Použití zbraně v konfliktu

Co jinam nepatří...
Bonanza

Příspěvek#46 » stř 10. srp 2011, 17:31

Poměrně lehce se mluví o tom, jestli použít, či ne, tasit-netasit, střílet-nestřílet, ale ten kdo to zažil, ví o čem mluvím. Je to opravdu velmi těžké rozhodnutí a hlavně na správné rozhodnutí je strašně málo času. Na vyhodnocení situace potom je času až dost.

Andy

Příspěvek#47 » stř 10. srp 2011, 21:07

Mě by spíše zajímalo jak by řešila policie kdybych na někoho vytáhl zbraň a útočník by se vzdal resp. by dal pokoj a přestal by útočit ..do toho nějaka babka zavola policajty a zajímá mě jak oni toto budou řešit. To by mi zbraň a zp a prukazy sebraly než by se to objasnilo a odvedli by mě v poutech? Protože už jenom to, že člověk vytasí zbraň si myslím, že z toho můžou být dobré opletačky.

dejment

Příspěvek#48 » stř 10. srp 2011, 22:31

Nevim jak zbrojní průkaz, ale zbraň určitě ano a pošlou ji na balistiku. Kamarád takhle dopadl, ještě že těch zbraní na ochranu měl víc, protože do týdne ho kontaktovala banda, kterou držel v šachu pistolí. Banda třech "SPOLUOBČANŮ" napadli připitého občana, a on ho vlastně bránil, ovšem potom se bránil už střelbou. To ale policii nikdo nevolal, takže to vyšumělo.

Andy

Příspěvek#49 » stř 10. srp 2011, 23:44

Tak to docela čumím. Čili defakto říkáš, že aniž by střílel pouze ji vytáhl aby pomohl a policie mu ji sebrala a poslala na balistiku j? A pokud pak střílel v tom druhém incidentu, tak neměl on správně zavolat policii když vystřelil jinde než na střelnici? I když kdo z nás by hned volal policii "dobrý den, víte já sem střelil vedle do trávníku protože me ohrozovali spoluobcani atd.. prijedte si pro me". Ono asi kdyby mu sebrali ZP tak by musel odevzdat všechny zbrane co mel no..

Missak

Příspěvek#50 » čtv 11. srp 2011, 14:18

Když vystřelíš, je lepší zavolat policii sám (pominu to, že je to povinnost).
protože když se na to vykašlele, útočníkům se to rozleží, domluví se třeba zavolají sami. nebo zavolá nějaký svědek, který neví o co jde a ty jsi ho třeba ani neviděl. a máš problém navíc.
kdybych byl optimista, tak bych řekl, že máš i plusové body, jelikož by na tebe pohlíželi o to více jako na zákonadbalého a spořádaného občana, který zbraň použil v souladu se zákonem a její použití řádně nahlásil. ale optimista nejsem :evil: .
jen vytáhnutí zbraně bych jako použití nedefinoval (s nutností to hlásit), na vlastním pozemku (či někoho známého, po domluvě) už vůbec ne. tam ji máš se souhlasem, tedy je to držení a můžeš ji nosit i neskrytě.

Missak

Příspěvek#51 » čtv 11. srp 2011, 14:24

ještě bych dodal - když už ji vytáhneš (a nevystřelíš), máš k tomu pádný důvod. a ten důvod je ve většině případů takový, aby stálo za to jej nahlásit policii (přepadení, loupež, chycení zloděje doma, ochrana sebe samého či jiného). když to nahlásíš, je už na policii, jak se k tomu postaví a zda to bude vyšetřovat. ale pokud to necháš být, grázlík to za chvíli zkusí znovu jinde.
jinak - když nevystřelíš, jak ti časem dokážou, že to byla ostrá a ne plynovka nebo jen maketa?

KITTbx

Příspěvek#52 » stř 4. led 2012, 17:36

Asi to sem trošku patří: dnes mne při banální situaci napadl náš soused, s rozběhem mne udeřil oběma rukama (jako při masáži) do hrudníku na solar.
Co tomu předcházelo:
Vyzval mne k prohlídce sklepa (probíhá rekonstrukce), ať si prý vyberu, který budeme chtít.
Při všem tom povídání jsme namítl, proč on má dva boxy a že si rozhodně nepřejeme, ať se tam zase dějí alkoholové dýchánky a přespávají tam lidé, dostalo se mi nadávek a osočování, že je to jeho věc koho tam má. Moje námitka, že to prostě nelze takto dělat, že platíme spotřebu elektřiny i za ně. Podotýkám, že běžně si napojovali prodlužky na světlo, nebo vytvářeli vlastní rozvody pomocí drátů od repráků atd. No a to jsme si dovolil moc, slovní urážky následně eskalovaly do ataku, který doplnil: neser mne já jsem magor já ti ublížím mi je to jedno.
Ustál jsem útok na nohou, mám otisk na hrudi, ze sklepa jsem vycouval, ozbrojen jsem možná bohužel, možná bohudík nebyl.
Obrana mne napadla, jenže čím rukama, mám sice 110Kg, ale on má minimálně o 30 více. Je zkušeným recidivistou, pokérované má i oční víčka a navíc tam sním byl ještě jeden.
Následně moji ženu slovně napadla manželka tohoto člověka, takže se věc nahlásila na byťák a zašlo se na přestupkové, tam jsem dostal ujištění, že to sice hlásit a sepsat mohou, ale pokud má svědka on, je to vlastně zbytečné, neb pan svědek přede mnou ještě stihl prohlásit, že nic neviděl. Paní to tu bohužel zná a doporučila mi postupovat podle pravidel, a vyžadovat po nich dodržování práva, jeden sklep, řádné nahlášení všech obyvatel a jinak jim tzv. ve správním řízení osladit život.

Jenže, tohle nejsou lidé, které zákon poučí, máme tři dcery, 18, 14 a 5, k tomu psy. Tito lidé si hledají neustále zamínky na konflikt, takže i když jdu s Dobrmankou ven, mám u sebe nejen plynovku, ale i ostrou, upřímně mám strach, jak to může dopadnout.
A pokud to náhodou někoho nenapadlo, ano jsou to Cikáni, alespoň oni tak o sobě hovoří.

Přesunuto P.

jhora

Příspěvek#53 » čtv 5. led 2012, 10:02

Proti pěstem tahat zbraň je samozřejmě o ústa (i když už soudy minimálně jednou takového člověka uznaly jako nevinného - ale až k soudu to došlo, tj. spousta problémů pro toho chudáka).

Pokud je situace tak nějak klasická, tak bych rodině rozdal pepřáky a začal nosit zbraň a občas se o tom před sousedy zmínil - aby se to těm problémovým doneslo.

Pokud je situace opravdu vážná, tak rozhodně bych vybavil celou rodinu pepřovými spreji (asi kromě nejmladší dcery) a naučil je s tím pořádně zacházet. Manželce a starším dcerám bych ukázal, jak mají správně kopnout do rozkroku, aby měl útočící chlap náhle myšlenky někde úplně jinde (výborná obranná technika). Malou dceru bych radši nikam nepustil úplně samotnou (alespoň bych jí vyprovázel a chodil naproti k dopravnímu prostředku, kterým přijíždí)

No a dále bych se pustil do intenzivního soutěžení v obranné střelbě a často bych o svých zážitcích ze soutěží vyprávěl sousedům, stejně tak o svém odhodlání bránit svou rodinu se zbraní v ruce (a to i proti pěstem) - tak aby se to doneslo problémové rodině. Smyslem cvičení je zajistit, že vás uvidí jako ozbrojeného člověka, který se nebojí zbraň použít a navíc to s ní umí. Možná že jsou to násilníci, ale určitě to nejsou takoví cvoci, aby zaútočili na někoho takového. A rozhodně bych tu zbraň nosil, kdykoliv by to jen šlo a obzvlášť, pokud bych je měl potkat (a ideálně tak, aby byla sice skrytá, ale bylo vidět, že ji mám). Pokud tě budou vnímat jako příliš velké sousto, tak tě budou ignorovat, pokud je nebudeš provokovat.

A pokud to vypadá opravdu hodně špatně, tak manželka ať si udělá zbroják a má na sebe jednu zbraň napsanou. Čistě pro případ, že ti policie tu tvojí po nějakém lehkém incidentu dočasně zabaví.

Kublajchán

Příspěvek#54 » čtv 5. led 2012, 10:26

jhora : okolí tě bude vidět jako nebezpečnýho magora, který bude střílet i kvůli kravině jako je třeba facka :D Takže účel to splní. A nos zbraň tak, aby nebyla vidět. Je to tvé plus (moment překvapení), když si tě s někým spletou a zaútočí.

KITTbx

Příspěvek#55 » čtv 5. led 2012, 10:45

NO, jak jsem napsal, ani mne nenapadlo ji tahat, vlastně ani nemohlo, přijel jsem zrovna z práce a ani nedošel domů.
Proti pěstem bych ji tahal jedině, když by pěstí bylo moc, nebo trval atak dlouho, v každém případě pokud bych musel použít střelnou zbraň v obraně tak až poté co na mne zaútočí jako první a případně mne zraní.
Tento postoj ovšem nesdílím ve vztahu k ataku na dcery, nebo ženu a ani když na mne/nás útočí zvíře.
Nic méně děkuji za názor, rozhodně ty pepřáky mají své odůvodnění, asi nakoupím policejní kasry, nebo takového něco, starší dcera chodí později domů. (Například teleskop by v tom sklepě byl absolutně k ničemu, nedalo se nijak rozpřáhnout.)
Jinak nevím, to skryté, ale viditelné nošení je asi dost dvousečné..
V každém případě si začnu domů ze střelnice nosit prostřílené terče, ať se každý koukne, to nic nemůže pokazit.
Nápad se ženou a zbrojákem je zajímávej, možná už konečně pochopí, že to má smysl.

Kublajchán

Příspěvek#56 » čtv 5. led 2012, 11:39

KITTbx : když tě útočník zraní, může být na jakoukoliv obranu pozdě. Už hrozba pěstí je důvod tasit zbraň (hodně záleží na situaci). Všechny pepřáky mají max. 10% směsi pepře, kde rozdíl mezi nimi je minimální. Záleží jen na formě rozstřiku. A teleskopem se člověk nemusí rozmáchat, stačí krátké a rychlé údery, jako v boxu. Když někdo uvidí týpka, jak se mu pod bundou rýsuje pistole, pravděpodobně ho nechá bejt a najde si snadnější kořist. Existuje par magorů, bez pudu sebezáchovy, kteří zaútočí. A protože ví, že je ozbrojen, zvolí takovou taktiku, kde nebude mít možnost tasit.

jhora

Příspěvek#57 » čtv 5. led 2012, 14:14

Nevýhodou teleskopů a podobných nástrojů je, že je nutné nechat přijít útočníka na kontaktní vzdálenost, což u pepřáku neplatí. Btw doporučuju dát si pozor a koupit opravdu pepřák, nikoliv slzák - ten má menší účinnost například na opilce a zfetované, pepřák zabere na každého, kdo si na něj cíleně nenavykl (i takového magora jsem jednou poznal, díkybohu nebyl agresivní, jen praštěný :D)

Co se týká obrana zbraní proti pěstem - pro pospaný postup je podle mě potřeba mít za sebou důkladný trénink. Když už do tebe někdo buší (a navíc není jeden, ale dva a více), tak vytáhnout zbraň a zneškodnit útočníky není zdaleka tak jednoduché, jako to udělat zdálky. Nemluvě o nebezpečí, že už první rána/rány budou tak pádné, že skončíš na zemi napůl v bezvědomí. Moje osobní zkušenost je taková, že po jedné pořádné ráně do obličeje jsem měl problém poznat, kde je nahoře a kde dole, natož abych se nějak efektivně bránil.

V případě, že jde o pěsti (a podobně) bych volil dle možností pořadí - pepřák, když nezabere tak útěk, když nejde utéct tak tasení a klasické "Stůj nebo střelím", když to taky nezabere tak rychlá modlitba, aby tentokrát spravedlnost nebyla slepá - a střelba na útočníky.

Ale tvoje nejlepší obrana proti multikulturnímu obohacování je zajistit, že tě budou vnímat jako příliš velké sousto. Ovšem kublajchánova poznámka má svou váhu - kdyby tě okolí vidělo jako magora ochotného střílet kvůli facce, tak to řeknou i policii v případě incidentu, a to by nebylo vůbec dobré. Mají tě vidět jako normálního člověka dobře trénovaného ve střelbě a odhodlaného se v případě nutnosti bránit. Nápad z nošením terčů domů tak, aby je sousedi viděli, je výborný. Oni se zvědavě zeptají a ty můžeš budovat svůj obraz příliš velkého sousta bez vnucování se.

Kublajchán

Příspěvek#58 » čtv 5. led 2012, 18:18

jhora: jako normálního člověka dobře trénovaného ve střelbě a odhodlaného se v případě nutnosti bránit tě vidí jen střelecká komunita. Okolí tě bude vnímat jako potencionálního vraha, který se třese, až někoho vodbouchne. Ideální je při náznaku se pakovat. Je těžké tě zmlátit, zabít nebo znásilnit, když tam nejsi :D Pokud není prostor k bezpečnému útěku, pak střílet. Pepřák není zázračná věc. Pokud fouká proti tobě vítr, máš to blbý (záleží na typu rozstřiku, tekutá střela je minimálně háklivá na vitr, ale když nezasáhneš oči, máš smůlu). Když s pepřákem hrozíš, už jsi de facto prohrál. Útočník skloní hlavu, zavře oči a zatají dech a můžeš stříkat až do alelůja a má to minimální vliv. Když už používat pepřák, tak zákeřně, nenápadně. Teleskop se nemusí ani rozkládat, když je nouze, dá se s ním razítkovat po ksichtě :D

KITTbx

Příspěvek#59 » čtv 5. led 2012, 22:44

Tak musím poděkovat za rozbor, rozhodně souhlasím s tím, že tam kde je průser já být nemusím.
Bohužel někdy se stane, že si vás průser najde a není kam a jak utéct.
Budu volit rozhodně nenásilnou a nekonfliktní formu, případně tzv. skryté, ale zjevné zalíbení ve střelbě, alá terč a podobně.
Ovšem tihle lidé když na vás řvou a vy jim neoplácíte stejnou mincí, to považují za slabost nikoliv za slušnost nebo inteligenci.
Vzhledem k tomu, že nejsem povahou ovce nemohu si nechat kálet na hlavu, takže na to půjdou tou neagresivní a tzv. zákonnou metodou, když mám dodržovat zákony já budou i oni, se všemi důsledky.

jhora

Příspěvek#60 » pát 6. led 2012, 10:11

Myslím že to bereš rozumně. Od stolu se mi totiž moc pěkně radí a vymýšlí "svalnaté" nápady, ale je samozřejmě lepší se konfliktu vyhnout, pokud to jen trochu jde. Ale ničemu neublíží, když si budou tví sousedé dobře uvědomovat, kam až to může zajít, když tě zatlačí do pomyslného či dokonce skutečného kouta (aniž bys vypadal jako agresivní šílenec).

Kublajchán: Když tasíš pepřák, tak samozřejmě okamžitě používáš, jeho použití je totiž to varování :) Ale obušek (ač ho mám a nosím) bych asi před pepřákem nepreferoval. Může ti dát výhodu, ale přeci jen na kontaktní vzdálenost bych se už bál, že špatně dopadnu - nejsem s obuchem trénovaný, ani svalnatý a ani nijak zvlášť rychlý. Mám ho hlavně proto, že jak říkáš - pepřák nejde použít vždycky a v tom případě lepší obuch než prázdné ruce a na rozdíl od boxera ti umožňuje udržet si alespoň nějaký odstup od útočníka.

Zpět na