Rána jistoty - doma
Co jinam nepatří...
- jamira
Příspěvek#1 » stř 4. lis 2015, 22:03
Tak zas téma pro odlehčení...
Dáváte ránu jistoty, když po příchodu domů ze sebe shodíte zbroj a než jí uklidíte do trezoru? Zatím pouze obecně bez ohledu na to, zda nosíte s nábojem v komoře nebo ne.
A pokud dáváte r.j., kam máte namířeno? Kamkoli nebo třeba do gauče nebo do šatní skříně (pozor-tu ideálně předtím prohlédnout, aby tam nebyl někdo schovaný!) nebo máte doma vybíjecí zařízení/rouru pro ránu jistoty, jako to mají na útvarech zbraňové agendy?

Dáváte ránu jistoty, když po příchodu domů ze sebe shodíte zbroj a než jí uklidíte do trezoru? Zatím pouze obecně bez ohledu na to, zda nosíte s nábojem v komoře nebo ne.
A pokud dáváte r.j., kam máte namířeno? Kamkoli nebo třeba do gauče nebo do šatní skříně (pozor-tu ideálně předtím prohlédnout, aby tam nebyl někdo schovaný!) nebo máte doma vybíjecí zařízení/rouru pro ránu jistoty, jako to mají na útvarech zbraňové agendy?
- Legolend
Příspěvek#2 » stř 4. lis 2015, 22:38
Ahoj 
Je to těžko, řekl bych... Zbroják mám 2 měsíce, zbraň zatím nemám, na střelnici sem tam zajdu (aktuálně na Corradu - Ova akce s ČZtou) a rána jistoty doma bude asi velké téma
Pokud bych měl doma vybíjet, tak si musím být jistý, že ve zbrani nic není a asi než ránu jistoty bych volil vypuštění kohoutu přez palec.
Pokud je někdo až takový skeptik a chce být skálopevně přesvědčen, tak bych to asi řešil nějak prez školní náboj, nabít jednoho školáka do zásobníku, nabít do komory, promačkat si tu spoušť, přesvědčit se tak, že to opravdu nevystřelí, vydat zásobník, vyhodit školáka, shodit závěr, vypustit kohout přez palec...

Je to těžko, řekl bych... Zbroják mám 2 měsíce, zbraň zatím nemám, na střelnici sem tam zajdu (aktuálně na Corradu - Ova akce s ČZtou) a rána jistoty doma bude asi velké téma

Pokud je někdo až takový skeptik a chce být skálopevně přesvědčen, tak bych to asi řešil nějak prez školní náboj, nabít jednoho školáka do zásobníku, nabít do komory, promačkat si tu spoušť, přesvědčit se tak, že to opravdu nevystřelí, vydat zásobník, vyhodit školáka, shodit závěr, vypustit kohout přez palec...
- mihlit
Příspěvek#3 » stř 4. lis 2015, 23:20
Uvažuji si pořídit nějakou rouru k tomuto účelu, ale to do budoucna. Momentálně mířím na knihovnu za kterou je panelová zeď. Takže knížky by to měly snad dost zbrzdit. Když to přes ně projde, určitě ne přes zeď a kdyby se to chtělo odrazit, tak už pochybuji, že by to přes knihovnu prošlo dvakrát.
- MM
Příspěvek#4 » stř 4. lis 2015, 23:33
Tak v tomto je krasa jednoduchosti revolvera. Ranu istoty netreba. U pistole - je to doma jedno, pokial si si isty co robis - a pre pripad ze by ta tvoja 100% istota zlyhala, dodrziavas stale bezpecne zaobchadzanie. Takze maximalne skoncis pri opravovani omietky (akvarium a radiator nie su vhodny bezpecny smer) po trochu hlasnejsej rane istoty
. Kdesi je tu na tu temu vlakno.

- kiv61
Příspěvek#5 » stř 4. lis 2015, 23:48

Tak to bylo tak pane inšpektóre:
Přijdu domu, ctěná choť už celá zružovělá v negližé, tak honem že vybiju pištol abychom co nejdříve .., ehm, no znáte, ne?
Tak ten kvér tedy fofrem vyláduju, dám pro sichr i ránu jistoty směrem k šifonéru a on vám z něj vypad úplně nahej chlap. A dočista tuhej ...
- HawkCZ
Příspěvek#7 » stř 4. lis 2015, 23:57
Mám striker s SA spouští a nosím v komoře, takže při vybíjení ránu jistoty dát musím. I kdybych nemusel, dám jí. Zvyk je zvyk. Akorát jsem se už párkrát nachytal, že ta rána nebyla moc "mířená". Vybíjecí zařízení by měli dávat ke zbrojáku zdarma
, ale není ani na většině střelnic, jak jsem zjistil, aneb vybij si to kde chceš
.

- marinakus
Příspěvek#11 » čtv 5. lis 2015, 09:38
já si myslím, že rána jistoty je v podstatě to samé jako vyzkoušení funkčnosti zbraně, když zbraň vyčistím a složím, taky si taky někam do "bezpečného" prostoru cvaknu (vnitřní roh zdi - bydlím v cihlovém baráku).... musím být přesvědčený (třeba několikrát), že zbraň je v bezpečném stavu, přece za ni zodpovídám já a já musím vědět co dělám a proč to dělám, teoretické předpoklady nechám ke zkouškám dogmatickým komisařům - všichni takoví určitě nejsou
- marinakus
- Blacky
Příspěvek#14 » čtv 5. lis 2015, 10:19
Ránu jistoty dávám jen na střelnici po ukončení střeby (prázdný zásobník, nebo prostě už jdu domu). Jinak když zbrane cistim a jinak snima manipujuju (vždy bez náboju), tak nekdy jen vypustim, nekdy "cvaknu", mirim nekam do zeme, ale na 110% vím, že se nic nestane. 

- pajapety
Příspěvek#15 » čtv 5. lis 2015, 11:16
Ranu jistoty davam vzdy. Proste pokud nechci mit zbran nabitou nabojem v komore, tak si musim byt na 100% presvedceny, ze tam opravdu neni... A pred kazdou ranou jistoty jsem si na 100% jisty, ze mi tam nema co bouchnout... Bohuzel se obcas pristihnu, ze nedavam mirenou ranu jistoty, ale nazdarbuh to cvaknu nekam do mistnosti
Odesláno z mého Classic pomocí Tapatalk

Odesláno z mého Classic pomocí Tapatalk
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva