Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

CzechJoker

Příspěvek#2161 » úte 10. říj 2023, 13:40

Bubenicek píše:Jak už tu někdo psal i ten hloupej Covid ukázal že země není na pohromu připravená, nebo je ale ne na tak velkých rozměrů.

Jsem přesvědčen, že náš stát je teoreticky připraven na rychlé řešení tornáda v rámci čtyř vesnic (na tu pátou tehdy zapomněli...), nebo menších lokálních povodní. Kdyby měla přijít další velká voda jako na Moravě v roce 1997, případně další požár jako loni v Hřensku, je to velký problém.

Sobiho

Příspěvek#2162 » úte 10. říj 2023, 13:57

Právě díky povodním vznikl IZS (zákon Zákon č. 239/2000 Sb), aby se toto už neopakovalo a už je to opravdu někde jinde, to ale neznamená ideální stav, ale už je to opravdu lepší.

Ad. Hřensko, tam to bylo personální selhání a neschopnost velení, taky padaly hlavy od spodu až po krajského ředitele. Už v první den se nabízel Záchranný útvar, další složky a speciální prostředky, ale borci z HZS ULK si mysleli, že to uplácají lopatama, no a pak už bylo pozdě. Pokud by tam nevlítl gen. Vlček na upozornění pana Linharta, tak by snad hořely i Drážďany.
https://www.hzscr.cz/clanek/krajsky-red ... rieru.aspx

Sobiho

Příspěvek#2163 » úte 10. říj 2023, 14:24

CzechJoker píše:
Bubenicek píše:Jak už tu někdo psal i ten hloupej Covid ukázal že země není na pohromu připravená, nebo je ale ne na tak velkých rozměrů.

... požár jako loni v Hřensku, je to velký problém.

Pro "pobavení" v uvozovkách... toto je odpověď Národního parku, která vznikla ve spolupráci s HZS, ještě před oním požárem, kdy okolní obce a velitelé dobrovolných jednotek upozorňovali na zvýšené riziko a nebezpečí požárů v parku a toto je odpověď:
296415706_467594301423581_5184982679644922760_n.jpg

A to opravdu není vtip...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MojeTikka

Příspěvek#2164 » úte 10. říj 2023, 20:09

Jo, to se tehdy omilalo ve vsech mediich, ze suchej strom prece nehori. Jestli za ten zvast ale padla hlava, si nejsem jistej.

Killing joke

Příspěvek#2165 » úte 10. říj 2023, 20:33

Já tedy přispěji z druhé strany.

Sbaleno nic nemám. Jen doklady mám v jedněch deskách.
Covid jsem tedy nijak nepocítil ohledně nedostatku potravin. Samotnou nemoc jsem pocítil - 4 dny mě škrábalo v krku (obvykle jen 3), tak jsem si dal pauzu od běhu a práce v podobě práce z domova. Snad jen bylo v obchodech více lidí než jsem zvyklý. Něco sice v regálech chybělo, ale nemáme takovou spotřebu abych potřeboval každý den dělat nákup.
Máme tedy doma více než jedno balení těstovin a jeden pytlík mouky atd. Ono je jídla plno druhů a nemyslím si, že bych se jakkoliv zásobil nad rámec běžné domácnosti, ale jídla tu na 14 dní bez většího nekomfortu máme bohatě.
Zásoby vody řeším pouze cca 6x 1,5 l vody v PET lahvích. Protože prostě chutná jinak než z kohoutku. Tu taky plno lidí nepije kvůli rozpuštěným lékům apod. Ovšem kousek je vesnice s chatou kde je studna a tam je vody pro potřebu rodiny cca nekonečně mnoho. I pidi filtr na vodu a převaření to bohatě řeší.

Kdyby se něco podělalo tak moc, že by byly potřeba potraviny, které vydrží 10 let :lol: tak bych jel na chatu a vzal s sebou zbraně a střelivo.
Jinak snad stačí to co doma máme a pro dobrý pocit domácí zavařeniny, ryby a fazole v konzervě. Kdyby se to podělalo ve velkém, tak lidé dost rychle zvlčí a plno ultracool zásob bude převedeno na ty silnější.

Asi to vidím moc růžově. Ale na pár dnů (klidně týden) je mýdlo to poslední co by mě trápilo. A asi jsem prase, ale na kurzu přežití od HardTasku či s kamarády na výšlapy po horách mýdlo, šampon atd. nikdo neměl. Do konce, a to se držte, se na onom kurzu přežití několik dnů neměnilo žádné oblečení. A to ani trenky :o
Rád bych tedy dodal, že po těchto výletech netrpím vyrážkami, plísněmi ani ničím podobným. To bych si mnohem raději vzal třeba myš k notebooku než mýdlo.

Léky mám v batohu každý den spolu se škrtidlem, obvazy atd. ale nějak se nepamatuji kdy jsem nějaké léky použil. Tedy jednou jsem měl vážnější průjem, tak jsem zkusil něco zobat, ale jinak jen pravidělně kupuji a vyhazuji ty nepoužité pro dobrý pocit abych něco měl. Občas někomu něco dám v práci, či na výletě. Samozřejmě zmíněná nezbytná inzulinová pumpa atd. s tím se holt musí počítat. Ale to beru do zásoby stejně samozřejmé jako třeba vhodné oblečení s tím, že nepůjdu v zimě v teplácích a žabkách na Sněžku abych byl ve zprávách.

Co je za mě úsměvné jsou lidé píšící o zásobách desítek tisíc kusů střeliva do pušek a pistolí. Přenést to nejde a převést asi raději jiné věci jako třeba obelčení, jídlo, vodu a rodinu. A že bych doma místo jídla pojídal náboje to asi ne.

Nevím jak ostatní, ale mám docela dost přátel a členů rodiny, takže i kdybych byl pryč a celé město kde bydlím zmizelo, tak stále není problém třeba měsíc někde bydlet. Ano, bylo by to devastující, ale jistě bych měl střechu nad hlavou, teplo, jídlo atd. jako doma.

Přijde mi skoro, že by asi dost lidí (obecně co znám, ne zde) mělo zkusit třeba dva dny nic nejíst a nepít a spát venku. Až se tu začneme bavit o týdnech, ne dnech problémů, tak pak jsou echt zásoby a zachování paniky na místě.

Takže se nijak nepřipravuji, protože neznám dobu kdy bych to využil. Raději si tedy užívám toho co mám a z mého pohledu neztrácím čas a prostředky přípravou na to co nikdy nepřijde. A když něco velkého na co připraven nejsem přijde, tak počítám s tím, že se na to stejně nedá připravit. Např. bez elektřiny na měsíc sice nebudu mít práci, ale třeba měsíc na chatě dám bez problémů i v zimě díky starým kamínkům a dostatku dřeva. Věřím, že by se dalo spojit se sousedy u nich či u nás pro efektivnější topení/přežívání. Tak moc se nepřipravuji, že jsem s nimi o tom ani nikdy nemluvil.

Sobiho

Příspěvek#2166 » úte 10. říj 2023, 21:39

MojeTikka píše:Jo, to se tehdy omilalo ve vsech mediich, ze suchej strom prece nehori. Jestli za ten zvast ale padla hlava, si nejsem jistej.

Ano padly hlavy na několika úrovních a hlavně kvůli selhání v operačním řízení zasahu. HZS ULK to brutálně pos*alo a jsem rád že... dobrovolně někteří odešli mimo službu. Za mne to je největší fatální selhání za poslední dobu. Naštěstí to zachránili jiní a to zejména dobrovolné jednotky.

Tím chci říct, že chyby mohou nastat, ale naštěstí jiní to umí díky systému zachránit, protože jim je odebráno velení a to i nastalo v tomto případě.

Bubenicek

Příspěvek#2167 » úte 10. říj 2023, 21:53

Co se týče kurzů Hard Tasku bych moc nemluvil, u nás někteří z nich na kurzu byly a pak pomlouvaly. On je i rozdíl sedět jako obecní policista nebo být v terénu na ostrých akcích, třeba zrovna rok 2014 byl můj a pár kluků poslední a v ten rok jich tam i dost zůstalo. Je rozdíl učit něco z příruček a něco z vlastních zkušeností.

Za další, věř mi že nevyměnit si ponožky Tě hodně rychle dokáže odrovnat, ale to je spíš o tom to poznat :-)

To že máš doma potraviny které vydrží cca 10 let je jen výhoda kterou máš, nemusíš tak často obměňovat + další bonus ale to nemá se zavazadlem nic společného. Co se týče vody, po cca 3 dneš poznáš jak je důležitá a jak s ní budeš šetřit.

Co se týče potravin a jiných věcí, je dokázáno a stalo se nesčetně krát v krizích že ze slušného a i vzdělaného člověka se po týdnu bez jídla stává člověk co je schopen čehokoli.

A to že má někdo na chatě tohle a tohle, ještě neznamená že se na ni dostaneš :-) a ohledně zbraní, je pak spíš malej bonus ale jinak ti bude k i možná k ničemu pokud nenastane opravdu něco obrovského. Protože jak se ukázalo nebo jak si lidé mylně představůjí že když nastane nějaká krize nebo BLACKOUT , budeš stejně stále chodit do práce jen za stížených podmínek ale určitě NE s puškou na zádech.

Jinak je to spíše zde o tom že se ptám zda mí někdo připravené zavadlo v případě krize a co v něm má, neříkal jsem přeci že bude atomová válka a lidé budou spát v lese 14 dní :-)

Jinak pokud bydlíš třeba v panelovém domě a v něm či v okolí třeba vybuchne plyn, pochybuji že že tam Hasiči pustí, a pokud to půjde tak jen v rychlosti protože může hrozit zřícení domu - ( třeba , ber to jako příklad ) a do domu se minimálně týden nedostaneš a budeš odkázán jen sám na sebe.

Pokud chceš kurz přežití, můžeš ke mě, je to na 16 dní a je to v kuse ( ve dne v noci, v dešti atd. ) - dostaneš doporučení co si vzít ale co si vezmeš to si poneseš atd :-) pak tě chci vidět v jedněch trenkách a jedněch ponožkách a ne jak u .......... Neboj v případě nouze můžeš ukončit kdykoliv, vždy to vydrží jen třetina uchazečů a není to žádná ostuda, je to o tom zkusit si to a něco se naučit ......

Killing joke

Příspěvek#2168 » úte 10. říj 2023, 22:35

Bavím se o kurzu přežití. Ten je za mě jeden z mála bez spacáku a jídla či pití. Vše se člověk naučí obstarat sám. Pak není problém jít sám třeba na dva týdny s tím co jsem se tam naučil. Že se ti na dané společnosti něco nezdá chápu, ale nevím k čemu je nám to tu dobré. Nebo jsi myslel něco konkrétně ke kurzu přežití, co je tam špatně?

Kromě tohoto kurzu ponožky měním každý den. Nebo častěji když jsem delší dobu v mokrých botách. Zkoušet asi týden s jedněmi nemusím. Věřím, že je lepší je měnit a také to dělám.

3 dny bez vody jsem poznal a ani jeden není nic moc. Kdybych se nedostal na chatu k vodě, tak se jistě dostanu jinam k potoku či řece. Aspoň u nás je toho dost. Ty se vždy dostaneš ke svému zavazadlu se vším potřebným? Máš jich více různě po okolí?

Nevím proč bych měl chodit s puškou na zádech do práce, ale s pistolí a extra zásobníkem jako již řadu let jistě ano.

Pokud nebudu 14 dní v lese, tak na co zavazadlo? Proč bych měl být odkázán sám na sebe? Jak jsem psal, je plno míst kde můžu třeba měsíc žít jako doma. Vlastně často i lépe :D Navíc je dobré mít něco našetřeno, tak si klidně dopřeju hotel.

Na jednom kurzu jsem byl a asi mi to stačilo. 16 dní v kuse raději strávím jinak. Dovolené není mnoho. On nějaký kurz není za každého počasí a v kuse? Pokud bych potřeboval takhle přežívat, tak se stejně spolehnu na zbraně než na tření dřívek :D to už je moc návrat ke kořenům.

Jak jsem psal o výletech do hor s kamarády, tak to je cca na týden a co potřebujeme máme v batohu. Sprcha zatím nikde nebyla. Vody plno, ale chceme splynout s přírodou. Proto nenosíme mýdla a šampony.

poloventilator

Příspěvek#2169 » stř 11. říj 2023, 00:39

Je to asi psychologicka bariera ale porad tady nikdo jakoby nechtel jit v uvahach na toho nejmensiho spolecneho jmenovatele, a to prijem a vydej kalorii v survival situaci. Dva tydny se muze jakz takz jit s malym prijmem na dluh - ale vice ne. Zejmena na presunu, at ho uz ucini nutnym jakykoliv fenomen. Co budes mit jako presouvajici se utekar tak cenneho, aby si to mohl mirove smenit za jidlo ? Ani sex ne, na to bude minimalni pomysleni. A vse ostatni hmotne ma co ? No vahu, pratele, vahu... :) Spolehat na humanitarni, nezistni pomoc zvenci jde velice omezene. Lov je cista iluze, je to nahodny zdroj. Proste uzivnost uzemi jako je CR by pri selhani prumyslove vyroby potravin (a na to staci neopravitelny blackout) bude radove nizsi nez ted. Vychcipa se, masove... Utechou muze byt jen mala pravdepodobnost takoveho scenare. Je podle mozny jedine v podminkach tak rozsahle fyzicke katastrofy, ze by i tak neprezila vetsina lidi. Pokud k takove nedojde, tak si uvedomme, ze snad od dob Samovy rise nebyla na tomto uzemi anarchie, jan kratce a lokalne. Vzdy byla nejaka ustredni vlada, vice mene respektovana obyvatelstvem. A ta se starala aby se poddani nebourili = zas ten nejnizsi jmenovatel, meli co do hrnce.

Killing joke

Příspěvek#2170 » stř 11. říj 2023, 05:13

Pak je otázka jestli se bát fyzického násilí ostatních lidí nebo hladu. Když se u nás proběhnu po polích, tak vždy potkám aspoň dva zajíce, bažanty, a většinou i srnu. Ale chápu, že je to spíše zbožné přání, že by to k něčemu bylo. To by rychle padly i zverimexy.

Sobiho

Příspěvek#2171 » stř 11. říj 2023, 05:56

Tak on je to spíše koníček, takový drsnější Bushcrafting, ale reálné scénáře mají trochu jiný průběh a trochu jiné požadavky na přípravu. Jde spíše o zachování funkčnosti obydlí a komfortu.

Bubenicek

Příspěvek#2172 » stř 11. říj 2023, 05:58

Kiling joke - tady je i problém že ve zatím vždy když se něco stalo, začaly vznikat bandy co rabovaly, kradly, zabíjely a to vše jen ve svůj vlastní prospěch. To je další věc co se stává a ukázaly to i povodně v roce 2002 kdy na zatopené obce vyrazily bandy na lodičkách a vykradaly domy. Rok 2002 zmiňují proto že osobně jsem na Ústecku zasahoval proti těmhle individuím.
Co se týče ulovení zvěře, je to asi jak kde, u nás je toho spousty a u tebe třeba asi také ale jinde v okolí měst tomu bude problem, navíc pokud jsi myslivec víš že třeba srnčí nejde hned baštit, maso musí takzvaně aspoň týden uzrát. Takže ulovení zvěře v nouzi beru dost nereálně i když spousta lidí si myslíte jak bude lovit......

MojeTikka

Příspěvek#2173 » stř 11. říj 2023, 06:12

Na zver se nemuzes spolehnout. Kdyby lidi vyhnal hlad, tak prvni majitel dobreho sklepa a clen mistniho MS ten les vypleni a bude to vyrizene. Tenhle napad totiz dostane 99 % lidi. Takze pocitat s tim, ze venku beha spizirna, je v Cesku naivni.

Bubenicek

Příspěvek#2174 » stř 11. říj 2023, 06:24

Přesně tak...

Killing joke

Příspěvek#2175 » stř 11. říj 2023, 07:25

Dobře, tak téměř kompletně vymizí fauna, ale to už se zvířata do přírody nikdy nevrátí? Já si myslím, že se spíš budou lidé mlátit mezi sebou než denně kompletně vybíjet zvěř. 99 % lidí si myslím nemá jak lovit nebo bude mít jiné věci na práci. Ale k prvotnímu úbytku jistě dojde.

Zpět na