Čištění zbraní
Co jinam nepatří...
- mihlit
Příspěvek#481 » pon 4. dub 2016, 11:06
Tam je ale furt jeden podstatný rozdíl. Motorové oleje nejsou jen olej, mají aditiva, aby bránily usazování karbonu, rozpouštěly ho a další. No a přesně to samé se týká i zplodin při střelbě. To je jeden z těch důvodů, proč se motorové oleje doporučují. Protože netřeba utrácet za drahé speciální vodičky s aditivama, když motorový olej je má v sobě taky. Ložiskový olej ale nejspíš ne, i když stačit na mazání bude patrně taky.
- Rough boy
Příspěvek#482 » pon 4. dub 2016, 11:31
A pokud by chtěl někdo opravdu jít do detailu, tak ať koupí flašku oleje s výkonostní třídou API SH nebo API SJ, tam byl ten aditivní balíček ještě dost silný. Na druhou stranu ten olej do sebe naváže víc usazenin, než třeba API SM nebo API SN a tím pádem rychleji degraduje. Ale to už jsou fakt hooodně velký detaily pro šťouraly 
Už jsem to tu psal, odlil jsem si trochu 5W40 a vydrží mi v kvéru rozhodně déle, než multifunkční zbraňový olej, který čistí, maže a voní po citusových plodech...

Už jsem to tu psal, odlil jsem si trochu 5W40 a vydrží mi v kvéru rozhodně déle, než multifunkční zbraňový olej, který čistí, maže a voní po citusových plodech...
- Mates
- johnnyjak
Příspěvek#485 » pon 4. dub 2016, 16:35
Kdepak, Ballistol krásně voní a navíc není zdraví škodlivý jako syntetické oleje 
Ale když už se tady řeší různé průmyslové oleje, četl jsem článek ze seriózního zdroje, kde autor vcelku doporučoval olej do automatických převodovek. Schválně se pokusim najít zdroj.
Odesláno z mého LG-H420 pomocí Tapatalk

Ale když už se tady řeší různé průmyslové oleje, četl jsem článek ze seriózního zdroje, kde autor vcelku doporučoval olej do automatických převodovek. Schválně se pokusim najít zdroj.
Odesláno z mého LG-H420 pomocí Tapatalk
- Mates
Příspěvek#486 » pon 4. dub 2016, 18:48
Voňavy zbraně
To mě se libi ta typicka kombinace olej a spaleny strelny prach.
Ale k veci. Dneska jsem čistil maloráži a pak k namazani jsem zkoušel ten ložiskáč a už ta aplikace byla takova, eh, divna. Je znatelne řidší než motorovy a jak si me přislo že nemá takové mazací schopnosti. Tak jsem splašil motorovy a lepší, lepší. Radší dám na znalejší sřelce než experimentovat

Ale k veci. Dneska jsem čistil maloráži a pak k namazani jsem zkoušel ten ložiskáč a už ta aplikace byla takova, eh, divna. Je znatelne řidší než motorovy a jak si me přislo že nemá takové mazací schopnosti. Tak jsem splašil motorovy a lepší, lepší. Radší dám na znalejší sřelce než experimentovat

- johnnyjak
Příspěvek#487 » pon 4. dub 2016, 19:00
Tady je ten poměrně rozsáhlý článek ohledně mazání zbraní od respektovaného instruktora Granta Cunninghama:
http://www.grantcunningham.com/2006/05/lubrication-101/
http://www.grantcunningham.com/2006/05/lubrication-101/
- JakubCh
Příspěvek#488 » úte 5. dub 2016, 07:25
Krásně voní CLP Froglube, úžasná věc, neobsahuje ropu a je to dokonce JEDLÉ
Bohužel, na K100 jsem přešel (asi) na motorový olej. Ale jinak je Froglube skvělá věc. Kamarád tím maže asi už pět zbraní, od Ak-74 po AR-15, od 1911 po CZ-75...
Odesláno z mého XT1032 pomocí Tapatalk

- ArnieX
- JakubCh
Příspěvek#490 » úte 5. dub 2016, 08:57
Je to fakt super. I to jejich čištení. Při přechodu na FL použij silnější (dražší, jde ale ředit vodou). Zbraň vypucuj, vezmi fén a nahřej. Pak nanes štětečkem FL (tuhý), rozteče se jak máslo na pánvičce. Nechej tak hodinu zatuhnout a do sucha utři. Hotovo. Suchá zbraň, nelepí binec, odpuzuje bordel. Nešpiní se tak při střelbě. A mazat to začne až ve chvíli, kdy dojde ke tření. Bohužel, K100 chce nejspíše mazat více. Kamarád ale FL používá roky a je moc spokojený.
- honzek86
- tifik
Příspěvek#494 » čtv 28. dub 2016, 04:28
Mažete u glocka ten výstupek vzadu na závěru, jak uvádí manuál? Je to už nebezpečně blízko šachty zápalníku. Kdybych tam kápl celou kapku, 100% to zteče do šachty. Snažím se to majznout jen namočenou špejlí, ale stejně je tam maziva dost. Potom v rámu, vzadu spoušťové ústrojí (také mazací bod v manuálu), tam jsem tedy kápl a znatelně se zlepšil chod spouště, ale taky mám obavy, abych to nepřemazával. Jak velký průser je vlastně olej v šachtě zápalníku? Co jsem koukal, dá se poměrně jednoduše rozebrat a tím i vyčistit, ne? Jo, vývrt hlavně se nemaže předpokládám. Dík 

- Sedmej
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX