První dlouhá samonabíjecí puška, co vybrat?

Samonabíjecí pušky
marinakus

Příspěvek#31 » ned 6. bře 2016, 17:46

Omlouvám se za dubl, nevím jak tam skočil.

mihlit

Příspěvek#32 » ned 6. bře 2016, 18:07

Nevím, jaká k tomu má být přesně otázka :) 308win je hezká ráže, dělá to pěkné bum a není to taková malorážka :) (Moje osobní preference, mám 7.62x54R i 308win rád). Pokud pro něj ale není vysloveně nějaký účel a je spíš na zábavu, tak se zas tak moc až nehodí ho pořizovat v samonabíječce. Celkem to svádí k tomu mačkat tu spoušť zbytečně rychle a pak to sakra leze do peněz. Takže jedině "to se mi líbí, to chci" faktor, ne moc racionální výběr. Pro to postačí Norinco M305 i FN FAL, obě pěkné zbraně, ale s opakovačkou budu přesnější. Nějaká rozumná volba dobré zbraně (za slušnou-odpovídající cenu, tzn ne za 20, ale ani za 60) na trhu není. Kdybych nevěděl co s penězma, tak možná V-AR v 308 (až bude). Pokud se ale budu držet tématu, tak jako první dlouhou samonabíječku bych zbraň v 308 asi nedoporučil.

marinakus

Příspěvek#33 » ned 6. bře 2016, 18:15

Mihlit : To bylo jen slovo do pranice ale odpověď byla více než k věci.

MM

Příspěvek#34 » ned 6. bře 2016, 18:29

Ono tu FN-FAL ako pripadnu 'entry level' zbran by som tiez nevylucoval. Holt ten fun faktor v tomto pripade nebude o kropeni. A .308 Win pre mna teda rozhodne znamena prebijanie. Zase je to nadherny velky tazky kus zeleza :twisted: rovnako ako G3ka (len ta momentalnka cena u G3 ju vyraduje :() ... mam z nich vystrielanych len par zasobnikov z kazdej, ale bol to zazitok. Inak zaujimava volba na kratku vec moze byt teraz aj Zastava M92 - za 16.5k nova zbran so 4 zasobnikmi ... na kropenie na 50m-100m ako stvorene.

marinakus

Příspěvek#35 » ned 6. bře 2016, 18:52

MM : Nechtěl jsem to až tak rozebírat ale mám britskou L1A1 a na dioptrická miřidla je soustřel na 100 metrů víc než zajímavý a je to o tom, dát si fakt záležet a ne mydlit do terče přes kolimátor na 50 metrů na čas. Takže pak se ty prostřílené peníze i trochu eliminují.

MM

Příspěvek#36 » ned 6. bře 2016, 19:08

Jasne, pre tych co sa rozhodnu ist cestou kropenia je ako extrem vzdy moznost zobrat si nieco v 9mm Luger. Som zvedavy co bude po IWA nove ohladne Stribog-u (na Slovensku uz je v predaji - ale na slovenskom fore sa frfle na nejake detske neduhy). A potom druhy koniec spektra by som videl prave v Galil ARM / FN-FAL a podobne. Uz asi bolo povedane vsetko - kazdy musi zhodnotit ekonomicke, prakticke a osobne preferencie roznych typov a razi a vybrat po com mu srdce pisti :D.

marinakus

Příspěvek#37 » ned 6. bře 2016, 19:16

MM : Jojo, já jsem původně ani třistaosmičku jako zbraň pro začátečníka nechtěl zvažovat ale ono to zas tolik od věci není. Dají se najít i takové. FN FAL - L1A1 nebo podobné jsou příkladem.

Imdrunk

Příspěvek#38 » stř 9. bře 2016, 10:02

Tak jsem se rozhodl pro 7,62x39mm . Máme teď v ArmyArms pěknou krabici 1000kusů, tak to vezmu při jednom, prdnu do toho silicagel a hotovo.

Otázka na vás je - Gazela 58 vs. Works ZS AKM - obě 7,62x39mm a obě s pevnou pažbou.
Klady x zápory, osobní zkušenosti?
Díky

marinakus

Příspěvek#39 » stř 9. bře 2016, 11:33

U Gazely je v poslední době třeba dát pozor při výběru zbraně na její kvalitu. Zpočátku byly předělávány zpravidla z nových SA58, dnes je to všehochuť a některé jsou i dost za horizontem. Works ZS AKM některý má a jiný nemá tvrdochromovanou hlaveň. Pokud nemá, je to pak především o včasném vyčištění zbraně. Jde o to, jak to zjistit. Jinak z mého pohledu AK47 - trochu lepší chování při střelbě, SA58 lepší spoušť.

sunny-x

Příspěvek#40 » stř 9. bře 2016, 14:20

Za mě GAZELA, už jen z důvodu "předělání" spouště. Měla by být méně zmršená jako z CZUB (můj osobní případ a zkušenost). U posledních CZ858 jsou již vyfrézované tovární, zkušební a opravárenské značky, takže se nedozvíš minulost.

Nicméně důležité vybrat zachovalý kus. Mrkni zde: http://www.gunexpert.cz/products/jak-sp ... it-zbran-/

Je tam i foto a vysvětlení co a jak. Mě to při výběru pomohlo. Přeji hodně štěstí....to taky pomůže.

Návštěvník

Příspěvek#41 » sob 12. bře 2016, 16:35

Marinakus: bez chromu jsou jen jugoslavska AK. Oproti 58 na AK nasadis snaze zvetsujici optiku, na druhou stranu je o kus tezsi na dynamicke discipliny popr. nacvik CQB.

Vzhledem k vyvoji cen streliva, obtizim pri montazi optickych miridel na AK a zejmena 58 ci SKS mi momentalne coby levna prvni zbran dava nejvic smysl CQ-A1. 7,62x39 je passe, nepresny korozivni (=okradajici mne o cas na cisteni) naboj, co porad drahne.

5,45x39 byl nezavrhoval, nedavno jsem se s kamaradem slozil na 10.000 ks a rabat byl velmi zajimavy.

308 je dost mimo, se zcivilnenymi kulometaky to kropi jak 7,62x39, akorat za 2x penez.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

marinakus

Příspěvek#42 » sob 12. bře 2016, 17:35

Ono dávat zvětšující optiku na tyto zbraně nemá až tak moc smysl. Ostřelovačku neuděláš ani z jedné. Smysluplnější je kolimátor ale kvalitní o hodně přesáhne cenu zbraně. Co se týká chromování vývrtu u Jugošů je to jak u kterého a třeba některé klony SA58 s novou hlavní nejspíš tvrdochrom mít také nebudou. Ikdyž Gazely by se to týkat nemělo. Jde o to, jak moc je to potřeba, pokud se zbraň člověk stará.

mihlit

Příspěvek#43 » sob 12. bře 2016, 20:10

Mno nevím, když jsem se před pár týdny dotazoval ZS, kdy bude další dodávka cq-a1, protože jsem o něm uvažoval, tak mi odepsali, že číňani zdražili a že už je vozit nebudou a že místo toho dovezou něco jiného od jinud.

Návštěvník

Příspěvek#44 » sob 12. bře 2016, 23:49

marinakus: zvětšení není o přesnosti, ale nalezení a identifikaci cíle. Zkus ulovit popra na 200-300m a dál, kterého sis neumístil sám, ve stínu někde v trávě. Je problém ho najít, natož bez kontrastu odmířit. Subjektivně mi nejlepší kompromis přijde kolem 3-4x: ACOG, POSP/PSO, Vortex Spitfire, Burris 332/552 apod. nebo nejlíp naháňkové variábly, kde je fajn horní konec k 6x. A teď to namontuj na 58, SKS, SVT apod. Puška je ofenzivní zbraň a tak s ní pro zábavu trénuju, nevidím reálně po někom střílet kolem bytu/domu na 50m a uhrát to na NO a nejít sedět.

mihlit: Škoda, to jsem nevěděl. Když přitlačíš, občas jsou dostupné západní AR kolem 25k.

mihlit

Příspěvek#45 » ned 13. bře 2016, 00:04

Já si prohlédl, co bylo na současném trhu k dispozici (ne že jednou snad dovezou, až amerika zase pár kusů pustí) a nakonec jsem přitlačil ještě víc a objednal V-AR. Kdo fakt ty peníze nemůže dát, tak třeba S&W MP15 nebo DPMS Oracle taky nejsou špatné.

Zpět na