Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Kolapsnik jr.

Příspěvek#226 » čtv 6. led 2011, 22:23

To jsou vse velice podnetne rady (za tip rekultivat davam 100bodou), ale jak jsem naznacoval, problem spatruju v tom, ze pokud to neni akce typu IR hadry, noktovizory, mlha, nov, 0400, tak vas tam zajiste u toho nekdo zmerci nebo budou velke stopy, a zakopavat par deka ne moc hluboko nema cenu. Proste jsme male uzemi, ktere je priserne prolezle zevlujicima lidma v kazdou denni a rocni dobu. A delat to v ad hoc parte me take neprijde moc idealni, dlouholeti pratele ci rodina je uz o fous lepsi, ale take to neni sichr.. Cili zakopani na vlastni zahrade pod zaminkou nejake opravy, vyndavani korenu apod, nebo velice blizko bydliste, kde muzu "sondou-dratem" par krat za rok otestovat me zatim prijde lepsi. Ano pokud by se aktualizovaly indicie, ze bude rozvrat vice zrychleny tak pak radeji "do divociny" o tom neni pochyb..

Jeste k tomu Rusku, imperialni ambice co to je? Proste velke narody maji z definice jinou mentalitu, na nektere "podradne" se divaji jak na svaby, kdyz mate od stredomori, pousti, destneho pralesa, cernozem, step, taigu a arktidu tak se na svet divate jinak, viz. take frantici, britove, amici.. Rusko bylo povetsinou zatazeno do stredni Evropy az diky nejakym vnitrnim udalostem na zapade, viz. Napoleon dritici Evropu, nebo invaze nacistu hluboko do vnitrozemi, atd. Ze si hlidali svuj prostor zajmu v 50-60. letech take u nas je spis svedectvi o nasi tradicni neschopnosti. K finum nebo jugosum by si to nedovolili ! Nebo by dostali na budku-plichta a to neni pro "image" velkych medvedu nikdy dobre.

Jak jsme jiz rikali, severo-zapadni Rusko je vlastne fosilove vytezene, vychod pujde vylucne do Asie, a nejake ty drobty a draha prospekce z arktidy pujde do Nemecka. Takze ani nevim kam by ta zapadni vojska vlastne sla a co by obsazovala.. Nemci sli do severni Afriky a na Kavkaz primarne pro fosil a to bylo pred 70lety!

Ty konvecni valky v severni Euroasii uz nemaji smysl. To me prijde realnejsi treba spolecna akce na pacifikaci asiatu, ale na to je zapad+rusko jiz v prilis hlubokem mentalnim upadku, aby to byli schopni spolecne zorganizovat. Ty ekologicke tlaky jsou v Indii, Cine, Pakistanu x-krat silnejsi nez v Evrope ci Rusku. Vypadato, ze plan (EU+Rusko) pokud existuje, nechat je vyhnit doma, drzet si nejaky ten jaderny arzenal pro odstraseni, a byt schopen zvladat male konvecni sarvatky typu Gruzie, tj. specialni sily plus letectvo.

Maximus

Příspěvek#227 » pát 7. led 2011, 00:29

Já bych zase tak moc skeptický nebyl, pokud si vybereš tu správnou dobu, tak i u nás můžeš pochodovat celý den po lese a nikoho nepotkáš. Třeba takové časně jarní lesy mimo obvyklé turistické cesty bývají docela bez lidí, navíc při dešti jsou opravdu zcela pusté. Zas tolik paranoidních lesáků, přrodovědců či dřevařů s hi-tech sledovacích technikou ještě dlouho v lesích moc nebude :).

Přáteli jsem myslel opravdové přátele, kterým klidně svěříš do "úschovy" veškeré svoje úspory či vlastní děti :). A navíc je praktičtější, když s mobilem/vysílačkou ti nebudou stát za zadkem, ale v odstupu několika set metrů hlídat přístupové cesty, takže nemusí vůbec znát přesnou lokaci.

Já bych volil spíš menší plastové soudky se zataveným víkem s nejnutnější výbavou pro přežití v přírodě. Prostě když se ocitneš někde "oškubaný jako kuře", tak budeš rád i za to málo co si zakopeš. Příklad: malá sekera, bojový nůž, ešus, multifunkční nůž (měl by mít nůžky, nebo ty zvlášť), křesadlo, buzola, trojhranný pilník, malý plátek pilky na železo, svíčky, sada rybářského vybavení (vlasec, háčky, třpytky a jiné umělé nástrahy), ruční řetězová pilka, záchranářská termofolie (raději víc kusů), lupa, lanka, šitíčko, zápalky, mýdlo, zubní kartáček, zrcátko (nejlépe takové to kovové), jednorázový holící strojek, malá olejnička, lehká maskovací celta (lze svázat jako batoh a použít k přepravě věcí), základní sada nábojů běžných ráží, lékárnička vč. skalpelu a pinzety, sluneční brýle, čepice/kukla, pracovní rukavice, základní funkční prádlo - triko s dl. rukávem, dl. spodky, spodní prádlo a ponožky, kapesníky, trojcípý šátek (prádlem "dosypat" prostor v soudku). Rovněž bych přidal pár stříbrných mincí (snad budou mít alespoň nějakou hodnotu a navíc je lze použít k dezinfekci vody/mléka) a nějaké "přebytečné" zlato (alespoń zuby po prababičce či nepárovou maminčinu naušnici ;) )Také bych přidal nádobku s medem (vydrží desítky let), nejaké multivitamínové tablety a sůl. Neuškodí třeba i balíček malých karet :D.

Pokud jsem něco důležitého zapomněl, tak budu rád za připomínky.

I toto málo je obrovský luxus, pro někoho, kdo přišel téměř o vše a lze s tím úspěšně přežívat v "divočině" docela dlouho. Navíc "hygienická" výbava slouží ke zkulturnění, pokud se rozhodnete vrátit do "civilizace". Daleko lépe bude působit, když někam příjdete jako "civilizovaný" poutník než jako problémy čišící otrapa.

marish

Příspěvek#228 » pát 7. led 2011, 09:31

Takže v podstatě: lékárnička + KPZ + energie (med, tablety) + hygienické potřeby + prádlo (oblečení) + zavazadlo + cennost k obchodování.
Kolik úložišť? 3, 5, 10? I při důrazu na láci to bude stát pěkných pár tisícovek.
Zatím bych zkusil dát dohromady nějakou minimalistickou variantu (lepší něco než nic, že...)
Vyšel bych z toho, v jakém stavu může dojít k vyzvednutí schránky. Žízeň, hlad, zima, únava, poranění, nebezpečí. -Dezinfekce vody; sůl, cukr/med, energetická/multivitamínová tableta; vlasec s háčkem; podpalovač/zápalky v obalu; thermofolie; obvaz/náplast; nůž;

Takovej survival geocaching.

Maximus

Příspěvek#229 » pát 7. led 2011, 11:21

Ještě jsem zapomněl na hřebínek všiváček (v případu kolapsu společnosti by se snížil hygienický standart natolik, že lidští paraziti budou opět běžnou součástí života), balíček dámských tampónů (kromě původního účelu je to dobrý zdroj troudu, buničiny...) a nějaké kousky drátů.

Maximus

Příspěvek#230 » pát 7. led 2011, 12:30

Také by nebylo na škodu do soudku přihodit turistickou mapu okolí a nějakou "kompaktní" mapu ČR nebo i Evropy.

To Marish: samozřejmě obsah je na finančních možnostech každého survivalisty. Zas nemá smysl být jak veverka a zakopávat si "žaludy" všude možně.

Rozhododně nevidím význam mít zakopanou takovou survival výbavu doma na zahradě. Volil bych jedno místo v relativní blízkosti (x-1x km) od "trvalého místa pobytu" a 1 až 3 místa v místech, kde to alespoň trochu znáš a kde se dá provozovat survival ala Ischi (tj. sám či s nejbližšími lidmi a kde by šlo o to jen nějak přežít a mít čas na připravu plánu na řešení aktuální "nemilé" situace) nebo které jsou na cestě předem připravených ústupových tras ke svým přátelům či rodinným příslušníkům, o kterých víte, že jsou schopni vám poskytnout alespoň základní útočiště. Navíc se za vás mohou případně "zaručit" a můžete dostat šanci začít znova v jiné komunitě.

marish

Příspěvek#231 » pát 7. led 2011, 12:58

Tak ta "zahradní" schránka, by mohla být takovou pokusnou, za pět,deset, patnáct let ji vyzvednout, a udělat si tak obrázek i o těch ostatních, bez nutnosti je odhalovat... Spíš jako lék na případnou vlastní zvědavost.

Když už se plní barel, tak mě napadlo, co lahvička s alkoholem? jako dezinfekce, na výměnu nebo jako podpalovač/palivo do vařiče. Hrst hřebíků? Mast, lékárenská vazelína - není v každé lékárničce.

Maximus

Příspěvek#232 » pát 7. led 2011, 13:11

To Marish: Máš pravdu, stále jsem přemýšlel, že jsem něco důležitého zapomněl :D - skleněná "ploskaňa" s hodně silnou pálenkou. Pokud zbyde místo, tak i hřebíky se můžou hodit. Ale s tou vazelínou fakt nevím, protože mám obavu že po 10 či 20 letech bych do toho ani prst strkat moc nechtěl :).
Hodil jsem ten můj seznam do excelu a pokud by člověk vpodstatě měl vše koupit tak ho to výjde na téměř 5500 kč, což už je dost drahý špás. Část věcí jde vynechat (celta, termoprádlo), část zrecyklovat (třeba prošlou autolékárničku), část zachránit před vyhozením (hřebínek s vypadnutým jedním zubem :lol: ) atd., takže se dá dostat k docela přijatelné částce.

Navíc počet takových zakopaných soudků bych odvíjel od vlasní finanční a také celkové situace ve společnosti a Zemi vůbec (probouzející se supervulkán...) :) .

Kolapsnik jr.

Příspěvek#233 » pát 7. led 2011, 13:28

Tip: jo to je dobry napad mit take jen "KPZ" schranku, aby se clovek mohl zuslechtit, kdyz pujde pak busit na vrata nejake mistni pevnosti a nevypadal jako zombie..

Schranku spis typu "dobove mince + zprava o case" jsem jako dite parkrat udelal v sirsim okoli rekreacniho objektu. Myslim, ze z 3ks je tam uz jen jeden, zbytek padl za obet zrejme pri uprave meliorizace a vedeni proudu. Proto jsem trochu skeptik i kdyz je pravda, ze je to trochu neco jineho, nehlidal jsem je pravidelne, spis tak jednou za 5-10let.

Koutek zpravy ze sveta: jak rikal ten dnes jiz slavny cesky soudce co si nechal udelat papiry nahlavu a by mohl legalne brat uplatky, s kouzelnou hlaskou "..pane, dnesni svet je o papirkach.. "
tak ja rikam, ze "budouci konflikt bude o tlacitkach" viz. udajny leak o cinske doktrine snizujici prah pro nasazeni atomovych zbrani, klidne jako odvetu za niceni jejich domacich strategickych instalaci nejakym konvecnim zpusobem od Rusu/Amiku/Indu. To cloveka trochu vystrizlivi. Jinak, byl uz se nekdo podivat v tom muzeu Policie CR, kde maji ten urob si sam proti atomovy vzduchovy filtracni system? Ja jsem tam podruhe od te doby nebyl, ale kazdopadne planuju ziskat tu dokumentaci, po teto zprave urcite..

Kolapsnik jr.

Příspěvek#234 » pát 7. led 2011, 14:03

Nejak nejdou po par minutach editovat prispevky?
Odkaz k predchozimu jadernemu cinanu tady: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/2 ... -uder.html

Maxi> jinak ten rozpocet ~5,5k me prijde trochu velky na sumu uvedenych polozek, je v tom zapocteno i tech par zlataku/stribrnaku :mrgreen:

Spatne take neni mit v te hlavni skrysi nejaketo "world band radio" kdysi to delal treba Grunding a Sony, dnes to delaji cinane a je to opravdu prvni kvalitni vec co jsem od tamtad kdy poridil, daji se chytat ruske ponorky, navigacni majaky, spionske stanice, predpovedi pocasi (+fax) ale i normalni radia z celeho sveta. Jaderne mocnosti v tom vysilaji/trenuji take zalozni system pro sve launch kody (v pripade sejmuti satelitu apod.), takze v obdobi mohutnych zari na obzoru se lze zaposlouchat do mysterialni melodie ultimatniho doomu, coz neni spatny odchod z tohoto sveta. Krome site, vetsinou jedou take na 4x AA baterky..

pufik

Příspěvek#235 » pát 7. led 2011, 14:41

Kolapsnik jr.: ...bylo by mozno hodit sem odkaz na nejaky konkretni vyrobek? Diky.

Kolapsnik jr.

Příspěvek#236 » pát 7. led 2011, 21:42

Tady je celkem aktualni prehled, recenze hlavnich modelu na jedne strane: http://www.fenu-radio.ch/index4
Ja mam starsi Grundigy az z 80let, ale take nove Degeny. V podstate se doporucuje cena/vykon/kvalita dnes koupit Degenka nebo Tecsuna, kazdy model se lisi podle rozsahu freq., vybavy apod. takze kdo chce nejvic ficur (a smejdi s tim po kopcich) to musi trochu prebrat, jinak od tehle dvou firem na bezny poslech lze brat vlastne cokoliv. Kupovat radeji primo z netu, nez od lokalnich pre-prodejcu, ti kluci cinsky to asi rovnou frkaji z nedaleke fabriky do odchozi posty smerem (EU/USA/Rusko).

PaF

Příspěvek#237 » pát 7. led 2011, 22:42

Zasoby ala veverka jsou zajimavy napad. Myslim, ze vhodne misto je pobliz toho, kam by clovek v pripade pru..ru smeroval. Prijit k chate, bunkru, tvrzi apod. a zjistit, ze je vypaleno a vyrabovano - to by bylo psycho. Pak by vhodny soudek mohl zachranit i psychiku. Nezapomente na pistoli predovku, prach, kule, zapalky,...dokud to jde koupit bez registrace.
Skrtadlo na ohen, spaci pytel, igelitova plachta, 1 par bot, plastenka, svicka. Nemyslim, ze vsechno musi byt nove. Klidne tam muzem dat termopradlo, ze ktereho jsme "vyrostli". V nouzi pak bude akorat :lol: Boty muzou byt lehce jete, dnes si clovek casto koupi nove, ikdyz stare jeste slouzi... Nadoba na vareni, drat na oka,... Soudky jsou dnes vsech velikosti :lol:

Myslim ale, ze malokdo ma takove evakuacni zavazadlo aspon sbalene doma. Ja sice polovinu tech veci vozim v aute, ale mel bych to sbalit. Vetsinu tech veci stejne mam "navic".

Kolapsnik jr.

Příspěvek#238 » pát 7. led 2011, 23:53

Hlavni prednost techto evakuacnich ci bug-out zavazadel ci KPZ je fakt, ze pokud je to uz pripraveno predem at jiz v 1denni, 3dny, .. verzi, nebo dokonce nekde zasysleno v terenu - clovek v pripade nastale situace muze klidneji resit jine problemy s presunem. Aneb velka vyhoda, oproti tem, kteri mohou zazmatkovat, panikarit a v osudne minute se nekde babrat s lekarnickou a fuseklema, kdyz uz kolem hori ulice, erozi pada pul ulice ze svahu apod.

Maximus

Příspěvek#239 » pát 7. led 2011, 23:58

Dále jsem "zapomněl" vložit do soudku tužku, zápisník/blok a pár složených A4. Starší "nemoderní" ale funkční mechanické hodinky by měly rozhodně v "postapo společnosti" daleko vyšší hodnotu než dnes.

Myslím si, že soudek lze "poskládat" o dost levněji, když tam člověk nestrká jen nové věci, ale jak psal i PaF již postarší z domu či armyshopu. Hliníkový ešus lze koupit za 40 nebo taky za 340 kč ;). Také mám starší obyčejné termoprádlo (takové to zelené z Jitexu), které již moc nenosím a než aby se mi válelo jen ve skříni, tak ho klidně šoupnu do sudu :D.

Zakopávat náboje, piksly se střelným prachem a natož zbraně asi není moc "paragraf" friendly ;), nicméně v některých situacích by to mohlo být efektivní. Mluvíme samozřejmě v teoretické rovině.

Jenomže taková pistole-předovka s příslušenstvím prodraží i nejllépe zde vybavený "soudek" nejméně dvojnásobně.

Co se týká "survival radia", tak mám k plné spokojenosti asi 10 let radio Sanyo - takové zelené masivní pogumované multiband radio s napájením na dynamo, 9V baterii a AC/DC adaptér a je v tom integrované osvětlení a alarm.

Také je potřeba brát v potaz, jak dlouho může být takový soudek uložen, aniž by se výrazně znehodnotily předměty v něm uložené. Je jasné, že se musí zakopávat v nezámrzné hloubce!

To Kolapsník: asi bych nedělal jen čistě "hygienický a zušlechťující" soudek, ale zůstal bych raději u mixu věcí (to hygienické vybavení zas toho tolik nezabere).

To PaF: "Soudek bych raději dimenzoval co nejmenší, aby šel co nejvíc nenápadně přemístit a zakopat. Maximální objem bych dal tak 35 L a zakopat nějaký "opravdový" sud nenápadně považuji už za hodně velkou "haluz" (navíc pokud by ti ho někdo vyfouknul, tak ztráty budou ještě víc bolestivé).

Maximus

Příspěvek#240 » sob 8. led 2011, 09:48

To kolapsnik: v ceně mých propočtů jsou dvě nové "sběratelské" stříbrné mince, zlato nepočítám (co kdo doma najde nebo dobré je použít detektor na břehu oblíbeného přírodního koupaliště, nejlépe při sníženém stavu vody :) ).

Zpět na