Pouzdro typu "brašna na drobnosti na opasek" - praktičnost (a vlastní výroba)
-
Corwin_102 - Příspěvky: 94
- Corwin_102
Příspěvek#1 » stř 8. led 2025, 22:39
Zdravím.
Nenašel jsem tu nikde téma ohledně tohoto typu pouzder.
Jedná se mi o takové ty civilně vypadající kožené obdelníkové pouzdra na opasek, co vypadají jak na peněženku a mobil.
Prostě něco takového: https://www.kmsaddlery.cz/pouzdro-na-pi ... s-2-klipy/
Máte někdo zkušenosti?
Nosíte někdo takto? a jak to jde.
Měl bych to pro malý revolver Taurus 85UL - a nechci nosit nějak pravidelně/pořád. Spíš tak nějak občas když bude čas, nálada, příležitost
Chtěl bych tam mít zbraň a 1x rychlonabíječ. Co jsem tak zkoušel tak vnější rozměry v x š x h na 18cm x 12cm x 4cm (válec průměr 3,4cm).
Zkoušel jsem klasickou US čutoru (je větší ale zaoblenější) a zdá se to nositelné i "seditelné".
Chtěl bych si ho zkusit navrhnout a ušít sám. (Základní zkušenosti s kůží mám ze šití western holdsterů apod - navíc práce s kůží je úžasná
)
Zatím vidím potenciální problémy s:
- ergonomií pro nošení
- rychlonabíječ bude muset být "utopený" až pod rukojetí = dost hluboko + relativně úzká brašna = ergonomie tasení a vyndavání rychlonabíječe
- otázka rozepínání a tasení (rychlost) - nevidím úplně kriticky, snažím se krizovým situacím vyhýbat. Dá se hrát vyndavání peněženky apod. Nebo v případě blížící se krize přendat zbraň do kapsy bude li dostupná.
Dík.
Nenašel jsem tu nikde téma ohledně tohoto typu pouzder.
Jedná se mi o takové ty civilně vypadající kožené obdelníkové pouzdra na opasek, co vypadají jak na peněženku a mobil.
Prostě něco takového: https://www.kmsaddlery.cz/pouzdro-na-pi ... s-2-klipy/
Máte někdo zkušenosti?
Nosíte někdo takto? a jak to jde.
Měl bych to pro malý revolver Taurus 85UL - a nechci nosit nějak pravidelně/pořád. Spíš tak nějak občas když bude čas, nálada, příležitost

Chtěl bych tam mít zbraň a 1x rychlonabíječ. Co jsem tak zkoušel tak vnější rozměry v x š x h na 18cm x 12cm x 4cm (válec průměr 3,4cm).
Zkoušel jsem klasickou US čutoru (je větší ale zaoblenější) a zdá se to nositelné i "seditelné".
Chtěl bych si ho zkusit navrhnout a ušít sám. (Základní zkušenosti s kůží mám ze šití western holdsterů apod - navíc práce s kůží je úžasná

Zatím vidím potenciální problémy s:
- ergonomií pro nošení
- rychlonabíječ bude muset být "utopený" až pod rukojetí = dost hluboko + relativně úzká brašna = ergonomie tasení a vyndavání rychlonabíječe
- otázka rozepínání a tasení (rychlost) - nevidím úplně kriticky, snažím se krizovým situacím vyhýbat. Dá se hrát vyndavání peněženky apod. Nebo v případě blížící se krize přendat zbraň do kapsy bude li dostupná.
Dík.
- LordSalix
Příspěvek#2 » stř 8. led 2025, 23:00
Já to zatím viděl jen párkrát v životě a jenom na důchodcích. A nenapadlo mě co by v tom měli, než kevina
Normální věci se nosí po kapsách nebo v batohu/tašce. Jako fungovat to bude, tasení bude dost naprd, ale osobně mi příjde, že to prostě nezapadá do běžné lidské společnosti, natož když chce člověk vypadat nenápadně. "Pouzdro působí jako kapsa na doklady" .. jakože takhle někdo nosí doklady? Možná pohraničníci za druhé světové?
A zrovna malý revolver se na appendixu nosí asi úplně nejlíp (netlačí závěr do špeku) a nebo se dá nosit v kapesním pouzdře. Tím bych začal, jako miliony lidí na světě a až kdyby to fakt strašně moc nešlo, tak hledal exotické cesty.

A zrovna malý revolver se na appendixu nosí asi úplně nejlíp (netlačí závěr do špeku) a nebo se dá nosit v kapesním pouzdře. Tím bych začal, jako miliony lidí na světě a až kdyby to fakt strašně moc nešlo, tak hledal exotické cesty.
- Murphy
Příspěvek#4 » čtv 9. led 2025, 08:03
@Corwin_102
Obcas prepravuji KLCR od Rugera (velikost cca jako to Tvoje) v takove outdoorove kaspicce na opasku. Velikostne se tam ten prcek jen tak tak vejde - bez rychlonabijece, takze bych to odhadoval, ze to bude tak 2/3 nez to, co bys chtel Ty. A stejne je to obrovske a prekazi mi to i pri chuzi v pohybu ruky. Navic u kyze vzdycky jeste precnivaji svy.
Vyrobil jsem si i kozene kapesni pouzdro, ale do kalhotove kapsy je to opet moc - vytvari prilis napadnou bouli. a pri delsi chuzi to neni pohodlne. A taky rukojet natolik vyplni kapsu, ze to neni na rychle taseni. Mit misto hogue gumove bambule nejake utle drevene strenky, mozna by to bylo lepsi.
Na noseni jsem skoncil budto s KLCR v kupovanem OWB kozenem pouzdru, nebo s Kevinem / NAA revolverem v kapse kalhot (kapesni kozena pouzdra - samovyroba).
Obcas prepravuji KLCR od Rugera (velikost cca jako to Tvoje) v takove outdoorove kaspicce na opasku. Velikostne se tam ten prcek jen tak tak vejde - bez rychlonabijece, takze bych to odhadoval, ze to bude tak 2/3 nez to, co bys chtel Ty. A stejne je to obrovske a prekazi mi to i pri chuzi v pohybu ruky. Navic u kyze vzdycky jeste precnivaji svy.
Vyrobil jsem si i kozene kapesni pouzdro, ale do kalhotove kapsy je to opet moc - vytvari prilis napadnou bouli. a pri delsi chuzi to neni pohodlne. A taky rukojet natolik vyplni kapsu, ze to neni na rychle taseni. Mit misto hogue gumove bambule nejake utle drevene strenky, mozna by to bylo lepsi.
Na noseni jsem skoncil budto s KLCR v kupovanem OWB kozenem pouzdru, nebo s Kevinem / NAA revolverem v kapse kalhot (kapesni kozena pouzdra - samovyroba).
-
Shotgun ED - Příspěvky: 50
- Shotgun ED
Příspěvek#5 » čtv 9. led 2025, 18:46
Když ti to takhle bude stačit, tak proč ne, i když to má samožrejmě dosti limitace co do tasení a skrytí. Když máš zkušenost s výrobou z kůže, tak to prostě vyrob a uvidíš jak budeš spokojený, případně to můžeš brát jako prototyp a až zjistíš co je dobře a co spatně, tak vyrobíš znovu už v konečné verzi. Náročný tohle nijak není. Osobně bych spíš udělal spojené "dvoupouzdro" z jednoho kusu kůže, kde v jednom bude kvér a v druhém rychlonabíječ než to cpát dovnitř dolů.
- Murphy
- vlno
- Julie30
Příspěvek#8 » úte 11. úno 2025, 13:35
Pokud to chceš na občasné nošení, tak kožené pouzdro „civilního“ stylu může být dobrá volba. Ale ergonomie je klíčová – speedloader hluboko uvnitř může být problém. Možná by pomohlo malé vybrání na prsty uvnitř? Urychlí to tasení, když bude potřeba.
Já bych zkusil verzi na suchý zip nebo patent, protože magnet se může otevřít v nejhorší chvíli. A ne moc silná kůže – příliš tuhá ztěžuje tasení, příliš měkká se deformuje. Ale když si to ušiješ sám, bude to ideální. :)
Já bych zkusil verzi na suchý zip nebo patent, protože magnet se může otevřít v nejhorší chvíli. A ne moc silná kůže – příliš tuhá ztěžuje tasení, příliš měkká se deformuje. Ale když si to ušiješ sám, bude to ideální. :)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí