Začátek s křesadlovkou
Black Powder a vše co k tomu patří
- kolombo
Příspěvek#1 » pon 9. led 2023, 18:28
Už mám skoro dostavěnou křesadlovku a chtěl bych začít zkoušet na střelnici.
Mám podobnou perkusní, takže základní nabíjení mi je jasné. A křesání naprázdno na pánvičce jiskří docela hezky. S prachem jsem to ještě nezkoušel. Mám jak klasický do hlavně, tak ten superjemný na pánvičku, včetně dvou prachovnic.
Jak spolehlivě otestuji, že mi z pánvičky spolehlivě prošlehne do hlavně ? Nerad bych pracně doloval střelu z hlavně, až zjistím, že je něco špatně
A předpokládám, že už po odpálení pánvičky by se mělo čistit. Šroubujete ven tu zátravku nebo to čistíte skrz ní ?
Mám podobnou perkusní, takže základní nabíjení mi je jasné. A křesání naprázdno na pánvičce jiskří docela hezky. S prachem jsem to ještě nezkoušel. Mám jak klasický do hlavně, tak ten superjemný na pánvičku, včetně dvou prachovnic.
Jak spolehlivě otestuji, že mi z pánvičky spolehlivě prošlehne do hlavně ? Nerad bych pracně doloval střelu z hlavně, až zjistím, že je něco špatně

A předpokládám, že už po odpálení pánvičky by se mělo čistit. Šroubujete ven tu zátravku nebo to čistíte skrz ní ?
kentucky1.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- iloveguns
Příspěvek#2 » pon 9. led 2023, 19:16
Nasypej do hlavně jen prach a utěsni třebas zmuchlanou kuličkou papíru. Když prach zapálí, tak to poznáš tak, že to vyšlehne z hlavně ven. Pokud prach nezapálí, snadno to vytáhneš např. háčkem udělaným z drátu. Při čištění vždy odšroubuji zátravku, hlaveň vyndám z pažby a propláchnu horkou vodou. Zátravku samozřejmě v té vodě vyvařím také.
- kolombo
- iloveguns
- Sobiho
Příspěvek#9 » stř 11. led 2023, 09:32
Ale mohla by to zajímavá zkušenost, a mohl by jsi se pak s námi podělit o reálné zkušenosti!
A možná by jsi se dostal do CNN Prima News jako šílený střelec z Reichenbergu
Jinak u nás když střílíme z předovky např. na dětském dni, tak máme bezpečný prostor, střílíme jen ucpávky a OO PČR informuji, stejně tam mám kolegy z výjezdový jednotky a tak občas se i přijedou podívat
Vlastně mi tak dochází, že si nepamatuji, kdy jsem střílel kulí
Jen doporučím alespoň brýle, ono to občas pěkně vyšlehne!

Jinak u nás když střílíme z předovky např. na dětském dni, tak máme bezpečný prostor, střílíme jen ucpávky a OO PČR informuji, stejně tam mám kolegy z výjezdový jednotky a tak občas se i přijedou podívat

Jen doporučím alespoň brýle, ono to občas pěkně vyšlehne!
- kolombo
Příspěvek#10 » čtv 12. led 2023, 09:53
No, tak mám zkušenost ze střelnice:
10 ran
3x křesadlo neodpálilo pánvičku
2x stačilo jen natáhnout, ve třetím případě jsem musel znovu nasypat prach na pánvičku
Největší problém je velmi tvrdá spoušť, asi budu leštit do roviny horní část spouště, je to tam docela nerovné, a přeleštím i protikus na kohoutovém mechanismu.
Přijde mi, že vystřelit výrazně více ran, než 10 je asi nad možnosti tohoto typu zbraní
Z revolveru zvládnu tak 3x až 4x válec, z perkusní pistole jsem střílel 12 ran, tady jsem zastavil u 10ti. Pak už mám pocit, že špíny je moc.
10 ran
3x křesadlo neodpálilo pánvičku
2x stačilo jen natáhnout, ve třetím případě jsem musel znovu nasypat prach na pánvičku
Největší problém je velmi tvrdá spoušť, asi budu leštit do roviny horní část spouště, je to tam docela nerovné, a přeleštím i protikus na kohoutovém mechanismu.
Přijde mi, že vystřelit výrazně více ran, než 10 je asi nad možnosti tohoto typu zbraní

Z revolveru zvládnu tak 3x až 4x válec, z perkusní pistole jsem střílel 12 ran, tady jsem zastavil u 10ti. Pak už mám pocit, že špíny je moc.
- iloveguns
Příspěvek#11 » čtv 12. led 2023, 10:05
Neodpálení prachu v pánvičce může mít tyto příčiny:
1. Slabá jiskra - dal bych tam asi silnější pružinu na kohout
2. Nevhodný prach na pánvičce - na pánvičku dávat jemněji mletý prach než do hlavně
3. Chyba v konstrukci křesadla a pánvičky
Jinak, tři selhání z deseti u křesadlovky napoprvé nevidím jako velkou tragedii. Určitě to vychytáš.
1. Slabá jiskra - dal bych tam asi silnější pružinu na kohout
2. Nevhodný prach na pánvičce - na pánvičku dávat jemněji mletý prach než do hlavně
3. Chyba v konstrukci křesadla a pánvičky
Jinak, tři selhání z deseti u křesadlovky napoprvé nevidím jako velkou tragedii. Určitě to vychytáš.
- kolombo
- iloveguns
Příspěvek#13 » čtv 12. led 2023, 11:03
Tak to jo. Já jsem myslel, že jde o doma postavenou křesadlovku. Co se týká tvrdosti spouště, pomůže trochu práce s pilníkem. Já jsem to také jednou řešil a nyní mám spoušť tak akorát. Výrobky např. firmy Ardesa mají spouště opravdu dost tvrdé. Jestli s tím nemáš zkušenosti a potřebné nářadí, tak každý puškař ti to spraví.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí