Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Bubenicek

Příspěvek#2146 » pon 9. říj 2023, 10:01

To EXPRES MENU má třeba trvanlivost 10 let + . Navíc je to hodně dobrý, doporučuji zkusit. Kalorický je to hodně vydatné.

Héfaistos

Příspěvek#2147 » pon 9. říj 2023, 10:09

2 GreatLama - NRG5 je komplexní směs. Tzn. to má nejen +- správný poměr tuků, sacharidů a bílkovin, ale obsahuje i minerály a vitamíny v relativně správné denní dávce. Tzn je možné se tím stravovat i dlouhodobě bez rizika avitaminózy ap. NRG5 je totiž spíše určena jako výbava nějakého bunkru, kde se předpokládá, že se člověk "zdrží déle" nebo např. záchranného srubu v horách atd. Ale v BOBu je taky užitečná a hlavně - dvacet let je u NRG5 MINIMÁLNÍ doba trvanlivosti - maximální, kdy to bude poživatelné, bude IMHO i více...

Sobiho

Příspěvek#2148 » pon 9. říj 2023, 11:50

Víte vůbec kde žijete a jaký existuje u nás systém? Víte něco o IZS a CO (která spadá pod JPO), znáte krizový zákon a z toho vycházející připravenost na MU? No pokud ano, zjistíte kolik nesmyslných rad zde padlo... Ono se tahat s hromadou kravin také není nic příjemného. Základem je mít informovanost (radio a baterie) a věci, které se nedají moc nahradit (léky a věci bezprostřední potřeby např. inzulinová pumpa, atd.) zbytek se vždy pořeší a existuje systém, který právě toto pořeší, no a pokud ne, tak stejně člověk nemá šanci a jedná se o agonii. A opravdu se bez kartáčku, alu sedačky a merino spodků dá přežít...

Héfaistos

Příspěvek#2149 » pon 9. říj 2023, 12:30

Sobiho píše:...existuje systém, který právě toto pořeší...

Šedá je teorie, ale zelený je strom života. Ne vždy vše funguje přesně tak, jak by mělo. A pak jsou ti, co slepě spoléhají že se "systém postará", velmi překvapeni a nepřipraveni. Já osobně raději budu tahat v BOBu pár věcí navíc, než pak bědovat, že se něco posralo a stát se nepostaral...

Sedmej

Příspěvek#2150 » pon 9. říj 2023, 13:29

Já si myslím, že evakuační zavazadlo není nezbytně nutné mít nonstop připravené, ale je fajn vědět co vzít (a kde to doma mám), kdyby se člověk musel evakuovat.
Obsah zavazadla bude hodně ovlivněný ročním obdobím. Bude se měnit podle věku dítěte a hlavně podle důvodu případné evakuace.

GreatLama

Příspěvek#2151 » pon 9. říj 2023, 14:04

Sobiho píše:Víte vůbec kde žijete...

Osobne si myslim, ze ziju v krasny dobe a stabilnim state, kterej se o me postara (bez legrace).

Na druhou stranu to tak nemusi byt navzdy a treba Covid ukazal, ze muzou prijit i velke trable, kdy nejeden stat prestane peci o sve obcany zvladat.

Sobiho

Příspěvek#2152 » pon 9. říj 2023, 16:54

Jasně, bylo to vidět jasně na povodních atd. důležité je mít doklady, léky a věci které se nedají obecně zajistit (zdravotní pomůcky atd.) Jídlo a pití na 24-48h, zbytek se zajistí skrze IZS a kraje. Jsou na to předurčené opěrné body atd. Nesmysl tahat sebou skládací židličky a různé hovadiny.
A pokud to bude tak daleko, že ten systém nezafunguje, tak Vám to Vaše zavazadlo bude úplně k prdu... To je jako se připravovat na invazi mimozemšťanů. Důležité jsou základní věci a ne hovadiny, které pak překáží a zbytečně se s nimi člověk tahá.

Sobiho

Příspěvek#2153 » pon 9. říj 2023, 17:00

Sedmej píše:Já si myslím, že evakuační zavazadlo není nezbytně nutné mít nonstop připravené, ale je fajn vědět co vzít (a kde to doma mám), kdyby se člověk musel evakuovat.
Obsah zavazadla bude hodně ovlivněný ročním obdobím. Bude se měnit podle věku dítěte a hlavně podle důvodu případné evakuace.

Přesně tak, každá mimořádná situace si žádá své, podle typu situace. Přesně jak píšeš, vědět kde co mám, ať se stihnu za 20-30min zabalit. Navíc skrze IZS bude vyrozumění co si sbalit a na jakou dobu, a to může být opravdu individuální požadavek. Co vím, největší průšvih byly léky, ty se na shromaždišti či nouzovém ubytování shání velmi špatně.

Bubenicek

Příspěvek#2154 » pon 9. říj 2023, 19:50

Sobiho - nemáš až tak pravdu, IZS všude nefunguje jak je deklarováno, prostě lidi jsou lidi a i lidská lhostejnost. Dám ti jeden příklad který je sice pár let starý ale to ukázka toho jak funguje systém ač se to přímo nedotýká tématu. Před lety proběhla namátková kontrola CO i IZS ( města z jistého důvodu nebudu jmenovat ) s přišla i kontrola na bunkry CO a v daném městě se klíče našli až po 3 dnech, uvnitř kde bylo papírově vše OK a i po stránce revizí, nebylo funkční nic a i na maskách ( některých ) plíseň. Jak už tu někdo psal i ten hloupej Covid ukázal že země není na pohromu připravená, nebo je ale ne na tak velkých rozměrů. Co se týče zavazadla, když budeš muset do 15 minut odejít z domu a vzít si sebou věci alespoň na 48 hodin ( může to být v jistých situacích i déle ) pochybuji že najdeš vše, po odchodu z domu budeš po pár hodinách říkat ´´ proč já si nevzal i toto a toto ´´ Znám to z pár případů .......

Co se týče třeba toho zavazadla, kdy někteří říkají že není nezbytně nutné - vzpomeň třeba na Covid, je to sice něco jiného ale jsou zde určité prvky a to :
Já osobně mám třeba doma zásoby pro celou rodinu na 14 dní a to i vodu a pravidelně obměňuji + mám i dlouhodobé potraviny jak již jsem psal. Ale zrovna o Covidu co mi zrovna lidi říkaly na co si budu doma dělat zásoby jídla, si koupím čerství ..... no a přišel Covid, lidi začaly bláznit a skupovat potraviny - výsledek ? v krámě prázdné regály. Těstoviny, brambory, hrách ,čočka atd vše bylo vyprodané a to i mouka. Trvalo asi 3-4 dni než se to vše doplnilo. Je to vše o tom prostě ať se stane cokoliv ( i když nemusí ) prostě mít něco. Sousedovi jsem musel s potravinama pomoc, už kůli jeho dětem.
Já jsem třeba v rodinném domě ale třeba při požáru paneláku se většinou domu nedostaneš několik dní jak už několikrát stalo a náhradní ubytování ? možná od obce hotel nebo ubytovna bez ničeho ? Jídlo ? No z průzkumu a z akcím vím co kde jak dostaneš -třena kávu s cukrem ? zapomeň :-)

Jinak léky je samozřejmost -

Sedmej

Příspěvek#2155 » pon 9. říj 2023, 20:24

Bubenicek: Všechno má své pro a proti. Já zase risknu, že něco můžu zapomenout při balení dle situace, než abych vyběhl k evakuaci s batohem, kde bude "půlka" věcí zbytečná a budou zabírat místo věcem, které bych si v dané situaci přibalil raději.
Jinak zažil jsem třeba evakuaci domů z důvodu požáru ve vedlejším vchodě, nic příjemného s tříměsíčním dítětem, ale tam bylo právě vidět, jak důležité je vzít si to co v dané chvíli potřebuješ (s ohledem na počasí, věk dětí, důvod evakuace) a ne to co jsi potřeboval třeba před půl rokem s představou, že budeš muset žít týden někde v lese.

MojeTikka

Příspěvek#2156 » úte 10. říj 2023, 04:48

Pro zacatek staci, pokud clovek dava veci stale na stejne misto. Pak mu staci mit jeden papir se seznamem veci pro zavazedlo. To pak muze velmi rychle sbalit. Samozrejme, pokud se realne blizi nejaka katastrofa (povoden, pozar, financni urad,...) tak sbalit. V pripade necekane udalosti porad muze v rozume kratke dobe pobrat, co je na seznamu. Pochopitelne je to odvisle od podminek - pokud se mu pod nohama budou motat tri deti a dva psi behem houkani siren a buseni sousedu na dvere, tak zarucene nenajde ani ten papir se seznamem.

Ale porad je to o tom, jak si clovek vybalancuje urcity diskomfort, ze nektere veci jsou stale v jakemsi zavazedle, ktere poslednich dvacet let nepotreboval a cert vi, jestli nekdy vubec a na druhe strane miru rizika, ze vybehne z baraku v lednu jen v pyzamu.

Osobne si myslim, ze proti extremum (pad dopravniho letadla plneho kerosinu deset metru za barak) nema smysl se nejak pripravovat. A vetsina jinych nebezpeci o sobe dava aspon chvili vedet, takze se da stihnout sbalit.

Pochopitelne, klicove veci, jako treba doklady a dokumenty by mely byt na jednom miste. Podobne klice od domu, aut, atd... aby clovek nelital jak hadr na holi a nehledal neco treba ve tme.

Bubenicek

Příspěvek#2157 » úte 10. říj 2023, 05:52

Sedmej - na jednu stranu máš pravdu, ale proto se tu ptám kdo na tom jak je, zajímá mě to a pak za cca týden vysvětlím. Snad se to víc rozvine.

Sobiho

Příspěvek#2158 » úte 10. říj 2023, 06:07

Bubeniček - no sám v IZS funguji, tak vím, že se hodně změnilo a to že to někde na nejnižší úrovni nefunguje, neznamená, že je vše špatně. Ono to sice není taky nějaký zázrak (GŘ), ale na té střední úrovni to funguje. Už se to zase posunulo dál a hlavně, toto je také hodně věc obcí a jejich připravenosti, takže ono to všechno házet na IZS taky nejde.

Ad zásoby, ano při COVID panice byl 3-4 max 7dní nedostatek některých trvanlivých potravin, ale ruku na srdce, nemít doma někdo jídlo na 7 dní, tak je fakt blbec. A tohle byl jen psychologický efekt, protože jídla a všeho bylo dost a to prodlení bylo z důvodu logistiky obchodních řetězců, osobně jsem byl ve skladech v HP u Prahy a tam toho bylo narváno pod střechu tak na půl roku spotřeby ČR.

Takže rozumnou zásobu určitě, hlavní je mít léky, doklady a ostatního je všeho dost. Ona nejhorší je panika. A ty zásoby by měl mít člověk i tak, např. blackout, povětrnost, výpadky el. atd. Konkrétně mám elektrocentrálu na dům, druhou malou záložku a nízkotlaký vařič na plyn a k tomu 2TL. Studánka je kousek za vsí, zásoby tak jako každý na vesnici, takže tak na půl roku. ;-)

Tohle je o klasický připravenosti na MU, ale plánovat postapo a útok mimozemšťanů je spíše námět pro Netflix, radši řešme a připravujme se na reálné scénáře.

Bubenicek

Příspěvek#2159 » úte 10. říj 2023, 09:24

Jo v tom plně s tebou souhlasím. Jinak ohledně připravenosti kdy vemu tašku a jdu beru jen jako přípravu na klasickou situaci - třeba, požár, zemětřesení únik po nějaké autonehodě jedovaté látky a podobně. Velmi mě na kurzech překvapilo co si lidi balí sebou, proto mě to zaujalo jak ostatní přemýšlí, proto ten dotaz sem. Jinak jako perličku kdy jeden měl v balení přenosnou televizi, notebook, dva telefony a cd s hrami. Neměl ale základní hygienu, ani to nejdůležitější - ponožky a spodní prádlo. Tohle mě dostalo. Jeho vysvětlení že vše při evakuaci dostane a hry má na zabití času.......

Sobiho

Příspěvek#2160 » úte 10. říj 2023, 11:22

Hezké :-D a pak ta depina, až dojde baterka a powerbanka ztratila kapacitu! :-D
No ono popravdě mi stačí na tu rychlou fofr-evakuaci moje každodenní EDC taška, zbraň, doklady, peněženka, mobil, nůž, klíče od všeho, baterka a malá lékarnička...

On je pak opačný průšvih tohle vše s sebou odtáhnout, protože na střednědlouhodobou evakuaci s nouzovým ubytováním se počítá zavazadla 120l/osoba a na to jsou dimenzována evakuační vozidla, a na to je těch 20-30minut dle požadavků. Specifikace DA:

Zavazadlový prostor DA je přístupný dveřmi na zadní straně karosérie a při uložení
předepsaného rozsahu požárního příslušenství:
a) umožňuje uložení zavazadel v počtu shodném s počtem sedadel s velikostí každého
nejméně 120 l a hmotností nejméně 30 kg,

Zpět na