Terminální balistika
- Freediver
Příspěvek#106 » stř 24. zář 2025, 11:55
Ano a právě proto, že +P nesplňuje tlak v hlavni v případě řady u nás používaných zbraní, napadlo mě "Proč to nenhradit 147 gr Subsonic (když má extrémní penetraci... v gelu 1,5m), navíc méně kope a i pro uši je to lepší?"
Jinak na medvědy v CZ nechodí samožřejmě nikdo, ale na prasata krátkou zbraň jako zálohu (pro případ krajní nouze) někteří nosí a vedly se dlouhé debaty o tom co do toho naládovat (zvlášť pokud máš krátkou jen v 9mm a větší ráži se ti kupovat nechce).
Jinak na medvědy v CZ nechodí samožřejmě nikdo, ale na prasata krátkou zbraň jako zálohu (pro případ krajní nouze) někteří nosí a vedly se dlouhé debaty o tom co do toho naládovat (zvlášť pokud máš krátkou jen v 9mm a větší ráži se ti kupovat nechce).
- Henry
Příspěvek#107 » stř 24. zář 2025, 12:08
Mas ale možnost to mít. Když se podíváš na stránky Vectanu tak máš možnost třeba s prachem SP2 mít hodně podobné náboje co mel ten střílející dědula v USA na medvědy. Ale musel si je sestavit sám ale možná se nějaké +P dá u nás koupit se střelou o váze 147 grs.
- Freediver
Příspěvek#108 » stř 24. zář 2025, 12:44
Vectan jsem vůbec neznal, ale dají se u nás sehnat i Hornady Backcountry Defense +P 9mm, které se účinkem mají podobat hard-castu, ačkoliv hard-cast nejsou... tedy alternativy tady jsou (o tom není pochyb).
Nicméně o to v dotazu nešlo. Dotaz výceméně zněl: Proč se nevykašlat na alternativy (jako +P), které jsou hůře k selhání, nepůjdou do všech zbraní, více kopou, více opotřebovávají zbraň a ničí sluch, když by to šlo obejít snadno dostupnými 147 gr Subsonic s podobnou penetrací.
Čekal bych, že mi někdo ten můj nápad rozbije na úrovni kontaktu střely s lebkou. Hard-cast střelivo je FN (Flat Nose), tedy s plochou špičkou a jsou neplášťované, z tvrdé slitiny olova. Tato kombinace tvaru a materiálu by měla mít vliv na nežádoucího sklouznutí střely po šikmé čelní části lebky. Tipnul bych, že možná v tom bude háček u těch 147 gr Subsonic... ale nevím.
Nicméně o to v dotazu nešlo. Dotaz výceméně zněl: Proč se nevykašlat na alternativy (jako +P), které jsou hůře k selhání, nepůjdou do všech zbraní, více kopou, více opotřebovávají zbraň a ničí sluch, když by to šlo obejít snadno dostupnými 147 gr Subsonic s podobnou penetrací.
Čekal bych, že mi někdo ten můj nápad rozbije na úrovni kontaktu střely s lebkou. Hard-cast střelivo je FN (Flat Nose), tedy s plochou špičkou a jsou neplášťované, z tvrdé slitiny olova. Tato kombinace tvaru a materiálu by měla mít vliv na nežádoucího sklouznutí střely po šikmé čelní části lebky. Tipnul bych, že možná v tom bude háček u těch 147 gr Subsonic... ale nevím.
- Redsnake
- Henry
- Freediver
Příspěvek#112 » stř 24. zář 2025, 13:32
Redsnake píše:Odkud pochazi presvedceni ze subsonic bude mit stejnou ucinnost jako hardcast strely ktere imho casto maji i nesmyslne vysokou hmotnost? Nezpochybnuji to, opravdu nevim nebo jsem to v diskuzi prehledl.
Netvrdím samožřejmě, že je na stejné úrovni jako +P hard-cast (bude mít výrazně menší rychlost / energii), ale vycházím jen z recenzí / informací na netu, ve kterých byla penetrace do gelu u 147 gr subsonicu cca 150cm, což se přibližuje penetraci hard-castu. Dále hmotnost střely je naprosto stejná a deformace je podobná. Všechno jen odkoukáno / vyčteno z netu... osobně jsem to samozřejmě netestoval.
V tomhle samotném vlákně tady někdo 5 února 2015 psal, že subsonic použil - prošel lebkou 190kg prasete domácího a ještě za ním uděl dírku do betonové podlahy... tedy se mi to jevilo, že s penetrací 147 gr subsonic do čehokoliv problém mít nemůže a není potřeba +P hard-cast (nebo jeho alternativa) např. v krajní nouzi při lovu černé zvěře.
- Freediver
Příspěvek#113 » stř 24. zář 2025, 13:46
Jen pro doplnění... pro ty kdo se ptají, jak je možné, že má subsonic takovou penetraci, tak tady je např. jeden ze zdrojů (s penetrací přes 150cm v gelu): https://www.youtube.com/watch?v=uVT66LQ-nOU
...sice to tam testují s dlouhou, ale ve videu zmiňují, že s krátkou pistolí ty výsledky nebudou moc rozdílné, jelikož střela nemá dost prachu, aby plně využila délky hlavně (v kombinaci s tou těžkou střelou). Nevím, neptejte se mě... jen překládám...
Plus samozřejmě nemluvím o nějakém JHP subsoniku, ale o tomto konkrétním flat-nose (s téměř nulovou deformací) od Remingtonu...
...sice to tam testují s dlouhou, ale ve videu zmiňují, že s krátkou pistolí ty výsledky nebudou moc rozdílné, jelikož střela nemá dost prachu, aby plně využila délky hlavně (v kombinaci s tou těžkou střelou). Nevím, neptejte se mě... jen překládám...
Plus samozřejmě nemluvím o nějakém JHP subsoniku, ale o tomto konkrétním flat-nose (s téměř nulovou deformací) od Remingtonu...
- Redsnake
Příspěvek#114 » stř 24. zář 2025, 14:01
Muzu se plest, rozhodne netvrdim ze mam nutne pravdu ale hard cast strelivo ma imho typicky extremne tezkou strelu a je vyhnano do extremne vysokych rychlosti alespon u revolverovych razi. Tusim ze tu byly zminene naboje treba cor bon nebo buffalo bore, coz jsou vyrobci kteri maji i ve specifikacich a doporucenich konkretni modely zbrani ktere zvyseny tlak snaseji bez problemu.
147 subsonic tomu extremu imho nebude lezet ani u nohou, byt je to samozrejme svym zpusobem jiste zajimavy naboj.
Ve zkratce - dovolil bych si zpochybnit takto extremne vysokou penetraci subsonicu, nemam to otestovano, pravda, ale domnivam se, ze k takto vysokemu vykonu/penetraci naboje neni fyzikalne zadny duvod.
Ze nedochazi k narustu rychlosti z pusky vs pistole bych taky netvrdil tak kategoricky -
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html
147 subsonic tomu extremu imho nebude lezet ani u nohou, byt je to samozrejme svym zpusobem jiste zajimavy naboj.
Ve zkratce - dovolil bych si zpochybnit takto extremne vysokou penetraci subsonicu, nemam to otestovano, pravda, ale domnivam se, ze k takto vysokemu vykonu/penetraci naboje neni fyzikalne zadny duvod.
Ze nedochazi k narustu rychlosti z pusky vs pistole bych taky netvrdil tak kategoricky -
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html
Naposledy upravil(a) Redsnake dne stř 24. zář 2025, 14:19, celkem upraveno 2 x.
- Redsnake
Příspěvek#115 » stř 24. zář 2025, 14:16
Underwood HardCast 9mm Luger +P 147gr - 335m/s tj - 535 J
Buffalo bore - 9MM +P OUTDOORSMAN - hardcast 147gr - 335 m/s - 535 J
CBC Magtech, 9mm Luger - 302 m/s - 434 J -
Aguila 9 mm Luger SUBSONIC FMJ FN 147gr - 290 m/s - 400 J
Hardcast náboje jsou tedy o 33% výkonější z pohledu J, nemluvě o tom, že mají střelu designovanou tak aby se nedeformovala při průchodu cílem. Nevím jak se chová subsonic ale hádám, že to jsou obyčejné fmj s měkkým olověným jádrem.
Nemyslím si tedy, že by subsonic dokázal být adekvátní náhradou pro hardcast střelivo. A to ten rozdíl je u 9mm ještě minimální oproti třeba revolverovým rážím, kde je to fakt hnané do extrémů.
Buffalo bore - 9MM +P OUTDOORSMAN - hardcast 147gr - 335 m/s - 535 J
CBC Magtech, 9mm Luger - 302 m/s - 434 J -
Aguila 9 mm Luger SUBSONIC FMJ FN 147gr - 290 m/s - 400 J
Hardcast náboje jsou tedy o 33% výkonější z pohledu J, nemluvě o tom, že mají střelu designovanou tak aby se nedeformovala při průchodu cílem. Nevím jak se chová subsonic ale hádám, že to jsou obyčejné fmj s měkkým olověným jádrem.
Nemyslím si tedy, že by subsonic dokázal být adekvátní náhradou pro hardcast střelivo. A to ten rozdíl je u 9mm ještě minimální oproti třeba revolverovým rážím, kde je to fakt hnané do extrémů.
- Freediver
Příspěvek#118 » stř 24. zář 2025, 14:34
Já to asi nakonec ze zvědavosti otestuji sám... objednal jsem ten subsonic Remington 147 gr, porovnám s běžným střelivem od SB / Hornady na průstřelu starých knih a možná i s Hornady Backcountry Defense +P až je naskladní (aktuálně nejsou skladem). Kdo si hraje nezlobí... jen to nebude hned...
- Henry
Příspěvek#119 » stř 24. zář 2025, 14:42
Přesně tak nejlepší je si to zkusit sám a vidět co to dokáže nebo ne. Kdyby jsi viděl kolikrát jsme si takhle hrál zkoušel střely od 65 grs až po 175 grs a byla to dobrá zkušenost a aspoň si uděláš obrázek o tom co to je schopný udělat. Než byly povoleny JHP jsme udělala nespočet testů s olověnou střelou kde bylo třeba někde na diskuzi řečeno že to nic neprostřelí co když někdo bude mít drobný v kapsa a podobný bláboly. Udělej si na to čas a dej vědět.
- LordSalix
Příspěvek#120 » stř 24. zář 2025, 17:58
Já jsem taky přesvědčen, že komolý subsonic je z u nás běžně dostupných nábojů na tvrdou lebku nejlepší. Těžká střela má lepší penetraci a současně komolý tvar má menší šanci se smeknout, než klasický ogivál. Na druhou stranu FMJ snad dneska už nikdo nenosí, takže by bylo rozumnější srovnání těžkého subsonicu a moderního našlapaného JHP, které předpokládám se taky smekat nebude a nižší hybnost možná bude kompenzovat větší energií. Leda, že by se JHP o lebku skutečně pouze rozprsklo a nepenetrovalo dostatečně.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí