Náboje 9x19 vhodné na "nošení"

Jarda.Jezek

Příspěvek#766 » stř 19. čer 2024, 17:17

Prase je někdy odolné a někdy jde složit větrovkou. Medvěd jde sfouknout šipkou z foukačky. Za velmi neobvyklých okolností.

Obecně bych řekl, že čím víc joulů násobeno počtem ran, tím víc jistoty.

Jednou jsem to kdysi málem musel zkoušet - s medvědicí. Naštěstí jsme všichni zachovali klid a nikomu se nic nestalo.

Takže mít nejvíc, co jde unést, a nevypadat ani jako hrozba ani jako kořist. To je výsledek mé zkušenosti.

jack420

Příspěvek#767 » stř 19. čer 2024, 19:10

kolombo píše:Zastřelení medvěda 9 mm Luger je dokumentované na Slovensku.

Na střelivo se zvýšenou ranivostí je potřeba vyjimka.

Jestli chceš mít jistotu, tak třeba Desert Eagle, ráže .50

Já nehodlám jít lovit :), 9 mm by i tak bylo naprosto nevhodné.
Řeším v teoretické rovině a pro případ třeba v nouzové situaci, co je nejvhodnější. Zda FMJ, JHP či třeba něco úplně jiného.
Vyloženě jen v 9 mm. Např. vůbec nevím zda by JHP nebylo vlastně horší než FMJ, třeba protože prase či jiné větší zvíře, má asi dost tvrdou kůži.
Samozřejmě jen v legální rovině, tudíž včetně A1.

audis

Příspěvek#768 » stř 19. čer 2024, 21:33

možná správně cítím, že jsi začátečník. moje dojmy a zatím jsem ulovil nula zvířat řádnou puškovou ráží a nula z pistolí z nouze. moej dojmy jsou, že na střední zvěř a vyšší podle mě fmj a dostatek nábojů ve zbrani JE o CHLUP vyšší šance přežití ve zdraví. čili tyhle uvahy jsou až tak 5. pořadí. protože pistole na zvěř 9x19/40sw/45ACP je skoro na ho*** a jedno jaká střela to bude. Důležitější je abych nechodil zvěři schálně do cesty (když nezdrhne , začne se bránit vší silou), dbát na mít zbran zrovna u sebe, dbát na zbran umět ovládat ve stresu nebo s oblečením tasit a pálit v nejkratším čase a co nejlépe přesně (´=treénovat). až bude konflikt, 10x víc bude zálezet kam se ti náhodou podaří trefit, než čím se trefit. Takze tyhle uvahy neměj, trenuj co čas rodina chtíč a peňázky dovolí.

Dancek

Příspěvek#769 » čtv 20. čer 2024, 06:56

Přelouskej si tohle, je docela zajímavé, že ve 4 případech ráž 9 Luger stačila na zabití medvěda, z toho ve dvou je výslovně uvedeno, že šlo o medvěda grizzly, tj. kromě ledního asi největšího žijícího medvěda.
Expanzní střelivo není pro tento účel nejlepší, vhodnější je kvůli nutnosti hlubokého průniku do tužšího těla zvířete těžší celoplášť.
Tím nechci říct, že ráž 9 Luger je na obranu proti medvědovi vhodná, sám bych volil něco výkonnějšího, ale v nouzi může dobrému střelci s pistolí s delší hlavní a vhodným střelivem pomoci. https://www.ammoland.com/2018/02/defens ... z57gC5jVcM

Piggy

Příspěvek#770 » čtv 20. čer 2024, 09:36

Před mnoha lety vlezl ožralý blb do medvědího příkopu (Český Krumlov?) a esenbák medvěda eliminoval tehdejší služební ráží 7,65 Br.

LordSalix

Příspěvek#771 » pát 5. črc 2024, 10:26

9x19 je použitelná ráže, tím spíše, že člověk střílí z toho, na co je zvyklý (oproti tomu mít do lesa extra 44 sváteční revolver třeba)... ALE v USA, kde s tím mají mnohem větší zkušenosti se za tím účelem nosí těžké "hard cast" střely, které se vůbec nedeformují a hlavně mají navíc rovný čumák s hranou. Běžný FMJ ogival masem hladce projíždí a po kosti má tendenci sklouznout, než aby ji probil.

Například:
https://www.buffalobore.com/index.php?l ... tail&p=388
https://www.federalpremium.com/handgun/ ... 9SHC1.html

Dá se v ČR koupit něco takového? Dováží to někdo? Z běžně dostupných bych řekl, že se tomu nejvíce blíží těžké placaté subsonicy?

pedro!

Příspěvek#772 » pát 5. črc 2024, 13:02

Náboje s placatou "špičkou" má sellbell, https://www.sellier-bellot.cz/produkty/ ... etail/284/ . Kdysi jsem je normálně kupoval u Kentaura, ale to měli prodejnu v Dejvicích, tedy je to dost dávno

MojeTikka

Příspěvek#773 » pát 5. črc 2024, 18:52

Nekdy pred 1/4 stoletim jsem byl parkrat v Kanade u pratel (bylo tam tehdy - nevim, jak dnes - celkem cenove dostupny skakani z vrtulniku padakem a nebo lyzovani po vyskoceni z vrtulniku) a ti mi tvrdili, ze na medvedy jedine Casull, protoze je to jako s motorem u auta - objem nicim nenahradis. A tady nicim nenahradis energii. Ve stresu se blbe trefis, zvire spis naseres a druhou sanci nedostanes. Jestli to tak obecne je (byt to zni logicky), nebo to byl jen nazor jedince, to nevim. Kazdopadne kdykoli jsem sel od baraku, dostal jsem revolver, i kdyz jsem nemel zadne platne kanadske papiry, jen pas. Ziji prakticky na samote, za mestem.

Henry

Příspěvek#774 » pát 5. črc 2024, 19:58

Zítra jdu střílet tak ti můžu změřit kolik letí od S/B subsonic se střelou 150 gr., ale moc bych si od toho nesliboval. Spíš vzít střelu a přebít si to.

Héfaistos

Příspěvek#775 » pát 5. črc 2024, 21:40

Nejen v Kanadě, ale všude tam, kde je velmi nadprůměrná možnost setkání s medvědem, se nyní nosí hlavně 10mm Auto v Glocku 20. Samozřejmě, že v tom nemají čajíčky od S&B, jejichž 180gr verze létá podvyživených 355 m/s s energií 737 J (plnotučná 180gr by měla z pětipalcové hlavně mít alespoň 400 m/s a 960 J). Většinou se tam nosí něco od již zmiňované firmy Bufallo Bore.

A abych nebyl OT, v 9x19 má 150gr subsonic od S&B dle tabulek V0 nějakých 305 m/s a 450 J.

Henry

Příspěvek#776 » sob 6. črc 2024, 11:57

Rychlost náboje S/B subsonic váha třely 150 gr, z Glocka 43, 5 metrů před ústím je cca 263m/s, E5-335J.

Jarda.Jezek

Příspěvek#777 » sob 6. črc 2024, 12:34

Nojo. To je pak otázka, jak narvat do střely energii, aby to zbraň unesla a střelec ve zdraví přečkal. A taky střelec pistoli unesl. Tedy je třeba zvládnout tlaky, urychlit střelu a vydržet hybnost. Vždycky je to kompromis a každá sranda něco stojí. Kdo neunese deserta v 50AE, může zkusit FK Brno.

Pokud někdo chce řešit Luger, tak bude potřebovat dlouhý lauf, klouzavou střelu a pomalý prach. Jenže střelu to chce těžkou, tím pádem nebude místo pro prach. Nebo střelu naopak velmi lehkou a fůru prachu. To jouly nažene, otázka je, jestli s tím půjde něco trefit.

Samozřejmě, jsou tu revolvery, ale o těch nemluvíme. A na výkonné střely tu jsou pušky. Ne nadarmo jsou velké a těžké.

Ještě by byla možnost zvážit nějakou pistoli v ráži 357 magnum, třeba Coonana, nebo aspoň něco v 357 sig, těm se do nabojnic ve stejné ráži vejde aspoň o trochu prachu víc. Tam by se na 1000J dolaborovat asi taky dalo.

hunter240

Příspěvek#778 » sob 6. črc 2024, 19:38

Já jsem, teď zůstal taky na devítce.Ale je pravda, když si vzpomenu na dobu co jsem měl pistoli na nošení ve 40SW.Tak popravdě jsem z tý čtyřicítky měl lepší pocit. Dnes když jsou povoleny JHP střely tak ta devítka by ale snad mohla mít svůj potenciál.

Héfaistos

Příspěvek#779 » ned 7. črc 2024, 17:56

Henry píše:Rychlost náboje S/B subsonic váha třely 150 gr, z Glocka 43, 5 metrů před ústím je cca 263m/s, E5-335J.

Z G19X s hlavní se závitem (tj délka hlavně cca 113 mm - tj 4.4'') mají S&B subsonic 150 gr V5 rychlost cca 296 m/s (průměr z 10 měření), tj. E5 - 426 J - Tzn. ta krátká hlavěň G43 těm subsonicům dost ubere... MMch, ale extra dlouhá zase už moc nepřidá z 8'' PCP mají tytéž náboje V5 jen cca 308
m/s.

juraj1

Příspěvek#780 » stř 10. črc 2024, 21:12

Mate zkusenost s 9x19 critical duty 135grs +P? Nosim to v G17.3 jako EDC i na cundry do hor/lesa, kde je zvysena sance potkat se s divocakem nebo medvedem. Je to dost? Mam i 357mag Ruger GP100 se 6’’ hlavni, ale je to docela oser nosit skryte. Muzete prosim nasdilet zkusenosti?

Zpět na