávání), má relativně i správný postoj.
Martin
- McFly
- MM
- Indian
Příspěvek#7 » pon 15. dub 2019, 14:11
Strhává. Taky jsem strhával, kdysi. A nebavilo mne střílet pistole. A potom (dávno než jsem si dělal ZP) mi to vysvětlil jeden instruktor, jak na to. Doporučil bych citově nezainteresovaného instruktora, na kterého přítelkyně nebude nas..ná, když jí něco vytkne a současně to nebude narušovat vztah k příteli. Potom jí to začne jít. Teď se asi ona bojí výstřelu a přítel se bojí jí to správně vysvětlit...
Jo a všichni mají pravdu, že slabší ráže ji rychleji zbaví strachu. Třeba já jsem se poprvé začal strefovat s 9mm Br. A taky s .22LR. Stačí pár (100 RAN) .22 LR.
Až potom jsem začal s 9 mm Luger.
Jo a všichni mají pravdu, že slabší ráže ji rychleji zbaví strachu. Třeba já jsem se poprvé začal strefovat s 9mm Br. A taky s .22LR. Stačí pár (100 RAN) .22 LR.
Až potom jsem začal s 9 mm Luger.
- mikymoto
Příspěvek#9 » pon 15. dub 2019, 14:19
Jako první bych posunul terč ještě blíž - klidně na 5 m a na bílou plochu nalepil černou záslepku - tu musí na tak krátkou vzdálenost vidět (pokud nevidí, máte problém identifikován
) a eliminujete možnost špatného míření. Pak ať míří na tu záslepku a koukejte kam to lítá - hoď sem nafocené a uvidí se dál. Jinak bych taky radil začíst spíš se vzduchovou nebo malorážkovou - tam ten strach rychle pomine.

- ppindian
Příspěvek#10 » pon 15. dub 2019, 14:24
Jak někdo psal výše, poslat jí s instruktorem. Je to ženská a všechno potřebuje slyšet od cizího, od vlastního tomu nikdy nevěří 
Dobře se osvědčilo pár výstřelů na točit a pak jí to pustit zpomaleně aby viděla co dělá za chyby. A taky omrknout kam to vlastně střílí, jestli strhává jedním směrem nebo kamkoliv jenom ne do terče.

Dobře se osvědčilo pár výstřelů na točit a pak jí to pustit zpomaleně aby viděla co dělá za chyby. A taky omrknout kam to vlastně střílí, jestli strhává jedním směrem nebo kamkoliv jenom ne do terče.
- elektrikarCZE
- elektrikarCZE
Příspěvek#11 » pon 15. dub 2019, 14:30
McFly> Tak toto co píšeš je jasné. Já potřebuji spíš poradit, jakým způsobem ji pomoci, aby se trefila. Byli jsme tam na ni tři a bohužel žádná změna k lepšímu :/
snackmc> Ohledně toho míření se na to příští týden zaměříme - dám ji brýle s jedním zakrytým sklem
Po pravdě zbraň 22lr nikdo z nás nemá, ale zkusím si ji půjčit. Podle mě se taky bojí rány.
MM> tento týden jsme školní náboje zapomněli doma - zkusíme je příští týden
mikymoto> na 5 metrů to je v HK nereálné - mají tam jen pevné palposty 10/15/25m
ppindian> Hele tak mě osobně moc nezná
a je to prd platný
to natočení videa mě napadlo, jenže u ní by to mohlo dopadnout destrukcí kamery
- to se nám nechce riskovat. Strhává skoro všemi směry - nejčastěji nahoru do prkna.
Indian> Přítel tam jezdí pořád s námi - je to nováček a zbroják má tak měsíc.
P.S. teď volala, ptal jsem se jí na to, údajně míří jedním okem, ale hlavní problém bude v očekávání rány. Teď přes týden má naordinované cvičení manipulace,... se školními náboji, a střílení na zahradě ze vzduchovky - uvidíme zda se to zlepší - i u vzduchovky jsme zjistili že má problém na větší vzdálenost (6-10m) - na 3 metry se většinou trefí.
Zatím děkuji za rady - snad se nám povede ji pomoci
Martin
snackmc> Ohledně toho míření se na to příští týden zaměříme - dám ji brýle s jedním zakrytým sklem
Po pravdě zbraň 22lr nikdo z nás nemá, ale zkusím si ji půjčit. Podle mě se taky bojí rány.
MM> tento týden jsme školní náboje zapomněli doma - zkusíme je příští týden
mikymoto> na 5 metrů to je v HK nereálné - mají tam jen pevné palposty 10/15/25m
ppindian> Hele tak mě osobně moc nezná

Indian> Přítel tam jezdí pořád s námi - je to nováček a zbroják má tak měsíc.
P.S. teď volala, ptal jsem se jí na to, údajně míří jedním okem, ale hlavní problém bude v očekávání rány. Teď přes týden má naordinované cvičení manipulace,... se školními náboji, a střílení na zahradě ze vzduchovky - uvidíme zda se to zlepší - i u vzduchovky jsme zjistili že má problém na větší vzdálenost (6-10m) - na 3 metry se většinou trefí.
Zatím děkuji za rady - snad se nám povede ji pomoci

Martin
- Dragunov
Příspěvek#12 » pon 15. dub 2019, 14:44
Míření obouma očima je v pohodě u pistole si člověk vybere. Pro začátečníka je asi jedno oko zavřené lehčí. U pušky by mohla zavírat to špatné.
Já bych doporučil víc sušit, pokud má možnost. Učit jí trik kdy se na závěr položí hilzna a musí cvaknout aniž by ta hilzna spadla. Zkusit jak střílí z dlouhé malorážky. Nu a kdyby byla malorážková pistole nebo revolver tím líp.
Já bych doporučil víc sušit, pokud má možnost. Učit jí trik kdy se na závěr položí hilzna a musí cvaknout aniž by ta hilzna spadla. Zkusit jak střílí z dlouhé malorážky. Nu a kdyby byla malorážková pistole nebo revolver tím líp.
- panTerek
Příspěvek#14 » pon 15. dub 2019, 14:56
Doporucuji nechat ji SAMOTNOU s instruktorem. Co ja se do ex nahucel jak ma jezdit na motorce. Prd. Koupil jsem ji vikendovou motoskolu, doprovodil ji tam a jel pryc. Kdyz jsem ji vyzvedaval jela o bambilion procent lip. Proste uplne od ciziho a kdyz na ne necumi dalsi tri chlapi, tak to baby berou lip. Pokud sezenez strelnici s instruktorkou, stav ideal. Pokecaj o babskejch vecech, uvolni se a pude to samo.
- Rum-cajs
Příspěvek#15 » pon 15. dub 2019, 15:00
Jeste me napadlo - mate moznost ji vzit na venkovni strelnici? Taky jsem zazil, ze to jednomu pomohlo, jednak mensi rana, druhak nebyl strach z uzavrenyho prostoru.
Blba otazka, asi vas to napadlo - oci v cajku? Treba seroslepost taky muze byt docela problem, o astigmatu ani nemluve
Blba otazka, asi vas to napadlo - oci v cajku? Treba seroslepost taky muze byt docela problem, o astigmatu ani nemluve
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí